fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Heliko bakterija

Šta je heliko bakterija?

Heliko bakterija ili Helicobacter pylori je gram-negativna bakterija koja živi u digestivnom traktu, a problemi nastaju ako dospe u sluznicu želuca, gde može stvoriti brojne zdravstvene tegobe. Vrlo često se javlja kod dece, odnosno, u detinjstvu. Heliko bakterija nastanjena u sluznici želuca može dovesti do upale sluznice želuca poznate kao gastritis, kao i do povećanog lučenja želudačne kiseline. U nešto težim slučajevima, nelečena heliko bakterija može dovesti i do čira na želucu i na dvanaestopalačnom crevu, što je najčešći uzrok peptičkog ulkusa. U najtežim, ali i ređim slučajevima, dugotrajno nelečena heliko bakterija može dovesti do raka želuca. 

heliko bakterija

Heliko bakterija cena

Analiza / Usluga
Helicobacter pylori IgA At1.200 din
Helicobacter pylori IgG At1.200 din
Helicobacter pylori-izdisajni test3.300 din

Kako se dobija heliko bakterija?

Heliko bakterija se najčešće prenosi sa osobe na osobu, često unutar porodice, gde članovi nesmotreno mogu koristiti priobor za jelo ili piće posle osobe koja je zaražena. Takođe, heliko bakterija se prenosi putem ljubljenja ili drugog bliskog kontakta sa osobom koja ima heliko bakteriju. Jedan od načina prenošenja heliko bakterije je i loša higijena, odnosno, ukoliko se ne peru ruke nakon pražnjenja creva. Budući da je povezana sa lošom higijenom, heliko bakterija je najčešća u sredinama sa lošim higijenskim uslovima. 

Simptomi heliko bakterije

Kada je reč o simptomima, važno je istaći da većina ljudi kod kojih je prisutna heliko bakterija nema simptome, a može imati jedan ili više simptoma. Ali bakterije mogu oštetiti unutrašnju zaštitnu sluznicu želuca i izazvati druge bolesti, poput gastritisa i peptičkog čira. Ako su prisutni, simptomi nastaju kao posledica gastritisa ili peptičnog čira i uključuju sledeće tegobe:

  • Bol u stomaku za koji imate osećaj da vas peče (često se javlja nekoliko sati nakon jela i noću);
  • Neobjašnjivi gubitak težine i gubitak apetita;
  • Nadimanje; 
  • Mučnina i povraćanje (krvavo povraćanje);
  • Loše varenje (dispepsija);
  • Podrigivanje;
  • Tamna stolica (od krvi u stolici).

Testiranje i dijagnostika

Ukoliko je prisutna sumnja da pacijent boluje od prisustva heliko bakterije u želucu, mogu se uraditi  neki od sledećih testova:

  • Test na dah ili izdisajni test – Ova metoda je potpuno bezbedna i neinvazivna i najčešće korišćena. Potrebno je da pacijent popije rastvor sa  ureom na početku testa. Ugljen-dioksid koji nastane iz ovog procesa se može eliminisati izdisajem. Testom se, dakle, određuje količina nastalog ugljen-dioksida tako što se sakuplja vazduh koji je pacijent izdahnuo nakon uzimanja rastvora sa ureom. Pre testiranja, važno je da pacijent ne uzima antibiotike nekoliko nedelja pre izvođenja testa, kao i da ne jede šest sati pre testa, kako ne bi došlo do lažno negativnog rezultata. 
  • Test stolice – Odnosi se na pregled stolice sa visokom senzitivnošću i pouzdanošću, budući da heliko bakterija, putem tankog i debelog creva iz želuca dospeva u stolicu. 
  • Putem uzorka krvi – IgG i IgA antitela na Helicobacter pylori
helikobakter

Lečenje heliko bakterije

Ako vam se dijagnostikuje heliko bakterija nakon testiranja, lekar će vam u toku specijalističkog pregleda propisati kombinaciju dva do tri antiobiotika koji deluju direktno na heliko bakteriju, a uz antibiotike i probiotike kao i inhibitore protonske pumpe kojima se smanjuje želudačna kiselina i kako bi se smanjila neželjena dejstva antibiotika. Kombinovani tretman traje različito u zavisnosti od izbora lekova koje propisuje lekar specijalista interne medicine.

Tačna terapija lečenja heliko bakterije zavisiće od konkretnog problema koji je ova bakterija izazvala, kao i od nekog specifičnog stanja pacijenta (npr. alergija na penicilin). Svakako terapiju mora da odredi lekar specijalista interne medicine i nikako nemojte sami sebi određivati terapiju.

Koja se ishrana preporučuje?

Ishrana pomaže vašoj terapiji da pobedite ovu bakteriju. Pravilnom ishranom možete umnogome eliminisati tegobe izazvane ovim problemom i generalno unaprediti zdravlje. 

Namirnice koje bi trebalo konzumirati uključuju:

1. Probiotike – Probiotici su prisutni u hrani kao što su jogurt i kefir, a mogu se uzimati i kao suplementi, u obliku praha ili kapsula. Oni formiraju dobre bakterije koje žive u crevima i stimulišu proizvodnju flore koja se bori protiv ove bakterije i smanjuje neželjene efekte koji se javljaju tokom lečenja bolesti, kao što su dijareja, zatvor i loše varenje.

2. Voće koje nije kiselo i kuvano povrće – Ove namirnice se lako vare i pomažu u poboljšanju funkcije creva. Određeno voće kao što su maline, jagode, kupine i borovnice pomažu u borbi protiv rasta ove bakterije, pa bi trebalo pojačati njihov unos.

3. Riba i belo meso – Proteini koji imaju manji sadržaj masti, poput belog mesa i ribe, pomažu u varenju. Najbolji način za pripremu ovih proteina je da ih prokuvate sa solju i lovorovim listom kako biste dodali ukus bez stimulisanja proizvodnje kiseline u želucu. Ako pečete meso ili ribu, koristite maslinovo ulje ili 1 kašiku vode. Moguće je i pečenje mesa, bez ulja, u rerni, ali se ne preporučuje pržena piletina i riba.

Akcije i popusti

Paket: B01

Brisevi za žene Standard

Vaginalni i cervikalni bris

-39%
1.320 din
800 din
Paket: B02

Brisevi za žene Extra

Vaginalni bris sa 3 dodatne analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B03

Brisevi za žene Premium

Vaginalni i cervikalni bris sa 6 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida

-61%
6.730 din
2.600 din
Paket: B05

Brisevi za muškarce Standard

Uretralni bris sa 3 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B06

Brisevi za muškarce Extra

Uretralni bris sa 4 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok

-47%
4.030 din
2.100 din
Paket: B07

Brisevi za muškarce Premium

Uretralni bris sa 6 analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida

-54%
5.730 din
2.600 din
Paket: B08

Bris grla i nosa

Bris grla i nosa na bakterije

-42%
1.220 din
700 din
Paket: A01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-46%
1.870 din
1.000 din
Paket: A02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
Paket: A03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-41%
1.370 din
800 din
Kontakt