fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

Male boginje (morbili ili morbile)

Mnogi su saveti medicinskih stručnjaka za zaštitu od virusnih bolesti. Uprkos tome, one se često pojavljuju i napadaju naš imuni sistem. Koji je onda način da se odbranimo od njih?

Usled pojave virusnog oboljenja, bitno je, za početak, znati kako da ga prepoznamo. Telo će nam davati signale za njihovo prisustvo. Zbog toga treba da znamo kada je vreme da se obratimo lekaru. 

Čuli smo za pojavu virusa malih boginja. Ova infekcija je poznata širom sveta, a najčešće se javlja kod dece predškolskog i ranijeg školskog uzrasta. Manifestuje se kao virusno, zarazno oboljenje, čiji je prenosnik čovek. Zaražena osoba prenosi infekciju kapljičnim putem, usled glasnog pričanja, kašljanja ili kijanja. 

Iako ovaj virus najčešće pogađa decu, može se javiti i kod odraslih, koji nisu stekli specifični imunitet. Osetljivi su svi oni koji nisu vakcinisani protiv malih boginja ili nisu preležali ovu bolest. 

male boginje

Male boginje (morbili ili morbile) cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
Morbili IgM At1.400 din
Morbili IgG At1.400 din

Simptomi morbila

Interesuje nas kako izgledaju morbile. To ćemo najpre otkriti prema promenama na sluzokoži usne duplje. Ukoliko se uoče sitne, bele mrlje, spojene sa sluzokožom, ima razloga za sumnju da se radi o pojavi malih boginja. 

Promene na sluzokoži, koje liče na posuta zrna griza, najčešće su prvi simptom infekcije. Poznate su kao Koplikove mrlje i mogu se primetiti iznad gornjih kutnjaka.

Ostali simptomi se javljaju iz dana u dan, sa razvitkom toka bolesti. Zaražena osoba oseća opštu slabost, glavobolju, temperaturu, malaksalost, bezvoljnost. Ovu bolest prate umor, gubitak apetita, kašalj, sekrecija iz nosa i konjuktivitis. Većina simptoma može ukazivati da se radi o običnoj prehladi.

Ono što je najkarakterističnije za infekciju virusom morbila je osip. Te sitne, crvene tačkice pojavljuju se par dana nakon prvih simptoma. Uglavom se prvo primete po licu i vratu, a onda se šire i na ostale delove tela. Može ih pratiti vrlo visoka temperatura, koja prelazi i 40° C.

Smatra se da je zaraznost najveća uoči izbijanja osipa i u narednim danima, dok osip ne krene da se povlači.

Osip je prisutan i u slučaju infekcije ovčijih boginja. Međutim, to je samo jedan od simptoma i prividno je sličan za dve različite bolesti. Razlikuju se izgled, osobine i ispoljavanje osipa kod ove dve vrste virusa. Pored toga, osip koji uzrokuju ovčije boginje tera na svrab kože obolelog, dok to kod infekcije virusom morbila nije specifično.

Za razliku od ovčijih boginja, koje preleži skoro svaka osoba i time stekne doživotni imunitet, male boginje se sprečavaju vakcinacijom. Infekcija virusom morbila može uzrokovati razne vrste zapaljenja, koja ostavljaju trajne posledice po zdravlje obolelih. Zbog opasnosti od potencijalnih komplikacija, kao glavna zaštita od malih boginja preporučuje se MMR vakcina. Daje se u dve doze – kada dete ima jednu godinu i pred polazak u školu.

Čim se primete neki od početnih simptoma, bitno je javiti se lekaru. Na pregledu će se postaviti dijagnoza i moguća bolest će se na vreme izlečiti.

morbili vakcinacija

Male boginje kod beba

Infekcija virusom morbila može da pogađa bebe tokom druge polovine prve godine života. Sve do tada ih štiti prirodni pasivni imunitet. U trenutku kada opadne broj antitela dobijenih od majke, bebin organizam je oslabljen i sklon virusima.

Kada dođe do infekcije i u prvim mesecima bebinog života, primenjuje se terapija humanim imunoglobulinom. Daje se tokom 6 dana od kontakta sa zaraženom osobom.

Ukoliko se beba zarazi virusom morbila, veoma je važno voditi računa o higijeni. Treba što češće provetravati prostoriju u kojoj se beba nalazi. Čest simptom kod ove bolesti je osetljivost na svetlo. Pored svežeg vazduha u prostoriji, takođe je bitno da se ona zamrači.

Osim toga, bitno je prilagoditi i temperaturu u prostoriji. Pošto je prateći simptom ove bolesti visoka temperatura, beba se ne sme previše utopljavati. Najbolje bi bilo da je obučete i pokrivate onako kako to činite kada je zdrava. 

Temperaturu treba prilagoditi i za vreme kupanja bebe. Ne treba koristiti pretoplu vodu, već mlaku, kako bi joj bilo što prijatnije. 

Topli i laganiji obroci, poput supica, čorbica i kompota će takođe ublažiti simptome. Pored toga, preporuka je da se unosi što više tečnosti. Na taj način ćete olakšati simptome koje beba ima i izbeći neželjene komplikacije.

Morbili kod dece i odraslih

Deca i odrasli su podložni infekciji virusom morbila ukoliko nisu vakcinisani MMR vakcinom ili nisu preležali morbile. Međutim, postoje retki slučajevi zaražavanja vakcinisanih osoba. To se može desiti ako je osoba primila samo jednu dozu MMR vakcine. Tada se manifestuju blaži simptomi ove bolesti.

Ukoliko ne znate da li ste otporni na male boginje, to možete lako proveriti. U laboratorijskim uslovima ćete uraditi serološku analizu. Tako ćete otkriti da li imate specifična antitela na morbile. Za morbile se rade antitela IgG i IgM, a nalazi su gotovi za do 3 radna dana.

Potrebno je da se izolujete ako sumnjate na infekciju ili ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Ukoliko je došlo do infekcije, vidljivi simptomi ne moraju da se pojave u prvih 10 dana. Kada osetite prve simptome, obratite se lekaru, kako bi vam prepisao odgovarajuću terapiju.

Razvitak bolesti zavisi od uzrasta i imuniteta osobe. Teže kliničke slike neretko se javljaju kod obolelih mlađih od 5 i onih starijih od 20 godina.

Moguće je da zaraženo dete ima simptome slične prehladi ili stomačnom virusu. Biće pospano, imaće visoku temperaturu, boleće ga grlo, glava ili stomak. Tipična je sekrecija iz očiju i nosa, kašalj i umor, pa će dete izgledati uplakano.

Nekoliko dana pre pojave osipa i dok osip ne počne da se povlači, dete je zarazno. Zbog toga je bitno da bude izolovano u svežoj i čistoj prostoriji, u kojoj će odmarati. Ukoliko nema apetit, ne mora na silu da jede. Dovoljno je da unosi potrebnu količinu tečnosti, voća i vitamina, a apetit će se svakako vratiti kada ozdravi.

Ova bolest dovodi do pada imuniteta. Tada je organizam sklon novim bakterijskih i virusnim infekcijama, koje uzrokuju komplikacije. Zbog toga je bitno da se nakon prvih simptoma ode kod lekara. Na taj način će se male boginje preležati u kućnim uslovima, bez ikakvih problema.

Lečenje malih boginja

Ako se na osnovu verodostojnih pregleda i laboratorijskih analiza dijagnostifikuje bolest malih boginja, potrebno je pratiti uputstva lekara. Ne postoji poseban lek koji će izlečiti ovu bolest. Lekar će prepisati lekove koji će ublažiti simptome. Do pacijenta je da što više miruje i redovno uzima terapiju.

U toku infekcije virusom morbila koriste se lekovi koji smanjuju sekreciju iz nosa i očiju. Daju se i oni lekovi koji snižavaju temperaturu i ublažavaju kašalj i bolove u grlu i mišićima. Pored toga, neophodan je unos što više tečnosti i hrane bogate vitaminima.

Takođe, bitno je da se pacijent izoluje i miruje. Zbog toga je važna lična higijena pacijenta, kao i higijena prostorije u kojoj se neguje. 

Uz adekvatnu terapiju i negu, uglavnom se sve osobe zaražene malim boginjama potpuno oporave, bez komplikacija. Međutim, u slučaju da dođe do komplikacija, potrebno je konsultovati se sa lekarom. U zavisnosti od vrste komplikacije, prepisaće se adekvatni lekovi, koji će suzbiti dalji tok bolesti.

Zbog svega toga, itekako je bitno da slušamo svoje telo i reagujemo kada nam daje određene signale. Na taj način ćemo na vreme potražiti pomoć i rešiti problem. Svakako, važno je da se zaštitimo od bilo koje bolesti, koliko god je to u našoj moći. Jedina preventiva od virusa malih boginja jeste vakcinacija. 

Međutim, postoje one osobe koje spadaju u rizičnu grupu. To su pacijenti koji ne smeju da prime MMR vakcinu zbog medicinskih razloga. U ovu grupu spadaju i trudnice koje nemaju specifični imunitet. U tom slučaju, lekar će na vreme obavestiti takve pacijente i preporučiti posebnu opreznost i izbegavanje kontakta sa zaraženim osobama.

Kontakt