fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 15 min

Ureaplazma

Šta je ureaplazma i kako se leči?

Ureaplasma parvum i Ureaplasma urelyticum predstavljaju bakterije koje dolaze iz porodice mikoplazmi. To u male bakterije koje nemaju ćelijski zid, što znači da ne mogu opstati u spoljašnjoj sredini, već isključivo u ćelijama domaćina. Smatra se da je veliki broj seksualno aktivna osoba domaćin neke od ovih bakterija, budući da su one deo normalne flore genitalnog trakta. Komplikacije nastaju kada ove bakterije počnu prekomerno da se razmnožavaju, te dovedu do infekcije.

Kako se dobija?

Ureaplazma spada u grupu čestih bolesti koje se prenose polnim putem, odnosno seksualnim kontaktom sa zaraženom osobom. U posebno rizičnu grupu sklonu ovoj polno prenosivoj bolesti spadaju osobe koje često menjaju partnere sa kojima ne koriste zaštitu. Ova bakterija može dospeti u telo vaginalnim i uretralnim putem (kroz mokraćnu cev). Takođe, ureaplazma se može preneti sa inficirane majke na dete. U osetljivu grupu spadaju i osobe sa slabim imunološkim sistemom čiji organizam nema kapacitet da se izbori sa ovim bakterijama. 

Koji su simptomi ureaplazme?

Simptomi ureaplazme u najvećem broju slučajeva izostaju, što donekle otežava pravovremeno uspostavljanje terapije. Ukoliko je imunološki sistem osobe jak i ima jak odbrambeni mehanizam u borbi protiv bakterija, u tom slučaju organizam može držati pod kontrolom ove bakterije kako ne bi došlo do infekcije. Ukoliko je organizam ipak slab i ukoliko se nivo bakterija povećava, onda dolazi do infekcije koja može biti praćena određenim simptomima. 

Simptomi ureaplazme kod žena

Iako su i simptomi koji se mogu javiti nedovoljno specifični, ipak mogu biti dovoljan indikator da se osoba koja primećuje sledeće tegobe obrati lekaru i uradi potrebne testove na vreme. 

Simptomi koji se mogu javiti kod žena su:

  • Bol i peckanje prilikom mokrenja, kao i učestalost mokrenja
  • Otok, bol i svrab u predelu vagine 
  • Bol i neprijatan osećaj u donjem delu stomaka
  • Pojačano lučenje sekreta neuobičajene teksture, boje i mirisa
  • Nelagodnost i bol prilikom seksualnog odnosa
  • Nepravilna menstrualna krvarenja

Simptomi ureaplazme kod muškaraca

Kao i kod žena, i kod muškaraca je identična situacija što se tiče javljanja simptoma. Ukoliko imuni sistem nije dovojno jak da se odbrani od bakterija, onda može doći do određenih simptoma koje bi trebalo da osobu upute na testiranje.

Simptomi koji se mogu javiti kod muškaraca su:

  • Učestalost, peckanje i bol prilikom mokrenja
  • Iscedak (sekret) iz penisa
  • Crvenilo, bol i otok penisa ili vrha penisa
  • Nelagodnost prilikom seksualnog odnosa

Dijagnoza i lečenje ureaplazme 

Dijagnoza ureaplazme se vrši laboratorijskim testovima. Laboratorijska dijagnostika ove infekcije se može uraditi na dva načina: izolacijom bakterija iz cervikalnog ili uretralnog brisa, ali i PCR metodom kojom se detektuje DNK ureaplazme, što ovaj metod otkrivanja ureaplazme čini visoko preciznim, efikasnim i pouzdanim.

Lečenje ureaplazme može biti malo dugotrajnije iz razloga što ove bakterije nemaju ćelijski zid, a većina antibiotika ostvaruje uspešnost u lečenju delujući upravo na ćelijski zid bakterija. Zato se lečenje ureaplazme, bakterije koja nema ćelijski zid, bazira na posebnim antibioticima, jer nisu svi antibiotici efikasni u lečenju ove bakterije. Ono što je važno napomenuti jeste da nisu svi antibiotici bezbedni za trudnice ili novorođenčad, zato je neophodno da lečenje obavlja doktor, što naročito važi za trudnice kao posebno osetljivu grupu. 

Ukoliko zaražena osoba ima partnera, neophodno je da se istovremeno leče oba partnera, budući da postoje velike šanse da je došlo do obostranog inficiranja. Takođe, važno je uzdržavati se od seksualnih odnosa dok traje period lečenja, kako ne bi došlo do reinficiranja, odnosno kako bi terapija bila uspešna.

bris

Ureaplazma u trudnoći

Nelečena ili neadekvatno lečena ureaplazma može biti uzročnik brojnih zdrastvenih komplikacija. Žene koje žele da zatrude, pre samog začeća bi trebalo da obave sve potrebne laboratorijske testove kojima se utvrđuje genitalno zdravlje žene, među kojima je i test na ureaplazmu, kako bi se eventualni problemi rešili na vreme, odnosno pre trudnoće, kako bi se neprijatnosti i moguće komplikacije svele na minimum. Ukoliko žena zatrudni sa prisustvom umnoženih bakterija ureaplazme (stanje infekcije), to može izazvati niz komplikacija u trudnoći. 

Ureaplazma može, pre svega, dovesti do otežanog začeća. Ukoliko do začeća ipak dođe, nelečene bakterije ureaplazme mogu dovesti do spontanog pobačaja, prevremenog porođaja ili infekcije posteljice. Ukoliko je trudnica inficirana i infekcija nije lečena, može doći i do prodiranja infekcije kroz matericu, što može izazvati brojne komplikacije sa fetusom, kao što je infekcija pluća novorođenčeta, niske porođajne težine deteta, meningitisa, kao i probleme sa zastojem u rastu.

Iskustva sa ureaplazmom i mere zaštite

Iskustva sa ovom infekcijom u svakom slučaju predstavljaju neprijatnost koju bi svako želeo da izbegne, ali na sreću, to je i moguće. Odgovornošću prema sopstvenom i tuđem zdravlju prenošenje i širenje ove infekcije se može svesti na minimum. Pre svega, važno je koristiti kondom prilikom seksualnih odnosa kao najefikasnije registrovano sredstvo za zaštitu od polno prenosivih bolesti. Ovaj metod predstavlja najefikasniji način zaštite od širenja ureaplazme, budući da se njeno primarno prenošenje odvija putem nezaštićenog seksualnog kontakta. Ojačavanje imunog sistema je još jedan od načina odbrane od bakterija i raznih bolesti, što se postiže pravilnom, izbalansiranom ishranom i zdravim stilom života koji uključuje aktivnost, kao i unos dovoljne količine vitamina i minerala.

Uz sve to, važna je redovna, preventivna kontrola zdravstvenog stanja, čak i kada nikakve tegobe nisu prisustne. Laboratorijski testovi su dostupni u svakom trenutku, te nema razloga čekati da se jave tegobe kada možete svoje zdravlje držati pod kontrolom. 

Akcije i popusti

Paket: B02

Brisevi za žene Extra

Vaginalni bris sa 3 dodatne analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B05

Brisevi za muškarce Standard

Uretralni bris sa 3 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B04

Brisevi na polne bolesti (za žene i muškarce) sa urinom, urinokulturom i antibiogramom

Vaginalni i cervikalni bris (za žene) ili uretralni bris (za muškarce) sa 8 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Trihomonas,  Gonokok, Kandida + analiza sedimenta urina i urinokulture + antibiogram.

-58%
7.530 din
3.100 din
Kontakt