fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Spermogram i spermokultura

Spermogram je laboratorijska analiza koja pruža detaljne informacije o sastavu i kvalitetu sperme i smatra se jednim od najvažnijih testova za procenu plodnosti muškarca. 

Spermogram omogućava procenu koncentracije, pokretljivosti i morfologije spermatozoida.

Akcije i popusti

Paket: B05

Brisevi za muškarce Standard

Uretralni bris sa 3 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B06

Brisevi za muškarce Extra

Uretralni bris sa 4 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok

-47%
4.030 din
2.100 din
Paket: P05

Urološki paket

Urološki pregled sa ultrazvukom urotrakta

-51%
6.000 din
2.900 din
Paket: B04

Brisevi na polne bolesti (za žene i muškarce) sa urinom, urinokulturom i antibiogramom

Vaginalni i cervikalni bris (za žene) ili uretralni bris (za muškarce) sa 8 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Trihomonas,  Gonokok, Kandida + analiza sedimenta urina i urinokulture + antibiogram.

-58%
7.530 din
3.100 din

Spermogram i spermokultura cena

Analiza / Usluga
Spermogram1.900 din
Spermokultura700 din

Takođe, spermogram može pokazati da li postoji određena infekcija. U slučaju da se otkriju infekcije ili zarazne bolesti, neophodno je da se odmah započne tretman. U slučaju da se otkriju neki genetski problemi, spermogram omogućava procenu rizika od prenošenja nekih genetskih bolesti na bebu. Zbog toga je bitno da muškarci redovno proveravaju kvalitet sperme kako bi se utvrdilo da li je njihova plodnost i zdravlje u redu.

Spermogram – analiza

Spermogram analiza semena zavisi od načina uzimanja. Period seksualne apstinencije pre uzimanja uzorka je veliki uzrok varijacije samog spermograma. Svakim danom apstinencije volumen sperme može rasti do 0,4 ml, a koncentracija spermatozoida se povećava 10 do 15 miliona /ml. Pokretljivost se smanjuje kada je period apstinencije duži od 5 dana. 

Ovo su razlozi zbog kojih je preporuka da je najbolji period za uzimanje uzorka 48 do 72 sata apstinencije. Da bi se potvrdila bazična vrednost parametara semena neophodna su najmanje 2 uzorka. Iz razloga što se pokretljivost spermatozoida smanjuje posle ejakulacije neophodna je laboratorijska analiza u toku prvog sata po dobijanju uzorka.

Analiza sperme je neophodna za ispitivanje plodnosti muškarca, tj. rutinski se koristi za ispitivanje kod infertiliteta.

Spermogram – priprema

Adekvatna priprema je vrlo važna za postizanje pouzdanih rezultata, zato što mnogi faktori mogu uticati na kvalitet i koncentraciju sperme. Na primer, prethodne seksualne aktivnosti, upotreba droga, konzumiranje alkohola i stres mogu smanjiti kvalitet sperme.

Kako bi se postigli što pouzdaniji rezultati, potrebno je da se pre samog spermograma pacijent pridržava nekoliko preporuka.

Ako se muškarac ne pridržava pažljivo navedenih preporuka kada je reč o pripremi pre izvođenja spermograma, rezultati spermograma mogu biti pogrešni i neodgovarajući, što u krajnjoj liniji može dovesti do pogrešne dijagnoze i neadekvatnog tretmana. Stoga je adekvatna priprema pre nego se uradi spermogram vrlo važna za postizanje pouzdanih rezultata. Pacijenti bi trebalo i da se posavetuju sa svojim lekarom o tome kako se najbolje pripremiti za spermogram i da se pridržavaju preporučenih uputstava.

Analize sperme varira od toga na koji način i gde je uziman uzorak i od analitičke metode koja se koristi. Preporučuje se uzdržavanje od seksualnih odnosa, i to najmanje u trajanju od 48 – 72h. Takođe, preporučuje se da se izbegne konzumiranje alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci, kao i da se smanji izloženost stresu. Analiza mora da se radi u roku od jednog sata da bi se dobili pouzdani rezultati od strane stručne osobe koja to radi. Najbolje je uzorak sperme uzimati u samoj ordinaciji gde se ispituje. Ukoliko se uzorak donosi od kuće, bočica u kojoj se nalazi ejakulat treba da bude na temperaturi od 37 °C, a ukoliko se ne donosi u specijalnim termosima od 37 °C bočicu treba držati na temperaturi tela (najčešće ispod pazuha). 

Kako se radi spermogram?

Standardni test podrazumeva određivanje kvaliteta mikroskopskim ispitivanjem, nakon specijalne pripreme sperme, i on uključuje:

  • ispitivanje broja
  • pokretljivosti
  • normalnog oblika spermatozoida

Ovo su tri najvažnija parametra za određivanje fertilne sposobnosti muškarca. Kvalitet spermatozoida može varirati kod zdravog muškarca iz dana u dan.

Koncentracija spermatozoida se određuje kako bi se utvrdilo da li je koncentracija spermatozoida u spermi povišena ili smanjena. Pokretljivost spermatozoida je važna za njihovu sposobnost da stignu u jajnu ćeliju. Morfologija spermatozoida utvrđuje se da bi se videlo da li spermatozoidi imaju normalnu strukturu.

Rezultati spermograma

Rezultati se, kao što je navedeno, procenjuju prema nekoliko parametara, uključujući motilitet (pokretljivost), morfologiju (oblik) i koncentraciju. Uobičajeni rezultati spermograma mogu biti: 

Broj spermatozoida: > 15 miliona po mililitru 

Motilnost: > 40% pokretljivih spermatozoida 

Morfologija: > 4% normalnih oblika 

Koncentracija: > 40 miliona po mililitru

Rezultati spermograma mogu se koristiti za dijagnostickovanje plodnosti kod muškarca. U slučaju da rezultati pokazuju da koncentracija, pokretljivost i morfologija spermatozoida nisu u normalnim granicama, može se postaviti dijagnoza neplodnosti. Ovi podaci su takođe važni za određivanje uzroka neplodnosti i odabir najboljeg tretmana.

Šta pokazuje da je spermogram dobar, a šta pokazuje da je loš?

Dobar spermogram pokazuje da je broj spermatozoida veći od 15 miliona po mililitru, da je više od 40% njih pokretljivih, da je više od 4% njih u normalnom obliku i da je njihova koncentracija veća od 40 miliona po mililitru. Ukoliko je broj spermatozoida manji od 15 miliona po mililitru, da je manje od 40% njih pokretljivih, da je manje od 4% njih u normalnom obliku i da je njihova koncentracija manja od 40 miliona po mililitru, onda je to indikacija da je situacija nepovoljnija.

Kako popraviti spermogram?

Postoje različiti načini za poboljšanje spermograma. Preporučuje se praćenje zdravstvenog stanja, održavanje zdrave težine, izbegavanje pušenja, ograničavanje unosa alkohola, izbegavanje stresa. 

Takođe se preporučuje konzumiranje zdrave hrane bogate vitaminima i mineralima, kao i uzimanje određenih dodataka ishrani koji pomažu u popravljanju spermograma. Uz to, savetuje se upražnjavanje seksualnih odnosa minimum 3-4 puta nedeljno, budući da seksualno aktivniji muškarci lakše i brže proizvode nove spermatozoide. 

Kako se radi spermokultura?

Spermokultura se obično rutinski radi uz spermogram iz vrlo prostog razloga što spermu čini preko 99% sekreta prostate i semenskih vezikula a manje od 1% spermatozoidi. 

Pošto je prostata u velikom procentu slučajeva rezervoar bakterija u donjim partijama genitalnog trakta, spermokulturom često dobijemo dragocene podatke o inače skrivenoj infekciji donjeg urogenitalnog trakta koju nismo detektovali urinokulturom ili brisom uretre

Za spermokulturu pacijent pre davanja uzorka sperme treba da urinira.

Kontakt