fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 15 min

TSH hormon

TSH – tiroidni stimulišući hormon ili tireotropin pripada hipotalamo-hipofizno-tireoidnoj osovini koja je odgovorna za brojne procese u organizmu poput metabolizma, rasta i reprodukcije. Glavna funkcija hipotalamo-hipofizno-tireoidne osovine je kontrola sinteze i lučenja dva tiroidna hormona – trijodtironina (t3) i tetrajodtironina (t4), odnosno odgovorna je za održavanje optimalnog nivoa ovih hormona u cirkulaciji. Izlučuje ga hipofiza, a odgovoran je za povećano stvaranje i oslobađanje hormona tiroksina (t4) i tironina (t3) iz štitne žlezde.

TSH hormon stimuliše štitnu žlezdu da proizvodi hormone t4 i t3.”

Ukoliko je nizak nivo tiroidnih hormona (t3 i t4) u cirkulaciji, hipotalamus oslobađa tireotropin oslobađajući hormon (TRH) koji ima ulogu da stimuliše prednju hipofizu da sintetiše tireostimulirajući hormon (TSH) koji stimuliše štitnu žlezdu da proizvodi tiroidne hormone dok se nivoi t3 i t4 hormona ne vrate u normalu. Ovaj proces u organizmu funkcioniše po mehanizmu negativne sprege, koji predstavlja jedan od najvažnijih bioloških sistema u organizmu za održavanje ravnoteže unutrašnje sredine. 

tsh hormon

TSH hormon cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
s-TSH (ultrasenzitivni)600 din

Kontrola TSH hormona – preventiva je pola zdravlja

S obzirom na to da ima važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju endokrinog sistema i zdravlja u opštem smislu, hormon TSH, kao i sve ostale hormone, trebalo bi redovno kontrolisati i pratiti njihov rad. Redovnim kontrolama, pravovremenim analizama i relevantnim informacijama o svim funkcijama u svom organizmu predupređujete potencijalne probleme koji se mogu javiti na zdravstvenom planu. 

Jedna od najindikativnijih metoda za procenu zdravstvenog stanja i otkrivanje eventualnih nepravilnosti su upravo hormornalne laboratorijske analize, koje sa velikom preciznošću mogu pokazati da li je stanje normalno ili bi trebalo nastaviti sa ispitivanjem, u zavisnosti od rezultata u odnosu na referentni okvir vrednosti. 

Analaze TSH hormona pomažu u dijagnostici koja se tiče rada štitne žlezde. Ukoliko postoje naznake i simptomi hipertireoidizma, hipotireoidizma ili ako je dijagnostikovan poremećaj rada štitne žlezde, potrebno je uraditi analize tireoidnih hormona: t3, t4 i kalcitonin, kao i analize tireostimulirajućeg hormona – TSH, te na osnovu poređenja referentnih vrednosti sa vrednostima koje pokazuju rezultati odrediti dalji tok dijagnostike ili lečenja. 

TSH analize se mogu raditi i samoinicijativno čak i kada nisu prisustne nikakve tegobe, već samo u cilju utvrđivanja opšteg zdravstvenog stanja. Preventivne laboratorijske analize se uvek preporučuju jer ne zahtevaju nikakvu posebnu pripremu, nisu zahtevne i bolne, a vrlo su korisne kao metode dijagnostike u sklopu sistematskih, redovnih pregleda.

Međutim, ukoliko osoba primeti kontinuirano javljanje pojedinih simptoma smanjenog ili povećanog rada štitne žlezde, tada je već neophodno krenuti sa hormonskim analizama. Vrednosti koje na testu pokažu hormoni mogu biti vrlo indikativne i korisne za svrhu otkrivanja problema, jer TSH analize predstavljaju početne, osnovne analize kada se sumnja na poremećen rad štitne žlezde.

Povišen TSH hormon

Višak TSH hormona, odnosno hipertiroidizam nastaje kao posledica pojačane proizvodnje tiroidnih hormona. Kada je oslabljena funkcija štitne žlezde, TSH hormon koji u ovoj situaciji ima ulogu da dodatno stimuliše štitnu žlezdu da proizvodi optimalnu količinu tireoidnih hormona. 

Dakle, ukoliko laboratorijske analize pokažu visok nivo TSH hormona, to može značiti da štitna žlezda ne radi dobro i da ne proizvodi dovoljno hormona, te joj je potrebna dodatna stimulacija. Najčešći uzrok poremećaja funkcije štitne žlezde i povišenog TSH hormona je Hašimoto sindrom.

Najčešći simptomi koji se mogu javiti usled hipertiroidizma: osećaj toplote, gubitak težine usled smanjenog apetita, zamor, mišićna slabost, otežano kretanje, nesanica, tremor šaka, znojenje, ubrzan / nepravilan srčani rad, bol u grudima. 

Nizak TSH hormon

Suprotno hipertireoiditisu, hipotireoidizam nastaje kada je štitna žlezda previše aktivna, što hipofizi šalje poruku da treba da smanji proizvodnju TSH hormona. 

Najčešći simptomi koji prate hipotireoidizam: dobitak na težini / sklonost ka gojenju, suva, gruba i hladna koža, osećaj hladnoće, grčevi i bolovi u mišićima, zamor i malaksalost, zatvor, neredovna menstruacija, razdražljivost i depresija, problemi sa pamćenjem, smanjen libido. 

Ovde je važno napomenuti da, iako se simptomi moraju shvatiti ozbiljno, ne mora nužno značiti da osoba koja oseća neki od ili sve navedene simptome ima navedena oboljenja. Ovi simptomi nisu dovoljno specifični i mogu se javiti periodično usled velikog broja faktora, odnosno njihov uzrok ne mora nužno biti povezan sa radom štitne žlezde. 

Ali, glavna napomena tiče se važnosti preventivnih pregleda, te ukoliko osoba prepoznaje kontinuitet u javljanju navedenih simptoma, trebalo bi da uradi analize kojima će se otkriti uzrok. 

TSH u trudnoći

Normalna, očuvana funkcija štitne žlezde neophodna je za uspešnu trudnoću. Budući da je štitna žlezda odgovorna za brojne procese u organizmu, njena poremećena funkcija može direktno ili indirektno uticati na samu trudnoću. Zbog toga, povišen ili smanjen nivo TSH hormona može biti uzrok komplikacija, te je potrebno proveravati i regulisati njihov nivo. Dva glavna problema do kojih može doći ukoliko je štitna žlezda u hiper ili hipo funkciji su neplodnost i spontani pobačaj.

Hipertireoidizam i hipotireoidizam mogu dovesti do steriliteta ili spontanih pobačaja u slučaju trudnoće, zbog čega je potrebno da žena kontroliše ras štitne žlezde pre same trudnoće, kako bi se terapijom regulisao nivo TSH hormona i predupredile komplikacije koje mogu nastati u trudnoći ukoliko on nije na optimalnom nivou. 

Akcije i popusti

Paket: A04

Analiza hormona štitne žlezde Standard

TSH, T3, T4

-37%
1.910 din
1.200 din
Paket: A05

Analiza hormona štitne žlezde Premium

TSH, FT3, FT4, Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Glukoza, kompletan lipidni status, AST, ALT, Urea, Kreatinin, Gvožđe.

-49%
3.770 din
1.900 din
Paket: P06

Endokrinološki pregled sa analizama

Endokrinološki pregled sa ultrazvukom štitne žlezde, terapijom i analizom hormona TSH, FT3, FT4

-45%
7.910 din
4.300 din
Paket: A08

Analiza hormona štitne žlezde Free T

TSH, fT3, fT4

-31%
1.910 din
1.300 din
Kontakt