fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

FSH i LH hormon

Hormoni su veoma važni u našem organizmu, jer utiču na rad mnogih funkcija. To su hemijske supstance, koje se preko krvi prenose do tkiva ili organa, gde izazivaju određene biološke reakcije. Utiču na rast i razvoj, metabolizam, imunološki, reproduktivni, kardiovaskularni sistem i mnoge druge.

Ukoliko hormoni imaju nepravilan rad, to se može negativno odraziti na zdravstveno stanje. Hormonalna neravnoteža može dovesti do različitih stanja, kao što su gojaznost, dijabetes, neplodnost, promena raspoloženja, povišen krvni pritisak i druga. Zbog toga je veoma bitno održavati svoje zdravstveno stanje, što znači da je redovan lekarski pregled važan i neophodan.

FSH i LH hormoni su veoma važni hormoni za regulisanje reproduktivnog sistema. Proizvodi ih hipofiza, žlezda koja se nalazi u mozgu. Utiču na održavanje zdravlja reproduktivnih organa kod muškaraca i žena. Oni kontrolišu rast i razvoj seksualnih karakteristika, mentstrualni ciklus i ovulaciju kod žena i druge procese, bitne za plodnost.

FSH i LH hormon cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
FSH770 din
LH770 din

Šta predstavlja FSH (folikostimulirajući) hormon?

FSH hormon je važan i za žene i za muškarce. Ključan je za regulisanje reproduktivnih funkcija. Kod žena, FSH hormon je odgvoran za rast i razvoj folikula jajnika, a kod muškaraca za proizvodnju sperme. 

FSH hormon raste tokom prve polovine menstrualnog ciklusa kod žena, tako što stimuliše rast nekoliko folikula u jajnicima. Folikuli predstavljaju kesice ispunjene tečnošću, koje se nalaze u jajnicima. U njima se razvijaju jajne ćelije. S rastom ovih folikula, proizvodi se estrogen. On je ključan za zgušnjavanje sluznica materice tokom pripreme za trudnoću.

FSH hormon podstiče proizvodnju spermatozoida u testisima. On, takođe, utiče i na održavanje normalne proizvodnje spermatozoida i plodnost kod muškaraca.

Vrednosti FSH hormona zavise od pola, uzrasta i menstrualnog ciklusa kod žena. Sledi prikaz normalnih vrednosti FSH hormona, u zavisnosti od pola. 

Normalne vrednosti kod muškaraca

do 7. godine starosti (< 6,7 miU/mL),

posle 8. godine (1,3 – 19,3 miU/mL).

Normalne vrednosti kod žena

do 7. godine starosti (< 6,7 miU/mL), 

posle puberteta (3,1 – 7,9 miU/mL), 

u lutealnoj fazi (1,4 – 5,5 miU/mL),

u menopauzi (30,6 – 106,3 miU/mL).

U prvoj polovini menstrualnog ciklusa kod žena, nivo ovog hormona je nizak i povećava se u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Tada pomaže sazrevanju folikula u jajnicima. U središnjem delu menstrualnog ciklusa naglo poraste i pospešuje ovulaciju. Nivo ovog hormona kod muškaraca je generalno niži nego kod žena.

Zašto se ispituje FSH hormon?

Postoje mnogi razlozi zašto se ispituje FSH hormon. Najčešće se ispituje radi utvrđivanja uzroka neplodnosti kod žena i muškaraca. Kod žena se najčešće ispituje da bi se imao uvid u funkcionisanje jajnika i otkrile moguće nepravilnosti tokom menstrualnog ciklusa. Za ispitivanje ovog hormona kod muškaraca, bitno je utvrditi uzrok smanjenog broja spermatozoida i drugih problema u vezi sa plodnošću.

Ispitivanje ovog hormona važno je i zbog utvrđivanja hormonskih poremećaja. To mogu biti hipofunkcija, hipertireoza, tumor hipofize, sindrom policističnih jajnika i drugi.

Ovo ispitivanje se sprovodi u okviru rutinskog pregleda, kada postoji rizik od hormonalnih problema. Ako se kombinuje sa drugim hormonskim testovima i metodama, koristan je za dijagnostifikaciju i lečenje bolesti reproduktivnog sistema. 

Da biste se pripremili za vađenje ovog hormona, potrebno je da ispoštujete nekoliko koraka. Pre samog procesa, potrebno je da se konsultujete sa lekarom. Obavestite ga o megućim zdravstvenim problemima koje imate i lekovima koje koristite. 

Lekar vam može preporučiti da ništa ne jedete i ne pijete 12 sati pre testiranja. Pošto nivo FSH varira tokom menstrualnog ciklusa, bitno je da se izvadi u ranim fazama (3-5 dana tokom ciklusa). Uzorak ovog hormona se ispituje iz venozne krvi. Rezultati su gotovi veoma brzo, a najviše se čekaju nekoliko dana.

Visok i nizak nivo FSH hormona

Odstupanja od normalnih vrednosti mogu ukazivati na nepravilnosti u reproduktivnom sistemu kod muškaraca i žena. Visok ili nizak nivo FSH hormona pomaže lekarima u dijagnostifikaciji i određivanju načina lečenja.

Povišen FSH hormon može biti signal za nepravilan rad reproduktivnog sistema. To podrazumeva probleme sa plodnošću, smanjene funkcije jajnika kod žena ili smanjenje broja spermatozoida kod muškaraca.

Niske vrednosti su zanemarljive. Međutim, veoma nizak nivo FSH hormona u krvi kod žena ukazuje na nepravilno funkcionisanje jajnika. Može značiti i prevremeno otkazivanje jajnika.

Kada vrednosti prevazilaze normalne, nekada je potrebno sniziti nivo ovog hormona u krvi. To nije nimalo jednostavan korak. U tom slučaju, potrebno je da se konsultujete sa lekarom, da bi se utvrdio uzrok ovakvog stanja. Na osnovu toga, biće određen adekvatan način za snižavanje hormona.

  • Kako smanjiti FSH hormon?

Neki od načina kako smanjiti FSH hormon jesu: snižavanje stresa, zdrava ishrana, fizička aktivnost, lečenje bolesti, hormonska terapija. Neki od načina da smanjite stres jesu meditacija, duboko disanje ili joga, koji vam mogu pomoću i u snižavanju ovog hormona. Takođe, važna je svakodnevna fizička aktivnost i ishrana bogata antioksidantima.

Ako bolujete od policističnih jajnika ili hipotireoze, lečenje ovih bolesti će doprineti smanjenju ovog hormona. Ukoliko nijedan od načina ne pomogne, lekar će prepisati hormonsku terapiju za snižavanje nivoa FSH hormona.

Šta treba znati o LH (luteinizirajućem) hormonu?

Pored FSH hormona, drugi važan hormon, kojeg luči hipofiza, jeste LH hormon. Važan je za regulisanje reproduktivnih funkcija kod oba pola. 

On pospešuje Lejdigove ćelije u testisima da proizvode testosteron kod muškaraca. S druge strane, kod žena, stimuliše jajnike u proizvodnji estrogena i progesterona i bitan je za regulisanje menstrualnog ciklusa. Kod žena, nivo ovog hormona raste u drugoj polovini mestrualnog ciklusa, tokom ovulacije. Tada dolazi do pucanja folikula i oslobađanja jajeta u jajovod.

LH hormon – vrednosti 

Na vrednosti LH hormona utiču pol, starost, menstrualni ciklus kod žena, doba dana i drugi faktori. Obično se ispituju u kombinaciji sa drugim hormonima, poput FSH hormona i estadiola.

Normalne vrednosti kod žena:

u folikularnoj fazi (2,4 – 13 IU/L),

u ovulacijskoj fazi (14 – 95 IU/L), 

u lutealnoj fazi (1 – 11 IU/L), 

u menopauzi (8 – 58 IU/L).

Normalne vrednosti kod muškaraca:

 1,7 – 8,6 IU/L

Visok nivo LH hormona javlja se tokom problema sa reproduktivnim sistemom i obično nije razlog za brigu. To se odnosi na: neplodnost, smanjen broj spermatozoida kod muškaraca, nedostatak ovulacije i uranjenu menopauzu kod žena. Ukazuje na bolesti hipofize ili policističnih jajnika.

Povišen LH hormon kod žena povezan je sa bolešću policističnih jajnika. U tom slučaju, morate se konsultovati sa lekarom. On će vam prepisati terapiju, kojom ćete sniziti LH hormon. Osim lekova, neophodna je promena načina života i zdrava ishrana. 

Potrebno je povećati fizičke aktivnosti, a pogotovo kardiovaskularne vežbe. Osim toga, važan je dobar kvalitet sna i smanjenje stresa. Što se tiče hrane, smanjite konzumiranje one koja je bogata proteinima i mastima, a povećajte onu bogatu ugljenim hidratima.

Nizak nivo LH hormona znak je sniženog estrogena i nedostatka ovulacije kod žena i oštećenja hipofize. Kod muškaraca, signal je za smanjen nivo testosterona. Ako se radi o ovom problemu, lekar može prepisati lekove za povećanje ovog hormona. Osim toga, važne su i promene u načinu života i ishrani.

Da biste povećali nivo LH hormona u organizmu, potrebno je da budete fizički aktivni, smanjite stres i poboljšate san. Unosite proteine i zdrave masti u ishrani, a smanjite konzumiranje alkohola, narkotika, ugljenih hidrata i šećera.

Akcije i popusti

Paket: A06

Analiza polnih hormona Standard

FSH, LH, Estradiol.

-38%
2.420 din
1.500 din
Paket: A07

Analiza svih 6 polnih hormona Premium

FSH, LH, Prolaktin, Progesteron, Testoster. , Estradiol.

-26%
4.730 din
3.500 din
Kontakt