fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 15 min

Progesteron

Šta je progesteron?

Ženski hormon progesteron pripada grupi steroidnih polnih hormona, odnosno progestogenskoj klasi hormona, i glavni je prirodni predstavnik ljudskih progestogena. Njegova glavna biološka uloga je u ženskom i muškom reproduktivnom sistemu. 

Kod žena progesteron ima veoma važnu ulogu u regulaciji mentrualnog ciklusa, pripremanju sluznice materice za oplođenu jajnu ćeliju i održavanju endometrijuma tokom trudnoće, kao i pripremi mlečnih žlezda za laktaciju i dojenje nakon porođaja. Produkuje ga žuto telo jajnika u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, odnosno nakon ovulacije. Pored žutog tela koje je glavni proizvođač progesterona, on se u manjim količinama proizvodi i od jajnika, nadbubrežnih žlezda, kao i od posteljice tokom trudnoće. 

Progesteron se proizvodi i kod muškaraca, ali na mnogo nižem nivou, i utiče na spremiogenezu, kapacitivnost sperme i sintezu testosterona.

progesteron

Progesteron cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
Progesteron770 din

Progesteron i estrogen – dva glavna hormona kod žena

Ova dva polna hormona imaju ključnu ulogu u reproduktivnoj funkciji. U jajnicima se estrogen i progesteron proizvode ciklički. U prvoj polovini menstrualnog ciklusa, dakle sve do ovulacije, raste nivo estrogena. Nakon ovulacije, odnosno u drugoj polovini ciklusa, nivo estrogena opada, a progesterona raste. Sadejstvo ovih hormona ima glavnu ulogu u sazrevanju i funkcionalnosti ženskih unutrašnjih i spoljašnjih organa, menstrualnom ciklusu, oplodnji i trudnoći. Estrogen i progesteron zajednički doprinose regulaciji menstrualnog ciklusa, pripremanju matrice za implantaciju oplođene jajne ćelije i održavanju trudnoće.

Progesteron u trudnoći 

Progesteron je veoma važan hormon čiji je osnovni zadatak da pripremi matericu za trudnoći i održi plod. Njegova glavna funkcija u trudnoći je protekcija embriona i stimulacija rasta placente. 

Progesteron se često naziva zaštitnikom trudnoće i hormonom trudnoće, jer sprečava imunološki sistem da odbaci plod u početku kada oplođena jajna ćelija predstavlja strano telo za organizam žene. Progesteron redukuje kontrakcije uterusa i smanjuje rizik od spontanog pobačaja relaksiranjem mišića materice. 

Nakon ovulacije, ovaj hormon pomaže zadebljanje materice kao pripremu za oplođenu jajnu ćeliju. Ako jajna ćelija nije oplođena, nivo progesterona pada i novi menstrualni ciklus kreće. Ako je jajašce oplođeno, progesteron stimuliše žlezdu da luči hranljive materije za embrion. Pripremajući tkivo sluznice materice, ovaj hormon omogućava oplođenom jajašcu da se implantira. 

Takođe, zadužen i za održavanje endometrijuma tokom trudnoće, kao i za uspostavljanje posteljice koja kada se formira, do kraja trudnoće preuzima lučenje progesterona. 

Tokom trudnoće, progesteron, zajedno sa estrogenom, ima važnu ulogu u razvoju fetusa, stimulaciji rasta tkiva i mlečnih ćelija kao pripreme za dojenje. 

Nakon porođaja, nivo progesterona i estrogena znatno pada i time nastupa početak laktacije. Takođe, progesteron utiče i na jačanje karličnih mišića kako bi telo moglo da iznese porođaj. Nivoi progesterona stabilno rastu sve do porođaja.

progesteron u trudnoći

Vrednosti progesterona – simptomi i mogući uzroci manjka/viška progesterona

Progesteron je konstantno prisutan u organizmu, ali njegove referentne vrednosti kod žena zavise od reproduktivnog perioda i perioda ciklusa. Zahvaljujući jajnicima, njegova vrednost se naglo povećava nakon ovulacije, tokom lutealne faze ciklusa. Na osnovu vrednosti progesterona 7 dana posle očekivane ovulacije, definitivno se može utvrditi da li žena ima ovulaciju. Nivo progesterona kod trudnica je čak 10 puta veći nego kod žena koje nisu trudne. U slučaju da jajna ćelija nije oplođena, nivo progesterona opada i sledi menstruacija. 

Nizak progestereron 

Nizak nivo progesterona je uglavnom karakterističan za žene koje se približavaju menopauzi, ali je prisutan i kod mlažih žena, kod kojih je poznat i kao PMS (predmestrualni sindrom). 

Neki od simptoma niskog nivoa progesterona su: osetljivost grudi, depresija, oscilacije raspoloženja, nesanica, neredovne menstruacije, obilna menstruacija, zaboravnost, iscrpljenost, zadržavanje vode, suvoća vagine, neplodnost. Usled nedostatka progesterona događa se i spontani pobačaj. 

Mogući uzroci nedovoljne proizvodnje progesterona mogu biti razni. Neki od najčešćih su: ciste na jajnicima, pilule za kontracepciju, ishrana, stres, kao i histerektomija (otklanjanje materice koje izaziva hormonalni disbalans u organizmu).

Kako povećati progesteron?

Zato je za žene koje žele da zatrudne, optimalan nivo progesterona u lutealnoj fazi je najvažniji faktor uspešnog začeća. U slučaju žena koje žele zatrudne, a imaju nizak nivo progesterona, potrebna je konsultacija sa lekarom (ginekologom i/ili endokrinologom) koji upućuje na laboratorijske analize i prepisuje hormonsku terapiju za nadoknadu progesterona. 

Hormonska terapija uključuje uzimanje odgovarajućeg dodatka progesterona koji se može koristiti kao injekcija, tableta, krema ili vaginaleta. Nadoknadom progesterona se uspostavlja optimalna koncentracija progesterona u organizmu, čime se povećavaju šanse za uspešno začeće. 

Visok progesteron

Visok nivo progesterona nakon ovulacije i u trudnoći je sasvim normalna pojava koja ne implicira na postojanje nekog zdravstvenog problema. 

Međutim, povišene vrednosti progesterona u periodu koji ne uključuje ni ovulaciju ni trudnoću može biti indikator prisustva određenih zdravstvenih komplikacija u organizmu, zbog čega se savetuje odlazak lekaru koji će odgovarajućim analizama utvrditi o čemu je reč i odrediti tok terapije. 

Simptomi koji se vezuju za povišen nivo progesterona su: hronični umor, nizak krvni pritisak, otok, osip, učestale glavobolje i vrtoglavice, pojačano znojenje, neredovan menstrualni ciklus, bolovi u donjem delu stomaka, nadutost i problemi sa probavom, promene u kilaži (debljanje), česte promene raspoloženja, suvoća vaginalne sluznice i seksualna disfunkcija. 

Za žene koje nisu u lutealnoj fazi ili u drugom stanju, uzroci povišenog nivoa progesterona mogu biti lutealne ciste na jajnicima, adrenalna hiperplazija (oboljenje nadbubrežnih žlezda) ili karcinom materice.

Akcije i popusti

Paket: A03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-41%
1.370 din
800 din
Paket: A06

Analiza polnih hormona Standard

FSH, LH, Estradiol.

-38%
2.420 din
1.500 din
Paket: A07

Analiza svih 6 polnih hormona Premium

FSH, LH, Prolaktin, Progesteron, Testoster. , Estradiol.

-26%
4.730 din
3.500 din
Kontakt