fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 15 min

Ca 125 – Tumor marker jajnika

Jajnici (Ovarium) su parni ženski organi. Njihova osnovna funkcija je proizvodnja jajnih ćelija i lučenje hormona estrogena i progesterona. Od menopauze, jajnik prekida svoju ulogu proizvođača jajnih ćelija i tako se završava fertilni period žene, dok nastavlja svoju endokrinu fuknciju, odnosno tokom celog života žene kontinuirano proizvodi estrogen, a progesteron tokom trudnoće i u drugoj fazi menstrualnog ciklusa. 

tumor marker jajnika

Dobroćudne promene na jajnicima – ciste

Veliki broj žena se tokom života sretne sa cistom na jajnicima i u većini slučajeva je reč o dobroćudnim promenama koje nastaju pre ili posle menstrualnog ciklusa. Najčešće se pojavljuju tzv. funkcionalne ciste, na jednom, ređe na oba jajnika, različite su veličine i poznate su kao folikularne i luteinske. Za razliku od funkcionalnih koje nastaju zbog izostanka ovulacije, dobroćudne nefunkcionalne ciste nastaju bujanjem površinskih, polnih ili embrionalnih ćelija jajnika, one nisu vezane za hormnosku aktivnost jajnika. Žena oseti prve simptome tek kada cista menja svoj anatomski oblik i odnose u maloj karlici koji prouzrokuju bol.

Zloćudne (maligne) promene na jajnicima

Za razliku od dobroćudnih promena na jajnicima karakterističnim za veliki broj žena, zloćudne promene na jajnicima se ređe javljaju, ali se, ipak, u poslednje vreme njihov broj povećava. U sve većem riziku su žene koje u porodičnoj istoriji imaju sklonost ka razvoju kancerogenih ćelija. Taj rizik raste kako odmiču godine, posebno kod žena u menopauzi i kod pušača. Podjednako je rizična pojava kod žena koje nisu rađale, nisu dojile i pile su lekove za plodnost i hormonske terapije. 

Dijagnostika cisti i kancera – tumor markeri jajnika

Dijagnostiku cisti postavlja ginekolog na osnovu ginekološkog pregleda, ultrazvuka, doplera i vrednosti tumor markera jajnika. Kod ciste na jajnicima, ali i kancera, izostaju simptomi u početnoj fazi. Rana dijagnostika je iz tog razloga i te kako važna, kako bi se na vreme utvrdilo poreklo promena na jajnicima, posebno ukoliko su kancerogene, kako bi se na vreme sprečilo širenje i metastaze, a lečenje bilo uspešnije i lakše. 

Skrining je važan kako bi se na vreme otkrile kancerogene promene, međutim, tumor markeri jajnika nemaju dovoljno senzitivnosti da bi se mogli koristiti u skriningu malignih bolesti jajnika. Zlatni standard za postavljanje dijagnoze maligniteta je biopsija, međutim, u slučaju kada tumor uznapreduje pa obuhvati karlicu i trbuh, povišeni CA 125 ukazaće ginekologu na to da je primarni tumor ovarijalnog porekla što će hirurgu pomoći da odredi protokol i vrstu terapije. 

Kako se rade tumor markeri jajnika?

Tumorski markeri ovarijuma rade se kako bi se što ranije otkrio karcinom jajnika, kako bi se procenila uspešnost terapije, ali i rizik od ponovnog javljanja bolesti. Tumor markeri se određuju iz krvi, urina ili na uzorku tkiva primenom različitih dijagnostičkih laboratorijskih metoda. 

Svaka osoba ima svoju početnu, etalnosku vrednost za svaki tumor marker, pa je dobro da se početne vrednosti tumor markera jajnika postave još dok je žena zdrava. Ukoliko to nije učinjeno, određivanje koncentracije tumor markera jajnika radi se u vreme postavljanja dijagnoze, pre terapije, u toku terapije ili nakon njenog završetka. 

Kako bi se pratila progresija bolesti, nakon završenog lečenja se periodično rade tumor markeri kako bi se ustanovilo eventualno ponovno javljanje (vraćanje) tumora. Kako bi tačnost analiza bila što preciznija, serijsko određivanje tumor markera je od većeg značaja od nasumičnog, pojedinačnog tumor markera jajnika. Kada se porede rezultati, preporučuje se da se oni rade u jednoj istoj laboratoriji i da su vrednosti izražene u istim jedinicama. 

tumor jajnika

Šta je CA 125?

CA 125 (karcinom antigen 125) je protein koji se nalazi na površini većine, ne svih, ćelija karcinoma jajnika. Poznat je kao tumor marker jajnika. Njegovo određivanje u krvi radi se zbog rane dijagnostike maligne bolesti jajnika, kako bi se procenila uspešnosti terapije, ali i kontrole da se bolest ne vrati.  

Verdnosti CA 125 testa ukazuju na to u kom pravcu ide bolest pacijentkinje sa kancerom ćelija jajnika. Malignitet i loš odgovor na terapiju pokazaće rast vrednosti CA 125 testa, a ako pacijentkinja dobro reaguje na terapiju onda će se kontinuirano smanjivati vrednosti CA 125 testa. Kod veoma malog procenta pacijenata (1-2%), povećane vrednosti CA 125 javljaju se i kod osoba koje nemaju kancer, a to je moguće u prvom trimestru trudnoće, kod ciste na jajnicima, inflamatorne bolesti karlice, ali i u toku menstrualnog ciklusa. 

Kada se radi CA 125 tumor marker?

NACB (National Academy od Clinical Biochemistry) dala je preporuke za situacije kada se radi CA 125. Preporuka je da se CA 125 tumor marker radi:

  • Kod osoba sa porodičnom istorijom karcinoma dojke ili jajnika, svakih šest meseci;
  • Radi razlikovanja benignih od malignih lezija kod žena koje imaju čvoriće u karlici;
  • U toku korišćenja primarne terapije karcinoma, kako bi se utvrdio odgovor na terapiju.

Preporuka je da se CA 125 tumor marker ne radi:

  • Za skrining opšte asiptomatične populacije.

Iskustvo govori da je dobro odraditi CA 125 test pre no što žena započne lečenje karcinoma jajnika, tako dobijene vrednosti poslužiće kao osnova za poređenje kasnijih rezultata.

Tumor markeri jajnika – referentne vrednosti

Vrednosti CA 125 testa su znatno veće kada je uznapredovao karcinom jajnika i značajne su da se na osnovu njih odredi prognoza bolesti. Ukoliko nakon hiruškog zahvata i tri ciklusa hemioterapije, vrednosti budu u okviru referentnih vrednosti, mnogo su veće šanse pacijentkinje da se izbori sa opakom bolešću. 

Referentne vrednosti tumor markera jajnika zavise od metode određivanja ovog markera u serumu. Prema ovome bi se moglo reći da se referentne vrednosti razlikuju od metode određivanja, odnosno od laboratorije do laboratorije. Međutim, povećanom koncentracijom u odnosu na referentne fiziološke vrednosti koje se kreću  0-35 U/ml, uzima se vrednost CA 125 tumor markera u serumu veća od 35 U/ml.

Šta znače rezultati CA 125 testa?

Ukoliko tokom terapije padne vrednost CA 125, to znači da terapija deluje na karcinom, međutim, može se desiti i da vrednost poraste ili ostane ista, to znači da bolest ne reaguje na terapiju. Može se desiti i da se kod žene koja ima dijagnostikovan karcinom jajnika CA 125 test pokazuje normalne vrednosti, to onda znači da ovaj test neće biti koristan za praćenje karcinoma jajnika kod te žene, toka bolesti, ali i oporavka od nje.  Znači, može se desiti da kancer ne proizvodi karcinom antigen 125. 

Ca 125 – Tumor marker jajnika cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
CA 1251.300 din
Kontakt