fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 15 min

Cervikalni i vaginalni bris

Zdravlje reproduktivnih organa žene u najvećoj meri zavisi od redovnih pregleda i provere određenih parametara. Pored redovnog ginekološkog pregleda postoje analize koje bi trebalo da se urade barem jednom godišnje kako bi se sve podvrglo kontroli, a u sklopu tih analiza su i vaginalni i cervikalni bris. 

Bakteriološka analiza vaginalnog i cefvikalnog brisa predstavlja tehniku kultivacije uzetih uzoraka sluzokože vagine i grlića materice. Uzorak se ispituje u svrhe dijagnostikovanja, tj. u svrhe izolovanja mikrobiloških uzročnika određenih bolesti i infekcija genitalnog trakta. 

cervikalni i vaginalni bris

Šta je cervikalni bris?

Cervikalni bris predstavlja tehniku uzimanja male količine sluzi sa površine cervikalnog kanala. Daljom analizom i ispitivanjem uzroka utvđruje se postojanje mikroorganizama koji izazivaju infekcije i oboljenja poput hlamidije, gonoreje, drugih bolesti, ali se njegovim uzimanjem i slanjem na analize otkrivaja prisustvo izmenjenih ćelija koje upućuju na HPV virus. Radi se o jednoj specifičnoj dijagnostičkoj proceduri koja nije podrazumevana tokom rutinskih ginekoloških pregleda, izuzev kod žena koje su u drugom stanju.

Kada je najbolje raditi cervikalni bris?

Cervikalni bris je važno da uradi svaka ženska osoba već sa 25 godina starosti. Ne postoji tačno određena granica kada prestaje potreba da se cervikalni kanal proverava, ali se za prosek uzima period oko 64. godine života. U periodu od 25. do 49. godine trebalo bi cervikalni bris raditi jednom u tri godine, dok se u periodu do 64. godine savetuje da se bris uradi jednom u pet godina.

Ovakvoj preporuci kada je potrebno i kada je najbolje raditi cervikalni bris ne podleže grupa osoba sa povećanim rizikom od nastanka karcinoma grlića materice. Ta grupacija obuhvata osobe zaražene HIV-om, osobe koje imaju transplantovane organe, kao i osobe koje su iz nekog razloga dugo pod terapijom steroidima, te se kod njih i kod pacijenata sa poremećenim funkcijama imunološkog sistema stvara potreba za nešto češćim analizama ovog tipa. 

Priprema i rezultati

Posebna priprema za uzimanje uzorka za cervikalni bris ne postoji. Moguće je uzorak uzeti bilo kada i u bilo kom delu dana. Ono što jeste važno da pacijentkinja nema seksualne odnose dan pred uzimanje uzorka, da u toku tog dana i dan pre ne koristi nikakvu vaginalnu terapiju, te da nije ni pod kakvom antibiotskom terapijom. Osim vođenja računa o ove tri stvari, priprema za cervikalni bris u određenijem smislu ne postoji.

Za cervikalni bris rezultati stižu našćešće za dva radna dana. Tumačenje rezultata se prepušta ginekologu koji je uzeo bris i koji će na osnovi dobijenih rezultata odrediti da li je potrebna određena terapija ili neki vid lečenja. 

Cervikalni bris u trudnoći

Kod trudnica se cervikalni bris po pravilu obavezno radi, a nekada se zahteva da se broj briseva poveća na tri puta tokom devet meseci trudnoće. Vaginalni i cervikalni bris služe da se utvrdi prisutnost određenih mikroorganizama koji bi prepušteni slučaju mogli da naškode trudnoći. 

brisevi

Kada je najbolje uraditi vaginalni bris?

Vaginalni bris možete uraditi i jednom godišnje, kao deo sistematskog, potpunog pregleda kada je poseta ginekologu u pitanju. Međutim, postoje određeni trenuci kada su analize ovog tipa neophodne. 

Brisevi se rade obavezno u slučajevima kada primetite pojačan sekret, svrab, osećaj peckanja u unutrašnjosti vagine, kao i kada osećate određene neprijatnosti prilikom polnog odnosa. Pored toga, brisevi su potrebni kada imate simptome bola u maloj karlici, u predelu jajnika, uz povišenu telesnu temperaturu. 

Infekcije patogenim mikroorganizmima najčešće nastaju prilikom seksualnih odnosa, ali postoje i određena stanja u kojima je smanjen broj laktobacila, pa se bakterije koje su prirodno prisutne u malom broju razmnožavaju iznad normalnih granica i izazivaju infekcije i određene simptome. To se najčešće događa prilikom upotrebe antibiotika, posebno kada je njihova upotreba duga i izvan racionalnih okvira, pa to narušava normalnu vaginalnu floru. 

Rezultati za vaginalni bris

Za vaginalni bris rezultati uglavnom brzo budu gotovi, najčešće za dva radna dana. Sa dobijenim rezultatima javljate se lekaru, koji će čitanjem rezultata ustanoviti postoji li potreba za terapijom bilo kog tipa. 

Budite odgovorne prema sebi i svojim voljenima.

Akcije i popusti

Paket: B01

Brisevi za žene Standard

Vaginalni i cervikalni bris

-39%
1.320 din
800 din
Paket: B02

Brisevi za žene Extra

Vaginalni bris sa 3 dodatne analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B03

Brisevi za žene Premium

Vaginalni i cervikalni bris sa 6 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida

-61%
6.730 din
2.600 din
Kontakt