fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Kardiološki pregled

Poliklinika i laboratorija Millenium Medic je opremljena najsavremenijom opremom za dijagnostikovanje i kontrolu svih bolesti srca i krvnih sudova, kao što su najčešće:

 • Angina pectoris
 • povišen krvni pritisak
 • kardiomiopatije
 • poremećaji srčanog ritma
 • stečene i urođene srčane mane
 • hronične bolesti miokarda i perikarda,
 • kao praćenje bolesnika posle preležanog infarkta miokarda i dr.

kardiologija

U našoj ustanovi možete uraditi:

 • EKG
 • ehokardiografiju (ultra zvuk srca i karotida)
 • Color doppler srca i krvnih sudova
 • kompletne hematološke, imunološke i biohemijske analize

Za srčana oboljenja i oboljenja krvnih sudova pored pravilnog načina života, što podrazumeva pravilnu ishranu, bavljenje fizičkom aktivnošću, smanjenje stresa, odsudstvo loših životnih navika (alkohol, cigarete, droge i sl.) značajno je redovno kontrolisanje opšteg zdravlje i pravovremena dijagnostika.

Ukoliko osetite bol u grudima, lupanje i preskakanje srca, gušenje, zamaranje, bilo kakvu nelagodnost u predelu grudnog koša,bol i oticanje nogu i trbuha su samo neka od stanja na osnovu kojih se može posumnjati na bolesti kardiovaskularnog sistema.

Kardiološki pregled kao i kompletan internistički pregled, kompletno opremljena laboratorija, savremeni aparati uz stručno osoblje i pravu terapiju su rešenje koje vam nudimo.

Akcije i popusti

Paket: P08

Kardiološki pregled, ultrazvuk srca, EKG nalaz, lekari KBC Dedinje

-38%
13.000 din
8.000 din
Paket: P09

Kardiološki Sistematski Paket – pregledi sa analizama krvi

Kardiološki pregled, ultrazvuk srca, EKG nalaz + analize krvi: KKS, Sedimentacija, CRP, D-dimer, HbA1c, Glu, Lipidni status, Urea, Kreatinin, AST, ALT, CK, LDH, Fe, Feritin, TSH, fT3, fT4

-39%
21.000 din
12.750 din

Kardiološki pregled cena

Analiza / Usluga
EKG1.000 din
Kardiološki pregled4.000 din
Ultrazvuk srca4.000 din
Kolor dopler karotida4.000 din
Kolor dopler karotida radiolog5.000 din
Kardiološki pregled Dedinje8.000 din

Kardiovaskularni problemi su jedan od najčešćih uzročnika oboljevanja i smrtnosti, kako u svetu tako i u našoj zemlji.

Kardiovaskularni problemi predstavljaju tihu pretnju koja vreba mnoge. Zbog toga su redovni kardiološki pregledi ne samo preporučljivi, već i neophodni za sve generacije, jer pravovremeno otkrivanje i lečenje mogu značajno doprineti očuvanju vašeg zdravlja i sprečavanju potencijalno opasnih komplikacija.

Zato nemojte čekati znak za uzbunu da biste počeli da brinete o svom srcu.

Preuzmite inicijativu – zakažite kardiološki pregled u Milenium Medic-u već danas i napravite prvi korak ka zdravijem i srećnijem životu.

U nastavku pročitajte odgovore na najćešća pitanja i nedoumice koje pacijenti imaju vezano za kardiološke preglede: 

Kada je preporučljivo posetiti kardiologa?

Poseta kardiologu uglavnom zavisi od različitih individualnih faktora, opšteg zdravstvenog stanja i eventualnih simptoma. Preporuku i potrebu za kardiološkim pregledom prvenstveno imaju:

 • Osobe starije od 40 ili 50 godina, naročito ukoliko su u riziku od dobijanja srčanih bolesti
 • Osobe koje imaju genetsku predispoziciju za dobijanje kardiovaskularnih oboljenja, naročito hipertenzije, koronarnih bolesti, infarkta miokarda, poremećaja srčanog ritma, bolesti srčanih zalizaka, srčane slabosti itd. 
 • Osobe koje osećaju specifične tegobe i simptome koji ukazuju na različite kardiovaskularne bolesti i zahtevaju hitni pregled kod kardiologa
 • Osobe sa određenim faktorima rizika, poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola, gojaznosti, prekomernog konzumiranja cigareta itd. 
 • Osobe u okviru planiranog redovnog godišnjeg sistematskog pregleda. 

 

Koji simptomi ukazuju da je potreban hitan pregled kardiologa?

Pojedini simptomi mogu ukazivati na potencijalne probleme sa srcem i krvnim sudovima i zahtevati hitan kardiološki pregled. Ukoliko osetite neke od sledećih tegoba, važno je da potražite hitnu medicinsku pomoć: 

 • Jak i intenzivan bol u grudima – podrazumeva pritisak, stezanje ili osećaj nelagodnosti u grudima, koji može ukazivati na infark miokarda, odnosno srčani udar. Bolno stanje može trajati nekoliko minuta ili biti stalno i uglavnom se može širiti prema ramenom zglobu, vratu, vilici ili leđima. 
 • Otežano disanje – nagli osećaj nedostatka vazduha ili gušenja, posebno tokom napora, ali čak i tokom mirovanja mogu da ukažu na opterećenje srca i određene srčane probleme. Teškoće pri disanju mogu biti praćene i drugim znacima, kao što su bolovi, mučnina, znojenje i drugo. 
 • Iznenadna vrtoglavica i nagli gubitak svesti – može se javiti usled nedovoljne cirkulacije krvi prema mozgu.
 • Iznenadna slabost ili paraliza dela tela – slabost i oduzetost u rukama, nogama, licu, naročito ako je izrazita na jednoj strani tela ili lica itd.

Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma ili se oni jave iznenada i naglo pogoršaju, važno je da se što pre obratite lekaru. 

 

Kako izgleda pregled?

Kardiološki pregled obuhvata nekoliko koraka koji pomažu lekaru u proceni vašeg zdravstvenog stanja srca i krvnih sudova.

 • Na početku svakog pregleda, razgovor sa lekarom je neizostavni deo dijagnostike, koji obuhvata pitanja o vašoj medicinskoj istoriji, eventualnim prethodnim bolestima i operacijama, uzimanje porodične anamneze o kardiovaskularnim oboljenjima, trenutne simptome koje osećate, informacije o životnim navikama (ishrana, pušenje, konzumiranje alkohola, psihoaktivnih supstanci, fizička aktivnost), kao i uzimanje trenutne terapije ukoliko vam je prepisana.
 • Fizički pregled se može obaviti u sedećem ili ležećem položaju, a sastoji se od merenja krvnog pritiska, provere i merenja pulsa, pregled opšteg stanja organizma (opadanje kose, boja beonjača, kože i slično), vrata, pregled abdomena i osluškivanje srčanih tonova i ekstremiteta. Jedan od osnovnih testova koji se primenjuju prilikom pregleda je EKG ili elektrokardiogram, koji predstavlja električni zapis rada srca i može pomoći pri identifikaciji nepravilnosti u ritmu, oštećenjima srčanog mišića i drugim problemima.  
 • Na osnovu rezultata celokupnog pregleda, kardiolog može preporučiti i dodatne testove, kako bi se dobio potpuniji uvid u vaše zdravstveno stanje – RTG pregled srca i pluća, ehokardiografija (Eho srca), test fizičkog opterećenja, 24h EKG Holter monitoring itd. Kardiološki pregledi su u većini slučajeva bezbolni i navedena testiranja sprovode se neinvazivno. Međutim, postoje i određene invazivne dijagnostičke procedure, kao što su koronarografija (daje uvid u stanje koronarne cirkulacije i koristi se prilikom identifikacije trombova u arterijama) i kateterizacija srca (podrazumeva uvođenje katetera u srce putem arterije ili periferne vene, kako bi se videlo stanje srčanih šupljina i krvnih sudova, izmerio pritisak ili uzeo uzorak). 
 • Nakon kardiološkog pregleda, lekar će analizirati rezultate i postaviti dijagnozu. Na osnovu toga, preporučiće se dalje lečenje ili praćenje, u zavisnosti od potreba svakog pacijenta. Ukoliko imate pitanja ili nedoumice, nemojte se ustručavati da ih postavite lekaru tokom pregleda, jer je uzajamna dobra komunikacija i razumevanje problema glavni put ka izlečenju.

 

Šta podrazumeva kompletan kardiološki pregled u Millenium Medic poliklinici i laboratoriji?

Zahvaljujući stručnim i posvećenim lekarima i medicinskom osoblju, kao i postojanju najsavremenije opreme za dijagnostifikovanje i kontrolisanje svih kardiovaskularnih oboljenja, Millenium Medic poliklinika i laboratorija pruža vam kompletne usluge kardiološkog pregleda, uz različite vrste procedura, laboratorijskih analiza i drugih relevantnih testova. 

U okviru kardiološkog pregleda, Millenium Medic tim nudi sledeće usluge:

 • EKG pregled – koristi se za dijagnostifikovanje infarkta miokarda, aritmije, hipertrofije srca, oštećenja srčanih zidova i drugih nepravilnosti
 • Ehokardiografija ili ultrazvuk srca i krvnih sudova – ultrazvučni pregled srca i krvnih sudova, koji se koristi pri merenju dimenzija srca, dijagnostifikovanju stečenih ili urođenih srčanih mana, perikardnog izliva, perikarditisa itd. 
 • Kolor dopler srca i karotida – ultrazvučna metoda pomoću koje se može izmeriti brzina protoka krvi kroz srce i krvne sudove
 • Kompletne hematološke, imunološke i biohemijske analize.

 

Da li su potrebne analize krvi za kardioloski pregled?

Analize krvi često su sastavni deo kardiološkog pregleda, koje lekaru pomažu u proceni opšteg zdravlja organizma, pružajući važne informacije o različitim faktorima rizika za bolesti srca i krvnih sudova i identifikovanju eventualnih abnormalnosti koje ukazuju na prisustvo srčanih problema, zatim u postavljanju dijagnoze i usmeravanju na dalje dijagnostičke procedure i postupke. 

 

Koliko traje pregled kod kardiologa?

Kao što je i sam kardiološki pregled specifičan i individualan za svaku osobu, tako i njegovo trajanje može zavisiti od različitih faktora (razlog posete kardiologu, specifične potrebe pacijenta, specifičnosti procedure koja se sprovodi u okviru pregleda itd.). 

U proseku, pregled kod kardiologa može da traje od pola sata do sat vremena. Međutim, ukoliko je potrebno sprovesti dodatne dijagnostičke ili terapeutske postupke, takvi pregledi mogu trajati i duže. 

 

Da li je potrebna posebna priprema?

Kardiološki pregled ne zahteva posebne pripreme, ipak, uvek je preporučljivo da se pre pregleda konsultujete sa lekarom, kako biste dobili tačne informacije i smernice o pripremnim koracima koje bi trebalo preduzeti. 

Svakako pre pregleda kod kardiologa, potrebno je pripremiti i poneti svu medicinsku dokumentaciju o prethodnim stanjima i operacijama i spisak lekova, ukoliko uzimate terapiju. Sve preglede zakažite unapred, naročito ukoliko su potrebna dodatna testiranja. Poželjno je da nosite komotnu i udobnu odeću koja se lako oblači i skida. Ukoliko je potrebno, laboratorijske analize takođe obavite pre pregleda.

Ako niste dobili drugačija uputstva, započnite svoj dan uobičajeno, konzumiranjem hrane i pića kako to obično radite.  

 

Koja je razlika između EKG-a i ehokardiograma?

EKG i ehokardiogram predstavljaju dva različita, ali veoma značajna dijagnostička testa, koja se koriste za procenjivanje zdravstvenog stanja pacijenata sa sumnjom ili onih koji već imaju postavljenu dijagnozu kardiovaskularnih oboljenja. Međutim, razlike postoje u metodologiji rada, osnovnim informacijama koje pružaju, kao i vremenu trajanja navedenih procedura.

Tako se kod EKG pregleda koriste elektrode koje se postavljaju na grudni koš, krajeve ruku i nogu. Elektrode hvataju električne impulse srčanog mišića, čime se meri aktivnost srca i dobijaju informacije o srčanom ritmu, brzini otkucaja srca, električnoj provodljivosti srčanih komora itd. EKG pregled je veoma koristan za dijagnostifikovanje aritmija, procenu opšte aktivnosti srca i otkrivanja oštećenja srčanog mišića. Procedura je brza i neinvazivna i traje svega nekoliko minuta. 

Ehokardiogram koristi ultrazvučne talase kako bi se stvorila detaljna slika srčane strukture i okolnih krvnih sudova. Prilikom navedene dijagnostičke procedure koristi se gel i sonda, koja se postavlja na grudni koš ili, u nekim slučajevima, postavlja se unutar jednjaka kako bi pregled bio detaljniji. Ehokardiogram daje informacije o stanju i veličini samog srčanog mišića, stanju, veličini i obliku srčanih šupljina (komora, pretkomora), pregledu srčanih zalistaka, pregledu perikarda (srčane ovojnice) itd. Vreme koje zahteva ova vrsta pregleda zavisi od vrste ehokardiografije koja se primenjuje. 

 

Kakve simptome treba pratiti pre kardiološkog pregleda?

Pojava određenih simptoma mogu da ukažu na potrebu za kardiološkim pregledom:

 • Hroničan umor i slabost – konstantan osećaj umora ili slabosti koji se javljaju bez prethodnog fizičkog napora
 • Kratak dah – otežano disanje prilikom kretanja ili minimalnog napora, čak i mirovanja
 • Bol u grudima – pritisak u grudima ili nelagodnost koji se javljaju povremeno, naročito tokom fizičke aktivnosti
 • Povišen krvni pritisak – iznad 140/80 mmHg
 • Palpitacije srca – nepravilni ili ubrzani otkucaji srca koji mogu da ukažu na srčanu aritmiju
 • Otečene noge i gležnjevi – otoci i zadržavanje tečnosti u nogama, zglobovima, stopalima, čak i u trbuhu mogu da budu znak srčane insuficijencije 
 • Vrtoglavica i nesvestica – česte vrtoglavice ili nesvestice koje nisu povezane sa drugim uzrocima itd.

Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma ili imate neke sumnje u vezi zdravlja srca, trebalo bi da posetite kardiologa i obavite pregled, radi očuvanja sopstvenog zdravlja i sprečavanja eventualnih komplikacija. 

 

Zašto su važni redovni kardiološki pregledi? 

Kako su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzročnici smrtnosti, javlja se sve veća potreba za boljom informisanosti, razumevanju i važnosti redovnih kardioloških pregleda. Preporuka je da se kardiološki pregledi obavljaju preventivno, jednom godišnje, nakon 40. godine života. Na ovim pregledima mogu se otkriti bolesti srca u ranoj fazi i sprečiti njihov razvoj. 

Oštećenja srca mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija, čije simptome nije lako prepoznati, jer mogu biti lako zamenjeni drugim zdravstvenim tegobama. 

Takođe, kardiološki pregled je potrebno obaviti i nakon preležanih upalnih procesa ( Covid 19, stanja gripa, upale pluća i slično), što može povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

 

Srce je motor vašeg života – brinemo da ono kuca snažno i zdravo

Bilo da želite preventivni kardiološki pregled ili ste u posebnom riziku od dobijanja različitih kardiovaskularnih oboljenja, Milenium Medic poliklinika i laboratorija Vam može pružiti najbolju, najefikasiju i najprecizniju uslugu dijagnostike i lečenja različitih bolesti srca i krvnih sudova.

Ne dozvolite da vreme radi protiv vas. Zakažite svoj pregled u Milenium Medic poliklinici i laboratoriji već danas! 

                                                              011 2447-447     011 2448-488     065 3448-488

Kontakt