fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

Zapaljenje mokraćne bešike – Cistitis

Zapaljenje mokraćne bešike ili Cistitis je upala sluzokože bešike koju izazivaju uzročnici iz mešovite mikroflore. Najčešće je to ešerihija koli (Escherihia coli), Proteus mirabilis, Klebsiella spp. itd. Češće se javlja kod žena zbog anatomske blizine drugih organa iz kojih infekcija lakše dolazi do urinarnih puteva i bešike.
Zapaljenje mokracne besike

Simptomi zapaljenje mokraćne bešike

  • učestalo i bolno mokrenje sa malom količinom urina
  • peckanje pri mokrenju
  • osećaj neispražnjenosti bešike
  • izražen nagon za ponovno mokrenje
  • promena boje i mirisa urina
  • neobavezno i povišena temperatura
  • vrlo često i bez tegoba

Dijagnoza zapaljenja mokraćne bešike

  • laboratorijskim pregledom urina (sediment urina i urinokultura),
  • anamnezom i pregledom lekara
  • ultazvukom urotrakta.

Komplikacije zapaljenja mokraćne bešike

Ukoliko se ne leči ili nepravilno leči zapaljenje mokraćne bešike može dovesti do komplikacija koje prave trajna oštećenja na organima urotrakta (urinarni putevi i bubrezi), a mogu dovesti i do steriliteta ukoliko se prošire na reproduktivne organe (jajnike, jajovode kod žena). Kod muškaraca infekcija može zahvatiti prostatu.

Terapija zapaljenja mokraćne bešike

U odnosu na vrstu uzročnika lekar će Vam propisati odgovarajuću antibiotsku terapiju i uroantiseptik (pomoćna terapija i preventiva). Potrebno je mirovanje i stavljanje tople obloge u predelu mokraćne bešike.  Unosite velike količine tečnosti (minimum 2l dnevno) i ne odlažite nagon za mokrenjem.  Uvin čaj i čaj od brusnice pomažu u ispiranju sluznice mokraćnog sistema .

Ukoliko osetite bilo kakvu nelagodnost prilikom mokrenja – peckanje, učestalo i bolno mokrenje, promenu boje urina, bilo kakav bol u stomaku i slabinskom delu leđa obratite se lekaru. Lekar će Vam propisati terapiju i poslati Vas da uradite laboratorijske analize krvi i mokraće i mikrobiološki pregled mokraće (urinokulturu). Kada stignu rezultati urinikulture, lekar će vam dati terapiju prema antibiogramu. Važno je da budete pod propisanom terapijom što pre.

Akcije i popusti

Paket: A02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
Paket: A03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-41%
1.370 din
800 din
Paket: A04

Analiza hormona štitne žlezde Standard

TSH, T3, T4

-37%
1.910 din
1.200 din
Kontakt