fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

HE4 tumor marker

Usled nespecifičnih simptoma i kasne dijagnoze, karcinom jajnika predstavlja jednu od najsmrtonosnijih bolesti kod žena. Zato je njegovo rano otkrivanje od suštinske važnosti za poboljšanje ishoda lečenja. 

U svetu medicinske dijagnostike, tumor markeri su postali ključni instrument za otkrivanje različitih vrsta karcinoma. Jedan od najznačajnijih biomarkera za otkrivanje karcinoma jajnika je humani epididimalni protein 4 ili HE4. Ovaj tumor marker, zajedno sa drugim dijagnostičkim metodama, omogućuje rano otkrivanje i praćenje progresije bolesti, čime se poboljšavaju šanse za uspešno lečenje i preživljavanje. 

he 4, laboratorija

Akcije i popusti

Paket: B02

Brisevi za žene Extra

Vaginalni bris sa 3 dodatne analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B03

Brisevi za žene Premium

Vaginalni i cervikalni bris sa 6 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida

-61%
6.730 din
2.600 din
Paket: B04

Brisevi na polne bolesti (za žene i muškarce) sa urinom, urinokulturom i antibiogramom

Vaginalni i cervikalni bris (za žene) ili uretralni bris (za muškarce) sa 8 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Trihomonas,  Gonokok, Kandida + analiza sedimenta urina i urinokulture + antibiogram.

-58%
7.530 din
3.100 din

HE4 tumor marker cena

Analiza / Usluga
HE42.400 din
CA 1251.300 din
Roma index0 din
Ginekološki pregled3.000 din

Šta je HE4 tumor marker?

HE4 tumor marker predstavlja protein koji se prirodno proizvodi u različitim tkivima ljudskog organizma, poput epitela respiratornog sistema i reproduktivnih organa. Iako je prvobitno otkriven u epididimisu, HE4 je zbog svoje specifičnosti i senzitivnosti dobio značaj kao biomarker u dijagnostici otkrivanja i praćenja određenih tipova karcinoma, posebno epitelnog karcinoma jajnika. 

Jedna od ključnih karakteristika HE4 je njegova sposobnost da razlikuje benigne od malignih masa u karlici, što ga čini neprocenjivim indikatorom u ranoj dijagnostici promena na jajnicima. 

HE4 u dijagnostici: uloga u otkrivanju karcinoma jajnika

Epitelni karcinom jajnika je jedan od najčešćih karcinoma među ženama, a kako se zbog nespecifičnih simptoma i znakova otkriva tek u poodmakloj fazi, ubraja se i u jedno od najsmrtonosnijih oboljenja. Nastaje u ćelijama koje pokrivaju spoljašnost jajnika i čine skoro 90% karcinoma jajnika. 

Usled visoke osetljivosti i specifičnosti, HE4 se najčešće koristi kao biomarker za otkrivanje ovog tipa karcinoma. U kombinaciji sa drugim dijagnostičkim metodama, poput ultrazvuka i drugih testova krvi, HE4 može otkriti i identifikovati benigne od malignih promena, što je važno za precizno postavljanje dijagnoze. 

Povišeni nivoi HE4 u krvi najčešće ukazuju na prisustvo tumorskih masa na jajnicima, dok normalni nivoi mogu pomoći u isključivanju ovakvih stanja. Studije su pokazale da HE4 tumor marker može biti koristan u inicijalnoj dijagnostici, ali i tokom praćenja zdravlja pacijenta nakon terapije. Zato je testiranje HE4 postalo standardna praksa u onkologiji. 

Analiza HE4 u Millenium Medic-u

Analiza HE4 podrazumeva jednostavnu dijagnostičku proceduru koja se može obaviti u specijalizovanim ustanovama Millenium Medic poliklinike i laboratorije. 

Testiranje HE4 uključuje uzimanje uzorka krvi iz vene, a ceo postupak je brz i neinvazivan, što znači da posebna priprema nije potrebna. Ipak, poželjno je da 12 sati pre uzimanja uzorka ne uzimate multivitamine ili suplemente koji sadrže biotin (vitamin B7), kao i da ne vadite krv neposredno posle obroka. 

Ukoliko koristite neku terapiju, važno je da o tome obavestite lekara, jer neki lekovi mogu uticati na rezultate testa. Nakon uzimanja uzorka, rezultati analize su dostupni u najkraćem mogućem roku. 

Zahvaljujući timu stručnjaka i najmodernijoj tehnologiji, Millenium Medic je sinonim za posvećenost svakom pacijentu i pružanje najkvalitetnije zdravstvene usluge. Zato, zakažite svoj pregled i testiranje HE4 u Millenium Medic poliklinici i laboratoriji i proaktivno pratite svoje zdravlje. 

Referentne vrednosti HE4 tumor markera

Referentne vrednosti za HE4 tumor marker koriste se za procenu i ukazivanje na moguće patološke promene ženskih reproduktivnih organa, naročito jajnika. Ove vrednosti mogu da variraju u zavisnosti od starosti i menopauzalnog statusa žene. 

Kod žena koje nisu u menopauzi, referentne vrednosti se kreću između 0 i 140 pmol/L. 

Kod žena u menopauzi, normalne vrednosti su do 100 pmol/L.

Važno je napomenuti da se referentne vrednosti mogu razlikovati u zavisnosti od laboratorije, koje koriste različite vrste testova za određivanje nivoa HE4. Zato je preporučljivo kontrolne analize i testiranja obavljati uvek u istoj laboratoriji, kako bi se osigurala mogućnost upoređivanja testova i njihova pravilna tumačenja. 

Takođe, rezultati HE4 testa se nikada ne interpretiraju pojedinačno, već uvek uvek u kontekstu celokupnog pregleda i drugih dijagnostičkih nalaza. 

Potencijalni razlozi za povišene vrednosti HE4

Iako se povišene vrednosti proteina HE4 vezuju za prisustvo karcinoma jajnika, oni mogu biti posledica i drugih maligniteta, kao što su karcinom endometrijuma, pluća ili dojke

Međutim, povišen HE4 tumor marker nije isključivo povezan sa malignim stanjima – određena benigna stanja, poput ciroze jetre ili bubrežne insuficijencije takođe mogu dovesti do povišenih vrednosti HE4. 

Kao što je već istaknuto, menopauzalni status žene može da utiče na vrednosti HE4, pa žene koje nisu u menopauzi imaju više referentne vrednosti nego žene u menopazi. 

Šta je ROMA indeks?

ROMA indeks ili Risk of Ovarian Malignancy Algorithm predstavlja dijagnostički alat koji se koristi prilikom procene rizika od karcinoma kod žena sa abnormalnim izraslinama u području jajnika ili jajovoda. Izračunava se korišćenjem specijalnog matematičkog algoritma koji uključuje kombinaciju nivoa dva biomarkera u krvi – HE4 i CA125 (karcinom antigen 125), zajedno sa menopauzalnim statusom žene. 

Značaj kombinacije HE4 i CA125 za izračunavanje ROMA indeksa

ROMA indeks je razvijen kako bi se poboljšala tačnost dijagnoze karcinoma jajnika i razlikovanje benignih od malignih promena. Upotrebom ovog indeksa, lekari mogu preciznije da procene rizik i da donesu odluku o daljim dijagnostičkim postupcima i terapijama. 

Dakle, kombinacija HE4 i CA125, koja je ključna za izračunavanje ROMA indeksa, ima brojnih prednosti: 

  • omogućuje brzo i efikasno testiranje, uz rano otkrivanje karcinoma i bolju procenu rizika i prognoza lečenja
  • poboljšana specifičnost i senzitivnost, naročito u razlikovanju benignih od malignih promena
  • redukovanje nepotrebnih intervencija kod žena sa benignim promenama
  • praćenje terapije i otkrivanje recidiva bolesti.

Normalne vrednosti ROMA indeksa

Normalne vrednosti ROMA indeksa variraju u zavisnosti od menopauzalnog statusa žena, jer biološke promene koje se dešavaju tokom menopauze utiču na nivoe biomarkera HE4 i CA125. 

  • Za žene koje nisu u menopauzi, ROMA indeks čije su vrednosti manje od 7,4% ukazuju na nizak rizik od karcinoma jajnika. Ukoliko ROMA indeks pokaže veće vrednosti od navedenog praga, to ukazuje na povećani rizik i potrebu za daljim ispitivanjima.
  • Kod žena u menopauzi, normalne vrednosti ROMA indeksa iznose manje od 25,3%, kada ukazuju na nizak rizik od karcinoma jajnika. Vrednosti iznad navedenih ukazuju na povećani rizik od maligniteta i potrebu za dodatnim dijagnostičkim procedurama. 

ROMA indeks je važan dijagnostički parametar koji može pomoći u preciznom određivanju rizika i donošenju preciznih odluka o daljoj dijagnostici i lečenju. Zato nam ukažite svoje poverenje i zakažite potrebna testiranja ROMA indeksa u prijatnom i profesionalnom okruženju Millenium Medic laboratorije i poliklinike.

ROMA indeks pre i postmenopauza

Menopauzalni status žena značajno utiče na referentne vrednosti i interpretaciju ROMA indeksa, jer nivo biomarkera i rizik od karcinoma jajnika variraju između žena u premenopauzi i postmenopauzi. 

Kod žena u premenopauzi, hormonalne i različite fiziološke promene utiču na nivoe biomarkera HE4 i CA125 u krvi. Kod žena u postmenopauzi, nivoi hormona su stabilniji, što omogućuje precizniju procenu rizika putem ROMA indeksa. 

Kombinacija HE4 i CA125

Kombinacija HE4 i CA125 nije važna samo za izračunavanje ROMA indeksa, već i za poboljšanje ukupne tačnosti dijagnoze. 

Tako, biomarker HE4 karakterističan je kod pojava epitelnog karcinoma jajnika. Njegova specifičnost znači da je manje verovatno da će biti povišen kod benignih stanja, što ga čini veoma korisnim u razlikovanju malignih od benignih promena. Povišeni nivoi HE4 ukazivaće na prisustvo karcinoma jajnika, što ga čini pogodnim za rano otkrivanje i praćenje bolesti.

Drugi biomarker CA125 dugo se koristi za otkrivanje karcinoma jajnika. Međutim, ovaj parametar ima izvesna ograničenja, jer su njegove vrednosti povišene i kod malignih i benignih stanja, kao što su endometrioza, trudnoća i menstruacija. Ipak, ovaj tumor marker pruža visoku senzitivnost, posebno u uznapredovalim fazama karcinoma.

Zajedno, kombinacija HE4 i CA125 omogućuje korišćenje prednosti oba biomarkera, povećavajući preciznost procene od karcinoma jajnika i pružajući lekarima vredne informacije koje pomažu u donošenju odluka u daljem lečenju. 

Zakažite testiranje u Millenium Medic-u

Praćenje i testiranje nivoa HE4 i ROMA indeksa može biti ključno za rano otkrivanje i efikasno lečenje karcinoma jajnika.

Upotrebom navedenih parametara, lekari mogu dobiti precizniju dijagnozu i bolje praćenje stanja, što može značajno poboljšati ishode bolesti.

Ukoliko osećate simptome koji mogu da ukazuju na probleme sa jajnicima ili želite da obavite preventivne kontrolne preglede, pozivamo vas da zakažete svoj pregled i testiranja u Millenium Medic poliklinici i laboratoriji. 

Naš stručni tim i laboratorija opremljena najmodernijom tehnologijom, tu su da vam omoguće brzu i kvalitetnu uslugu, pruže podršku i odgovore na sva vaša pitanja. Zato zakažite svoje testiranje još danas, jer briga o svom zdravlju je najvažniji korak ka kvalitetnom životu.

Kontakt