Spermogram i spermokultura

Analiza sperme je neophodna za ispitivanje plodnosti muškarca, tj. rutinski se koristi za ispitivanje kod infertiliteta.
spermogram spermokultura
Analize sperme varira od toga na koji način i gde je uziman uzorak i od analitičke metode koja se koristi. Apstinencija treba da bude od 48 – 72h. Analiza mora da se radi u roku od jednog sata da bi se dobili pravi rezultati od strane stručne osobe koja to radi. Najbolje uzorak sperme uzimati u samoj ordinaciji gde se ispituje. Ukoliko se uzorak donosi od kuće bočica u kojoj se nalazi ejakulat treba da bude na temperaturi od 37 °C a ukoliko se ne donosi u specijalnim termosima od 37 °C bočicu treba držati na temperaturi tela (najčešće ispod pazuha). Standardni test podrazumeva određivanje mikroskopskim ispitivanjem, nakon specijalne pripreme sperme, ona podrazumeva:

  • ispitivanje broja
  • pokretljivosti
  • normalnog oblika spermatozoida

Ovo su tri najvažnija parametra za određivanje fertilne sposobnosti muškarca. Kvalitet spermatozoida može varirati kod zdravog muškarca iz dana u dan.

Spermogram

Spermogram analiza semena zavisi od načina uzimanja. Period seksualne apstinencije pre uzimanja uzorka je veliki uzrok varijacije samog spermograma. Svakim danom apstinencije volumen sperme može rasti do 0,4 ml, a koncentracija spermatozoida se povećava 10 do 15 miliona /ml. Pokretljivost se smanjuje kada je period apstinencije duži od 5 dana. Ovo su razlozi zbog kojih je preporuka da je najbolji period za uzimanje uzorka 48 do 72 sata apstinencije. Da bi se potvrdila bazična vrednost parametara semena neophodna su najmanje 2 uzorka. Iz razloga što se pokretljivost spermatozoida smanjuje posle ejakulacije neophodna je laboratorijska analiza u toku prvog sata po dobijanju uzorka.

Spermokultura

Spermokultura se obično rutinski napravi uz spermogram iz vrlo prostog razloga što spermu čini preko 99% sekreta prostate i semenskih vezikula a manje od 1% spermatozoidi.Pošto je prostata u velikom procentu slučajeva rezervoar bakterija u donjim partijama genitalnog trakta, spermokulturom često dobijemo dragocene podatke o inače skrivenoj infekciji donjeg urogenitalnog trakta koju nismo detektovali urinokulturom ili brisom uretre. Za spermokulturu pacijent pre davanja uzorka sperme treba da urinira.

Akcije i popusti

Paket: B4

Brisevi za muškarce Standard

Uretralni bris sa 3 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-47%
2.760 din
1.450 din
Paket: B5

Brisevi za muškarce Extra

Uretralni bris sa 4 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok

-47%
2.980 din
1.550 din
Paket: B6

Brisevi za muškarce Premium

Uretralni bris sa 6 analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida

-58%
4.840 din
2.000 din
Paket: P5

Urološki paket

Urološki pregled sa ultrazvukom urotrakta

-62%
5.000 din
1.890 din
Paket: O2

Analiza sperme

Spermogram sa spermokulturom

-51%
2.580 din
1.250 din