fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 15 min

Polno prenosive bolesti

Polno prenosive bolesti su infektivne bolesti čiji je put prenošenja, uglavnom seksualno. Izazvane su brojnim mikroorganizmima ili virusima. Svest o ovim bolestima u svetu je na veoma niskom nivou, samim tim trebalo bi više voditi računa o preventivnoj zaštiti.

Akcije i popusti

Paket: B02

Brisevi za žene Extra

Vaginalni bris sa 3 dodatne analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B05

Brisevi za muškarce Standard

Uretralni bris sa 3 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B06

Brisevi za muškarce Extra

Uretralni bris sa 4 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok

-47%
4.030 din
2.100 din
Paket: B04

Brisevi na polne bolesti (za žene i muškarce) sa urinom, urinokulturom i antibiogramom

Vaginalni i cervikalni bris (za žene) ili uretralni bris (za muškarce) sa 8 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Trihomonas,  Gonokok, Kandida + analiza sedimenta urina i urinokulture + antibiogram.

-58%
7.530 din
3.100 din

Međutim ni ona nije stopostotno sigurna. Neophodno je što ranije dijagnostikovanje, kako bi se odredila odgovarajuća terapija i tok uspešnog lečenja.

Simptomi i tegobe za polno prenosive bolesti

U većini slučajeva su prisutni, mada ne tako često mogu da se ne ispolje. Manifestuju se u obliku promena na polnom organu ili predela anusa, peckanje, svrab, pojačan sekret, osip, neprijatan miris, bol u predelu genitalija i stomaka.  Osobe ženskog pola su više izložene polno prenosivim bolestima, lakše se zaraze i teže se dijagnostikuje nego kod muškaraca. Svako odlaganje lečenja polno prenosive bolesti može dovesti do većih problema i komplikacija.

U našoj Poliklinici možete uraditi sledeće analize na polno prenosive bolesti: Mycoplasma, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealiticum, Trihomonas vaginalis, Neisseria gonorrhoeae, Humani papiloma virus (HPV), Sifilis,  Genitalni herpes, Hepatitis.

Mycoplasma i polno prenosive bolesti

Mikoplazma je u samom vrhu polnih bolesti, ona je skup bakterija koje su po svojoj prirodi patogene i deo su fiziološke flore vagine. Prenosi se nazastićenim odnosom, korišćenjem istog peskira, kontakt polnog organa sa vešom inficiranog. Najrižičnija grupa su adolescenti kao i dijabetičari.

Simptomi se javljaju prilikom pada imuniteta i poremećaja vaginalne flore . Slični su kao i kod većine polno prenosivih bolesti, mada često može da bude prisutna, a da nema simptoma polno prenosive bolesti. Muškarci osećaju nelagodnost u predelu uretre i testisa, kao i gnojni iscedak, a kod žena svrab, peckanje pri mokrenju i pojačana sekrecija.

Chlamydiu trachomatis i polno prenosive bolesti

Hlamidija je jedna od najčešćih polno prenosivih bolesti,moze biti  prisutna i kod žena i kod  muškaraca. Mora se blagovremeno delovati adekvatnom antibiotskom terapijom. Ukoliko se ne leči može izazvati brojne komplikacije: sterilitet, upalu male karlice, jajnika i prostate (kod muškaraca), vanmateričnu trudnocu. Tegobe se najčešće javljaju u vidu svraba, peckanja, bol u predelu testisa, pojačana sekrecija, ali jedna je i od bolesti koja može da se javi i bez tegoba polno prenosive bolesti.

Ureaplasma urealiticum i polno prenosive bolesti

Ureaplazma je bakterija koja je veoma učestala u današnje vreme i vrlo često bez bilo kakvih simptoma. Prenosi se polnim putem, mada moze da se prenese i na druge načine, korišćenje istog peškira, saune, bazeni, i drugih predmeta sa kojim je zaražena osoba bila u kontaktu.

Simptomi su peckanje, svrab, bol i otečeni testisi, iscedak, pojačan sekret. Kod muškaraca inficiranih ureplazmom polno prenosive bolesti dolazi do smanjnja efikasnosti spermatozoida, jer bakterija deluje na spermatozoid prilepi se uz njega i sprečava oplodnju. Kod žena može da izazove prevremeni porođaj, spontani pobačaj i infekciju posteljice. Neophodna je antibiotska terapija  radi uspešnog lečenja. Uporna je i može se iznova vraćati. Ako se ne leči na odgovarajući način može da izazove sterilitet.

Trihomonas vaginalis i polno prenosive bolesti

Trihomonas je bolest koja se češće javlja kod žena. Prenosi se polnim putem, retko se prenosi nesekualno (npr. sa majke na novorođenu bebu) i zadrzava se u urotraktu.

Simptomi se javljaju mesec dana od odnosa sa nosiocem infekcije i često su slični simptomima drugih polno prenosivih bolesti, pa je teže nihovo dijagnostikovanje. Moze da bude prisutan i bez tegoba. Može da se nađe u urinu ili u semenoj tečnosti (kod muškaraca). Kod žena je pojačan miris, sekrecija žuto-zelene boje, često mokrenje i bol tokom mokrenja. Lečenje je uspesno i brzo kod oba pola.

Neisseria gonorrhoeae i polno prenosive bolesti

Gonoreja je jedna od bolesti koja je podmukla i koja može da se proširi na ceo organizam, kožu, zglobove, kao i na plod (fetus). Novorođenčad mogu da ostanu slepa jer je majka nosilac virusa. Često tegobe kod gonoreje se ispoljavaju kao upalni proces, žućkast iscedak, peckanje i bol u predelu stomaka i leđa. Kod muškaraca tegobe se javljaju između drugog i sedmog dana, a kod zena između sedmog i dvadesetprvog dana od odnosa sa nosiocem bolesti. Ako se bolest ne leči na vreme iscedak vremenom menja svoj izgled. U početku je zućkast, nekih 10 dana od infekcije se javlja bol u uretri. Sekret postaje beličast i lepljiv, mesecima otiču limfne žlezde ili nastupa groznica.

Humani papiloma virus (HPV) i polno prenosive bolesti

Humani papiloma virus je virus koji napada intimnu regiju, prilikom pada imuniteta mogu da se pojave benigne promene (kondilomi) koji se manifestuju u obliku bradavica na samom polnom organu ili u predelu anusa. Ne tako cesto mogu da se prošire i na ostale delove tela. Kod žena je teze dijagnostikovanje, ukoliko se nalaze na cerviksu, uglavnom se nalaze na spoljašnjim regijama. Uklanjuaju se tečnim azotom ili radiotalasima. Kondilome je moguce odstraniti uspešno radiotalasima, ali lek za HPV Virus ne postoji, organizam se vremenom sam iščisti.

Sifilis i polno prenosive bolesti

Sifilis je nedavno bio teško izlečiva polno prenosiva bolest, a u nekim slučajevima i smrtonosna bolest do pronalaska odgovarajućih antibiotika. Sifilis ima 4 faze razvijanja bolesti. Od momenta nastupanja ili delovanja infekcije pojavljuju se rane na polnim organima gde je bakterija dospela u organizam, javlja se i u obliku osipa po celom telu, Tegobe mogu da se povuku, pa da se ponovo pojave  i ne tako cesto ako se bolest ne leči moze dovesti do većih komplikacija i težih stanja, u krajnjem slučaju i smrti.

Genitalni herpes i polno prenosive bolesti

Ima  2 tipa genitalnog herpesa HSV-1 i HSV-2. Kod zaražene osobe uglavnom deluje u predolu polnog organa u obliku plikova koji su jako bolni i koji često pucaju, na takvim mestima ostaje rana koja se iznova vraća. Neophodno je brzo reagovanje i lečenje. Doktor postavlja dijagnozu pregledom, brisevima ili analizama krvi.

Hepatitis 

Hepatitis je virus koji je poznat kao žutica i koji napada jetru. Pojavljuje se u više oblika. Veoma je rasprostranjen i u nekim slučajevima smrtonosan. Neki tipovi hepatitisa se smatraju hroničnm ukoliko se zadrze 6 meseci u organizmu. Za neke tipove hepatitisa je otkriven i lek i vakcina, a za neke ne. Imamo razne načine izlučivanja i put prenošenja: putem stolice, semene tečnosti, zaražene vode i krvi, sekreta i drugih.

Simptomi se javljaju nakon par nedelja inficiranja i praćeni su pojavom malaksalosti, problemom sa probavom, žutom prebojenošću kože, tamnijom mokraćom, osipom, svetlijom stolicom,  temperaturom, bolovima u stomaku, mišićima i ispod desnog dela rebara.

Hepatitis A

Hepatitis A je akutan. Iz tela se izlučuje stolicom, a unosi se preko usta (zaražena voda ili hrana koja je imala diraktan kontakt sa  otpadnim materijama). Česte infekcije ovim virusom se dešavaju na putovanjima, konzumacijom hrane, vode, povrća ili školjkama iz zagađene sredine.

Za Hepatitis A postoje lekovi i vakcina.

Hepatitis B

Hepatitis B od ranije poznat kao serumski Hepatitis. Nalazi se u krvi i semenoj tečnosti. Može da se prenese transfuzijom krvi, polnim odnosima, zarazenom krvi koja dospe do neke posekotine ili rane na koži, zarazenim medicinskim priborom, iglama i sa majke na novorođenčad. Zaštita moze da bude preventivno vakcinom, ali kada se ne leči  može da pređe u hroničan oblik koji dovodi do većih komplikacija, a nekada i do smrti.  Hronično oboljene hepatitis B posle vise godina, pa čak i decenija može da dovede do ciroze jetre ili do karcinoma. Direktno prenošenje hroničnog hepatitisa je sa majke na tek rođenu bebu.

Hepatitis C

Hepatitis C je asimptomatski virus koji napada jetru. Ako se ne otkrije u ranoj fazi veoma brzo prelazi u hronično oboljenje koje vremenom stvara oštećenja na jetri (ciroza jetre) i u krajnjem slučaju do kancera.

Rizici inficiranja su: korišćenje infektivnog medicinskog pribora, zaražene igle, putem krvi, transfuzije krvi, ako posekotina ili rana na telu dođe u kontakt sa zaraženom krvi, polnim odnosom (rizik se povećava čestom promenom partnera).  Osobe koje koriste narkotike znatno su više izlozene infekcijom Hepatitisa, ukoliko koriste iste igle, špriceve ili cevčicu za kokain.

Put prenošenja hepatitisa  

Infekcija hepatitisa C se ne moze preneti kontaktom: zagrljajem, poljupcem, korišćenjem istog pribora za jelo, iste čaše, kijanjem, kašljanjem.

Hepatitis C je kao sto smo malo pre napomenuli asimptomatski virus, ali ukoliko se jave neki simptomi onda su to promena boje urina (mrka-tamna boja), umor, upala mišića, bol u zglobovima, bol u stomaku i svrab kože.

Adekvatna terapija i vakcina ne postoje, svoje zdravlje možete držati pod kontrolom zdravom ishranom, treningom, ne korišćenjem alkohola, narkotika i lekova koji štete jetri.

Kontakt