fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 15 min

HPV virus

HPV virus – kako nastaje i kako se leči?

Seksualno aktivne osobe su u povećanom riziku od brojnih bolesti koje se vode kao polno prenosive bolesti, zbog čega je veoma važno infomisati se i zaštiti se preventivno na pravi način kako biste sačuvali zdravlje. Iako se virus o kojem ćemo govoriti u daljem tekstu ne prenosi isključivo seksualnim putem, on je ipak najčešći, te Vam savetujemo da ostanete sa nama do kraja teksta i saznate sve što treba o ovom virusu.

hpv virus 1

HPV virus cena

Analiza / Usluga
Humani Papiloma Virus-PCR10.000 din
Humani Papiloma Virus-sa virusnim opterećenjem14.000 din

Šta je HPV virus?

HPV (Humani Papiloma Virus) je polno prenosiva virusna infekcija koja se najčešće javlja kod seksualno aktivnih osoba. Može se javiti i kod seksualno neaktivnih osoba budući da seksualni kontakt nije jedini način prenosa ove infekcije, ali su ti slučajevi ređi u odnosu na broj obolelih među seksualno aktivnom populacijom. Budući da se najčešće prenosi intimnim kontaktom sa kožom inficiranog, ova infekcija je najčešće lokalizovana na koži i sluzokoži genitalija. 

HPV se vodi kao najčešća polno prenosiva bolest, zbog čega je od velike važnosti da se podigne svet populacije o ovom virusu i načinima kako se preventivno zaštiti od nje. Postoji mnogo vrsta ovog virusa, ali čak 40 vrsta HPV-a može ugroziti Vaše genitalno zdravlje, uključujući vulvu, vaginu, grlić materice, rektum, anus, penis i skrotum, ali pored genitalnog područja, takođe i usta i grlo. Važno je istaći da veliki broj seksualno aktivnih osoba u nekom trenutku oboli od ovog virusa, te da ne bi trebalo osećati bilo kakvu vrstu zadrške ili srama u potrazi za pomoć i rešavanje problema. 

HPV infekcija

 

HPV infekcija je stanje u kome se HPV virus prenosi sa osobe na osobu. To se obično dešava preko nezaštićenog seksualnog odnosa, ali HPV virus se može preneti i preko nezaštićenog dodira ili upotrebom zajedničkih predmeta. Prisustvo HPV virusa u organizmu može uzrokovati pojavu infekcije genitalija, koja se dalje širi putem kože, odnosno, intimnim kontaktom sa inficiranom osobom. HPV infekcija se može manifestovati na koži, u vidu bradavica ili papula, a takođe može da dovede i do razvoja raka, kao što su rak grlića materice, penisa i anusa. 

 

HPV virus – simptomi

 

U velikom broju slučajeva, ovaj virus se neće ispoljiti ni na koji način, odnosno, često može biti asimptomatska bolest. U slučaju da osoba ne primećuje nikakve simptome da je u njenom organizmu prisutan HPV virus, po sredi je jak imunitet, te se organizam sam bori protiv ovog virusa ne ispoljavajući simptome. Delovanjem imunog sistema, virus može i nestati. Međutim, postoje i slučajevi kada se simptomi prisustva HPV virusa vidno ispoljavaju. Najčešći način na koji se HPV infekcija ispoljava jeste u vidu genitalnih bradavica. HPV infekcije se dele u tri grupe: 

 

  • HPV infekcija sa niskim rizikom – oznake: 6, 11, 40, 43, 44, 54, 70
  • HPV infekcija sa srednjim rizikom – oznake: 31, 33, 35, 39, 51, 52
  • HPV infekcija sa visokim rizikom – oznake: 16, 18, 45, 56, 58, 59, 68, 73, 82

 

Bezopasni oblici HPV virusa, koji se smatraju niskorizičnim, su oni koji mogu nestati sami od sebe i koji ne mogu ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje osobe. Ti oblici se najčešće ispoljavaju u vidu genitalnih bradavica, koje vaš lekar može jednostavno odstraniti. Ozbiljni slučajevi HPV virusa, koji se vode kao visokorizični, su oni slučajevi kod kojih postoji povećan rizik od nastanka malignih oboljenja. Najčešće ovi oblici HPV virusa mogu napredovati do raka grlića materice. Važno je napomenuti da tip HPV virusa koji može dovesti do raka grlića materice ne izaziva pojavu bradavica na genitalijama. 

HPV tipizacija 

 

HPV tipizacija je test koji se koristi za identifikaciju vrste HPV virusa koji je uzročnik infekcije. HPV tipizacija se obično obavlja pre nego što se uradi HPV test, jer se na osnovu rezultata tipizacije određuje koji tip HPV testa treba da se uradi. Rezultati HPV tipizacije mogu da pomognu u određivanju rizika od razvoja nekih oblika raka, kao što su rak grlića materice, penisa i anusa.

 

HPV tipizacija se obično obavlja uzorkovanjem tkiva ili brisa sa genitalnog područja. Rezultati HPV tipizacije se mogu dobiti u nekoliko dana. 

Rezultati HPV tipizacije se koriste za određivanje rizika od razvoja nekih oblika raka, zbog čega je ova procedura veoma značajan korak u uspostavljanju dijagnoze i određivanju smera terapije. 

HPV test/testiranje

 

HPV test se odnosi na test koji se koristi za detekciju prisustva HPV virusa u tkivu ili krvi. Najčešće se HPV testiranje obavlja nakon HPV tipizacije, jer se na osnovu rezultata tipizacije određuje koji tip HPV testa treba da se uradi. Kod žena, Papanikolau test i kolposkopski nalaz mogu ukazati na promene na grliću materice, nakon čega je potrebno uraditi test na prisustvo srednje i visoko rizične tipove HPV virusa. 

HPV virus kod muškaraca

 

HPV virus kod muškaraca može da dovede do promena koži, kao što su bradavice i papule, a takođe može da uzrokuje razvoj malignog oboljenja, kao što su rak penisa i anusa. HPV virus se može preneti preko seksualnog kontakta, pa je preporučljivo da muškarci redovno obavljaju preglede, odnosno testiranje putem brisa penisa i brisa anusa. Rezultati ovih pregleda mogu pomoći u otkrivanju HPV infekcije u ranom stadijumu i sprečiti dalji razvoj bolesti. Prema istraživanjima, HPV virus je češći kod žena u Srbiji nego kod muškaraca. Međutim, i muškarci i žene bi trebalo da obavljaju preglede i da koriste sredstva zaštite prilikom seksualnog odnosa, kako bi se sprečila infekcija HPV-om.

HPV vakcina

 

Vakcina protiv HPV virusa je jedan od najpouzdanijih načina da se preventivno zaštitite od ovog virusa. Dostupna je u Srbiji i svako može zatražiti da primi dozu. Preporučuje se da ovu vakcinu prime deca pre stupanja u seksualne odnose, tačnije, od 9. do 19. godine, ali je može primiti svako u bilo kom uzrastu. Jedino trudnice, koje spadaju u osetljivu grupu, ne bi trebalo da prime vakcinu i savetuje se da se vakcinacija ili nastavak vakcinacije obavi tek nakon završetka trudnoće, dok žene koje doje mogu primiti vakcinu. 

 

Vakcina protiv HPV virusa pokriva 9 tipova ovog virusa i na taj način deluje kao prevencija od razvoja malignih oboljenja. Ova vakcina je dovela do toga da se u pojedinim zemljama gotovo potpuno iskoreni rak grlića materice. Taj podatak implicira da je veoma važno shvatiti značaj ovog načina preventivne zaštite i uraditi na vreme šta je potrebno da bi se zdravlje zaštitilo. 

Akcije i popusti

Paket: G03

Ginekološki paket Premium

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, 3 brisa (Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma), ultrazvuk dojki

-64%
16.240 din
5.800 din
Paket: G06

Sistematski ginekološki pregled Extra

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, cervikalni i vaginalni bris sa antibiogramom, hormoni štitne žlezde (T3, T4, TSH) i kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom

-57%
13.540 din
5.800 din
Paket: G07

Sistematski ginekološki pregled Premium

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, ultrazvuk dojki, cervikalni i vaginalni bris sa antibiogramom

-65%
14.230 din
4.900 din
Kontakt