fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

CEA tumor marker

Tumor marker je vrsta analize koja se radi kada se kod pacijenta sumnja na prisustvo karcinoma u organizmu. Tumor marker analiza se radi tako što se uzme najčešće uzorak krvi preko kojeg se otkriva prisustvo maligniteta. Tu vrstu analize može zatražiti osoba koja sumnja na karcinom na osnovu tegoba koje oseća, a takođe i doktor upućuje zahtev za analizu na osnovu tegoba koje pacijent navede. 

cea tumor marker

CEA tumor marker cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
CEA920 din

Postoje tumor markeri za brojne organe i sisteme organa, a u ovom tekstu se možete informisati o CEA tumor markeru, na koje organe se ova analiza odnosi i koji su indikatori da je stanje alarmatno. Svakako, ono što svaki lekar savetuje i što ćemo naglasiti već na početku jeste da su preventivni pregledi i laboratorijske analize vrlo važne za praćenje zdravstvenog stanja i blagovremeno rešavanje eventualnih zdravstvenih problema. 

CEA tumor marker – na šta se odnosi?

CEA (karcino-embrionalni antigen) je protein koji je prisutan u gastrointestinalnom tkivu tokom embrionalnog i fetalnog razvoja, te je u periodu do rođenja prisutan u tkivu u visokim koncentracijama. 

Nakon rođenja, njegova proizvodnja prestaje, zbog čega je u tkivu odraslog čoveka protein CEA prisutan u veoma malim količinama, odnosno koncentracija CEA kod odraslih je veoma niska, ali tumori mogu podstaći izlučivanje u većim količinama. 

Zbog toga, visoka koncentracija kod odraslih predstavlja indikator da su određeni organi zahvaćeni određenim promenama, te je što pre potrebno uraditi dodatne analize kako bi se otkrilo gde je lokalizovano žarište.

CEA tumor markeri su među prvim klinički korišćenim tumor markerima. Spadaju u tip opštih tumorskih markera i određuju se najčešće iz krvi, odnosno iz vene na ruci, ali se mogu odrediti i iz urina ili uzorka tkiva putem različitih laboratorijskih metoda. Predstavljaju početne analize kada simptomi ukazuju da je moguće prisustvo zdravstvenog problema kao što je karcinom. 

Na laboratorijsku analizu CEA tumor markera se upućuju osobe za koje postoji osnovana sumnja da boluju od karcinoma debelog creva, ali daje rezultate i kada je u pitanju dijagnostikovanje karcinoma drugih organa: karcinom štitne žlezde i rektuma, pluća, pankreasa, jetre, želuca, dojki i jajnika. 

Ipak, važno je napomenuti da povišene vrednosti CEA ne ukazuju isključivo na postojanje raka. Mogu ukazati na to da je posredi upala, ciroza, rektalni polipi, ulcerozni kolitis, peptični čir, emfizem ili benigna bolest dojke.

Ovaj tip analize je pouzdan u tome da pokaže da li postoji mogućnost za prisustvo maligniteta, ali ne pokazuje koji je organ ili sistem organa tačno u opasnosti. Zbog toga je potrebno da pacijent bude upućen na dalje analize kako bi se otkrilo gde je žarište lokalizovano, u slučaju da se analize rade pre nego što je pacijentu dijagnostikovan karcinom. U slučaju da je karcinom već dijagnostikovan, ove analize se koriste za redovno praćenje uspeha terapije i otkrivanje recidiva. 

Značaj laboratorijske analize za tok lečenja

Iako CEA tumor marker predstavlja samo jednu u nizu analiza i metoda za otkrivanje benignih i malignih oboljenja, njen značaj u tom procesu je veliki iz razloga što je indikativnost analiza poput ove velika i predstavlja dobru smernicu za pravilnu postavku dijagnoze i terapije. 

Svakako, da bi se potpuna dijagnoza uspostavila i dobila kompletna slika o stanju pacijenta, potrebne su dopunske analize, kao i skener, ultrazvuk ili magnetna rezonanca, odnosno ceo skup analiza i metoda dijagnostikovanja, ali laboratorijske analize su te koje daju konkretne informacije o eventualnim žarištima i usmeravaju dalji tok dijagnostike i lečenja. 

Da bi se analiza obavila, nije potrebna posebna priprema.

Tumor markeri

CEA tumor marker – vrednosti

Normalne vrednosti / referentne vrednosti

Vrednosti koje se smatraju normalnim, odnosno u referentnim okvirima su do 3 ng/ml. Ovo se odnosi na osobe koje su nepušači, jer su vrednosti kod pušača konzistentno više, te je referentna vrednost za pušače i do 5 ng / ml. Usled benignih promena, na CEA tumor markeru se može pokazati vrednost i do 20 ng/ml

Za pravilno dijagnostikovanje je važno da odrede početne / osnovne vrednosti tumor markera, kako dalje procene bile relevantne i praćenje stanja bilo uspešno.

Povišene vrednosti

Odmah na početku treba napomenuti da stanje ne mora nužno biti alarmantno ukoliko su vrednosti CEA povišene. 

Postoje brojni faktori koji na to mogu uticati, a koji ne moraju nužno i isključivo biti kancerogene prirode. Neke od njih smo već naveli ranije u tekstu, a to su: upala, ciroza, rektalni polipi, ulcerozni kolitis, peptični čir, emfizem ili benigna bolest dojke. 

Da bi se utvrdilo pravo stanje i došlo do zaključka koji faktor izaziva povećanje CEA vrednosti, potrebno je da se ovaj tumor marker višestruko potvrdi. Tačnije, povišene vrednosti tumor markera moraju biti perzistentne pri ponovnim analizama kako bi se eliminisao faktor lažne pozitivnosti i utvrdilo da li zaista postoji karcinom, a daljim laboratorijskim i drugim metodama otkrio i lokalitet zahvaćen karcinomom. Preporučuje se da se ponovne analize rade u istoj laboratoriji, kako bi rezultati bili što validniji i pokazali što realniju sliku stanja.

Govoreći u brojkama, vrednosti preko 100 ng/ml ukazuju da već verovatno postoje metastaze, te je potrebno hitno pristupiti daljim koracima u dijagnostikovanju, kako bi se počelo sa terapijom na najkraćem roku ukoliko postoji zdravstveni problem. 

Kontakt