fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Folikulometrija

Planiranje potomstva predstavlja poseban period života, koji podrazumeva pripremu za začeće i trudnoću. Međutim, kako proces ovulacije kod žena može da varira, ponekad je potrebno izvršiti proveru funkcionalnosti jajnika u okviru menstrualnog ciklusa i tačno vreme sazrevanja jajne ćelije, a tu može pomoći folikulometrija

Folikulometrija predstavlja ključnu metodu u oblasti reproduktivne medicine, koja omogućava precizno praćenje rasta, razvoja i zrelosti folikula – kružnog mehura u jajnicima ispunjenog tečnošću, koji sadrži nezrelu jajnu ćeliju. 

Primenjuje se sa ciljem: 

 • kako bi se utvrdilo optimalno vreme za ovulaciju kod žena sa poremećenim menstrualnim ciklusima
 • kod parova koji pokušavaju prirodnim putem da zatrudne
 • za sakupljanje jajnih ćelija u procesu veštačke oplodnje.

Pružajući dragocene informacije o rastu i veličini folikula, kao i sazrevanju jajnih ćelija tokom menstrualnog ciklusa žene, folikulometrija je postala neizostavni deo procesa praćenja plodnosti i planiranja trudnoće i važna karika kod parova koji se bore sa neplodnošću ili prolaze kroz procese lečenja fertiliteta. 

Ukoliko se suočavate sa izazovima neplodnosti ili želite da dobijete preciznije informacije o svom reproduktivnom zdravlju, Millenium Medic poliklinika i laboratorija Vam nudi kompletne usluge ginekoloških pregleda i folikulometrije, a ceo postupak se sprovodi uz najsevremeniju medicinsku opremu i pod stručnim nadzorom lekara. 

 

Akcije i popusti

Paket: G02

Ginekološki paket Extra

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, 3 brisa (Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma)

-62%
13.240 din
4.900 din
Paket: S01

Analiza sperme

Spermogram sa spermokulturom

-61%
2.600 din
1.000 din
Paket: O01

BetaHCG

BetaHCG

-23%
910 din
700 din

Folikulometrija cena

Analiza / Usluga
Folikulometrija2.500 din
Folikulometrija 22.000 din

Šta je folikulometrija i kako se izvodi?

Folikulometrija predstavlja najtačniju medicinsku dijagnostičku proceduru koja se koristi pri praćenju razvoja folikula u jajnicima tokom reproduktivnog perioda žene i proceni tačnog vremena ovulacije. Drugim rečima, cilj folikulometrije je da se precizno utvrde plodni dani i na taj način se poveća mogućnost začeća. 

Folikulometrija se preporučuje ženama koje:

 • Planiraju trudnoću, u cilju „tempiranja“ prirodnih odnosa
 • Kod kojih nije došlo do trudnoće nakon godinu dana nezaštićenih seksualnih odnosa
 • Prolaze kroz tretman lečenja određenog hormonskog disbalansa
 • Koriste lekove koji stimulišu nastanak ovulacije
 • Nemaju redovne menstrualne cikluse, kako bi se ustanovilo da li imaju ovulaciju i kada se ona javlja
 • Osobama koje su imale jedan ili više spontanih pobačaja do 7. nedelje trudnoće
 • Ženama koje se leče od neplodnosti, kako bi se odredio najpovoljniji trenutak za postupke veštačke inseminacije ili vantelesnu oplodnju itd.

Proces obuhvata seriju ultrazvučnih pregleda, a praćenje folikula se obično izvodi od 9.-10. dana početka menstrualnog ciklusa (ukoliko traje 28 dana), a zatim se ultrazvuk ponavlja 11., 14. i 16. dana. Upravo ova 3 do 4 ultrazvučna pregleda budu dovoljna da se utvrdi pravilnost rasta folikula i tačno vreme njegovog prskanja, tj. da li uopšte dolazi do ovulacije i kada. 

Ukoliko žena ima manja ili veća variranja između menstrualnih ciklusa, folikulometrija se radi u periodu koji utvrđuje ginekolog. Kod većine žena ovulacija se dešava dve nedelje pre novog menstrualnog ciklusa, ali to nije pravilo za sve. Neke žene imaju periode u kojima izostaje ovulacija (anovulatorni ciklusi), pa u tim mesecima nije moguće da dođe do začeća. 

Folikulometrija se izvodi korišćenjem ultrazvučne sonde i to na 2 načina:

 • Putem transabdominalnog pregleda – podrazumeva klasični ultrazvučni postupak prislanjanja ultrazvučnog aparata direktno na kožu stomaka ili trbuha. Ovaj vid pregleda najčešće se koristi kod ženskih osoba koje još nisu imale odnose ili kod žena koje su imale nedavne operacije i zbog toga ne mogu pristupiti drugačijem tipu pregleda. 
 • Putem transvaginalnog pregleda – najčešći i najpouzdaniji vid ultrazvučnog pregleda, koji podrazumeva korišćenje sonde koja se postavlja u vaginu. Pre ultrazvuka, osoba zauzima položaj kao i prilikom klasičnog ginekološkog pregleda, a preko sonde se stavlja prezervativ ili posebna gumena navlaka i mala količina gela. 

 

Kako se pripremiti za folikulometrijski pregled?

Priprema za folikulometrijski pregled obuhvata praćenje ciklusa i zapisivanja prvog dana menstruacije, pomoću kojeg se može odrediti i prvi ultrazvučni postupak folikulometrije, a to je uglavnom 9. ili 10. dan ciklusa. Ukoliko se pregled izvodi transabdominalno, potrebno je da bešika bude puna, a ukoliko se izvodi transvaginalno, bešiku je potrebno potpuno isprazniti. 

Potrebno je istaći da su obe vrste pregleda veoma jednostavne, bezbolne, bezbedne i bez opasnosti od zračenja, a postupak traje oko 15-20 minuta.

Folikulometrija daje veoma precizne i pouzdane rezultate, ali se ovaj postupak ne koristi za procenu različitih poremećaja na jajovodima i materici – adhezije, neprohodnosti jajnika, endometrioze itd., već se moraju dodatno ispitati uzroci neplodnosti ili otežanog začeća. 

 

Šta očekivati tokom same procedure?

Prvi ultrazvučni pregled treba odraditi nakon završetka menstrualnog krvarenja. Prilikom ultrazvuka, u materici se može videti više folikula prečnika od najmanje 5 do 6 mm. 

Tokom drugog postupka, oko 11. dana ciklusa, dominantni folikul raste nekih 2 – 3 mm dnevno do dana ovulacije, dok preostali folikuli stagniraju i propadaju. Pred ovulaciju, veličina folikula bi trebalo da iznosi 17 – 25 milimetara. Ako se na pregledu pokaže da se folikuli ne razvijaju pravilno, potrebne se dalje analize i pregledi kako bi se utvrdio tačan uzrok problema. Posednji, četvrti ultrazvuk posmatra proces ovulacije. Pregledom se može izmeriti i zadebljanje endometrijuma (unutrašnje sluzokože) materice, koji bi trebalo da iznosi 7 – 8 mm debljine kako bi moglo da dođe do začeća. 

Ceo postupak folikulometrije se sprovodi pod strogim nadzorom lekara specijaliste i obično je nekoliko ultrazvučnih pregleda dovoljno za utvrđivanje razvoja, rasta, veličine i pucanja folikula, odnosno određivanja perioda ovulacije. 

Na osnovu debljine i izgleda sluzokože materice indirektno se može zaključiti i stanje hormonalnog statusa žene. Ukoliko se javi sumnja da do poremećaja ovulacije dolazi usled hormonskog disbalansa (što je najčešći slučaj), potrebno je izvršiti dodatne analize polnih ili reproduktivnih hormona – estradiol, FSH, LH, prolaktin, progesteron, testosteron i drugih.

 

Folikulometrija u Millenium Medicu: vaš saveznik u praćenju plodnosti i planiranju trudnoće

Jedna od velikih prednosti folikulometrije jeste ta što ona može pružiti relevantne podatke prilikom postupka lečenja neplodnosti i planiranja trudnoće putem vantelesne oplodnje. 

Bilo da se VTO kod žena radi u prirodnom ciklusu, modifikovanom ciklusu ili spontanom ciklusu sa zamrzavanjem embriona, jako je bitno da sam pregled folikulometrije sprovodi lekar koji ima iskustva u lečenju neplodnosti. Na taj način može se utvrditi tačan broj i veličina folikula, kao i pravilna procena endometrijuma. Na osnovu ovih parametara pravi se dinamika postupka vantelesne oplodnje. 

Folikulometrija kao veoma jednostavna, bezbedna i brza procedura omogućava preciznu procenu reproduktivnog stanja svake žene i olakšava procese lečenja neplodnosti doprinoseći povećanju šansi za uspešno začeće, naročito kod parova koji se suočavaju sa poteškoćama da se ostvare u ulozi roditelja. 

Zato napravite prvi korak prema ostvarivanju svojih planova za budućnost i dozvolite da stručni i ljubazni tim Millenium Medic poliklinike i laboratorije bude Vaš pouzdani saveznik u praćenju plodnosti i planiranju trudnoće.

Kontakt