fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

Leukociti u krvi

Leukociti u krvi – šta su i šta nam pokazuju bela krvna zrnca?

Leukociti su vrsta belih krvnih ćelija koje se nalaze u ljudskom telu. Oni igraju važnu ulogu u odbrani organizma od infekcija i drugih patogena. Leukociti su produkovani u koštanoj srži, a potom se prenose putem cirkulacije do ciljnih tkiva gde se mogu aktivirati u cilju odbrane organizma. Postoji više vrsta leukocita, svaka sa svojim specifičnim funkcijama, ali generalno oni imaju sposobnost da prepoznaju i unište strane mikroorganizme ili druge čestice poput virusa i toksina. Takođe, oni mogu proizvesti antitela koja pomažu da se neutralizuju patogeni agensi.

Vrste leukocita

Leukociti ili bela krvna zrnca su važan deo cirkulacijskog sistema. Postoje tri glavne vrste: granulociti, limfociti i monociti. 

Granulociti predstavljaju većinu belih krvnih zrnaca u perifernoj cirkulaciji. Njihovo jedro je režnjevito i sadrži granularnu citoplazmu; nastaju u jetri ploda ili koštanoj srži dece i zdravih osoba. 

Limfociti se stvaraju u slezini, a pretežno okrugle ćelije imaju jedro koje zauzima 90% unutrašnosti čineći citoplazmu da bude potisnuta na stranu. Te ćelije mogu biti B-limfociti (koji proizvode antitela), T-limfoci (citotoksični, pomagački ili supresorski) i ćelije ubice – sposobne da unište inficirane virusom ćelije tela. 

Monociti se proizvode u koštanoj srži i migriraju prema drugim organima, gde čine oko 3% svih belih krvnih stanica. Monociti mogu dobiti informacije iz okoline putem receptora na njihovoj površini, te aktivirati lokalne imune odgovore. Takođe mogu fagocitirati (progutati) patogene čestice ili stanice i uništiti ih enzimima sadržanim u svojoj citoplazmi.

Leukociti u krvi cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
Krvna slika+LF400 din
C-Reaktivni Protein CRP600 din

Normalne vrednosti leukocita

Leukociti su bela krvna zrnca koja se stvaraju u koštanoj srži i imaju zadatak da štite organizam od infekcija. Učestvuju u imunom odgovoru, a postoji pet različitih vrsta leukocita. Normalni leukociti u krvi se kreću između 3.9 – 10×109/l. Uvećani leukociti u krvi mogu označavati prisustvo bakterijske infekcije dok smanjen broj može biti rezultat virusnih oboljenja, primene nekih lekova, hemoterapije, stresa ili drugih faktora.

Povišeni leukociti u krvi – na šta oni ukazuju?

Povećani leukociti u krvi mogu da ukazuju na prisustvo upalnog procesa, infekcije ili neke druge bolesti. Leukociti su bele krvne ćelije i njihova glavna funkcija je da štite organizam od stranih invazija poput virusa i bakterija. Kada se dešava upala, telo počinje da luči veće količine leukocita zbog toga što oni pomažu u otklanjanju patogenih mikroorganizama iz tela. Visoki leukociti mogu biti posledica akutnih oboljenja disajnih puteva, crevnih infekcija ili drugih infekcijskih stanja koja imaju tendenciju da se jave tokom hladnijeg dela godine. Takođe, visoke vrednosti ovih ćelija mogu biti rezultat nekih autoimunih bolesti ili maligniteta (rak). U svakom slučaju, savetuje se konsultovanje sa vašim lekarom radi daljeg pregleda ako vaša anliza krvi pokazuje povišene leukocite.

Povišeni leukociti kod dece

Jedan od najčešćih razloga za povišene leukocite kod dece jeste infekcija bilo kojeg tipa – bakterijska ili virusna. Infektivne bolesti poput viroze i gripa obično prati pojava velikog broja belih krvnih ćelija. U slučajevima akutnih upala grla i respiratornih problema, leukociti mogu biti veoma visoki. Deci koja su alergična na hranu ili prašinu takođe se mogu ispoljiti neke promene u sastavu krvi – pre svega u pogledu porasta broja leukocita. Takođe, za decu sa autoimunim bolestima je karakteristična pojacana proizvodnja leukocita. Konačno, pregled limfnh čvorova predstavlja još jedan faktor pri dijagnostifikovanju povišenih leukocita. 

Povišeni leukociti u trudnoći

Povišen nivo belih krvnih zrnaca ili leukocita tokom trudnoće može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući infekcije, upale, stres i hormonalne promene. U nekim slučajevima, povećani leukociti u krvi mogu biti normalan fiziološki odgovor na trudnoću, posebno u kasnijim fazama. Međutim, povišen nivo leukocita takođe može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput preeklampsije, infekcije urinarnog sistema, upale materice ili drugih infekcija. Stoga je važno pratiti nivo belih krvnih zrnaca tokom trudnoće kako bi se otkrili bilo kakvi zdravstveni problemi. Vaš doktor će obično sprovesti sve potrebne krvne analize tokom prenatalnih pregleda kako bi se utvrdio nivo leukocita i kako bi se osiguralo da trudnoća bude sigurna i zdrava za vas i vašu bebu.

Povišeni leukociti kod beba

Povišeni leukociti kod beba mogu ukazivati na nekoliko različitih stanja. U nekim slučajevima, povišeni leukociti mogu biti uzrokovani drugim zdravstvenim stanjima kao što su autoimune bolesti, alergije ili stres.

Važno je napomenuti da visok broj leukocita kod beba ne znači uvek da postoji problem. U prvih nekoliko nedelja nakon rođenja, bebe mogu imati povišen broj leukocita zbog adaptacije na novu sredinu. Takođe, kod nekih beba se nakon vakcinacije može javiti privremeno povećanje broja leukocita.

Ako su leukociti kod bebe povišeni, lekar će prvo pokušati utvrditi uzrok tog stanja. To se može učiniti putem krvne analize i drugih dijagnostičkih testova, kao što su rendgen pluća, ultrazvuk abdomena ili urinokultura. Lekar će nakon dijagnoze odrediti odgovarajući tretman. U slučaju infekcije, obično se propisuju antibiotici ili drugi lekovi koji se bore protiv uzročnika infekcije. U drugim slučajevima, kao što su autoimune bolesti ili alergije, lekar će propisati odgovarajuću terapiju kako bi se smanjio broj leukocita u krvi. Važno je da pratite stanje vaše bebe i da budete u kontaktu sa lekarom ako primetite bilo kakve promene u zdravlju vašeg deteta. Pravovremena dijagnoza i tretman mogu pomoći u očuvanju zdravlja vaše bebe.

Niski leukociti – na šta oni ukazuju i kako nastaju?

Niski leukociti se odnose stanje kada broj belih krvnih zrnaca u krvi padne ispod normalnih vrednosti. Ova pojava može ukazivati na različite zdravstvene probleme i stanja organizma. Belih krvnih zrnaca, ili leukocita, ima pet vrsta, a svaki od njih ima specifičnu ulogu u odbrani organizma od infekcija i bolesti. Njihova funkcija je da detektuju i unište patogene organizme, kao što su bakterije, virusi i gljivice. Osim toga, leukociti učestvuju u procesu zarastanja rana, regulaciji imunološkog sistema i sprečavanju upala.

Smanjeni leukociti u krvi mogu ukazivati na različite zdravstvene probleme, kao što su infekcije, autoimune bolesti, hemoterapija i radioterapija, leukemija, anemija, HIV/AIDS, malnutricija (poremećaj nutritivnog statusa), stres i dr. Međutim, leukopenija često može biti asimptomatska, pa se otkrije slučajno tokom rutinskih laboratorijskih analiza.

Nastanak niskog nivoa leukocita može biti uzrokovan smanjenom proizvodnjom belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, povećanim razgradnjom leukocita u krvi, povećanom vezom leukocita za organe ili tkiva, i povećanom destrukcijom leukocita u slezini. Dijagnostikuje se analizom krvi, koja se vrši prema indikacijama lekara. Tretman zavisi od uzroka koji je doveo do niskog nivoa leukocita. Ako je u pitanju infekcija, primenjuju se antibiotici ili antiviralni lekovi, a u slučaju autoimunih bolesti primenjuju se imunosupresivni lekovi. Ponekad, kada je uzrok leukopenije nepoznat, lekar može preporučiti dodatne preglede i konsultacije sa specijalistima.

Niski leukociti kod dece

Niski leukociti kod dece mogu biti uzrokovani različitim faktorima, kao što su infekcije, autoimune bolesti, hemoterapija, radioterapija ili neki lekovi. Ako se detetu dijagnostikuje niska vrednost leukocita, može biti potrebno sprovesti dodatne testove kako bi se utvrdio uzrok. Lekar će verovatno zatražiti krvne analize kako bi procenio nivo belih krvnih zrnaca i drugih krvnih parametara. Važno je da se dete prati od strane lekara kako bi se utvrdio uzrok i sprovelo adekvatno lečenje. Takođe je važno da roditelji prate detetovo zdravlje i posavetuju se sa lekarom ako primete bilo kakve simptome koji bi mogli ukazivati na pogoršanje stanja.

Leukociti kao ključni pokazatelji prisustva virusne infekcije

Virusne infekcije su često uzrokovane malim organizmima koji mogu zaraziti različite delove tela, uključujući pluća, nos, grlo i creva. Kada virus uđe u telo, imuni sistem počinje proizvoditi bela krvna zrnca, poznata kao leukociti, kako bi se borio protiv infekcije.

Leukociti su ključni pokazatelji prisutnosti virusne infekcije u telu. Kada se infekcija dogodi, broj leukocita u krvi se povećava kako bi se borili protiv infekcije. Ovaj proces naziva se leukocitoza i može se pratiti putem krvnih testova.

Pored broja leukocita, još jedan pokazatelj prisutnosti infekcije je C-reaktivni protein (CRP). CRP je protein koji proizvodi jetra kao odgovor na upalne procese u telu, uključujući i virusne infekcije. Njegova prisutnost u krvi može ukazati na to da je telo u stanju upale i da se bori protiv infekcije.

Važno je napomenuti da prisutnost leukocita i CRP-a u krvi ne podrazumeva da postoji virusna infekcija, jer se mogu pojaviti i kod drugih stanja, poput upale pluća ili artritisa. Stoga se u dijagnostici virusnih infekcija koriste i drugi testovi, poput testova na prisutnost samog virusa ili antitela koja su proizvedena kao odgovor na infekciju.

Ukratko, prisutnost leukocita i CRP-a u krvi su važni pokazatelji prisutnosti virusne infekcije, ali ih treba interpretirati u kontekstu drugih dijagnostičkih testova i kliničkih simptoma kako bi se postavila tačna dijagnoza.

Akcije i popusti

Paket: A01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-46%
1.870 din
1.000 din
Paket: A02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
Paket: A03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-41%
1.370 din
800 din
Kontakt