fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

Policistični jajnici

Kompletan vodič za policistične jajnike: od dijagnostike do trudnoće

 

Policistični jajnici su veoma često endokrinološko zdravstveno stanje žena u reproduktivnom periodu, koje može uzrokovati probleme sa začećem i doprineti stvaranju brojnih hroničnih bolesti i tegoba: pojavu hipertenzije, dijabetesa tipa 2, gojaznosti, anksioznosti, depresije, karcinoma endometrijuma materice i drugo.  

Procenjuje se da između 5 i 10 % žena u fertilnom periodu boluju od ovog hormonalnog poremećaja sa svim pratećim simptomima i posledicama koje policistični jajnici nose.

Međutim, kako se sindrom policističkih jajnika može javiti bez jasno izraženih simptoma, smatra se da je broj žena koje se susreću sa ovim problemom daleko veći i iznosi čak do 25 %. 

Samo redovnim ginekološkim pregledima i uspostavljanjem rane dijagnoze i lečenja, sindrom policističnih jajnika se može držati pod kontrolom i sprečiti razvoj brojnih zdravstvenih oboljenja.

Akcije i popusti

Paket: G05

Sistematski ginekološki pregled Standard

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, cervikalni i vaginalni bris sa antibiogramom

-59%
11.230 din
4.500 din
Paket: G06

Sistematski ginekološki pregled Extra

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, cervikalni i vaginalni bris sa antibiogramom, hormoni štitne žlezde (T3, T4, TSH) i kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom

-57%
13.540 din
5.800 din
Paket: G07

Sistematski ginekološki pregled Premium

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, ultrazvuk dojki, cervikalni i vaginalni bris sa antibiogramom

-65%
14.230 din
4.900 din

Policistični jajnici cena

Analiza / Usluga
Ginekološki pregled3.000 din
Endokrinološki pregled3.000 din
Testoster.770 din
FSH770 din
LH770 din
Prolaktin770 din
Progesteron770 din

Šta su policistični jajnici?

Policistični jajnici predstavljaju pojavu kada jajnici počinju prekomerno da proizvode muške polne hormone, koji su obično kod žena normalno prisutni u manjim količinama. Kao posledica toga dolazi do hormonalnog poremećaja, poznatog pod imenom sindrom policističnih jajnika ili Polycystic Ovary Syndrome (PCOS), kada se u jajnicima formiraju brojne male ciste ispunjene tečnošću. 

Ovaj sindrom karakterističan je za ženski deo populacije između puberteta i menopauze, a može uzrokovati brojne tegobe: neredovne ili produžene menstrualne cikluse ili njihov potpuni izostanak, kao i probleme sa začećem, pa čak i probleme tokom trudnoće i njenim ishodom. 

Faktori koji uslovljavaju nastanak policističnih jajnika još uvek nisu u potpunosti poznati. Smatra se da su dva uzroka važna za njihovu pojavu – nasledna (genetska) predispozicija i životne navike. 

Većina žena sa sindromom policističnih jajnika ima probleme sa insulinskom rezistencijom, odnosno pojavom otežane regulacije šećera u krvi (visok nivo šećera,tj. insulina povećava produkciju muških hormona u telu). 

Osim intolerancije na glukozu, pojava policističnih jajnika vezuje se za brojne zdravstvene komplikacije, kao što je hipertenzija (povišeni krvni pritisak), visok holesterol, kardiovaskularne bolesti, dislipidemija (poremećaj metabolizma masti), apneja u snu, hiperplazija i karcinom endometrijuma (rak sluzokože materice), masna jetra, autoimuni tiroiditis, anemija, pobačaj ili prevremeni porođaj, pojava depresije itd.

Koji su simptomi policističnih jajnika? 

Simptomi policističnih jajnika se razlikuju od osobe do osobe i mogu se menjati tokom vremena ili pojaviti odjednom. Takođe, kako se znaci koji ukazuju na prisustvo ovog problema mogu vrlo lako prepisati drugim bolestima i stanjima, oni mogu ostati neprimećeni neko vreme. Obično se kod osoba koje imaju problem sa policističnim jajnicima javljaju dva ili više navedena simptoma:

 • Neredovne i nepravilne menstruacije (oligomenoreja), vrlo često i izostanak ciklusa (amenoreja)
 • Pojava policističnih jajnika na ultrazvučnim pregledima
 • Bolovi u predelu karlice
 • Višak androgena (povišen nivo muških hormona)
 • Pojačana maljavost po licu i telu (hirzutizam)
 • Proređena kosa na glavi (ćelavost)
 • Gojaznost i nakupljanje naslaga posebno u predelu stomaka
 • Glavobolja
 • Pojačan umor
 • Depresija i anksioznost
 • Pojava nesanice
 • Akne i masna koža
 • Mrlje i promene na koži (na zadnjem delu vrata, ispod pazuha, u predelu prepona, na potiljku itd.)
 • Smanjen libido
 • Neplodnost itd.

Ukoliko osetite neke od navedenih simptoma, potrebno je da obavezno zatražite medicinsku pomoć radi detaljnog pregleda i pronalaska uzroka vaših tegoba. Millenium Medic poliklinika i laboratorija nudi kompletnu uslugu ginekoloških pregleda i svih vrsta procedura, zajedno sa ultrazvučnom dijagnostikom, koji će na bezbedan, bezbolan i brz način pomoći u rešavanju Vaših zdravstvenih problema.

Dijagnostika pomoću lekarskih pregleda i laboratorijskih analiza

Kako ne postoji jedinstveni test za otkrivanje policističnih jajnika, njihova dijagnostika pomoću kliničkih analiza, laboratorijskih testova, hormonskih ispitivanja i ultrazvučnih pregleda je od posebne važnosti i sprovodi se kod osoba koje imaju minimum dva od sledećih navedenih simptoma – neredovne menstrualne cikluse ili izostanak ciklusa, policistične jajnike na ultrazvučnom pregledu, pojava povišenog nivoa testosterona u krvi koji se manifestuje kroz prekomernu maljavost na licu ili telu, gubitak kose i pojavu akni.

Dijagnostički pregled sastoji se od sledećih koraka:

 • Uzimanje porodične anamneze i fizički pregled

Upoznavanje lekara sa vašom medicinskom istorijom je veoma važno kako bi se isključili drugi uzroci vaših simptoma. Fizički pregled sastoji se od merenja krvnog pritiska, merenja telesne težine i izračunavanja BMI (indeksa telesne mase), pregleda lica i tela u potrazi za pojačanoj maljavosti, aknama, promeni boje kože ili znacima gubitka kose. 

 • Ginekološki pregled koji uključuje i ultrazvučnu dijagnostiku

Ginekološkim pregledom proverava se da li postoje određeni znaci koji upućuju na višak muških polnih hormona (uvećani klitoris), kao i veličina i otečenost jajnika. Ultrazvučna dijagnostika uglavnom uključuje sonogram, tj. transvaginalni pregled jajnika i proveru debljine sluzokože materice (endometrijuma). Pomenuti ultrazvučni pregled je veoma pouzdan i u 90% slučajeva otkriva problem policističnih jajnika. 

 • Obavezni laboratorijski testovi i hormonska ispitivanja

Laboratorijski testovi uključuju analizu kompletne krvne slike, ispitivanja polnih hormona (testosteron, estrogen, progesteron), hormona štitne žlezde (TSH, T3, T4), kao i tumor markera. Na osnovu pomenutih testova krvi proveravaju se karakteristične hormonalne promene i disbalans ostalih hormona, koji su povezani sa uobičajenim zdravstvenim problemima (bolest štitne žlezde) i koji se lako mogu zameniti sa sindromom policističnih jajnika. 

U cilju detaljne dijagnostike, u Millenium Medic poliklinici i laboratoriji možete odraditi celokupni ginekološki i endokrinološki pregled, kao i analize krvi koje uključuju ispitivanja polnih hormona testosterona, estrogena (estradiol, folikuo-stimulišući hormon FSH, luteinizirajući hormon LH, prolaktin), progesterona, kao i analize tumor markera jajnika CA 125, CA 72-4, AFP i drugih.

Šta sve obuhvata lečenje policističnih jajnika?

Lečenje policističnih jajnika razlikovaće se u zavisnosti od simptoma koje pacijentkinja oseća, rezultata pomenutih analiza, kao i želje za trudnoćom. 

U vezi sa tim, lečenje uključuje kombinaciju tretmana koji podrazumevaju promenu načina života i ishrane (smanjenje telesne težine, prestanak pušenja, konzumiranje alkohola, povećanje fizičke aktivnosti itd.), konzumiranje određenih lekova i tretmane plodnosti (ukoliko planirate da zatrudnite), ali i hirurški zahvat, ukoliko je neophodno. 

Plan lečenja se sprovodi isključivo u dogovoru sa lekarom i individualan je za svaku osobu. 

Medikamentno lečenje

Medikamentno lečenje podrazumeva upotrebu određenih lekova, koji će umanjiti simptome koje osećate i regulisati hormonalni status. Tu spadaju kontraceptivne pilule, upotreba kortikosteroida, anti-androgenih lekova, lekova koji pojačavaju osetljivost na insulin itd. Kakav će vid terapije biti primenjen, razlikuje se kod svake osobe i sprovodi se isključivo u dogovoru sa lekarom. 

Savetovanje sa endokrinologom

Savetovanje sa endokrinologom spada u obaveznu proceduru lečenja, a primenjuje se u zavisnosti od glavnih simptoma koji se javljaju kod pacijentkinje i njenih težnji i budućih planova (lečenje pojave akni i masne kože, pojačane maljavosti, regulisanje menstruacije ili lečenje neplodnosti i želje za trudnoćom itd.).

Saveti za prirodno lečenje policističnih jajnika

Prirodno lečenje policističnih jajnika obuhvata smanjenje telesne težine i potpune promene načina života i ishrane. Kako ovaj korak nije nimalo lak, nutricionistički pregledi vam mogu pomoći u promenama životnih navika i ozdravljenju. 

Promene u načinu ishrane baziraju se na konzumiranju zdravih namirnica (povrće bogato vlaknima – brokoli, karfiol, zelena i crvena paprika, pasulj, sočivo, batat, bundeva, integralne žitarice, bademi, zatim nemasni proteini – piletina, riba, antiinflamatorni začini i hrana – kurkuma, đumbir, cimet, paradajz, spanać, maslinovo ulje itd.), više manjih obroka tokom dana (kako bi se regulisao nivo šećera u krvi), izbegavanju grickalica, zaslađenih pića, hrane bogate rafinisanim ugljenim hidratima (beli hleb, peciva, kolači, griz itd.), kao i smanjenju unosa kafe i napitaka sa kofeinom (utiču na promene nivoa estrogena) i suplementaciji određenih vitamina i minerala (vitamina B8 – inozitola, vitamina D, hroma, gvožđa, cinka itd.), koje nemojte koristiti bez prethodne konsultacije sa lekarom. 

 

Saveti za planiranje trudnoće sa policističnim jajnicima

Policistični jajnici su jedan od najčešćih uzročnika neplodnosti kod žena, a mogu izazvati i velike probleme i komplikacije tokom trudnoće (pobačaj i prevremeni porođaj pre 37. gestacijske nedelje, hipertenziju, dijabetes, preeklampsije, porođaja carskim rezom itd.).

Ukoliko planirate trudnoću, a imate problem sa policističnim jajnicima, lekar vam može predočiti nekoliko mogućnosti koje će povećati šanse za potomstvom: 

 • Obavezno smanjenje telesne težine – kroz sprovođenje zdravog načina ishrane i redovnu fizičku aktivnost
 • Konzumiranje lekova koji izazivaju ovulaciju (klomifen, letrozol, injekcije gonadotropina itd.)
 • Proces vantelesne oplodnje (In vitro fertilizacija)
 • Hirurški zahvat izazivanja ovulacije itd.

Zdravlje na prvom mestu – Zakažite u Millenium Medic-u

Policistični jajnici mogu dovesti do brojnih zdravstvenih problema i onemogućiti Vam da se ostvarite u ulozi roditelja. 

Iz tog razloga, redovni ginekološki pregledi, kao i pregledi kod endokrinologa su od izuzetnog značaja za potpuno zdravlje ženskog reproduktivnog sistema.

Još danas zakažite lekarske konsultacije, preglede ili određene laboratorijske analize u prijatnom ambijentu Millenium Medic poliklinike i laboratorije na broj 065 3448-488  i ukažite nam Vaše poverenje. 

Kontakt