fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 15 min

Korona antitela

Testiranje antitela na SARS-CoV-2

covid antitela
korona antitela

Koje informacije dobijamo serološkim testiranjem i covid antitelima?

Serološkim testiranjem određuje se prisutnost korona antitela, odnosno imunoglobulina IgG, IgM i IgA iz uzorka krvi odnosno seruma pacijenta, koja nastaju u organizmu kao reakcija na prisustvo virusa.

Značajnost IgG  covid antitela – potvrda preležane bolesti ili uspešnosti vakcinacije

IgG antitela se stvaraju u drugoj nedelji a maksimum u četvrtoj nedelji bolesti.

Ostaju duže vremena u organizmu i znak su preležane bolesti, a nakon dužeg određenog perioda (koji može individualno zavisiti od osobe do osobe) nestaju u organizmu što može biti bitno za vreme ispitivanja.

Potvđeno je da se u borbi protiv SARS-CoV-2 virusa najčešće stvara IgG antitela na Spajk (Spike) protein koji nam može pružiti dve informacije:

  • imunološko stanje nakon primljene vakcine (odbrambeni efekat zasnovan produkcijom antitela na receptor vezujući domen S1 subjedinice Spajk proteina).
  • imunološko stanje nakon preležane bolesti izazvane SARS-CoV-2 virusom.

Prisustvo IgM i IgA korona antitela u serumu

IgM i IgA antitela moguće je detektovati već u prvoj nedelji nakon pojave simptoma bolesti.

IgM korona antitela

U zavisnosti od trajanja inkubacije IgM antitela se mogu javiti pre, za vreme, ili nakon pojave privih simptoma bolesti.

Na početku pandemije se mislilo da su IgM antitela bitna za postavljanje dijagnoze akutne infekcije ali je potvrđeno da osoba može imati prisutna IgM antitela i mesec dana nakon preležane bolesti a negativnog pcr ili antigenskog testa.

Period inkubacije odnosno vreme koje prođe od kontakta sa zaraženom osobom pa do pojave prvih tegoba je oko 4 do 5 dana a može biti i do 14 dana.

Simptomi koji se javljaju su kašalj, povišena temperatura, malaksalost, glavobolja, gubitak čula mirisa i ukusa, proliv, povraćanje,  otežano disanje.

IgM antitela su u najvećoj meri prisutna oko nedelju dana nakon pojave simptoma, vremenom opadaju i u trećoj nedelji se ne mogu naći u krvi(serumu) pacijenta.

IgA korona antitela

IgA antitela odnosno lokalna antitela se javljaju u svezoj infekciji u sluzokoži grla i nosa, sekretu i crevima. Javljaju se na početku infekcije, maksimum im je u oko dve nedelje od početka bolesti, zatim se smanjuju i nestaju oko mesec dana  nakon prvih simptoma.

 

Korona antitela cena

Analiza / Usluga
SARS-CoV-2 Antigen bris1.500 din
SARS-CoV-2, S (SPIKE) RBD IgG Antitela1.800 din
SARS-CoV-2, detekcija antitela IgG2.000 din
SARS-CoV-2, detekcija antitela IgM2.000 din
Anti-SARS-CoV-2, detekcija ukupnih Antitela2.000 din
Pregled lekara opste prakse990 din
CRP C-reaktivni protein600 din
D-dimer1.800 din
Sedimentacija150 din
LDH230 din
Feritin790 din
Fibrinogen210 din
AST (SGOT)100 din
ALT (SGPT)100 din
Kontakt