fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

Lajmska bolest

Kako prepoznati oboljenje i sprovesti lečenje

Dolaskom lepog vremena, imamo sve češću potrebu da boravimo u prirodi sa porodicom i nama dragim ljudima. Međutim, toplije doba godine je idealan period i za aktiviranje različitih insekata i parazita, koji mogu biti nosioci opasnih zaraza. Jedna od takvih je i lajmska borelioza, poznata i kao lajmska bolest. 

Kao i kod svakog oboljenja, ukoliko se otkrije na vreme i medicinski tretira, šanse za izlečenjem su uspešnije i veće. Zato su prevencija i dobra informisanost ključni u prepoznavanju i pravovremenom reagovanju, kako bi se sprečilo napredovanje bolesti. 

Šta je lajmska bolest i kako dolazi do nastanka borelioze?

Lajmska bolest predstavlja najpoznatiju i najrasprostranjeniju vrstu infekcije, koja se veoma brzo širi i zahvata čitav organizam, kako čoveka, tako i životinja. Od nje mogu oboleti osobe svih uzrasta – deca i starija lica, kao i muškarci i žene podjednako. Iako je u većini slučajeva izlečiva i ne ostavlja posledice, bolest može da napreduje i dovede do komplikacija ukoliko se lečenje kasno sprovede. 

Lajmska bolest cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
Borrelia burgdorferi IgM At1.300 din
Borrelia burgdorferi IgG At1.300 din
Borelia burgdorferi western blot IgG At4.500 din
Borelia burgdorferi western blot IgM At4.500 din

Ko je prenosilac lajmske bolesti?

Lajmska borelioza ili lajmska bolest je oboljenje izazvano bakterijom Borrelia burgdorferi, koju prenose zaraženi krpelji roda Ixodes ricinus. Većina krpelja nije opasna, pa prilikom njihovog uboda nije potreban nikakav medicinski tretman. Međutim, određeni krpelji mogu se inficirati pomenutom bakterijom nakon sisanja krvi zaraženih životinja ( poput ptica, glodara, guštera i sitne divljači ).  

Krpelji se uglavnom aktiviraju tokom proleća i jeseni (od aprila do oktobra), a stalni su stanovnici žbunja i trava u šumama, vrtovima, parkovima, dvorištima, baštama i svim većim zelenim površinama. Da bi došli do svog domaćina – čoveka, pasa, mačaka itd., penju se na vrh trave. Zahvaljujući osetljivim senzorima koji se nalaze u prednjim nogama, jednostavno osete prisustvo toplokrvnih organizama. Na domaćinu, krpelji traže tanje i prokrvljene delove tela, gde se lakše prikače ( glava, prepone, pazuh, pupak ). 

Kako dolazi do nastanka borelioze?

Kako najveći broj krpelja nije zaražen, prilikom ujeda neće doći do prenošenja nikakve infekcije. Međutim, ako se prikači zaraženi krpelj, bakterija Borrelia u organizam ulazi kroz kožu na mestu uboda, a potom se širi limfnim putem i preko krvotoka nesmetano dolazi do svih tkiva i organa. Da bi se bakterija prenela u telo čoveka, često je dovoljno da krpelj bude pričvršćen za domaćina i manje od 24 sata. Lajmska bolest je sistemsko oboljenje, pa je ceo organizam ugrožen, od kože, srca, zglobova do nervnog sistema. Na mestu uboda može se javiti karakteristični osip, ali i drugi simptomi, pa je u slučajevima prvih vidljivih znakova, odlazak lekaru neophodan. Međutim, možda i najveći problem ovog oboljenja predstavlja činjenica što se ubod krpelja retko kada oseti, pa može ostati prikačen za kožu i do nekoliko dana. 

Koji su simptomi lajmske bolesti?

Nakon uboda krpelja, znaci infekcije mogu se pojaviti u periodu između 3. i 33. dana, a najduže do 8. nedelje. Inkubacija od trenutka uboda do pojave prvih simptoma u proseku traje nedelju dana. 

Da bi se prenela lajmska bolest kod ljudi, krpelj mora biti zaražen i zakačen za telo od 24 do 48 sati. Po izgledu krpelja može se proceniti kolko dugo se hrani vašom krvlju – ako izgleda natečeno, to je znak da je dovoljno dugo parazitirao i da je rizik od zaražavanja veći. Čim se krpelj uoči na telu, potrebno ga je ukloniti što je pre moguće, kako bi se smanjila mogućnost infekcije. Lajmska bolest kod dece je vrlo zastupljena, naročito kod mališana predškolskog uzrasta. Po simptomima se ne razlikuje od oboljenja kod odraslih. Napredovanje bolesti i lečenje zavisiće od vremena koje je prošlo od zaražavanja i pojave prvih simptoma. 

Prvi specifični simptom lajmske bolesti je eritem – crvenilo koje se javlja oko mesta uboda (ima ga oko 80 % zaraženih osoba). On se javlja od trećeg dana, pa do mesec dana od zaražavanja. Vremenom se to crvenilo širi u vidu koncentričnih krugova, što je jasan znak borelioze. Eritem ne svrbi i nije bolan, a na dodir može biti topliji nego ostatak tela.  Međutim, kod nekih osoba ovaj simptom može izostati, što može predstavljati problem prilikom postavljanja dijagnoze. 

Lajmska bolest simptomi ( koji se mogu javiti uporedo sa crvenilom ) su:

 • Umor i opšta slabost
 • Glavobolja
 • Povišena telesna temperatura i drhtavica
 • Ukočen vrat
 • Bolovi u zglobovima i mišićima
 • Otečeni limfni čvorovi glave i vrata

Ukoliko se lajmska bolest ne dijagnostifikuje i ne leči na početku, narednih meseci bakterija se širi po organizmu i komplikuje stanje osobe, kada se mogu javiti drugi ozbiljniji simptomi, zavisno od organa koje je oboljenje zahvatilo:

 • Crvenilo se može proširiti i na ostale delove tela
 • Bolovi i otoci u zglobovima (artritis), koji otežava kretanje
 • Neurološki problemi – meningitis (upala mozga i kičmene moždine), paraliza jedne strane lica  (Belova paraliza), utrnulost i ukočenost ruku i nogu, oštećenje mišića i tetiva
 • Nepravilni otkucaji srca
 • Vrtoglavica i kratak dah
 • Problemi sa kratkoročnim pamćenjem itd.

Da li je lajmska bolest izlečiva?

Lajmska bolest nije nimalo naivno i bezazleno oboljenje, samim tim što određeni simptomi u pojedinim slučajevima mogu izostati, pa se bolest teško otkriva. Ukoliko dođe do njene progresije, to može izazvati brojne složene komplikacije tokom života zaraženog. 

Kako je uzročnik lajmske bolesti bakterija, primena antibiotika se pokazala delotvornim i to najviše u ranom stadijumu oboljenja. Međutim, ako prođe duže vremena bez primene terapije, bakterija se u organizmu može uspešno sakriti u organima i mišićima, gde će biti zaštićena od uticaja antibiotika. Na taj način, posle nekog vremena, može se reaktivirati i izazivati simptome bolesti onih organa koji su napadnuti pomenutom bakterijom.

Kako se dijagnostifikuje lajmska bolest?

Lajmska bolest se najpreciznije dijagnostifikuje preko seroloških testova, pomoću kojih se mogu odrediti specifična antitela bakterije Borrelie u krvi. Kao potvrda rezultata, primenjuje se Western blot test. 

U Millenium Medic Poliklinici i Laboratoriji sprovode se sledeći serološki testovi za otkrivanje lajmske bolesti, jednostavnim putem preko analize krvi:

Borrelia burgdorferi IgG At

Borrelia burgdorferi IgM At

Borelia burgdorferi western blot IgG At 

Borelia burgdorferi western blot IgM At

Lajmska bolest – lečenje i prevencija

Kako se u većini slučajeva lajmska bolest otkrije u ranoj fazi, izlečenje je potpuno i to uglavnom sprovođenjem oralne antibiotske terapije u trajanju od dve do četiri nedelje. 

Ipak, sam tok lečenja i izbora terapije najviše zavisi od stadijuma bolesti. U kasnijim fazama oboljenja, kada su prisutne reumatske i neurološke tegobe i komplikacije, preporučuje se parenteralna primena antibiotika u dužem vremenskom trajanju, koje procenjuje lekar. 

Prevencija je najbolji način zaštite od krpelja i zaraze koju oni nose. Zato je važno da primenite nekoliko saveta kako da zaštitite svoju porodicu i sebe od potencijalnih opasnosti:

– održavajte svoja dvorišta i redovno ih kosite

– izbegavajte zelene površine sa visokom travom ili grmljem

– nakon boravka u šumi ili parku, obavezno detaljno pregledajte odeću i kožu

– nosite odeću svetlih boja, dugih rukava i nogavica uvučenih u cipele

– koristite Autan ili druge preparate za zaštitu od krpelja i insekata

– ako vas je ujeo krpelj, ne paničite, već ga odstranite celog pomoću pincete ( bez gnječenja, čupanja ili kidanja ), a potom mesto ujeda dezinfikujte

– mesto uboda posmatrajte mesec dana i pratite da li ima nekih promena.

Akcije i popusti

Paket: A01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-46%
1.870 din
1.000 din
Paket: A02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
Kontakt