fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Prolaktin

Šta je prolaktin?

Prolaktin (takođe poznat kao laktotropin i PRL) je hormon koji luči endokrina žlezda hipofiza i odgovoran je za laktaciju, odnosno, proizvodnju mleka. Njegova glavna funkcija je da pripremi mlečne žlezde za dojenje, i da održi normalnu funkciju dojenja nakon porođaja. Ovaj hormon takođe ima važnu ulogu u regulaciji menstrualnog ciklusa, odnosno, u procesu ovulacije. Povišeno lučenje prolaktina koje se naziva hiperprolaktinemija blokira lučenje hormona FSH i gonadotropina koji imaju veliku ulogu u začeću. Prema navodima lekara, povišeni nivo prolaktina vrlo često dovodi do izostanka ovulacije, zbog čega otežava začeće.

Sve naše akcije i popuste pogledajte ovde.

prolaktin

Prolaktin cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
Prolaktin770 din
Prolaktin 2770 din
Prolaktin 3770 din
Prolaktin 4770 din
Prolaktin 5770 din

Kako se radi analiza prolaktina?

Analiza prolaktina u krvi se određuje u cilju ispitivanja uzroka u sledećim situacijama:  produkcije mleka van perioda dojenja, smanjenog libida (smanjene seksualne želje) kod žena i muškaraca, problema sa erekcijom kod muškaraca, steriliteta ili neregularnih  menstrualnih ciklusa ili izostajanja menstrualnog ciklusa, kao i glavobolje i problema sa vidom. Prolaktin se takođe određuje ukoliko postoji sumnja na prisustvo kancera dojke i tumora tiroidne žlezde.

Analiza prolaktina se radi na osnovu uzorka venske krvi. Budući da prirodni nivoi prolaktina variraju u toku dana, odnosno, da se postepeno povećavaju tokom noći zbog čega najviši budu ujutru, preporuka je da se uzorak krvi uzima u jutarnjim časovima. Ovaj hormon je najbolje analizirati između drugog i četvrtog dana ciklusa. 

Vrednosti prolaktina – referentne vrednosti

Lučenje prolaktinavarira tokom 24 sata, pri čemu je najviši nivo u toku spavanja i neposredno nakon buđenja. Normalne, referentne vrednosti ovog hormona se kreću između 33 mlIU/L – 580mIU/L. 

Takođe, vrednosti prolaktina se razlikuju u odnosu na stanje žene, odnosno kod žena koje su trudne i koje nisu trudne, kao i kod muškaraca i dece. Kod žena koje nisu trudne, normalna vrednost prolaktina iznosi između 4 ng/mL i 23 ng/mL. Kod trudnica pak, vrednost prolaktina kreće se između 34 ng/mL i 386 ng/mL. Kod muškaraca, normalna vrednost prolaktina se kreće između 3 ng/mL i 15 ng/mL. 

Povišene vrednosti prolaktina

Povišene vrednosti prolaktina, odnosno, hiperprolaktinemija je stanje koje se može lečiti u kojem imate više od normalnog nivoa prolaktina, hormona, u krvi. Iako nije opasna po život, hiperprolaktinemija može izazvati neplodnost i druge probleme.

Nivo prolaktina normalno raste tokom trudnoće i dojenja. Visok nivo prolaktina u krvi može biti i posledica fizioloških, patoloških, ili nepoznatih abnormalnosti. Nekoliko faktora i stanja može izazvati povišen nivo prolaktina u krvi, odnosno, hiperprolaktinemiju, uključujući:

  • Prolaktinom – tumor hipofize (prolaktinom je benigni tumor koji se formira u vašoj hipofizi i najčešći je uzrok viška proizvodnje prolaktina).
  • Određeni lekovi (bilo koji lek koji utiče na proizvodnju ili upotrebu dopamina u organizmu može povećati nivo prolaktina). Ako osoba ima visoke nivoe prolaktina zbog određenih lekova, nivoi će se obično vratiti na normalu tri do četiri dana nakon što prestane da uzima lek. Sa uzimanjem propisanih lekova se može prestati samo nakon konsultacije sa lekarom.
  • Određena zdravstvena stanja (bolest bubrega, hipotireoza, odnosno neaktivna štitna žlezda, kao i varičela – zoster virus).
  • Drugi tumori hipofize (veliki tumori (osim prolaktinoma) koji se nalaze u ili blizu hipofize mogu izazvati hiperprolaktinemiju smanjenjem efekta dopamina. Dopamin potiskuje oslobađanje prolaktina, ali ako tumor blokira protok dopamina do ćelija koje proizvode prolaktin, može se razviti hiperprolaktinemija).

Pojava hiperprolaktinemije se razlikuje kod muškaraca i kod žena. Češće se javlja kod žena, a tek 0,4% odraslih će imati ovaj problem, s tim da je naveći procenat među ženama sa bolestima reproduktivnih organa (9-17%). Ponekad se ne može pronaći uzrok hiperprolaktinemije. Ovo je poznato kao idiopatska hiperprolaktinemija. Obično nestaje bez lečenja nakon nekoliko meseci.

analiza polnih hormona

Koji su simptomi povišenog prolaktina – hiperprolaktinemije?

Neki ljudi koji imaju hiperprolaktinemiju imaju veoma blage simptome ili ih uopšte nemaju (asimptomatski su). I kod muškarca i kod žene se manifestovati kroz neplodnost, smanjeni seksualni nagon i gubitak koštane mase. Pored toga, žene mogu imati i sledeće simptome:

  • Vaginalna suvoća, što uzrokuje bolan seksualni odnos,
  • Problemi sa menstruacijom – izostanak ciklusa ili neredovni ciklusi,
  • Proizvodnja mleka kada žena nije trudna ili ne doji.

Kod muškaraca se mogu javiti i sledeći simptomi: 

  • Erektilna disfunkcija – problemi sa postizanjem ili održavanjem erekcije,
  • Povećanje grudi, stanje koje se naziva ginekomastija,
  • Smanjena mišićna masa i maljavost tela.

Ako osetite simptome povišenog nivoa prolaktina, odnosno, hiperprolaktinemije, kao što su neredovne menstruacije, gubitak interesovanja za seksualne odnose i druge moguće simptome, obratite se svom lekaru, koji će vas uputiti na testiranje nivoa prolaktina i otkrivanje uzorka, kako bi se blagovremeno počelo sa dogovarajućom terapijom ukoliko je prisutan određeni zdravstveni problem.

Prekomerni nivo prolaktina – lečenje

Lečenje visokog nivoa prolaktina podrazumeva njegovo vraćanje na normalne vrednosti. To se obično postiže odgovarajućim lekovima. U određenim slučajevima, kao što je tumor na hipofizi, pacijent se upućuje na operaciju smanjenja ili uklanjanja tumora na hipofizi. U slučaju da je prepisana terapija za snižavanje prolaktina od strane lekara, potrebne su redovne kontrole njegovog nivoa putem testa iz krvi.

Akcije i popusti

Paket: A06

Analiza polnih hormona Standard

FSH, LH, Estradiol.

-38%
2.420 din
1.500 din
Paket: A07

Analiza svih 6 polnih hormona Premium

FSH, LH, Prolaktin, Progesteron, Testoster. , Estradiol.

-26%
4.730 din
3.500 din
Kontakt