fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 15 min

Nutricionistički pregledi

Nutricionistički pregledi – pomoć ka bržem usvajanju efikasnih i zdravih navika

U današnje vreme često slušamo o zdravom načinu ishrane, a ne znamo šta to ustvari znači. Dostupnost i pregršt, često oprečnih informacija o konzumiranju i kombinovanju namirnica, deluje zbunjujuće i udaljava nas od pravog cilja – živeti i izgledati zdravo i lepo. 

Mnoge osobe u želji da se što pre reše suvišnih kilograma, pristupaju neproverenim i često rigoroznim dijetama, čime iscrpljuju svoj organizam ne shvatajući da one mogu ozbiljno da ugroze i naruše njihovo zdravlje. 

Iz tih razloga, najkorisnije i najdelotvornije rešenje u procesu mršavljenja jeste saradnja sa stručnim licima – nutricionistima

Nutricionistički pregledi će vam pomoći da poboljšate svoj način ishrane kroz tzv. plan ishrane koji je svojstven samo vašem organizmu, da ubrzate metabolizam i samim tim gubite suvišne kilograme bez gladovanja. Suština ovakvih pregleda je unositi raznovrsne namirnice i svakog dana imati izbalansirane obroke, koji će vašem telu dati odgovarajuću energiju i dovoljnu količinu vitamina i minerala.

Nutricionistički pregledi cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
Sars-COV-2, IgG At N-protein2.500 din
Glukoza110 din
Glukoza pre i posle obroka220 din
Vađenje krvi110 din
Vađenje krvi110 din
Vađenje krvi110 din

Šta je nutricionista?

Nutricionista ili dijetetičar je stručno lice koje se bavi proučavanjem hranljivih vrednosti namirnica i iznalaženjem najboljeg načina iskoristivosti hranljivih materija u organizmu, kao i veze između ishrane i zdravog organizma. Ukoliko želite da smršate, ali i poboljšate kvalitet svog života, nutricionista je najkompetentnija osoba za rešavanje ove vrste problema. 

Većina ljudi „zatvara oči“ pred činjenicom da ima narušeno zdravlje, koje bi moglo jednostavno da reguliše zdravim načinom ishrane. Ovakav stav potiče od straha da se odreknu nekih svojih omiljenih poslastica ili napitaka. Nutricionista će vam pomoći da svoje omiljene specijaltete pripremate na drugačiji način i tako se ne odričete uživanja u hrani. Takođe, nutricionisti vas ne gledaju kroz kilograme i ne osuđuju, već su tu da vam pomognu da razbijete fizičku i psihičku barijeru i krenete putem ka zdravom i vitkom telu.

Šta je nutricionistički pregled? Kada je pravo vreme za ovu vrstu pregleda?

Nutricionistički pregled obuhvata merenje i analizu osnovnih podataka o zdravstvenom stanju organizma, uz pomoć specijalističkih aparata, sa ciljem da se problem koji određena osoba ima reši dugoročno. Dijagnostika obuhvata izračunavanje procenata masti, mišića i vode u organizmu, uz uzimanje opštih informacija o pacijentu, kao i analizu njegovog zdravstvenog stanja. Sadržajnost i kompleksnost nutricionističkih pregleda ogleda se u njihovom holističkom pristupu. 

Ova vrsta pregleda namenjena je svima koji žele da poboljšaju svoje životne navike i nauče da uživaju u svom izgledu i zdravlju. Prilagođena je svim ljudima, bez obzira na starost, pol i način života. Kako su nutricionistički pregledi potpuno bezbedni, na njih se mogu uputiti i deca, trudnice i dojilje, sportisti, ali i zdrave osobe, kao i osobe sa viškom ili manjkom kilograma ili sa nekim medicinskim problemom. 

Osobe koje pate od insulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2, policističnih jajnika, visokog krvnog pritiska ili lošeg lipidnog statusa su više nego obavezni kandidati za pregled kod nutricioniste

Kako izgleda nutricionistički pregled i šta sve obuhvata? 

Priprema za nutricionistički pregled je jednostavna i obuhvata nekoliko koraka. U Millenium Medic centru, svakoj osobi se pristupa sa posebnom pažnjom, jer je svaki organizam specifičan i jedinstven. 

Ako dolazite prvi put na pregled, naši nutricionisti će obaviti informativni razgovor sa vama. Vrlo je važno da budete iskreni i otvoreno razgovarate o svojim životnim navikama, načinu ishrane, fizičkoj aktivnosti, ali i o zdravstvenim ciljevima koje želite da postignete. Kroz razgovor, nutricionista će prikupiti relevantne podatke o vama i uzeti ličnu i porodičnu anamnezu. Jako je važno da naglasite da li sprovodite određenu terapiju medikamentima, kao i da li ste alergični na određene namirnice. Ukoliko niste sigurni na koju hranu loše reagujete, u našoj Poliklinici možete odraditi testove intolerancije na gluten ( Tkivna transglutaminaza IgA At i Tkivna transglutaminaza IgG ), kao i testove intolerancije na laktozu. 

Potrebna dokumentacija, kao što su analiza krvi i urina ne stariji od šest meseci i hormonski status štitne žlezde ne stariji od četiri meseca, pomoći će nutricionisti da stekne uvid u vaše opšte zdravstveno stanje ( holesterol, šećer u krvi, trigliceridi itd. ), kao i trenutne nutritivne potrebe ( za različitim vitaminima, mineralima i drugim materijama ). Ukoliko nemate navedene analize, takođe ih možete odraditi kod nas, bez čekanja u redu

Uz pomoć specijalnih aparata, pristupa se analizi telesne kompozicije. Merenje je krajnje bezbolno i jednostavno, a daje važne informacije o procentualnom udelu masti, vode i mišića u vašem organizmu. Takođe, mere se i vrednosti vaše težine i visine i na osnovu tih parametara izračunava index telesne mase BMI. Svi navedeni podaci su izrazito važni prilikom sastavljanja vašeg jelovnika. Zatim sledi 24-časovna analiza unosa hrane, kada pratite i beležite sve što jedete i pijete u toku jednog prosečnog dana, kao i popunjavanje upitnika FFQ ( food frequency questions), u kome navodite učestalost konzumiranja određenih namirnica. Ove stavke su važne kako bi se utvrdile vaše svakodnevne navike. 

Osim fizičkih procena, razgovor sa nutricionistom se bazira i na pronalaženju psihičkih poteškoća, koje su nastale kao posledica trenutnih problema koje imate. Od naših kolega dobićete dragocene savete o tempu sprovođenja plana, kao i fizičkoj aktivnosti i korišćenju suplemenata, ali i o osnovama zdrave ishrane i kombinovanju namirnica koje će vam doneti trajne rezultate. Imajte na umu da je svaki početak težak, a neka vam krajnji cilj bude rezultat koji želite da postignete. 

Plan ishrane – dobar temelj zdravog načina života 

Nakon što dobije sve odgovore na pitanja i prikupi relevantne podatke, nutricionista će vam izraditi individualni plan ishrane. Nutricionistički plan je koncipiran i zasnovan prvenstveno na vašim psihofizičkim mogućnostima, potrebama i ciljevima koje želite da postignete. 

Plan će možda uključivati i izvesne promene u broju obroka, tačno utvrđenom vremenu obedovanja, konzumiranju više svežih namirnica u vidu voća i povrća, a manje rafinisanih šećera i masnoća, kao i redovno vežbanje. 

Da bi se pratio tok sprovođenja plana, u prvih nekoliko dana potrebno je voditi dnevnik ishrane, koji će nutricionisti ukazati na dobre i pogrešne izbore koje pravite prilikom pripreme i konzumiranja hrane i unosa tečnosti. 

Posle mesec dana od uvođenja plana ishrane, nutricionista će vas uputiti na kontrolni pregled merenja i laboratorije, kako biste imali uvid u vaše trenutno zdravstveno stanje i kako bi se uporedile razlike od početka nutricionističkog pregleda. Veoma je važan i optimalni balans nutrijenata u organizmu ( obuhvata određenu koncentraciju mineralnih materija, vitamina, ugljenih hidrata, masti, proteina, kao i vode u telu ), koji su veoma bitni za metaboličke procese i održavanje energije.  

Benefiti nutricionističkog pregleda 

Nutricionistički pregledi, koji se sprovedu po planu i dogovoru, dovode do dugoročnog skidanja kilograma i usvajanja zdravih navika kao potpuno novog načina života. Ono što izdvaja naše nutricionističke programe od neproverenih dijeta su:

  • Informacije i planove u vezi ishrane dobijate isključivo od stručnih lica kojima možete verovati
  • Prvi vidljivi rezultati nakon relativno kratkog vremenskog perioda
  • Savetovanje od strane profesionalnih stručnjaka iz različitih medicinskih oblasti
  • Individualni pristup svakom pacijentu i izrada posebnog izbalansiranog režima ishrane
  • Velika podrška i motivacija naših stručnjaka i osoblja.

Akcije i popusti

Paket: A01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-46%
1.870 din
1.000 din
Paket: A02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
Paket: A03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-41%
1.370 din
800 din
Kontakt