fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 15 min

Enzimi jetre

Enzimi jetre – zašto je važno kontrolisati ih na vreme?

 

Jetra je jedan od vitalnih organa u organizmu i ima zaista važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju mnogih metaboličkih procesa.

Jetra je, posle kože, najveći i najteži organ u ljudskom telu, sa preko 500 vitalnih funkcija. Ona učestvuje u metalobiličkim procesima, vezana je za pravilnu probavu hrane i ima značajnu ulogu u detoksikaciji, odnosno, eliminisanju toksičnih materija iz organizma.

enzimi jetre 1

Enzimi jetre cena

Analiza / Usluga
ALT(SGPT)150 din
AST(SGOT)150 din

Šta su enzimi jetre?

Enzimi jetre su posebni proteini proizvedeni u jetri koji su odgovorni za mnoge metaboličke procese u organizmu. Oni su uključeni u procese obrade hrane, sintezu proteina i druge metaboličke procese. Njihova funkcija je da pomognu da se određeni procesi izvrše brže ili da se druge materije razgrade. Enzimi jetre takođe igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja jetre.

Na šta ukazuju povećani enzimi jetre?

 

Povišeni nivoi enzima jetre uglavnom ukazuju na to da je jetra oštećena i da je obavljanje normalnih metaboličkih procesa onemogućeno ili otežano. U velikom broju slučajeva, povišeni enzimi jetre mogu biti posledica virusnih bolesti poput hepatitis A, B, C, D i E, a zatim i alkoholizma, ciroze jetre, bolesti žučne kese, masne jetre i drugih bolesti.

 

Sniženi enzimi jetre takođe nisu idealna klinička slika. Obično se javljaju zbog neadekvatne funkcije jetre, što može biti posledica bolesti jetre ili lečenja određenim lekovima. Kada su enzimi jetre neadekvatni, jetra je neefikasna u obradi određenih materija, dodatno opterećujući druge delove tela.

Koji su simptomi povišenih enzima jetre?

 

Simptomi povišenih enzima jetre se ne moraju uvek javiti. Međutim, ako se ne pojave simptomi, to ne znači da nema problema. Najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom za tačnu procenu stanja. U slučaju da su simptomi ipak prisutni, oni se mogu manifestovati na sledeće načine:

 

 • Bol u stomaku
 • Žuta koža
 • Tamne mrlje na koži
 • Svrab kože
 • Gubitak apetita
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Žutilo očiju
 • Tamne mrlje na zubima
 • Zamućen vid
 • Zatvor
 • Umor 
 • Gubitak težine

Enzimi jetre – analiza kao prvi korak u lečenju

Analiza enzima jetre se obično izvodi da bi se utvrdilo da li postoje znaci oštećenja jetre. Uobičajene analize uključuju nivo ALT, AST, nivo alkalne fosfataze i nivo gama-glutamil transferaze. Ako su nivoi enzima jetre viši od normalnog, može se utvrditi da postoji oštećenje jetre. Takođe, sniženi nivoi enzima jetre mogu ukazivati na neadekvatnu funkciju jetre ili na neke druge probleme. Da bi se utvrdilo da li postoje znaci bolesti jetre, potrebno je da se obave detaljna dijagnostička ispitivanja. 

Analizom enzima jetre se može utvrditi da li postoje neke druge promene u metabolizmu. Na primer, povećanje nivoa enzima jetre može biti posledica povećanog lučenja žuči. U tom slučaju, potrebno je da se obavi dodatno ispitivanje da se utvrdi uzrok povećanog lučenja žuči. Takođe, sniženi nivoi enzima jetre mogu biti posledica bolesti jetre, ali mogu biti i posledica konzumiranja određenih lekova. U svakom slučaju, potrebno je obaviti detaljna ispitivanja kako bi se utvrdio tačan uzrok promena u nivou enzima jetre.

Zašto su rezultati analize enzima jetre važan parametar?

Analiza enzima jetre je važna za procenu zdravlja jetre. Na osnovu rezultata ovog ispitivanja, lekar može da utvrdi da li postoje znaci bolesti jetre, da li je potrebno da se obave dodatna ispitivanja ili da li postoji potreba za terapijom. Takođe, analiza enzima jetre može pomoći da se utvrdi da li postoje znaci prekomernog opterećenja jetre, zbog čega jetra ne može normalno funkcionisati. U svakom slučaju, analiza enzima jetre je veoma važna za procenu da li je jetra zdrava i za određivanje eventualnih promena u njenoj funkciji.

Ove analize mogu pokazati da li postoje promene u nivou enzima jetre u odnosu na normalne nivoe, kao i da li postoje neki drugi znaci bolesti. Takođe, analize jetre mogu biti korisne za praćenje odgovora na lečenje i za utvrđivanje da li je potrebno da se ponovo izvrši ispitivanje dza procenu uspešnosti lečenja.

Pored toga, za detaljnu procenu zdravlja jetre neophodno je da se uzmu u obzir i drugi faktori, kao što su ishrana, genetika i način života, kako bi se dobio potpuniji uvid u zdravlje jetre.

Kako se radi analiza enzima jetre?

Analiza se obično izvodi tako što se pacijentu uzme uzorak krvi iz vene. Na osnovu uzorka, procenjuju se nivoi ALT, AST, alkalne fosfataze i gama-glutamil transferaze. Rezultati se upoređuju sa normalnim, referentnim vrednostima i na osnovu toga se može utvrditi da li postoje znaci bolesti jetre ili drugih promena u metabolizmu. Ako postoje odstupanja od normalnih vrednosti, potrebno je obaviti dodatna ispitivanja kako bi se utvrdio uzrok promena.

Da li je potrebna posebna priprema za pacijente pre analize enzima jetre?

U nekim slučajevima analize enzima jetre zahtevaju posebnu pripremu pacijenta. Obično se od pacijenta traži da se najmanje 8 sati pre analize ne unosi hrana i voda. Takođe, neki lekovi mogu uticati na rezultate analize, pa je potrebno da se lekar obavesti o svim lekovima koje pacijent uzima pre nego što se izvrši analiza.

Koji su rizici od povišenih enzima jetre?

Povećani nivoi enzima jetre mogu ukazivati na prisustvo bolesti jetre i povećano opterećenje organa. To može imati teške posledice po zdravlje, uključujući i rizik od smrti. Stoga je važno da se obave detaljna ispitivanja da bi se utvrdio uzrok promena u nivou enzima jetre.

Akcije i popusti

Paket: A01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-46%
1.870 din
1.000 din
Paket: A02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
Paket: A05

Analiza hormona štitne žlezde Premium

TSH, FT3, FT4, Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Glukoza, kompletan lipidni status, AST, ALT, Urea, Kreatinin, Gvožđe.

-49%
3.770 din
1.900 din
Paket: P09

Post Covid Paket – pregledi sa analizama krvi

Kardiološki pregled, ultrazvuk srca, EKG nalaz + analize krvi: KKS, Sedimentacija, CRP, D-dimer, HbA1c, Glu, Lipidni status, Urea, Kreatinin, AST, ALT, CK, LDH, Fe, Feritin, TSH, fT3, fT4

-39%
21.000 din
12.750 din
Kontakt