fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Vitamin D

Uloga vitamina D u organizmu

Vitamin D je esencijalni nutrijent koji je neophodan za razvoj i održavanje zdravog tkiva i organa, kao i za normalno funkcionisanje tela generalno. Vitamin D je odgovoran za pravilnu apsorpciju kalcijuma iz digestivnog trakta. Kalcijum je važan mineral za izgradnju i održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića. Vitamin D takođe igra važnu ulogu u regulaciji imunog sistema, što pomaže u zaštiti od infekcija i bolesti.

Nedostatak vitamina D može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući slabost mišića, koštanih fragilnosti, rahitisa kod dece i osteoporoze kod odraslih. Kako bi se sprečila ovakva oboljenja, preporučuje se da se unese dovoljna količina vitamina D u organizam.

Vitamin D cena

Analiza / Usluga
Vitamin D32.200 din
Vitamin D total2.500 din
Vađenje krvi110 din

Izvori vitamina D

Postoje dva glavna načina da se unese vitamin D u organizam. Prvi način je da unosite ovaj vitamin putem hrane. To podrazumeva unošenje hrane bogate vitaminom D, poput morskih riba, jaja, masnih sireva, žumanaca, sojinih proizvoda i zelenog lisnatog povrća. Drugi način da unosite vitamin D u organizam je preko izloženosti suncu. Dakle, kako biste osigurali  optimalni nivo vitamina D u organizmu, potrebno je da se unesu dovoljne količine ovog vitamina preko hrane i optimalno izlaganje suncu. Međutim, s obzirom da je svaki organizam drugačiji, potrebna je pažljiva procena da bi se utvrdilo koliko vitamina D je potrebno. U slučaju da je potrebno, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom o uzimanju dodatnih suplemenata vitamina D.

Povišene i snižene vrednosti vitamina D u organizmu

Prekomerni unos vitamina D može dovesti do prekomernog unosa kalcijuma, što dalje može dovesti do problema sa bubrezima i drugim organima. Dakle, povišene vrednosti vitamina D mogu izazvati povišene nivoe kalcijuma u krvi, što može dovesti do problema sa brojnim organima, između ostalog sa srcem, bubrezima i mišićima.

Nasuprot tome, kad se unosi nedovoljna količina vitamina D u organizam, to može dovesti do smanjenja apsorpcije kalcijuma, što može izazvati slabost kostiju, koštanu fragilnost, rahitis i osteoporozu. Takođe, nedostatak vitamina D može dovesti i do problema sa imunim sistemom, zbog čega može uzrokovati pojavu kardiovaskularnih bolesti, dijabetes, multipla sklerozu, kao i depresiju. 

Referentne vrednosti vitamina D u organizmu se kreće između 30 i 75 nmol/l. Vrednosti koje su iznad 75nmol/l se smatraju normalnim vrednostima. Vrednosti ispod 75nmol/l, tačnije, vrednosti između 50 i 75nmol/l se smatraju manjkom vitamina D u organizmu, teškim nedostakom vitamina D se smatraju vrednosti između 30 i 50 nmol/l, dok se vrednosti niže od 30 nmol/l vode kao poremećaj metabolizma koji treba shvatiti ozbiljno i koji zahteva medicinski tretman. 

Koji su simptomi povišenih / sniženih vrednosti vitamina D u organizmu?

Simptomi povišenih vrednosti vitamina D u organizmu mogu se manifestovati kroz mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, zamagljivanje vida i umor. Takođe, još neki od simptoma mogu biti i bol u mišićima, slabost mišića, ubrzano disanje i poremećaj u nivou kalcijuma u krvi. Ako se sumnja na prekomerni unos vitamina D, preporučuje se da se odmah konsultujete sa izabranim lekarom, kako bi se utvrdilo vaše stanje. 

Simptomi sniženih vrednosti vitamina D u organizmu mogu uključivati bolove u kostima i mišićima, slabost mišića, oslabljenu toleranciju na fizičke aktivnosti, depresiju, umor, gubitak kose, povećani rizik od infekcija i bolesti. Zbog toga je važno da se prati nivo vitamina D u organizmu i da se unose dovoljne količine ovog vitamina u organizam.

Unos vitamina D kroz suplementaciju

Suplementacija vitamina D je jedan od načina da se ovaj vitamin unese u organizam. Suplementacija vitamina D se obično preporučuje za one koji imaju smanjenu izloženost suncu, prekomernu težinu, koji imaju veći rizik od bolesti ili imaju problema sa apsorpcijom vitamina D iz hrane. Suplementacija vitamina D se obično preporučuje u obliku kapsula, tableta ili tečnih suplemenata, ali se preporučuje da se prvo posavetujete sa lekarom pre nego što počnete uzimati suplemente, odnosno, savetuje se da se ne počinje sa suplementacijom na svoju ruku, već na preporuku stručnog medicinskog lica.

Laboratorijska analiza vitamina D

Laboratorijska analiza vitamina D se koristi da bi se utvrdio nivo vitamina D u krvi. Ova vrsta analize se obavlja uzimanjem krvnog uzorka i testiranjem nivoa 25-hidroksivitamina D u krvi. Ova vrsta analize se obično koristi da bi se utvrdilo da li je potrebno dodatno unositi vitamin D u organizam i da bi se otkrila smanjena apsorpcija vitamina D iz hrane.

Što se tiče pripreme pre obavljanja laboratorijske analize vitamina D, postoje određene procedure koje treba pratiti. Obično se preporučuje da se ne unosi hrani bogata vitaminom D nekoliko dana pre analize, kao i da bi trebalo izbeći izloženost suncu nekoliko dana pre analize. Takođe se preporučuje da se uzme u obzir i konzumacija suplemenata vitamina D. Sve ove procedure treba pratiti pre analize vitamina D, kako bi se dobili precizni rezultati.

Koji je preporučeni dnevni unos vitamina D?

Preporučeni dnevni unos vitamina D je 400 IU za decu, 600 UI za odrasle, a za trudnice i za osobe starije od 65 godina 800 IU. Međutim, preporučeni dnevni unos vitamina D može se razlikovati od osobe do osobe, zavisno od njenog pola, starosti, težine i bioloških potreba. Zbog toga je bitno da se prati nivo vitamina D u organizmu i da se unese dovoljna količina ovog vitamina kako bi se organizam zaštitio od bolesti i infekcija. Svakako se savetuje da konsultujete svog lekara koji će vas uputiti na analizu nivoa vitamina D u vašem organizmu i shodno rezultatima vam odrediti da li je i na koji način potrebno nadomestiti ili regulisati nivo vitamina D u vašem slučaju. 

Akcije i popusti

Paket: A01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-46%
1.870 din
1.000 din
Kontakt