fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

HbA1c – tromesečni šećer

Hemoglobin A1c test (HbA1c ili tromesečni šećer”) je glikozilirani hemoglobin i jedan od najvažnijih parametara za dijagnozu oba tipa dijabetesa. HbA1c označava prosečan nivo glukoze (šećera) u krvi u poslednja dva do tri meseca.

Glikozilirani hemoglobin, odnosno HbA1c, nastaje kada hemoglobin (protein koji se nalazi u eritrocitima i koji prenosi kiseonik kroz telo) veže glukozu i na taj način postane glikoziliran. Visok HbA1c znači da je previše šećera prisutno u krvi, odnosno, količina formiranog HbA1c je direktno povezana sa količinom glukoze u krvi.

Kada telo prerađuje šećer, glukoza u krvotoku se prirodno vezuje za hemoglobin. Količina glukoze koja se kombinuje sa ovim proteinom je direktno proporcionalna ukupnoj količini šećera koja se u to vreme nalazi u vašem sistemu. Pošto crvena krvna zrnca u ljudskom telu opstaju 8-12 nedelja pre obnavljanja, merenje glikovanog hemoglobina (ili HbA1c) se može koristiti kao pokazatelj prosečnih nivoa glukoze u krvi tokom tog perioda. Ako je nivo šećera u krvi bio visok poslednjih nedelja, nivo HbA1c će takođe biti veći.

hba1c

HbA1c – tromesečni šećer cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
HbA1c950 din

HbA1c test 

HbA1c je test krvi koji se koristi za dijagnostikovanje i praćenje stanja osoba sa dijabetesom, ali i drugih stanja povezanih sa vrednostima šećera u krvi, kao što je, na primer, insulinska rezistencija.

Crvena krvna zrnca žive do 4 meseca, tako da HbA1c daje indikaciju koliko je šećera bilo u krvi u poslednjih nekoliko meseci. Razlikuje se od testa glukoze u krvi, koji meri količinu šećera u krvi u tom trenutku.

Ljudima sa dijabetesom se savetuje da rade ovaj test svakih 3 do 6 meseci, ili češće ako nije pod kontrolom. Što je veći HbA1c, to je veći rizik od razvoja komplikacija kao što su problemi sa očima i bubrezima.

Kako se pripremiti za ovaj test?

Za ovaj test nije potrebna nikakva posebna priprema. Poželjno je da se uzimanje uzorka ne obavlja odmah nakon obroka, ali i u tom slučaju neće doći do promene vrednosti, budući da na ovaj test ne utiču kratkotrajne fluktuacije koncentracije glukoze u krvi.

Razumevanje rezultata

Ako vam ranije nije dijagnostikovan dijabetes, HbA1c od 6,5% ili više može ukazivati na to da  se organizam bori sa dijabetesom. Ako je nivo niži od navedenog, poželjno je da lekar uputi pacijenta na dodatna testiranja kako bi se utvrdilo da li se radi o dijabetesu. Određena medicinska stanja, kao što je anemija koja menja crvena krvna zrnca, može uticati i na HbA1c rezultat.

Vrednosti HbA1c testa

Nivo vrednosti ovog testa služi za dugoročnu kontrolu regulisanosti nivoa glukoze u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa. Kod osoba koje ne boluju od dijabetesa, normalne, referentne vrednosti hemoglobina A1c su opsegu 4% – 5,6%. U grupu povećanog rizika od dijabetesa spadaju vrednosti u opsegu 5,7%-6,4%, dok vrednosti preko 6,5% mogu biti indikator da se radi o dijabetesu.

Za osobe koje boluju od dijabetesa je optimalno da vrednosti HbA1c budu ispod 7%, jer više vrednosti ovog testa ukazuju da postoji povećan rizik od nastanka drugih komplikacija koje ova bolest izaziva.

Kako se HbA1c razlikuje od nivoa glukoze u krvi?

HbA1c pruža uvid koliko je vaš nivo šećera u krvi bio visok tokom određenog vremenskog perioda. Nivo glukoze u krvi je koncentracija glukoze u vašoj krvi u jednom trenutku, odnosno u samom trenutku testa, daju indikaciju samo vaših trenutnih nivoa glukoze, dok HbA1c test služi kao ukupan marker vaših prosečnih nivoa tokom perioda od 2-3 meseca.

insulinska rezistencija

Kako smanjiti nivo HbA1c?

Mnoge studije su pokazale da snižavanje nivoa A1c može pomoći u usporavanju napredovanja dijabetesa i smanjenju rizika od nastanka drugih komplikacija koje mogu biti izazvane ovom bolešću, među kojima je najčešće oštećenje nerava i kardiovaskularne bolesti, kada se radi o dijabetesu tip 1 i tip 2. 

Iako za ova stanja postoji preporučena terapija, takođe postoje i određene metode koje osoba koja boluje od ove bolesti može primeniti u cilju poboljšanja stanja, a koje se tiču promene životnog stila u skladu sa stanje. 

Fizička aktivnost

Bavljenje nekom laganom fizičkom aktivnošću može umnogome doprineti kontroli nivoa A1c. Svakodnevne umerene fizičke vežbe utiču na kontrolu glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 2, smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih tegoba, doprinosi gubitku težine i pozitivno utiču na zdravstveno stanje. U lagane i redovne fizičke aktivnosti takođe spadaju i kučni poslovi, budući da je osoba u pokretu i da podiže nivo aktiviteta organizma.

Upravljanje telesnom težinom

Ishrana je veoma bitan faktor u kontroli glukoze u krvi. Pravilan izbor namirnica koje nutritivno odgovaraju ovom stanju, kao i uvođenje zdravih životnih navika doprineće održavanju nivoa glukoze u krvi u bezbednim i preporučenim granicama i zdravom mršavljenju.

Izbalansiranom ishranom mogu se znatno ublažiti tegobe koje nastaju kao posledica povišenog šećera u krvi, a za najbolje rezultate preporučuje se konsultacija sa lekarom i nutricionistom kako bi se odredio individualni plan ishrane. Preporuka je da se unos ugljenih hidrata svede na minimum, a da se ishrana bazira uglavnom na povrću. Takođe, koštunjavo voće koje je bogato raznim hranljivim materijama pokazalo se kao korisno u borbi protiv povišenog šećera u krvi.

Praćenje glukoze u krvi i redovne kontrole

Uz odgovarajući životni stil koji uključuje izbalansiranu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, takođe je važno da osobe koje boluju od povišenog nivoa šećera u krvi redovno uzimaju terapiju, kao i da redovno i revnosno obavljaju sve predviđene kontrole koje pokazuju da li je sve pod kontrolom. 

Kontakt