fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Transaminaze

Transaminaze – pokazatelji dobrog stanja organizma

Transaminaze ili aminotransferaze predstavljaju unutarćelijske enzime, koji su uključeni za mnoge procese u telu, kao što je metabolizam aminokiselina i ugljenih hidrata. Pomenuti enzimi se u krvi uobičajeno nalaze u maloj koncentraciji, a njihovo prisustvo u većim količinama prisutno je u jetri, mozgu i mišićima. 

Utvrđivanje katalitičke aktivnosti transaminaza u telu značajno je za otkrivanje bolesti jetre, bolesti srca, pankreasa itd. Tako, kada dođe do oštećenja jetre ili srčanog mišića, javlja se povećanje koncentracije transaminaza u krvi, što može da ukazuje na određena oboljenja – akutne infekcije ili oštećenje ćelija jetre, hepatitis, cirozu, kancer jetre, ali i na infarkt miokarda i druge bolesti.

Transaminaze cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
AST(SGOT)150 din
ALT(SGPT)150 din

Transaminaze se u krvi javljaju u dva oblika:

– kao AST ili aspartat aminotransferaza – enzim koji je normalno prisutan u crvenim krvnim zrncima, mišićima skeleta, jetri, bubrezima, pankreasu i srcu. 

kao ALT ili alanin aminotransferazaenzim koji se u najvećoj koncentraciji prirodno nalazi u jetri, a manje u bubrezima, srcu, pankreasu i mišićima. 

Transaminaze jetre 

Jetra predstavlja pravu „hemijsku laboratoriju“ organizma. Ona ima ključnu ulogu u procesima varenja, metabolizma, detoksikacije i čišćenju krvi, eliminacije toksina iz tela, skladištenje glikogena, vitamina i minerala itd.

U krvi se transaminaze ( AST i ALT ) prirodno nalaze u manjim koncentracijama. Međutim, kada dođe do povrede ćelija jetre, pomenuti enzimi se oslobađaju u krvotok, kada dolazi do porasta njihovog nivoa u krvi. Iako su ovi enzimi prisutni u mnogim tkivima, njihova povišena koncentracija najčešće se povezuje sa bolestima jetre. 

Da bi se utvrdila određena oštećenja i oboljenja jetre i prepisala adekvatna terapija i lečenje, potrebno je odraditi biohemijske analize i testove. Pri uzimanju uzorka krvi iz vene, najčešće se ispituju parametri enzima jetre, alkalne fosfataze, kao i glutamil transferaze. 

Transaminaze u trudnoći 

Kod normalne trudnoće, vrednosti transaminaza, tj. enzima jetre ostaju u okviru referentnih ili mogu biti do 20 % nižih vrednosti, što nema naročiti dijagnostički značaj. Visoke transaminaze u trudnoći javljaju se kod oko 3 % trudnica. Uglavnom je to rešiv problem, naročito ako se ovo stanje ranije prepozna. Mogu se javiti i bez specifičnih simptoma (pojava žutice, svrab dlanova i stomaka, zamor, promena boje urina itd.), pa su zato redovne posete doktoru i sprovođenje odgovarajućih analiza ključne za otkrivanje bilo kakvih tegoba tokom trudnoće. 

Visok nivo transaminaza može se javiti usled produženog povraćanja, ali može ukazivati i na veoma ozbiljne bolesti i stanja, naročito u poslednjem trimestru trudnoće.  Da bi se utvrdio i dijagnostifikovao problem, lekar će vas prethodno uputiti na biohemijsku laboratoriju. Na taj način može se otkriti neki od potencijalnih uzroka koji su doveli do povišenih vrednosti pomenutih enzima: 

nezdrava i prekomerna ishrana puna masti

– preterana fizička aktivnost

– akutni ili hronični hepatitis

– problemi sa žučnom kesom

– preeklampsija

– izloženost toksičnim materijama

– problemi sa srcem ( ako je trudnica imala tokom života srčani udar )

– hormonski disbalans ( najčešći uzrok visokih transaminaza u trudnoći ) itd.

Ukoliko se trudnici uključi terapija što ranije, ne postoji rizik za fetus ili majku. 

Povišene transaminaze – „signali“ za konsultaciju sa doktorom

Nivo transaminaza u krvi je osnovni pokazatelj stanja jetre. Postojanje upale ili oštećenja jetre dovešće do povišenja pomenutih enzima u krvi, koji uglavnom ukazuju na postojanje nekih blažih i prolaznih tegoba. Ponekad, povećane transaminaze mogu ukazivati i na ozbiljnije probleme, kao što su hronična oboljenja jetre. Da bi se utvrdila tačna dijagnoza, neophodno je obratiti se lekaru. Nivo transaminaza određuje se jednostavnom analizom krvne slike, a doktor će lečenje dalje sprovoditi, u zavisnosti od uzroka. 

Pojava povišenih transaminaza u krvi može biti pokazatelj sledećih bolesti: 

 • Hepatitis
 • Pankreatitis
 • Celijakija
 • Alergija na hranu
 • Pojava kamena u žučnoj kesi
 • Ciroza jetre
 • Masna jetra
 • Infarkt miokarda
 • Mononukleoza
 • Preeklampsija
 • Rak jetre itd.

Kako smanjiti visok nivo transaminaza jetre?

Kada se u nalazima krvi pojave visoki parametri enzima jetre, to je jasan znak da morate promeniti svoj način života i izbor namirnica koji koristite u ishrani.

Brza hrana, bogata rafinisanim šećerima i visokim procentom masti, kao i gazirana pića, višestruko su štetni za organizam, naročito ako se unose svakodnevno. Za smanjenje vrednosti transaminaza, trebalo bi izbegavati gazirane sokove, alkohol, senf, majnonez, od mesa – slaninu, čvarke, svinjetinu i masnu ribu, masne sireve i kačkavalje, povrće – pasulj, stari grašak, zelje, kiseli kupus, praziluk, kao i orašaste plodove i slatkiše itd.

Blagi čajevi, voda, organski sokovi od voća i povrća, kiselo mleko, jogurt i mladi sir, piletina, teletina, jagnjetina, kuvana jaja, šargarepa, svež kupus, paradajz, krompir, med, sveže voće itd. su mnogobrojne namirnice koje bi trebalo uvrstiti u svoj jelovnik uz redovnu i umerenu fizičku aktivnost. 

Akcije i popusti

Paket: A01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-46%
1.870 din
1.000 din
Paket: A02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
Paket: A03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-41%
1.370 din
800 din
Kontakt