fbpx

Spermogram i spermokultura

 

Spermogram

spermogram spermokultura

Spermogram analiza semena zavisi od načina uzimanja. Period seksualne apstinencije pre uzimanja uzorka je veliki uzrok varijacije samog spermograma. Svakim danom apstinencije volumen sperme može rasti do 0,4 ml, a koncentracija spermatozoida se povećava 10 do 15 miliona /ml. Pokretljivost se smanjuje kada je period apstinencije duži od 5 dana. Ovo su razlozi zbog kojih je preporuka da je najbolji period za uzimanje uzorka 48 do 72 sata apstinencije. Da bi se potvrdila bazična vrednost parametara semena neophodna su najmanje 2 uzorka. Iz razloga što se pokretljivost spermatozoida smanjuje posle ejakulacije neophodna je laboratorijska analiza u toku prvog sata po dobijanju uzorka.

Analiza sperme je neophodna za ispitivanje plodnosti muškarca, tj. rutinski se koristi za ispitivanje kod infertiliteta.

Analize sperme varira od toga na koji način i gde je uziman uzorak i od analitičke metode koja se koristi. Apstinencija treba da bude od 48 – 72h. Analiza mora da se radi u roku od jednog sata da bi se dobili pravi rezultati od strane stručne osobe koja to radi. Najbolje uzorak sperme uzimati u samoj ordinaciji gde se ispituje. Ukoliko se uzorak donosi od kuće bočica u kojoj se nalazi ejakulat treba da bude na temperaturi od 37 °C a ukoliko se ne donosi u specijalnim termosima od 37 °C bočicu treba držati na temperaturi tela (najčešće ispod pazuha). Standardni test podrazumeva određivanje mikroskopskim ispitivanjem, nakon specijalne pripreme sperme, ona podrazumeva:

  • ispitivanje broja
  • pokretljivosti
  • normalnog oblika spermatozoida

Ovo su tri najvažnija parametra za određivanje fertilne sposobnosti muškarca. Kvalitet spermatozoida može varirati kod zdravog muškarca iz dana u dan.

Spermokultura

Spermokultura se obično rutinski napravi uz spermogram iz vrlo prostog razloga što spermu čini preko 99% sekreta prostate i semenskih vezikula a manje od 1% spermatozoidi. Pošto je prostata u velikom procentu slučajeva rezervoar bakterija u donjim partijama genitalnog trakta, spermokulturom često dobijemo dragocene podatke o inače skrivenoj infekciji donjeg urogenitalnog trakta koju nismo detektovali urinokulturom ili brisom uretre. Za spermokulturu pacijent pre davanja uzorka sperme treba da urinira.

Akcije i popusti

Paket: B05

Brisevi za muškarce Standard

Uretralni bris sa 3 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-46%
2.830 din
1.500 din
Paket: B06

Brisevi za muškarce Extra

Uretralni bris sa 4 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok

-47%
2.980 din
1.550 din
Paket: P05

Urološki paket

Urološki pregled sa ultrazvukom urotrakta

-51%
6.000 din
2.900 din
Paket: B04

Brisevi na polne bolesti (za žene i muškarce) sa urinom, urinokulturom i antibiogramom

Vaginalni i cervikalni bris (za žene) ili uretralni bris (za muškarce) sa 6 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida sa analizom sedimenta urina, urinokulturom i antibiogramom.

-62%
6.620 din
2.500 din
Kontakt