fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Holesterol, Trigliceridi, Lipidni status

Holesterol

Holesterol se stvara se u jetri. Njegova koncentracija u krvi je usko povezana sa metabolizmom masti u organizmu, a zavisi i od niza drugih faktora:

 • pre svega načina ishrane
 • nasleđa
 • rada hormona
 • i funkcije jetre i bubrega

Vrednosti holesterola u krvi

 • Normalne vrednosti 3,1 – 5,5 mmol/l
 • Snižene vrednosti <3,1 mmol/l
 • Povećane vrednosti >5,5 mmol/l
Holesterol krvni sistem
Začepljenje krvnog suda prouzrokovano holesterolom

Povišen holesterol

Povišen je kod ishrane bogate mastima, u početnoj fazi hepatitisa, opstruktivnom ikterusu (žutici), lipoidnoj nefrozi, diabetes mellitusu, hipotireozi i nizu naslednih bolesti. I neki lekovi mogu da povise nivo holesterola, kao npr. anabolici i kontraceptivi.

Snižen holesterol

Snižene vrednosti su obično kod hiperfunkcije tiroideje, kod nekih bolesti kod kojih postoji teško oštećenje jetre (ciroza i teški hronični hepatitisi). Smanjen je i kod pothranjenosti, anemije i u slučaju uzimanja lekova poput aspirina, estrogena, hormona štitne žlezde.

HDL holesterol ima protektivnu ulogu (tzv. „dobar holesterol“). Što su više vrednosti HDL holesterola, to je bolje, jer ovaj holesterol „čisti“ krvne sudove.

Normalne vrednosti su 1.03-1.55 mmol/L.

Povišen HDL

Povećani HDL je pokazatelj zaštićenosti od kardiovaskularnih bolesti.

Snižen HDL

I minimalno smanjenje upućuje na povećani rizik od ateroskleroze (taloženja masnoća na unutrašnjim zidovima krvnih sudova, što dovodi do njihovog začepljenja i bolesti kao što su infarkt srca i moždani udar).

LDL holesterol

LDL holesterol ili„loš holesterol“ i njegovo određivanje je važno kao faktor rizika za koronarna oboljenja i za aterosklerozu.

Normalne vrednosti su 1,55-4,53 mmol/L

Povišene vrednosti obično su povezane sa nepravilnom ishranom i stresom. Tada se povećava rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti, pre svih ateroskleroze.

Trigliceridi

Trigliceridi – Masnoća iz hrane se hidrolizuje u tankom crevu, apsorbuje i resintetiše u ćelijama crevne sluzokože, ulazi u limfne sudove i u cirkulaciju tj. stiže do jetre. Višak se deponuje u obliku masnih naslaga.

Normalne vrednosti su 0,46-2,28 mmol/L

Povišene vrednosti triglicerida

Povišen je nivo kod povećanog unosa hranom, oštećenja funkcija jetre, hroničnog alkoholizma, šećerne bolesti, nefrotskog sindroma, hipotireoze, opstrukcije žučnih puteva, uzimanja nekih lekova npr. kontraceptiva, kao i kod stresa.

Smanjene vrednosti triglicerida

Smanjenje koncentracije triglicerida je od manje dijagnostičke vrednosti i može se naći kod malnutricije i malapsorpcije (smanjen unos i apsorpcija hrane), hipertireoze, terminalnih stanja bolesti jetre.

Faktor rizika i indeks ateroskleroze, APO A i APO B (apolipoprotein A1 i B) – određuju se radi procene rizika razvoja ateroskleroze i kradiovaskularnih oboljenja.

Lipidni status

Poremećaj metabolizma masti (lipida) u krvi povećava rizik za nastanak ateroskleroze koja ugrožava funkciju vitalnih organa (srce, mozak, jetra, bubrezi, …). Procenjuje se na osnovu koncetracija holesterola i triglicerida u plazmi.

Lipidni status se sastoji iz sledećih analiza:

 • Holesterol
 • HDL
 • LDL
 • Trigliceridi
 • Faktor rizika
 • Indeks ateroskleroze

Akcije i popusti

Paket: A01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-46%
1.870 din
1.000 din
Paket: A02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din

Holesterol, Trigliceridi, Lipidni status cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
Lipidni status800 din
Holesterol150 din
HDL holesterol150 din
LDL holesterol150 din
Trigliceridi150 din
Apo-A-I500 din
Apo-B500 din
Lipoprotein (A)950 din
Faktor rizika0 din
Index ateroskleroze0 din
Kontakt