fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Mokraćna kiselina

Mokraćna kiselina predstavlja ključnu komponentu organizma, koja može pružiti uvid u funkcionisanje metaboličkih procesa u telu i celokupnog zdravstvenog stanja. Ukoliko dođe do disbalansa nivoa mokraćne kiseline, to može ukazivati na različite bubrežne i metaboličke poremećaje. Iz tog razloga, praćenje nivoa ovog parametra može biti od vitalnog značaja za očuvanje zdravlja i prevenciju različitih oboljenja.

he 4, laboratorija

Akcije i popusti

Paket: A01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-46%
1.870 din
1.000 din
Paket: A02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
Paket: A09

Biohemijska analiza krvi-EXTRA

KKS + LF, CRP, Glukoza, Fibrinogen, Lipidni status (Holesterol, Trigliceridi, LDL, HDL, Faktor rizika i index ateroskleroze), ALT, AST, Gama-GT, Ukupni proteini, Urea, Kreatinin, Mokraćna kiselina, Bilirubin ukupni, Natrijum, Kalijum, Alkalna fosfataza, Gvožđe, Urinokultura i Sediment urina.

-37%
4.640 din
2.900 din

Mokraćna kiselina cena

Analiza / Usluga
Mokraćna kiselina150 din
Mokraćna kiselina150 din
Mokraćna kiselina 24h150 din

Šta je mokraćna kiselina (acidum uricum)?

Mokraćna kiselina (lat. Acidum uricum) ili urinska kiselina je prirodna komponenta krvi, koja se stvara u jetri kao krajnji produkt metabolizma ili oksidacije purina u organizmu. Naime, koncentracija mokraćne kiseline povećava se kada telo počinje da vari velike količine hrane ili pića, koja u sebi sadrže protein purin. Purini su jedinjenja koja se nalaze u mnogim namirnicama (pileća džigerica, divljač i masna mesa, morski plodovi, inćuni, skuša, pivo, vino, sokovi, mahunarke). Kada dođe do njihove razgradnje, u organizmu dolazi do stvaranja mokraćne kiseline kao konačnog produkta metabolizma. 

Većina mokraćne kiseline, oko 75 %, izlučuje se iz organizma putem urina, dok se ostatak od 25 % izlučuje putem digestivnog trakta. 

 

Koje su indikacije za analizu mokraćne kiseline iz krvi i urina?

Analiza mokraćne kiseline iz krvi i urina određuje se na osnovu medicinske istorije pacijenta, simptoma i po preporuci lekara. Testiranje se može sprovesti kod osoba sa:

 • Simptomima gihta (otečeni i bolni zglobovi)
 • Oštećenjem bubrega ili bolestima bubrega
 • Metaboličkim poremećajima (dijabetes, metabolički sindrom)
 • Poremećajem koštane srži, kao što je leukemija
 • Osoba koje su obolele od tumora i primaju hemioterapiju ili zračenje
 • Osoba u stanju gladovanja i neuhranjenosti ili trovanja olovom
 • Kod redovnog praćenja terapije
 • Kod osoba koje planiraju ishranu, kada treba pružiti informacije o unosu purina itd.

 

Simptomi: kako prepoznati probleme povezane sa nivoom mokraćne kiseline?

Problemi povezani sa nivoom mokraćne kiseline mogu se iskazati kroz simptome različitih oboljenja ili zdravstvenih stanja:

 • Bolovi u zglobovima, oticanje i crvenilo – visok nivo mokraćne kiseline može dovesti do stvaranja kristala u zglobovima, što se može manifestovati crvenilom, oticanjem i bolovima u zglobovima, posebno u stopalu i nožnim prstima. Ovi simptomi su karakteristični za giht, koji predstavlja oblik artritisa i uzrokuje veoma jake bolove, posebno noću. 
 • Pojava grudvica ispod kože (tofi) – ukoliko bolujete od gihta, kristali mokraćne kiseline mogu vremenom početi da formiraju bezbolne izrasline ispod kože, nalik grudvicama, koji se obično javljaju na prstima, šakama i laktovima.
 • Pojava kamena u bubrezima – ukoliko se kristali mokraćne kiseline nagomilaju u urinarnom traktu, oni mogu uzrokovati pojavu bubrežnog kamenca. Pojava kamena u bubregu nastala od mokraćne kiseline češća je kod muškaraca nego kod žena i može biti propraćena simptomima, kao što su bolovi u donjem delu leđa, stomaku ili preponama, bol prilikom mokrenja, pojava krvi u urinu, mučnina, povraćanje, temperatura itd. 
 • Simptomi poremećaja bubrega – poremećeni nivoi mokraćne kiseline mogu biti povezani sa oštećenjem ili bolestima bubrega, poput hiperurikemije. To može dovesti do simptoma poput umora, poteškoća u disanju, oticanja, promena u urinu itd. 
 • Simptomi metaboličkog sindroma – povišen nivo mokraćne kiseline može biti povezan sa simptomima metaboličkog sindroma, koji uključuju i gojaznost, visok krvni pritisak, visok nivo šećera i triglicerida u krvi.

Važno je napomenuti da navedeni simptomi mogu varirati od osobe do osobe, a ponekad mogu i potpuno izostati. Ako imate bilo kakve tegobe ili sumnje, važno je da zatražite lekarsku pomoć radi tačne dijagnostike i daljeg lečenja. 

 

Mokraćna kiselina analiza i laboratorijsko testiranje u Millenium Medic poliklinici i laboratoriji

Analiza i laboratorijsko testiranje mokraćne kiseline u Millenium Medic poliklinici i laboratoriji sprovodi se u okviru rutinskog pregleda i to na dva načina: putem analize krvi i analize urina. 

 • Analiza mokraćne kiseline iz krvi

Analiza mokraćne kiseline iz krvi obuhvata uzimanje venskog uzorka. Ova vrsta testiranja često se koristi za procenu prisustva hiperurikemije, u dijagnostici i lečenju gihta, metaboličkih poremećaja, leukemije, psorijaze, izgladnjivanja i ostalih stanja gubljenja težine, kao i u dijagnostici i lečenju osoba koje konzumiraju citotoksične lekove.

Priprema za ovu vrstu analize obično nije potrebna. Uobičajeno je da se uzorak krvi uzima u jutarnjim časovima, nakon gladovanja od minimum 8 sati. 

 • Analiza mokraćne kiseline iz urina

Analizom mokraćne kiseline u urinu meri se količina ove kiseline izlučene putem mokraće. Ova vrsta testa obično se koristi kako bi se procenila funkcija bubrega i prisustvo određenih medicinskih stanja, koja mogu uticati na nivo mokraćne kiseline u organizmu. 

Pomenuta analiza može obuhvatiti celokupni pregled urina i 24h urin. Priprema je potrebna kod određivanja mokraćne kiseline iz 24h urina. Sakupljanje urina se vrši u specijalnim sterilnim bocama za prikupljanje uzorka tokom celog dana, tako što se prva jutarnja mokraća odbaci, dok se sve ostale prikupljaju, uključujući i prvi jutarnji urin sledećeg dana. 

Za sve dodatne informacije i pitanja, stručni tim Millenium Medic poliklinike i laboratorije stoji Vam na usluzi. 

 

Mokraćna kiselina u krvi referentne vrednosti

Referentne vrednosti mokraćne kiseline u krvi mogu se razlikovati u zavisnosti od laboratorije gde se vrši testiranje, kao i od različitih faktora (uzrast, pol, zdravstveno stanje itd.). Normalne vrednosti mokraćne kiseline kod odraslih osoba iznose:

Za muškarce: 211 – 452 mmol/L

Za žene: 147 – 400 mmol/L

 

Povišena mokraćna kiselina

Povišena mokraćna kiselina u krvi, poznata kao hiperurikemija, može biti posledica različitih faktora i biti povezana sa raznim zdravstvenim stanjima. Hiperurikemija je veoma česta u opštoj populaciji. U 90% slučajeva uzroci su smanjeno izlučivanje (uglavnom je posledica hronične bolesti bubrega), a svega 10% je povećano stvaranje mokraćne kiseline. 

 

Smanjena mokraćna kiselina u krvi

Smanjen nivo mokraćne kiseline u krvi poznat je kao hipourikemija i takođe može biti posledica različitih faktora i povezan sa određenim zdravstvenim stanjima. 

Međutim, nizak nivo mokraćne kiseline u krvi je mnogo ređe stanje u praksi i retko se smatra razlogom za zabrinutost. Iako se niske vrednosti mogu povezati sa nekim vrstama bolesti jetre ili bubrega, izlaganjem toksičnim jedinjenjima, naslednim metaboličkim oštećenjem (kao što je Vilsonova bolest), ova stanja obično se identifikuju drugim analizama i testovima.

 

Šta uzrokuje smanjenu, a šta povišenu mokraćnu kiselinu u krvi?

Uzroci smanjene mokraćne kiseline u krvi uglavnom mogu biti rezultat:

 • terapije lekovima koji utiču na izlučivanje mokraćne kiseline (alopurinol, probenecid)
 • konzumiranje hrane siromašne purinom
 • ređe genetski poremećaji
 • bolesti jetre
 • određene bolesti bubrega itd.

Najčešći uzroci hiperurikemije su: 

 • pacijenti sa malignitetom (posebno leukemija i limfomi) i pacijenti koji koriste citostatike koji razaraju ćelije iz kojih se oslobađaju purini
 • giht
 • povećan unos namirnica koje sadrže purin
 • gojaznost
 • ređe nasledni faktori
 • različite bolesti bubrega (kod kojih je smanjeno izlučivanje mokraćne kiseline putem urina)
 • alkoholizam i upotreba nekih lekova (aspirin, ciklosporin, levodopu, neki diuretici)
 • trovanje olovom
 • psorijaza itd.

 

Uzroci smanjene ili povišene mokraćne kiseline u urinu

Normalni nivo mokraćne kiseline u urinu iznosi 250 – 750 mg u toku 24h

Uzroci povišenog nivoa mokraćne kiseline u urinu koji je viši od referentnih vrednosti, često ukazuje na:

 • Giht
 • Kamen u bubregu
 • Dijetu bogatu hranom koja sadrži purine
 • Gojaznost
 • Oboljenje jetre
 • Oboljenje bubrega
 • Poremećaja koštane srži (leukemija)
 • Karcinom u fazi metastaze itd.

U nekim slučajevima, testiranje može pokazati da je nivo mokraćne kiseline u urinu niži od normalnog. To može ukazivati na sledeća stanja:

 • Alkoholizam
 • Trovanje olovom
 • Dijeta sa malo purina itd.

Važno je napomenuti da je dijagnoza uzroka poremećenih vrednosti mokraćne kiseline u urinu deo medicinske procene koju obavlja lekar, kako bi se utvrdilo osnovno zdravstveno stanje i eventualno izvršila dodatna testiranja. 

 

Mogu li promene u ishrani i načinu života uticati na mokraćnu kiselinu?

Promene u ishrani i načinu života predstavljaju značajnu prekretnicu na putu ka zdravom funkcionisanju organizma i lečenju ili kontrolisanju različitih bolesti, uključujući i one koje utiču na vrednosti mokraćne kiseline. U tom smislu, potrebno je pridržavati se određenih saveta, kako biste smanjili rizik od posledica stanja i oboljenja koja se dovode u vezu sa nivoom mokraćne kiseline u organizmu. 

Kod hiperurikemije, promena načina ishrane podrazumeva konzumiranje namirnica koje su bez purina (jaja, koštunjavo voće, nemasni sir, supe bez mesa, svo voće i voćni sokovi, kafa, voda, čaj, hleb, testenina, pirinač itd.), dok se preporučuje potpuno izbacivanje mesa, iznutrica, morskih plodova, piva, vina, spanaća, pečuraka, graška itd. Osim ishrane, potrebno je i povećati unos tečnosti (pretežno vode), održavati zdravu telesnu težinu i redovno vežbati. 

Svaki zdravstveni problem koji je u vezi sa poremećenim nivoom mokraćne kiseline, može se prevazići uz redovne preventivne preglede, profesionalni pristup i adekvatan medicinski tretman. Zato za svoje zdravlje birajte samo vrhunsku negu i kvalitetne medicinske analize Millenium Medic poliklinike i laboratorije, koja će Vam pomoći da brzo i efikasno rešite svoje zdravstvene poteškoće. 

Kontakt