fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

Leukociti u urinu

Brojni mikroskopski organizmi napadaju naš organizam i razmnožavaju se u našem telu. To može dovesti do različitih virusnih i bakterijskih oboljenja. Ove vrste infekcija se mogu preneti vazduhom, dodirom zaražene osobe ili inficiranih predmeta ili putem telesnih tečnosti.

Kada virus ili infekcija uspeju da uđu u telo, naš imuni sistem pokušava da se brani od tih neželjenih napada. Reaguje uključivanjem antitela i belih krvnih zrnaca, koji pomažu u borbi protiv ovakvih infekcijskih napada. 

Bela krvna zrnca (leukociti) u našem organizmu su ključna za borbu i zaštitu organizma od različitih virusa i infekcija. Šta može značiti ako se pojave u urinu? 

Pojava leukocita u urinu može ukazivati na infekciju ili upalu urinarnog sistema. Ova pojava je poznata i pod nazivom leukociturija. Kada je prisutna infekcija ili upala urinarnog trakta, leukociti se mogu pojaviti u urinu, dok se organizam istovremeno bori protiv napada.

Bela krvna zrnca se proizvode na različitim mestima našeg organizma. Prisutni su u koštanoj srži, slezini, limfnim čvorovima i dr. Postoje i različite vrste leukocita – granulociti, limfociti i monociti.

Ukoliko se broj leukocita smanjuje kada mirujemo ili povećava kada smo aktivni, to je normalna pojava i nije razlog za brigu. Međutim, ukoliko su oni povišeni tokom mirovanja, postoji razlog za sumnju od upale, nastale od razmnožavanja raznih mikroorganizama u telu.

Propratni simptomi postojanja leukocita u urinu podrazumevaju bolno ili učestalo mokrenje i bol u leđima ili donjem delu stomaka. Oni mogu biti signal za infekciju urinarnog trakta ili neko drugo, slično zdravstveno stanje, za koje je neophodna medicinska pomoć.

Leukociti u urinu cena

Analiza / Usluga
Urinokultura500 din

Laboratorijska analiza sedimenta urina

Zdrave osobe imaju sterilan urinarni sistem, koji nije bogat mikroorganizmima. Međutim, ukoliko dođe do infekcije urinarnog trakta, mikroorganizmi su prisutni u mokraći. Kako bi se otkrio uzrok urinarne infekcije, potrebno je odraditi kompletnu urinokulturu.

Laboratorijska analiza sedimenta urina otkriva mikroorganizme u urinu. Vrši se centrifugom urina i obuhvata biološki (organizovani) i hemijski (neorganizovani) sediment. 

Biološki sediment čini količina prisutnih leukocita, eritrocita, spermatozoida, bakterija, parazita, gljivica i drugih komponenata u mokraći. S druge strane, hemijski sediment obuhvata kristale soli, poput uratne, oksalatne, fosfatne itd. Za otkrivanje uzroka infekcije, biološki sediment ima mnogo veći značaj od hemijskog.

Pojava velike količine bakterija u mokraći može biti signal ozbiljnije urinarne infekcije. Postojanje gljivica u mokraći može biti uzrok gljivične infekcije. Takođe, one se mogu pojaviti u sedimentu urina i kod ljudi koji boluju od dijabetesa

Ukoliko je nalaz pozitivan na spermatozoide, kod muškaraca može značiti da se radi o bolestima prostate. Uvećan broj kristala, koji se često pojavljuje, može ukazivati na nastanak peska ili kamenca u bubregu.

Analiza sedimenta urina je važan deo pregleda, koji pomaže pri dijagnostici urinarne infekcije. Ovim vidom mikroskopske analize se mogu otkriti važni elementi, koji se ne mogu videti samom hemijskom analizom urina.

Referentne vrednosti leukocita u urinu

Leukociti u mokraći, odnosno leukociturija, nastaje iz različitih razloga. To mogu biti infekcije gornjih ili donjih organa urinarnog trakta, naprezanje i infekcija bešike. Pored toga, tu su i upale urinarnog trakta i uretre i upala krvnih sudova u bubrezima.

Ako se analizom utvrdi da je urin zamućen, radi se o povišenom broju leukocita. To ukazuje na neki upalni proces, bekterije, gljivice, sluz i druge komponente, koje se mogu naći u sedimentu urina.

Još jedan od simptoma, koji pokazuje da su povećani leukociti u urinu, jeste neprijatan miris mokraće. Uz to, može da ide i potreba za čestim i bolnim mokrenjem. Zato je neophodno da se odmah javite lekaru,.

Normalan nalaz sedimenta urina prihvata količinu leukocita od 4-8. Ukoliko njihov broj premašuje referentne vrednosti, to može biti pokazatelj bolesti urinarnog sistema. Treba ga shvatiti ozbiljno i što pre krenuti u rešavanje problema.

U trudnoći se često javljaju povišeni leukociti u urinu. To se dešava zbog promena u telu, pritiska na bešiku, bubrege i kompletan urinarni sistem. Osim toga, mogu ukazivati i na druge procese u organizmu, koji mogu ugroziti trudnoću, te je neophodno redovno ići na kontrolu.

U tom slučaju, ako je broj leukocita u mokraći veći od 5, reč je o blagom povećanju. Međutim, ako ih ima do 50, onda su veoma povišeni i mogu biti znak neke upale u oranizmu.

Ako se na vreme ne obratite lekaru, može doći do komplikacija, koje mogu ugroziti plod. Često se javlja intraamnijska reakcija, veoma opasna po bebu i može imati smrtonosan ishod.

Leukociti u urinu kod dece i beba se često pojavljuju, jer su u ovom uzrastu infekcije urinarnog trakta veoma česte. Uglavnom su učestalije u urastu do 5 godina i češće se pojavljuju kod devojčica, nego kod dečaka.

Povišeni leukociti u urinu javljaju se i kod novorođenčadi. Takođe ukazuju na neki upalni proces u organizmu. U tom slučaju se mora obaviti ultrazvučni predled, kako bi se kod bebe proverili bubrezi, mokraćni kanali i bešika. 

Kako se rešiti leukocita u urinu?

Ako se radi o slabijoj infekciji, imunološki sistem će uspeti da se odbrani od nje. Međutim, postoje i slučajevi kada se radi o jačim oblicima virusa ili infekcije. Oni se tada mogu proširiti u organizmu i negativno odraziti na njegov celokupan rad. Tako nastaju poremećaji imuniloškog sistema, različite bolesti i oštećenja pojedinih organa.

Na koji način će se lečiti leukociturija, zavisi od uzroka njenog nastanka. Ako se radi o bubrežnoj infekciji, neophodno je da lekar prepiše adekvatne antibiotike.

Za otklanjanje leukocita iz mokraće neophodno je piti i mnogo vode. Preporučuje se doza od 4 litre dnevno. 

Kod novorođenčadi, na osnovu ultrazvučnog pregleda, lekar može prepisati adekvatne lekove za taj uzrast. Oni će otkloniti sve tegobe i pomoći da beba brzo ozdravi.

Deca, ali i odrasli, mogu preventivno da se zaštite od leukociturije redovnim i adekvatnim vođenjem računa o higijeni urogenitalne regije. Preporučuje se upotreba blažih sredstava za higijenu, nošenje pamučnog veša i redovno i potpuno pražnjenje bešike.

Kao vrste prevencije, izdvajaju se vakcinacija, dobre higijenske navike i izbegavanje bilo kakvog kontakta sa zaraženim osobama. Ukoliko pak dođe do zaražavanja, da biste se izlečili, moraćete piti antivirusne ili antibiotske lekove, zavisno od vrste infekcije. Pored njih, veoma su značajni i prekopotrebni odmor, unošenje velike količine tečnosti u organizam i adekvatna nega.

Leukociturija može biti uzročnih raznih bolesti, koje nekada imaju i smrtonosni ishod. Zbog toga je veoma važno ići na redovne kontrole i pratiti celokupno stanje organizma. Ukoliko se primeti neka promena, potrebno je odmah otići kod lekara. Na taj način će se blagovremeno otkriti urok problema i naći adekvatno rešenje.

Akcije i popusti

Paket: A02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
Paket: A03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-41%
1.370 din
800 din
Paket: P05

Urološki paket

Urološki pregled sa ultrazvukom urotrakta

-51%
6.000 din
2.900 din
Paket: P07

Urološki pregled i ultrazvuk, PSA, Free PSA, Index PSA

-45%
8.110 din
4.400 din
Kontakt