fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Kalprotektin: marker upale creva

Analiza kalprotektina u stolici se preporučuje kada postoji sumnja na upalne bolesti creva ili kada pacijent ima simptome koji mogu da ukažu na takve bolesti. Ova analiza je od velikog značaja jer pomaže u razlikovanju upalnih stanja od drugih gastrointestinalnih problema. 

U ovom tekstu pisaćemo detaljnije o značaju kalprotektina, postupku testiranja i tumačenju rezultata.

Akcije i popusti

Paket: A02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
Paket: A04

Analiza hormona štitne žlezde Standard

TSH, T3, T4

-37%
1.910 din
1.200 din
Paket: P09

Kardiološki Sistematski Paket – pregledi sa analizama krvi

Kardiološki pregled, ultrazvuk srca, EKG nalaz + analize krvi: KKS, Sedimentacija, CRP, D-dimer, HbA1c, Glu, Lipidni status, Urea, Kreatinin, AST, ALT, CK, LDH, Fe, Feritin, TSH, fT3, fT4

-39%
21.000 din
12.750 din
Paket: A09

Biohemijska analiza krvi-EXTRA

KKS + LF, CRP, Glukoza, Fibrinogen, Lipidni status (Holesterol, Trigliceridi, LDL, HDL, Faktor rizika i index ateroskleroze), ALT, AST, Gama-GT, Ukupni proteini, Urea, Kreatinin, Mokraćna kiselina, Bilirubin ukupni, Natrijum, Kalijum, Alkalna fosfataza, Gvožđe, Urinokultura i Sediment urina.

-37%
4.640 din
2.900 din

Kalprotektin: marker upale creva cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
Gastroenterološki pregled3.500 din
Kalprotektin2.800 din
Vađenje krvi110 din

Šta je kalprotektin? 

Kalprotektin je protein prisutan u neutrofilima, belim krvnim zrncima, koji se oslobađa tokom upalnih procesa. 

Fekalni kalprotektin

Kalprotektin u stolici se koristi kao marker za detekciju upale u crevima, jer njegova prisutnost u većim količinama ukazuje na aktivnu upalu. Važan je marker za dijagnostiku i praćenje upalnih bolesti creva poput Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Fekalni kalprotektin omogućava identifikaciju različitih upalnih stanja u digestivnom traktu.

Kalprotektin iz krvi

Iako se kalprotektin najčešće meri u stolici, može se meriti i u krvi. Kalprotektin iz krvi može biti dodatni pokazatelj upale, ali se ređe koristi zbog manje specifičnosti u odnosu na fekalni kalprotektin.

Testiranje kalprotektina je neinvazivno i pruža vredne informacije o stanju upale u crevima, što ga čini ključnim alatom u dijagnostici i praćenju gastrointestinalnih bolesti. 

U Millenium Medic poliklinici i laboratoriji, naši stručnjaci su tu da vam pruže sve potrebne informacije i usluge za testiranje kalprotektina, osiguravajući preciznu i pravovremenu dijagnozu.

Simptomi koji ukazuju na potrebu za analizom fekalnog kalprotektina

Bol u stomaku: Konstantan ili povremeni bol u stomaku može biti znak upale u crevima.  Analiza kalprotektina može da pomogne u utvrđivanju uzroka bola.

Proliv: Hronična dijareja može da bude znak upalne bolesti creva. Analiza kalprotektina pomaže da se odredi da li je u pitanju infekcija ili upala.

Krv u stolici: Prisustvo krvi u stolici je alarmantan simptom koji može ukazivati na ozbiljnu upalu ili druge gastrointestinalne probleme.

Gubitak težine: Neobjašnjeni gubitak težine uz bol u stomaku i dijareju može da bude razlog za upućivanje na analizu kalprotektina kako bi se isključile upalne bolesti.

Umor i malaksalost: Dugotrajni umor i malaksalost bez očiglednog razloga mogu biti povezani sa upalnim procesima u crevima.

Ako imate simptome kao što su bol u stomaku, proliv, krv u stolici ili neobjašnjeni gubitak težine, ne odlažite posetu lekaru.

U poliklinici Millenium Medic poliklinika možete završiti i analizu kalprotektina i pregled kod gastroenterologa u toku istog dana. Nalaz analize gotov je u roku od jednog sata. 

 

Bolesti koje zahtevaju praćenje kalprotektina

Kronova bolest: Hronična upalna bolest creva koja može ad zahvati bilo koji deo digestivnog trakta. Kalprotektin analiza pomaže u praćenju aktivnosti bolesti i efikasnosti terapije.

Ulcerozni kolitis: Upalna bolest koja zahvata debelo crevo i rektum. Povišeni nivoi kalprotektina mogu da ukažu na aktivnu upalu i potrebu da se prilagodi terapija.

Infekcije creva: Bakterijske ili virusne infekcije koje izazivaju upalu mogu biti praćene povišenim vrednostima kalprotektina.

Sindrom iritabilnog creva (IBS): Iako IBS nije povezan sa povišenim kalprotektinom, testiranje može da pomogne u isključivanju upalnih bolesti kod pacijenata sa sličnim simptomima.

Ostale indikacije

Praćenje efikasnosti terapije: Kod pacijenata sa dijagnostikovanom upalnom bolešću creva, redovno praćenje vrednosti kalprotektina pomaže u proceni odgovora na terapiju i pravovremenom prilagođavanju lečenja.

Prevencija recidiva: Redovno testiranje može pomoći u otkrivanju recidiva bolesti pre nego što simptomi postanu izraženi, omogućavajući raniju intervenciju.

Pre hirurškog zahvata: Kod pacijenata koji su određeni za hirurški zahvat na crevima, analiza fekalnog kalprotektina radi se zbog procene trenutne aktivnosti bolesti i kao deo preoperativne pripreme.

 

Povišen kalprotektin kod dece

Deca sa simptomima kao što su bol u stomaku, proliv i zaostajanje u rastu mogu da imaju upalne bolesti creva. Analiza kalprotektina je korisna za ranu dijagnozu.

Fekalni kalprotektin kod dece pomaže u razlikovanju upalnih bolesti creva od funkcionalnih poremećaja, što je posebno važno za adekvatno lečenje i praćenje.

 

Kako uzeti uzorak fekalnog kalprotektina

Uzimanje uzorka fekalnog kalprotektina je jednostavan proces, ali je važno da se pridržavate svih koraka kako bi se osigurala tačnost i pouzdanost rezultata. Ovo su stavke na koje bi trebalo da obratite pažnju:

Koristite sterilnu posudu koja je namenjena za ovu analizu. Važno je da posuda ostane zatvorena i sterilna do momenta kada budete spremni da uzmete uzorak.

Pažljivo pročitati uputstva za prikupljanje uzorka kako bi se izbegla kontaminacija.

Kada budete spremni, koristite sterilnu kašiku ili lopaticu da uzmete uzorak stolice. Dovoljno je da uzorak bude veličine graška. 

Važno je da se izbegava kontakt uzorka sa vodom iz toaleta, papirom ili drugim površinama kako ne bi došlo do kontaminacije.

Nakon što ste uzeli uzorak, posudu čvrsto zatvorite kako bi se sprečilo curenje ili kontaminacija. Uverite se da je poklopac sigurno zatvoren pre transporta.

Dostavite uzorak u laboratoriju što pre: Ukoliko niste u mogućnosti odmah da ga dostavite, uzorak možete čuvati u frižideru, ali ne duže od 24 sata. Brza dostava uzorka osigurava tačnost rezultata analize.

 

Tumačenje rezultata

Različiti nivoi kalprotektina u stolici tumače se na sledeći način:

Normalne vrednosti kalprotektina

Ispod 50 µg/g stolice: Ove vrednosti se smatraju normalnim i ukazuju na odsustvo značajne upale u crevima. Pacijenti sa ovim rezultatima najverovatnije nemaju upalne bolesti creva. Kod osoba sa iritabilnim crevnim sindromom (IBS) ili funkcionalnim gastrointestinalnim poremećajima, kalprotektin ostaje unutar normalnih granica.

Granične vrednosti

50 – 150 µg/g stolice: Ove vrednosti se smatraju graničnim i mogu da ukažu na postojanje blage upale. Pacijentima sa graničnim vrednostima će najverovatnije lekar tražiti dodatne analize kako bi se utvrdio tačan uzrok upale. Moguće je da ovde postoji iritacija creva ili blaža upalna stanja koja nisu klinički izražena.

Povišene vrednosti kalprotektina

150 – 500 µg/g stolice: Povišene vrednosti kalprotektina ukazuju na prisustvo umerene do značajne upale u crevima. Ovo može biti znak upalnih bolesti creva kao što su Krohnova bolest ili ulcerozni kolitis. 

500 – 1000 µg/g stolice: Ove vrednosti ukazuju na značajnu upalu i visok stepen aktivnosti bolesti. Ppacijenti često imaju ozbiljne simptome i potrebno im je intenzivnije lečenje. Redovno praćenje kalprotektina je neophodno za procenu odgovora na terapiju.

Vrlo visoke vrednosti kalprotektina

Preko 1000 µg/g stolice: Vrlo visoke vrednosti kalprotektina ukazuju na tešku upalu i često su povezane sa ozbiljnim upalnim bolestima creva. Pacijenti sa ovim nivoima kalprotektina obično imaju teške simptome kao što su krv u stolici, hronična dijaeja, teški bolovi u stomaku i značajan gubitak težine. 

 

Kalprotektin je ključni marker za dijagnostikovanje i praćenje upalnih bolesti creva. 

Pravovremeno i tačno testiranje može značajno da doprinese efikasnom lečenju i praćenju bolesti.  Millenium Medic poliklinika i laboratorija nudi specijalističke preglede, kao i kompletne laboratorijske usluge, uključujući i analizu kalprotektina. 

Ako imate simptome kao što su bol u stomaku, proliv, krv u stolici ili neobjašnjeni gubitak težine, ne odlažite pregled. Zakažite svoj pregled kod gastroenterologa i analizu kalprotektina već danas.

Kontakt