fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

Menopauza

Menopauza – prirodni proces starenja 

Od rođenja do starosti, telo žene se menja i prolazi kroz različite faze. Prirodna sposobnost fertiliteta i reprodukcije pomaže nam da uživamo u ulozi roditeljstva. Međutim, biološki sat svake osobe „otkucava“ i vremenski je ograničen, sposobnost reprodukcije sa godinama postaje sve manja, pa organizam vremenom počne da stari, što se odražava kroz niz fizioloških promena. 

Navedene promene su vidljivije kod žena, a možda jedna od najvećih je menopauza – period o kome se nerado priča i od koga strepi lepši pol. Menopauza predstavlja novu etapu u životu svake osobe, koja nas postepeno uvodi iz zrelog doba u period starosti. Iako predstavlja veliki izazov, navedeni proces bi trebalo shvatiti kao prirodnu fazu u životnom dobu i prihvatiti sebe i promene koje neminovno moraju uslediti. 

Menopauza cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
Estradiol770 din
FSH770 din
LH770 din
Prolaktin770 din
Progesteron770 din
Testoster.770 din

Šta je menopauza i kako nastaje?

Menopauza predstavlja posebni period koji se javlja nakon reproduktivnog ciklusa, koji kontinuirano traje od puberteta. Reč je o prirodnoj fazi u koju ulazi svaka žena, a najčešće se dijagnostifikuje uzastopnim izostankom menstrualnog ciklusa tokom godinu dana od poslednje menstruacije. Kao normalni deo starenja organizma, ulazak u menopauzu označava prestanak plodnih dana. 

Menopauza kod žena nastaje kada u organizmu dođe do promena nivoa hormona progesterona i estrogena, koji se proizvode u jajnicima. Kako jajnici proizvode manje hormona, kao posledica dolazi do menjanja i smanjenja trajanja menstrualnog perioda. Tada ciklus može postati nepravilan – skraćivati se, produžavati, biti jačeg ili slabijeg intenziteta, a plodnost žene opada, sve dok ne dođe do potpunog odsustva menstruacije. 

Vreme nastanka tih promena kod svake osobe je različit, pa je prosečno doba ulaska u menopauzu od kasnih četrdesetih do ranih pedesetih godina. Takođe, funkcija jajnika kod nekih žena može se smanjivati godinama, pre nego što usledi menopauza, dok kod drugih menopauza može uslediti odjednom ili suviše rano, što zavisi od zdravstvenog stanja neke osobe.  

Specifični fizički i emocionalni simptomi menopauze

Hormonska „klackalica“, uslovljena procesom starenja, dovodi do različitih fizičkih i emocionalnih promena, koji nastaju kao odraz prilagođavanja organizma na predstojeći period koji dolazi. 

Simptomi koji se mogu javiti pred ulazak u menopauzu su možda najprepoznatljivi po naizmeničnim naletima vrućine ili hladnoće, tzv. valunzima, koje mogu izazvati i vrtoglavice (čak 75% žena ih ima), kao i po pojavi neredovne menstruacije. Ostali znaci koji prate menopauzu su:

  • Nesanica – koja može doneti umor i razdražljivost tokom dana
  • Problemi sa koncentracijom i pamćenjem
  • Ubrzano lupanje srca
  • Noćno znojenje ili hladnoća
  • Osećaj jeze
  • Učestalo mokrenje
  • Gubitak libida
  • Dispareunija – suvoća vagine, koju prati bol ili nelagodnost tokom seksualnog odnosa
  • Usporavanje metabolizma i povećanje težine
  • Suvlja, dehidrirana i tanja koža – promene u teksturi i hiperpigmentaciji kože
  • Suve oči i usta
  • Gubitak volumena grudi
  • Emocionalne promene – nervoza, promena raspoloženja, depresija

Treba napomenuti da se simptomi mogu razlikovati od žene do žene, kao i da se mogu javiti samo neki od njih. U svakom slučaju, konsultacija sa doktorom je neophodna, kako bi se otkrili pravi uzroci simptoma. Imajte na umu da neredovni menstrualni ciklus ne znači da ne možete da zatrudnite. 

Kada se javlja rana menopauza?

Rana ili preuranjena menopauza kod žena javlja se ranije nego što je to biološki uobičajeno. Period „normalnog“ ulaska u menopauzu javlja se između 45 i 55 godina. Međutim, ukoliko se navedeni simptomi jave sa 40 godina ili ranije, smatra se da žena ulazi u ranu ili preuranjenu menopauzu. 

Uzroci rane menopauze kod žena su različiti – genetska predispozicija, neadekvatna ishrana, dugotrajni stres, fizička ili psihička trauma, konzumiranje cigareta i alkohola. Ukoliko je osoba bila izložena određenom tipu operacije, kao što su ovariektomija (procedura odstranjivanja jajnika), ona će ući u naglu menopauzu, sa svim neželjenim simptomima. Hemioterapije i zračenja izazivaju simptome slične menopauzi, međutim, oni su u većini slučajeva prolaznog karaktera. Zračenje može uticati na funkciju jajnika, ukoliko se terapija primenjuje konkretno za njihovo lečenje. 

Koliko dugo traje menopauza kod žena?

U normalnim i prirodnim uslovima, menopauza kod žena javlja se postepeno, a znaci koji ukazuju na nju mogu da traju i do 10 godina pre nego što menopauza usledi. Celokupni period izostanka menstualnog ciklusa i prekida plodnosti kod žene, naziva se klimakterijum i obuhvata tri faze – perimenopauza, menopauza i postmenopauza. Kroz pomenute faze prolaze samo žene koje prirodnim putem ulaze u novo životno doba. Žene kojima su izvađeni jajnici tokom operativnog zahvata, u menopauzu ulaze naglo, preskačući perimenopauzu. Koliko će dugo trajati prelazne faze, kao i period menopauze kod žena je različit i jedinstven za svaku osobu.  

Perimenopauza – početak navikavanja na novi život

Perimenopauza je period u koji žene ulaze pre menopauze. Uglavnom se javlja nekoliko godina ranije, kada osoba počinje da oseća određene simptome koji mogu ukazivati da u organizmu dolazi do izvesnih promena. Perimenopauza počinje u ranim 40-im, ali može se javiti i ranije u 30-im, a u proseku traje oko 4 godine. Ipak, kod nekih žena, ova faza može trajati svega nekoliko meseci, dok kod drugih i do čak 8 do 10 godina. 

U ovom periodu, dolazi do postepenog pada estrogena, a menstrualni ciklusi postaju nepravilni i neredovni. I ostali simptomi postaju vidno izraženi, a kako su ciklusi još uvek prisutni, žena još uvek može ostati trudna. Kako se odmiče kraj ovoj fazi, pad estrogena se ubrzava, a periodi između dve menstruacije se sve više produžuju. Kada prođe 12 meseci od poslednje menstruacije, to je znak da je žena uveliko ušla u menopauzu. 

Perimenopauza simptomi – kako ih prepoznati? 

Perimenopauza se može prepoznati na osnovu simptoma i na osnovu nivoa hormona u organizmu. Prvi očigledni simptom da žena ulazi u fazu perimenopauze jeste neredovni menstrualni ciklus. Pored toga, mogu se javiti i naleti toplote (valunzi), umor, promena raspoloženja, nesanica, osetljivost grudi, smanjena seksualna želja, suvoća vagine i bolni odnosi, učestalo mokrenje itd. 

Redovna poseta ginekologu će potvrditi da li neredovni ciklusi i drugi simptomi ukazuju na ulazak u menopauzu i isključiti druge zdravstvene uzroke. 

Postmenopauza – period nakon menopauze

Nakon izostanka ciklusa tokom celih godinu dana, sa sigurnošću se može reći da je žena u menopauzi. Ovaj period se i može uzeti kao početak postmenopauze. Međutim, ne postoji starosna granica od koje počinje pomenuta faza. 

U postmenopauzi dolazi do stabilizacije nivoa hormona, organizmu se vraća energija i elan, osobe osećaju manje bolova, nesanica nestaje, kao i variranje telesne težine. I sa emocionalne strane, kod većine žena dolazi do smanjenja i ublažavanja nervoze i promene raspoloženja. Međutim, kod nekih osoba simptomi menopauze se mogu produžiti i u postmenopauzi i javljati još nekoliko godina nakon poslednjeg ciklusa. Znaci postmenopauze karakteristični su za žene koje i posle menopauze intenzivno osećaju sledeće simptome: valunzi, noćno znojenje, bol prilikom odnosa, smanjen libido, nesanica, gubitak kose, promena težine itd. Ukoliko su simptomi intenzivni i ometaju svakodnevni život, potrebno je obratiti se lekaru. 

Jednom kada uđe u postmenopauzu, žena ostaje u njoj do kraja svog života. Kako je nivo reproduktivnih hormona nizak, a ciklusa više nema, žene u ovom periodu ne mogu ostati trudne. 

Ponekad se u postmenopauzi može javiti i vaginalno krvarenje, koje nije uobičajeno za ovu fazu menopauze. Iz tog razloga, neophodno je obaviti ginekološki pregled i utvrditi tačne razloge krvarenja. 

Andropauza – proces prirodnog starenja kod muškaraca

Kako godine prolaze, tako se i kod muškog dela populacije uočavaju izvesne promene kao odraz prirodnog procesa starenja. Nivo muških hormona počinje polako da se smanjuje i to za oko 10 % svake godine posle 30-ih. Andropauza je vrlo slična menopauzi kod žena, javlja se u proseku oko 50. godine života. 

Simptomi andropauze se podudaraju sa nekim simptomima menopauze (noćno znojenje, depresija, promena raspoloženja, povećanje telesne težine, nesanica, glavobolja itd.), ali uključuju i druge znake – slaba motivacija, smanjenje energije, mišićne mase, pojava erektilne disfunkcije itd. 

Hormonske promene koje se javljaju kod menopauze i andropauze

Menopauza, kao i andropauza praćene su hormonskim promenama, koje se ne mogu zaustaviti. Ulaskom u novu životnu fazu, organizam prolazi kroz velike izazove i osoba iznova uči kako da se posveti sebi, svom novom telu i umu. 

Opadanje nivoa hormona tokom starenja javlja se i kod muškaraca i žena. Ipak, treba istaći da kroz andropauzu ne prolazi nužno svaki muškarac, dok kroz menopauzu prolazi svaka žena. 

Hormonske promene kod žena tokom menopauze

Kada usledi menopauza, to je znak da jajnici više ne proizvode dovoljan broj hormona, što umanjuje njihovu aktivnost, dok se proizvodnja jajnih ćelija smanjuje i potpuno prestaje. Jajnici predstavljaju žlezde koje proizvode dva važna hormona – estrogen i progesteron, koji regulišu menstrualni ciklus i utiču na reproduktivnu sposobnost žena.  Osim tzv. ženskih hormona, u telu žene nastaju i testosteron i DHEA (dehidroepiandrosteron), ali u manjim količinama nego kod muškaraca. 

Tokom menopauze, nivo estrogena i progesterona se drastično smanjuje, dok se nivo muških hormona ne menja ili mogu biti u blagom porastu. 

Hormonske promene kod muškaraca tokom andropauze

Kod muškaraca, hormonske promene počinju već nakon tridesete godine, kada kreće polako opadanje testosterona. Kao posledica toga, dolazi do smanjene produkcije spermatozoida. Tokom andropauze, nivo testosterona je smanjen za oko 20 % i vremenom se njegov pad nastavlja. Međutim, velika razlika u odnosu na žene je ta da proizvodnja spermatozoida nikada ne prestaje, dok se proizvodnja jajnih ćelija nakon menopauze u potpunosti zaustavlja.  

Kada se nivo testosterona u telu smanji, kod muškarca se mogu javiti problemi sa erekcijom, smanjenje seksualne želje, manjak energije, razdražljivost, depresija, gubitak mišićne mase i snage, a povećanje telesne težine. U ovom dobu, muškarci su podložniji srčanim problemima i osteoporozi, slično kao i žene. Ukoliko su navedeni simptomi intenzivni, potrebno je javiti se doktoru, koji će pomoći da se ovaj period lakše prebrodi i podnese. 

Akcije i popusti

Paket: A06

Analiza polnih hormona Standard

FSH, LH, Estradiol.

-38%
2.420 din
1.500 din
Paket: A07

Analiza svih 6 polnih hormona Premium

FSH, LH, Prolaktin, Progesteron, Testoster. , Estradiol.

-26%
4.730 din
3.500 din
Kontakt