fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 15 min

LDH (laktat-dehidrogenaza)

Šta je laktat-dehidrogenaza (LDH) i koja je njegova uloga u organizmu?

LDH (laktat-dehidrogenaza) predstavlja enzim (protein), koji značajno pokazuje stanje čitavog organizma. Učestvuje u proizvodnji energije u skoro svim ćelijama i tkivima u organizmu, a najviše u jetri, srcu, plućima, skeletnim mišićima, bubrezima i eritrocitima. Postoji nekoliko specifičnih izoenzima LDH, pomoću kojih može preciznije da se lokalizuje mesto zapaljenja. 

Glavna uloga LDH je u dijagnostici oštećenja i oboljenja određenih organa. Tako, LDH u krvi je veoma važan pokazatelj infarkta miokarda, miokarditisa, srčanih aritmija, pri dijagnostici stepena hemolize, određivanja progresivnih anemija, ali i mišićnih bolesti (naročito distrofije), oboljenja jetre (ciroze), virusnog hepatitisa, opstruktivne žutice, u nekim slučajevima može da predstavlja i tumor marker itd. 

LDH (laktat-dehidrogenaza) cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
LDH200 din
AST(SGOT)150 din
ALT(SGPT)150 din

Kako se meri nivo LDH u krvi i zašto ga treba raditi?

Kada određena oboljenja ili povrede uzrokuju oštećenja ćelija organa, enzim laktat-dehidrogenaza oslobađa se u krvotok i njegova koncentracija u krvi se povećava. LDH u krvi se tada koristi kao specifičan parametar za dijagnostiku i praćenje akutnih ili hroničnih oštećenja ćelija i tkiva. Može se koristiti i u svrhu dijagnostike određenih tipova karcinoma, kao i za praćenje prognoze i uspešnosti terapije. LDH u krvi može ukazati i na postojanje pleuralne tečnosti (likvora) u određenim delovima tela (mozgu, srcu, plućima, trbušnoj duplji). Na taj način, vrednosti LDH se mogu meriti preko uzorka krvi iz vene, ali ponekad se mogu odrediti i preko urina ili likvora. 

Postoje ukupno 5 izoenzima, koji su specifični za određena tkiva i ćelije i pomoću kojih se preciznije mogu lokalizovati oštećenja:

LDH-1 i LDH-2 oštećenja srca i krvnih ćelija (leukocita i eritrocita)

LDH-3 u dijagnostici infarkta pluća, virusnom hepatitisu, toksičnom hepatitisu, infektivnoj mononukleozi

LDH-4 u dijagnostici bolesti bubrega, pankreasa, placente

LDH-5u bolestima jetre, povredama i zapaljenskim bolestima skeletnih mišića, malignitetima itd.

Ukoliko postoje sumnje na neko oboljenje, lekar vam može zatražiti LDH enzim u kombinaciji sa dodatnim testovima, radi preciznije lokalizacije infekcije ili zapaljenja.  

U Millenium Medic laboratoriji u okviru biohemije možete odraditi ukupni LDH test sa dodatnim analizama enzima, koji se uglavnom kombinuju sa laktat-dehidrogenazom – enzimi jetre (AST i ALT, alkalna fosfataza, GGT itd.), enzimi srca i skeletnih mišića (mioglobin, kreatin kinaza CK, troponin itd.).

Koje su normalne vrednosti LDH u krvi?

Referentne, tj. normalne vrednosti LDH u krvi iste su i za žene i za muškarce i iznose manje od 241 U/L, a mogu varirati u zavisnosti od opšteg stanja organizma. Pojedinačno, za svaki izoenzim LDH, vrednosti su sledeće:

  • LDH-1: 19,2 – 27,4 %
  • LDH-2: 29,3 – 40,3 %
  • LDH-3: 23,0 – 31,0 %
  • LDH-4: 9,7 – 16,5 %
  • LDH-5: 4,6 – 11,2 %

Smanjen LDH u krvi nije klinički značajan, dok povišene vrednosti LDH ukazuju na različita stanja u organizmu. 

Kod zdravih osoba, nivo LDH-2 je uvek blago povišen u odnosu na vrednosti LDH-1. Međutim, 

ukoliko su vrednosti LDH-1 znatno povišene i premašuju vrednosti LDH-2, to može ukazivati na srčana oboljenja, kao što je infark miokarda. Laktat-dehidrogenaza svoj maksimum dostiže 1-3 dana nakon infarkta miokarda, a povišene vrednosti zadržavaju se do 4 dana. Nakon dve nedelje, vrednosti se vraćaju na normalno stanje. 

Kako se pripremiti za test LDH? Da li postoje određeni faktori koji mogu uticati na rezultate?

Za testiranje LDH nije potrebna posebna priprema. Kao i kod svake biohemijske analize, uzorak krvi se uzima iz vene, a rezultati su gotovi već istog dana.

Ukoliko rezultati pokažu blago povišen nivo LDH u krvi, to ne mora da znači ozbiljno oboljenje. Često naporan trening može privremeno povećati nivo LDH u krvi, zbog velikog napora i mišićne iritacije, naročito kod osoba koje nisu u dobroj fizičkoj formi. Upravo zbog toga, trebalo bi izbegavati veću fizičku aktivnost ili težak fiziki rad dan pre i posle vađenja krvi. Treba istaći da vrednosti LDH mogu biti povišene i zbog etničke pripadnosti (osobe negroidne rase imaju viši nivo LDH u odnosu na ljude evropeidne rase, zbog veće mišićne mase u telu). 

Hemoliza (razaranje crvenih krvnih zrnaca) je takođe faktor koji može uticati na rezultate LDH. U takvim slučajevima, neophodno je ispitati uzrok pojave hemolize, tj. da li je do nje zaista došlo zbog poremećaja u samom organizmu ili zbog nepravilnog vađenja krvi i nepravilnog rukovođenja uzorcima, koji mogu povećati nivo LDH. 

Na lažno povišene rezultate mogu uticati i transfuzije – nakon njih može doći do razaranja eritrocita koji su primljeni putem transfuzije, što dovodi do povišenja LDH u krvi.

Posle hirurških operacija, prirodno se povećavaju vrednosti mišićnih enzima tokom nekoliko dana, pa i same vrednosti LDH.

Može li se LDH koristiti kao parametar za određene zdravstvene probleme?

Kako je sadržan u svim ćelijama u telu, LDH enzim predstavlja izuzetan pokazatelj zdravlja organizma i može da se koristi kao jedan od parametara za određene zdravstvene probleme. LDH povišen može ukazivati na sledeća stanja: 

 • različite vrste anemija (hemolitička ili megaloblastična)
 • srčani udar (infarkt miokarda)
 • moždani udar
 • smanjen protok krvi (dovodi do smanjenja kiseonika i izumiranja ćelija u organizmu)
 • nizak krvni pritisak
 • infektivnu mononukleozu
 • bolesti jetre (virusni hepatitis)
 • stanja šoka
 • plućna embolija
 • povrede mišiča
 • mišićne distrofije
 • pankreatitisa
 • bolesti bubrega
 • odumiranje tkiva mišića, kože, pluća itd.
 • određenu vrstu karcinoma (leukemija, limfom)
 • kod preterane upotrebe alkohola i droga
 • kod intramuskularne primene određenih lekova (dolazi do iritacije mišića i oslobađanja različitih enzima u krvi) itd.

Međutim, samo na osnovu povišenih vrednosti LDH u krvi ne može se postaviti dijagnoza, već su potrebne dodatne analize. Ipak, nivo LDH u krvi ima naročit značaj pri praćenju toka i kontrole same bolesti.

Koji su simptomi i znaci povišenog LDH?

Povišena laktat-dehidrogenaza neće pokazati specifične simptome, jer je ovaj enzim samo pokazatelj trenutnog stanja organizma. Međutim, kako svaku bolest koja može da izazove povišene vrednosti LDH karakterišu različiti simptomi, oni će, dakle, direktno zavisiti od uzroka i stepena samog oboljenja.

Koje osobe su u riziku od povišenog nivoa LDH?

Povišene nivoe LDH u krvi uglavnom imaju osobe koje preterano konzumiraju alkohol, koriste različite opijate i psihoaktivne supstance, konzumiraju preterano masnu hranu, imaju naporne treninge, boluju od dijabetesa, koje su pretrpele različite traume i povrede (posle nesreće), osobe koje koriste lekove (anestetici, aspirin, prokainamid, mitramicin itd.).

Kako se LDH ponaša kod pacijenata sa COVID-19 i kakva je njegova prognostička vrednost?

Krvna slika je veoma bitan pokazatelj da je neka osoba zaražena COVID-19, ali nije i najsigurniji. Ipak, kod većine ljudi koji boluju od ovog virusnog oboljenja uočene su izvesne pravilnosti – pojava limfopenije (sniženi broj trombocita u serumu, uz niske koncentracije hemoglobina i povišen D-dimer) i povišeni nivo LDH u krvi, kao i niska koncentracija albumina. Ovakvi laboratorijski nalazi uglavnom se javljaju kod starijih pacijenata i prognoziraju teže forme bolesti, što može biti korisno pri njihovom hitnom hospitalizovanju.

Da li promenom životnih navika možemo smanjiti LDH u krvi?

U zavisnosti od uzroka zbog kojih su povišeni, vrednosti LDH se mogu smanjiti i vratiti u okviru svojih referentnih vrednosti. To može uključivati umereno bavljenje fizičkom aktivnosti bez preteranog forsiranja, izbegavanje alkohola, masne i brze hrane,a konzumiranje namirnica koje učestvuju u obnovi gvožđa i drugih parametara koji poboljšavaju krvnu sliku, zatim izbacivanje iz upotrebe određenih lekova, kao i opijata itd. 

Akcije i popusti

Paket: A01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-46%
1.870 din
1.000 din
Paket: A02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
Paket: A03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-41%
1.370 din
800 din
Paket: A09

Biohemijska analiza krvi-EXTRA

KKS + LF, CRP, Glukoza, Fibrinogen, Lipidni status (Holesterol, Trigliceridi, LDL, HDL, Faktor rizika i index ateroskleroze), ALT, AST, Gama-GT, Ukupni proteini, Urea, Kreatinin, Mokraćna kiselina, Bilirubin ukupni, Natrijum, Kalijum, Alkalna fosfataza, Gvožđe, Urinokultura i Sediment urina.

-37%
4.640 din
2.900 din
Kontakt