fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

Hlamidija

Hlamidija je jedna od najučestalijih polno prenosivih bolesti koju izaziva bakterija Chlamydia trachomatis. 

Kako se prenosi hlamidija?

Hlamidija se prenosi spermom, vaginalnim sekretom i krvlju. Iako se u najvećem broju slučajeva prenosi seksualnim kontaktom (vaginalnim, oralnim i analnim) sa inficiranom osobom, hlamidija se u nešto ređim situacijama može preneti i neseksualnim putem (izvesno vreme ova bakterija može opstati na prljavim rukama, peškiru ili drugim predmetima, a takođe se može preneti i prilikom porođaja, sa inficirane majke na dete). Prenošenje hlamidije se znatno umanjuje korišćenjem zaštite prilikom seksualnog odnosa, zbog čega se svim seksualno aktivnim osobama savetuje da brinu o svom zdravlju tako što će koristiti prezervative.

hlamidija

Koji su mogući simptomi hlamidije?

Kako je navedeno u naslovu, hlamidiju prati i naziv tiha bolest. Ovaj naziv je dobila iz razloga što se u većini slučajeva dešava da simptomi izostanu ili nisu dovoljno specifični, zbog čega ju je veoma teško otkriti, pa ona se može razvijati u organizmu a da osoba i ne zna da je ima. Ipak, doktori su uočili neke simptome koji mogu ukazivati na to da je hlamidija prisutna u organizmu i uputiti osobu na preglede. Inkubacioni period traje između 1. i 3. nedelje.

Najčešći simptomi koji se javljaju kod oba pola neprijatnost prilikom mokrenja i seksualnog odnosa, kao i pojačana sekrecija, ali i krvarenje. Simptomi hlamidije su veoma slični simptomima koji se javljaju usled mikoplazme, ureaplazme i gonoreje, zbog čega je neophodno da doktor utvrdi tačan izvor simptoma i tegoba, pre svega na osnovu urađenih briseva. Infekcija hlamidijom se može javiti i u anusu, kada se kod oba pola može manifestovati simptomi kao što su iscedak, bol ili krvarenje iz anusa. 

Hlamidija kod žena – simptomi i komplikacije

Kao što je napomenuto, hlamidija je podmukla bolest jer je uglavnom asimptomatska, i to u čak 80% slučajeva, ali ukoliko ima simptoma, oni se mogu manifestovati na sledeće načine:

 • vaginalno krvarenje između menstrualnih ciklusa
 • bol prilikom seksualnog odnosa i krvarenje nakon seksualnog odnosa
 • bol, neprijatnost i peckanje prilikom mokrenja
 • učestalost mokrenja
 • pojačano lučenje vaginalnog sekretaa
 • bol u donjem delu leđa

Budući da se hlamidija statistički češće javlja kod žena, one su veoma osetljiva grupa koja bi naročito trebalo da osvesti važnost preventivnih pregleda. Kada uzmemo u obzir da se hlamidija može razvijati u organizmu bez ikakvih simptoma, preventiva je jedini ključ blagovremenog otkrivanja i lečenja ove bolesti. 

Ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme ili se ne leči adekvatnom terapijom, hlamidija ko žena može izazvati velike komplikacije. Kada je prisutna u organizmu, ova aktivna bakterija može inficirati cerviks i urinarni trakt, a može da uzrokuje i zapaljenje grlića materice. U težim slučajevima, nelečena hlamidija može trajno oštetiti polne organe. 

Žene koje žele da zatrudne moraju imati u vidu da hlamidija može izazvati neplodnost, kao i vanmateričnu trudnoću ili spontani pobačaj. U slučaju da je trudnica zaražena hlamidijom, postoji rizik od upale pluća kod novorođenčeta.

Hlamidija kod muškaraca – simptomi i komplikacije

Kod muškaraca je ova bakterija nešto ređa u odnosu na žene ali njena stopa javljanja svakako nije zanemarljiva. Ukoliko muškarac primeti neke od sledećih tegoba, trebalo bi hitno da se obrati svom lekaru:

 • Učestalo mokrenje 
 • Peckanje i bol prilikom mokrenja
 • Nelagodan osećaj u mokraćnoj cevi ili u donjem delu trbuha
 • Vodenast i gnojni iscedak iz penisa praćen neprijatnim mirisom
 • Otok i bol u testisima
 • Svrab oko glavića
 • Bol i neprijatnost prilikom seksualnog odnosa

Ne bi trebalo potcenjivati posledice koje nelečena hlamidija može ostaviti. Kod muškaraca koji ne leče hlamidiju na vreme, postoji visoki rizik od delimičnog ili potpunog steriliteta. 

Kvalitet semene tečnosti kod muškaraca koji boluju od hlamidije je svakako manji u odnosu na zdrave muškarce, kao i pokretljivost sperme. Hlamidija može uzrokovati i nedovoljnu proizvodnju sperme, kao i uretritis (upalu uretre).

Za oba pola je važno da na vreme brinu o svom zdravlju. Ta briga se izražava najpre kroz zaštićen seksualni odnos, odnosno redovno korišćenje kondoma bilo da je reč o vaginalnom, oralnom ili analnom seksu. Uz to, briga o zdravlju se izražava i kroz preventivne, redovne preglede. 

Svim seksualno aktivnim osobama se preporučuje testiranje na sve polno prenosive bolesti uključujući i hamidiju jednom godišnje. Važno je kontrolisati se i pre nego što se pojave simptomi, i pre bilo kakve sumnje da postoji zdravstveni problem, jer je u početnom stadijumu svaku bolest lakše lečiti nego kada napreduje. 

bris na hlamidiju

Hlamidija u ustima / u grlu

Hlamidija može biti lokalizovana i u ustima, odnosno u grlu, a tu dospe najčešće putem oralnog seksualnog kontakta sa inficiranom osobom. Simptoma gotovo da nema, te ponovo napominjemo da je izuzetno važno samoinicijativno se testirati ukoliko je osoba imala rizičan seksualni kontakt u bliskoj prošlosti. 

Iskustva sa hlamidijom – bolje sprečiti nego lečiti

Iskustva sa hlamidijom su raznolika, ali po jednom liče – ova bakterija predstavlja neprijatno iskustvo za oba pola do kojeg niko ne želi da dođe. Da ne biste uopšte došli u situaciju da se borite sa ovom podmuklom bolešću, savetujemo vam da radite briseve i testove na vreme, redovno, čak i kada nema očiglednih tegoba. Iskustvo sa hlamidijom može biti lakše ili teže u zavisnosti od perioda prisutnosti hlamidije u organizmu i početka lečenja, ali je svakako iskustvo koje ne neprijatno, nepoželjno i kroz koje ne morate prolaziti.

Hlamidija i lečenje

Ukoliko se na vreme otkrije, lečenje hlamidije je prilično jednostavno i neinvaznvno. Leči se antibioticima i redovnim uzimanjem terapije može se rešiti u relativno kratkom vremenskom roku. Važno je napomenuti da u periodu lečenja, odnosno uzimanja terapije, ne bi trebalo upražnjavati seksualne odnose, jer je inficiranost još uvek prisutna i osoba i dalje može inficirati partnera. Takođe je važno terapiju sprovesti do kraja, čak i ukoliko se simptomi povuku. 

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostikovanje hlamidje je takođe prilično jednostavno i vrši se putem laboratorijskih testova. Kod žena se analiza može raditi na osnovu cervikalnog ili vaginalnog brisa, a kod muškaraca na osnovu uretralnog brisa. 

Akcije i popusti

Paket: B02

Brisevi za žene Extra

Vaginalni bris sa 3 dodatne analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B05

Brisevi za muškarce Standard

Uretralni bris sa 3 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B04

Brisevi na polne bolesti (za žene i muškarce) sa urinom, urinokulturom i antibiogramom

Vaginalni i cervikalni bris (za žene) ili uretralni bris (za muškarce) sa 8 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Trihomonas,  Gonokok, Kandida + analiza sedimenta urina i urinokulture + antibiogram.

-58%
7.530 din
3.100 din
Kontakt