fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Angina pektoris

Angina pektoris, poznata i kao „bol u grudima“, nije samo jedno od najčešćih srčanih oboljenja, već i ključni indikator potencijalno ozbiljnijih srčanih problema. 

Iako se ovaj termin često čuje, malo je onih koji u potpunosti razumeju šta angina pektoris zapravo predstavlja i kako ona može uticati na kvalitet života. 

U ovom tekstu, saznajte detalje o angini pektoris, simptomima koji je prate, dijagnostici, lečenju, kao i o načinima kojima možete upravljati ovim stanjem, s ciljem očuvanja zdravlja vašeg srca. 

Akcije i popusti

Paket: P08

Kardiološki pregled, ultrazvuk srca, EKG nalaz, lekari KBC Dedinje

-38%
13.000 din
8.000 din
Paket: P09

Kardiološki Sistematski Paket – pregledi sa analizama krvi

Kardiološki pregled, ultrazvuk srca, EKG nalaz + analize krvi: KKS, Sedimentacija, CRP, D-dimer, HbA1c, Glu, Lipidni status, Urea, Kreatinin, AST, ALT, CK, LDH, Fe, Feritin, TSH, fT3, fT4

-39%
21.000 din
12.750 din
Paket: A09

Biohemijska analiza krvi-EXTRA

KKS + LF, CRP, Glukoza, Fibrinogen, Lipidni status (Holesterol, Trigliceridi, LDL, HDL, Faktor rizika i index ateroskleroze), ALT, AST, Gama-GT, Ukupni proteini, Urea, Kreatinin, Mokraćna kiselina, Bilirubin ukupni, Natrijum, Kalijum, Alkalna fosfataza, Gvožđe, Urinokultura i Sediment urina.

-37%
4.640 din
2.900 din

Angina pektoris cena

Analiza / Usluga
Kardiološki pregled4.000 din
Kardiološki pregled Dedinje8.000 din
Holter EKG5.000 din
Holesterol150 din
Trigliceridi150 din

Šta je angina pektoris? 

Angina pektoris je medicinski termin koji opisuje bol u grudima, pritisak ili nelagodu, najčešće uzrokovanu smanjenim dotokom krvi u srčani mišić.

Ovo stanje često se javlja kao rezultat ateroskleroze, odnosno suženja i oštećenja arterija koje snabdevaju srce krvlju. Postoje dva osnovna tipa angine: stabilna i nestabilna. 

Stabilna angina pektoris karakteriše se predvidivim obrascem bola koji nastaje pri fizičkom naporu ili emocionalnom stresu i obično nestaje odmorom ili lekovima. 

Nasuprot tome, nestabilna angina je ozbiljnija i može se javiti neočekivano, čak i u stanju mirovanja, te zahteva hitnu medicinsku pažnju.

Simptomi 

Glavni simptom angine pektoris je bol u grudima, koji se često opisuje kao stezanje, pritisak ili osećaj težine u predelu grudi. Ovaj bol može zračiti u ruke, vrat, čeljust, leđa ili čak u stomak. Pored bola, simptomi mogu uključivati kratkoću daha, umor, vrtoglavicu, znojenje, mučninu i palpitacije. 

Simptomi stabilne angine

U slučaju stabilne angine, simptomi se obično javljaju tokom fizičkog napora ili emocionalnog stresa i brzo se povlače odmorom ili uzimanjem nitroglicerina. Važno je napomenuti da neki pacijenti, posebno žene, stariji ljudi ili osobe sa dijabetesom, mogu imati atipične ili blage simptome, što otežava prepoznavanje angine.

Simptomi nestabilne angine pektoris

Nestabilna angina pektoris je ozbiljnije stanje srca u odnosu na stabilnu anginu i zahteva hitnu medicinsku pažnju. Evo ključnih simptoma nestabilne angine:

Bol u grudima: Ovaj bol je sličan onome kod stabilne angine, ali je obično intenzivniji, oštriji i duže traje. Bol se može opisati kao pritisak, stezanje ili peckanje u grudima.

Bol koji se pojavljuje u mirovanju: Za razliku od stabilne angine, gde bol obično nastaje tokom fizičkog napora, bol kod nestabilne angine često se javlja dok pacijent miruje ili čak tokom minimalnog napora.

Bol koji se pogoršava: Simptomi nestabilne angine postaju češći, teži i mogu trajati duže nego kod stabilne angine.

Bol koji se ne smiruje lako: Dok bol kod stabilne angine obično nestaje sa odmorom ili lekovima kao što je nitroglicerin, bol kod nestabilne angine može biti manje osetljiv na ove tretmane.

Pacijenti mogu iskusiti i znojenje, mučninu, otežano disanje, vrtoglavicu, slabost, ili iznenadnu vrtoglavicu. Simptomi mogu varirati u intenzitetu i učestalosti, i često se pogoršavaju tokom vremena.

Dijagnostički pregledi i analize u Millenium Medic-u

Dijagnostikovanje angine pektoris zahteva sveobuhvatan pristup, koji uključuje različite vrste testova i analiza. Ovi testovi pomažu u potvrđivanju dijagnoze angine, kao i u određivanju njenog tipa i ozbiljnosti. 

U Millenium Medic-u, koristimo najsavremenije metode i tehnologije kako bismo obezbedili preciznu dijagnostiku i optimalno lečenje.

EKG pregled

Elektrokardiogram (EKG) je osnovni test koji se koristi za dijagnostikovanje angine pektoris. Iako EKG može biti normalan u mirovanju kod osoba sa stabilnom anginom, tokom napada angine ili testa opterećenja može pokazati promene koje su karakteristične za ishemiju srca, stanje koje karakteriše nedovoljan dotok krvi u srčani mišić.

Test opterećenja (Ergometrija)

Test opterećenja koristi se da bi se utvrdilo kako vaše srce reaguje tokom fizičke aktivnosti. Tokom ovog testa, pacijent se podvrgava postepenom povećanju fizičkog napora dok je priključen na EKG. Ovaj test može ukazati na prisustvo angine pektoris i pomoći u određivanju njene ozbiljnosti.

Eho Srca (Ehokardiografija)

Ehokardiogram je ultrazvučni pregled srca koji pruža detaljne slike i informacije o strukturi i funkciji srčanih komora i zalistaka. Ovaj test može pomoći u identifikovanju uzroka angine pektoris, kao i u proceni njenog uticaja na srčani mišić.

Holter EKG Monitoring

Holter monitoring omogućava kontinuirano praćenje električne aktivnosti srca tokom 24 ili više sati. Ovaj test se koristi da bi se detektovali prekidi u srčanom ritmu ili ishemija koji se možda neće primetiti tokom kratkog EKG pregleda u mirovanju.

Laboratorijske Analize

Pored ovih testova, važnu ulogu u dijagnostikovanju angine pektoris igraju i laboratorijske analize, uključujući merenje nivoa holesterola, triglicerida, kao i drugih biohemijskih parametara koji mogu ukazivati na povećani rizik od srčanih oboljenja.

Da li se angina pektoris vidi na ekg-u?

EKG može da pruži važne informacije i pomogne u dijagnozi angine pektoris, posebno tokom simptomatskog perioda, ali sam po sebi nije dovoljan za sveobuhvatnu evaluaciju koronarne arterijske bolesti. 

Angina pektoris se može ponekad otkriti na EKG-u kao promene koje ukazuju na ishemiju, poput ST depresije ili abnormalnosti T talasa. Međutim, EKG može biti normalan između epizoda angine, što znači da normalan EKG ne isključuje anginu pektoris. Stres testiranje, gde se EKG snima tokom fizičkog napora, može biti korisnije za dijagnostikovanje angine. Za precizniju evaluaciju mogu biti potrebni dodatni testovi poput koronarne angiografije ili ehokardiografije.

Lečenje

Lečenje angine pektoris zasniva se na ublažavanju simptoma, poboljšanju kvaliteta života i smanjenje rizika od srčanih događaja, kao što su srčani udar i smrt. Postoje različite strategije i lekovi za upravljanje anginom, kao što su:

Promene u načinu života

Osnovni korak u lečenju uključuje promene u načinu života kako bi se smanjio rizik od daljeg srčanog oboljenja. Pacijentu se preporučuje prestanak pušenja, redovno vežbanje, zdrava ishrana, održavanje zdrave telesne težine i upravljanje stresom.

Lekovi

Lekovi su ključni u kontrolisanju simptoma angine i sprečavanju budućih srčanih događaja. Uobičajeni lekovi su:

  • Nitrati (npr., nitroglicerin) za brzo olakšanje angine širenjem krvnih sudova.
  • Beta-blokatori i blokatori kalcijumskih kanala za smanjenje srčanog opterećenja i poboljšanje dotoka krvi.
  • Statini za kontrolu holesterola.
  • Antiplateletni lekovi (npr., aspirin) za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka.

Invazivne procedure

U nekim slučajevima, kada lekovi i promene u načinu života nisu dovoljno efikasni, mogu biti potrebne invazivne procedure kao što su:

Angioplastika i stentiranje: Proširenje suženih krvnih sudova i postavljanje stenta za održavanje otvorenosti sudova.

Koronarna arterijska bajpas operacija (CABG): Hirurški zahvat pri kojem se pravi novi put za krv oko začepljenih ili suženih arterija srca. Cilj je omogućiti bolji protok krvi do srčanog mišića koji je bio ograničen zbog blokada.

Upravljanje pridruženim stanjima: Kontrola stanja kao što su hipertenzija, dijabetes i visok holesterol je vitalna za smanjenje rizika od komplikacija angine pektoris.

Izbor lečenja zavisi od težine simptoma, osnovnih uzroka angine i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. 

Život sa anginom pektoris

Potrebno je određeno prilagođavanje kako bi se osigurao kvalitetan život uz dijagnozu angine pektoris. 

Konsultacija sa lekarom koji vas prati podrazumeva i savetovanje i podršku pacijentima u oblastima kao što su:

Upravljanje simptomima: Saveti za prepoznavanje i upravljanje simptomima, uključujući kada potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Fizička aktivnost i ishrana: Pomoć u kreiranju plana vežbanja i ishrane koji je prilagođen potrebama i stanju pacijenta.

Psihološka podrška: Savetovanje za suočavanje sa stresom i emocionalnim izazovima koje donosi život sa hroničnom bolešću.

Da li je angina pektoris smrtonosna

Dok sama po sebi angina pektoris nije direktno smrtonosna, ona može biti znak ozbiljnih problema sa srcem koji mogu dovesti do srčanog udara ili drugih ozbiljnih srčanih stanja. Prepoznavanje i pravovremeno lečenje angine pektoris su ključni za sprečavanje tih potencijalno opasnih komplikacija. 

Zakažite pregled

Angina pektoris je značajan zdravstveni problem koji zahteva pažnju i profesionalan pristup. U Millenium Medic-u, posvećeni smo pružanju vrhunskih usluga dijagnostike i lečenja kako bismo osigurali da vaše srce ostane zdravo i snažno. 

Naš tim stručnjaka koristi najmoderniju tehnologiju i terapijske metode kako bi vam pružio individualizovani pristup u lečenju i upravljanju anginom pektoris.

Ako osećate bilo koji od simptoma angine pektoris, ili imate faktore rizika za srčana oboljenja, ne odlažite – vaše zdravlje srca je naš prioritet. 

Zakažite svoj kardiološki pregled danas i napravite prvi korak ka zdravijem srcu.

Kontakt