fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

D dimer

D-dimer nastaje u organizmu kada se rastvara krvni ugrušak u telu. To je jedan od proteinskih fragmenata koji je teško otkriti kada je na nižem nivou ali kada telo stvara i razgrađuje krvne ugruške onda se lako detektuje jer se njegov nivo u krvi znatno povećava. Prilikom povrede tkiva i krvnog suda telo krvari i pokreće se proces hemostaze u cilju stvaranja krvnog ugruška koji će ograničiti i zaustaviti krvarenje. Tom prilikom nastaje fibrin koji se međusobno povezuje i stvara fibrinsku mrežu koja sa trombocitima utiče na zadržavanje krvnog ugruška na mestu oštećenja dok ne zaraste. Kad oštećenje zaraste stvara se enzim plazmin koji će eliminisati ugrušak tj. tromb na manje delove da bi se lakše uklonili. Jedan od tih manjih delova razgrađenog fibrina je upravo D-dimer.

d dimer

Normalne vrednosti D-dimera

Za normalne vrednosti D-dimera u krvi smatraju se rezultati niži ili jednaki 0,5 mcg/ml (za osobe mlađe od 50 godina). Vrednosti D-dimera najviše zavise od starosti, pa će tako osobe preko 50 i više godina imati i veće granične vrednosti. Trebalo bi uzeti u obzir da je D-dimer test izuzetno osetljiv i da se uglavnom koristi kao dodatni parametar prilikom dijagnostifikovanja različitih zdravstvenih stanja.

Normalan rezultat D-dimera (ispod gornje granice referentne vrednosti) ukazuje da osoba nema trenutno stanje ili bolest koja dovodi do povećanog stvaranja i razgradnje krvnog ugruška) znači da je najverovatnije da testirana osoba nema akutno stanje ili bolest koja uzrokuje pojačano stvaranje i raspad ugrušaka. Kod trudnica D-dimer može biti normalno povišen i to što je starija trudnoća veća je i vrednost D-dimera.

d dimer

Zašto se meri D-dimer?

Osnovna uloga D-dimera kao laboratorijskog parametra jeste dijagnostifikovanje prisustva tromboembolijskih stanja u organizmu, kao što je duboka venska tromboza, plućna embolija ili diseminovana intravaskularna koagulacija (pojava formiranja trombova po čitavom organizmu). Međutim, povišene vrednosti D-dimera ne moraju nužno ukazivati na navedene pojave, već mogu pomoći i u proceni i otkrivanju sistemskih bolesti vezivnih tkiva, različitih infekcija, bolesti jetre, postojanja hematoma, sepse, nakon operativnih zahvata, kao i u ranim stadijumima malignih oboljenja. 

Prilikom lečenja obolelih od Covid 19 virusa, D-dimer je bio i ostao glavni pokazatelj promena na plućima, kao i promena u venskom i arterijskom sistemu.

Kada se preporučuje testiranje D-dimera?

Određivanje vrednosti D-dimera u krvi predstavlja odličan dodatni biomarker, koji može ukazati ili potvrditi postojanje krvnog ugruška ili tromba u telu, ali ne i njegovu lokaciju ili uzrok javljanja. Iz tog razloga, D-dimer se uglavnom određuje uz dodatne laboratorijske analize, kao što su CRP, fibrinogen, sedimentacija eritrocita itd. 

U Millenium Medic poliklinici i laboratoriji možete dobiti kompletnu uslugu doktorskih konsultacija i testiranja D-dimera i drugih hematoloških parametara, čije rezultate dobijate u toku jednog dana

Testiranje D-dimera može da zatraži lekar ukoliko se pokaže da je vaše zdravstveno stanje povezano sa neodgovarajućim formiranjem ugrušaka u krvi. Ukoliko imate proširene i otečene vene na nogama, praćene bolom i crvenilom, doktor može tražiti određivanje D-dimera, kako bi se utvrdilo postojanje tromba u dubljim venama u telu, tj. pojava duboke venske tromboze

Pojava ugrušaka u bilo kom delu tela je izuzetno opasna i ukoliko se pravovremeno ne reaguje, mogu se javiti veoma ozbiljne komplikacije, neretko i sa smrtnim ishodom. 

Tako, pojava plućne embolije može biti uzrokovana začepljenjem plućne arterije, kada se delić ugruška otkači i krvotokom stigne do pluća. U ovom slučaju, može se javiti otežano disanje, kašalj, bol u grudima, iskašljavanje krvi, ubrzan rad srca i drugi simptomi, pa određivanje vrednosti D-dimera može potvrditi navedeno oboljenje. 

Takođe, merenje vrednosti D-dimera može pomoći i prilikom dijagnostifikovanja diseminovane intravaskularne koagulacije, veoma opasnog zdravstvenog stanja. Određivanje D-dimera je veoma korisno kod pojave akutnog moždanog udara, kada njegova vrednost može da isključi neka druga neurološka oboljenja. 

Analizu D-dimera doktor može preporučiti i u slučajevima gde postoje izvesni rizici od pojave krvnih ugrušaka: 

prilikom hospitalizacije i dužeg perioda ležanja

– većih hirurških zahvata

– preloma

– trudnoće ili nakon porođaja

– upotrebe kontraceptivnih pilula ili hormonske terapije

– naslednih poremećaja koagulacije

– gojaznosti itd.

Koji su simptomi povišenog D-dimera?

Za povišen D-dimer u krvi uslovno se uzimaju rezultati preko 0,5 mcg/ml. Međutim, povišene vrednosti D-dimera, same po sebi, ne predstavljaju znak ozbiljnih zdravstvenih problema, iz razloga što ovaj parametar može biti povišen usled različitih stanja (u trudnoći, nakon hirurških intervencija, povreda, trajanja infekcije ili kod starijih osoba). Zato je veoma važno da bez prisustva lekara ne tumačite svoje rezultate ili samoinicijativno uzimate terapiju. 

S druge strane, povišene vrednosti D-dimera mogu biti indikatori tromboze i velikog broja bolesti, kao što je i Covid 19.

Povišen rezultat D dimera ukazuje na prisustvo povišenog nivoa proizvoda razgradnje fibrina ali bez podataka o samoj lokaciji ugruška. Može biti povišen kod venske tromboembolije (VTE) ili kod diseminovane intravaskularne koagulacije (DIC) kada je vrlo povišen.

D-dimer se kao laboratorijska analiza radi kod sumnje na tromboze (duboka venska tromboza, plućna embolija, diseminovana intravaskularna koagulacija) i kod stanja koja mogu da dovedu do njih i kod praćenja toka terapije tromboza, a kod oboljenja izazvana SARS-CoV-2 virusim (Covid stanje).

Povišen D-dimer nema štetno dejstvo po organizam i ne karakteriše se kao bolest, pa njegove uvećane koncentracije u krvi ne moraju imati bilo kakve simptome. D-dimer predstavlja samo pokazatelj da je prilikom različitih stanja došlo do procesa zgrušavanja krvi u organizmu. 

U slučajevima da se ipak jave izvesni simptomi (oticanje jedne noge, bolovi, osećaj zategnutosti u listovima ili nedostatak vazduha, bolovi u grudima, iskašljavanje krvi), sa nalazima povišenog D-dimera govore o mogućoj pojavi tromboze, kada je potrebna obavezna primena terapije koju prepisuje lekar.

Zašto je važan D-dimer u trudnoći?

Tokom trudnoće, dolazi do velikih promena u organizmu žene, pa je veoma važno redovno ići na preglede i obavljati kompletne analize krvi i urina. Jedna od tih analiza jeste i koncentracija D-dimera u krvi, čije vrednosti u trudnoći i neposredno nakon porođaja mogu biti normalne do blago povišene.

Smatra se da se tokom prvog trimestra D-dimer povećava za 1,5 puta u odnosu na stanje pre trudnoće. Tokom drugog trimesta, vrednosti D-dimera povećavaju se duplo, a u trećem trimestru se utrostručuju u odnosu na prvobitno stanje.

Kada povišen D-dimer u trudnoći predstavlja razlog za brigu?

Visoke koncentracije D-dimera u trudnoći mogu biti indikator i ozbiljnih stanja, kao što su  tromboze u površinskom ili dubokom venskom sistemu, što može dovesti do brojnih komplikacija. Ukoliko se pojavljuju i simptomi kao što je crvenilo, upaljene vene, bol, povišena telesna temperatura, otok jedne noge, zategnuta koža lista itd., neophodan je pregled i procena lekara i uključivanje odgovarajuće terapije.  

Kako se D-dimer koristi u dijagnostici tromboze?

U dijagnostici tromboze kod trudnica, D-dimer predstavlja važan dodatni parametar, čije povišene vrednosti mogu potvrditi određene dijagnoze na koje doktor sumnja i dati kompletnu sliku stanja organizma (uz dodatna ispitivanja). Lekarski pregled će u ovim slučajevima obuhvatiti ultrazvuk površinskog i dubinskog venskog sistema, analizu D-dimera, kao i uzimanje anamneze trudnice (starost, indeks telesne mase, da li je blizanačka trudnoća u pitanju, prethodne tromboze ili nasledni faktor itd.). 

Kako sprečiti pojavu tromboze u trudnoći?

Prevencija i sprečavanje određenih zdravstvenih komplikacija pre planiranja bebe od izuzetnog je značaja za sprečavanje tromboze i izbegavanje mogućih rizika tokom trudnoće. Kao posebna mera kod žena koje imaju probleme sa venama, preporučuje se operacija pre planirane trudnoće. 

Takođe, veoma je važno sprovoditi i određene preventivne mere koje mogu pomoći u sprečavanju krvnih ugrušaka: 

– nosite ravnu i udobnu obuću

– izbegavajte dugotrajno stajanje ili sedenje

– odmarajte se u poluležećem položaju sa podignutim nogama 

– budite redovni i umereni u fizičkoj aktivnosti

– ne podižite i ne nosite teške stvari

– ne prekrštajte noge prilikom sedenja

– nosite čarape za vene koje vam je lekar prepisao

– pijte dovoljno tečnosti

– izbegavajte sunčanje. 

d dimer

D dimer cena

Analiza / Usluga
D-Dimer1.800 din
Sars-COV-2 antigen bris1.500 din
Sars-COV-2, S (spike) RBD IgG At1.800 din
Sars-COV-2, detekcija antitela IgG1.800 din
Sars-COV-2, detekcija antitela IgM1.800 din
Anti-sars-COV-2, detekcija ukupnih At2.000 din
Konsultacije 11.000 din
C-Reaktivni Protein CRP600 din
Sedimentacija140 din
LDH200 din
Feritin1.000 din
Fibrinogen220 din
AST(SGOT)150 din
ALT(SGPT)150 din
Kontakt