fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Anti tpo antitela i anti tg antitela

Šta govore vrednosti anti tpo antitela i anti tg antitela?

Štitasta žlezda je najveća endokrina žlezda u telu koja ima brojne funkcije i jednu od najvažnijih uloga u pravilnom funkcionisanju organizma, budući da hormoni koje štitna žlezda produkuje i luči u krvotok direktno utiču na rad skoro svake ćelije u organizmu. 

S tim u skladu, poremećaj rada štitne žlezde može da izazove brojne probleme u organizmu. Kada njena funkcija nije pravilna, odnosno kada se poremeti rad štitne žlezde (pojačan ili smanjen rad štitne žlezde), ona pokušava da kompenzuje nastali defiticit ili suficiti umanjenjem ili povećanjem lučenja hormona. Taj disbalans može uzrokovati nastanak:

  1. Hipertireoze – pojačan rad štitne žlezde usled pojačanog lučenja hormona;
  2. Hipotireoze – smanjen rad štitne žlezde kao rezultat smanjenog lučenja.

I jedan i drugi poremaćaj mogu predstavljati veliki problem za organizam budući da je organizam tada u hormonalnom disbalansu. Ako postoje indikacije da pacijent boluje od poremećaja rada štitne žlezde, lekar će ga uputiti na dodatne laboratorijske analize. Među najvažnijim analizama koje se rade prilikom provere rada štitne žlezde, odnosno, u cilju procene njene funkcije, jesu analize anti TPO antitela i anti TG antitela. 

hormoni stitne zlezde

Anti tpo antitela i anti tg antitela cena

Analiza / Usluga
Anti TPO (anti mc-ab)1.000 din
TG-Antitela1.000 din

Anti TPO antitela

TPO se odnosi na tiroidnu peroksidazu, enzim koji se prirodno nalazi u tiroidnoj žlezdi. TPO ima veoma važnu funkciju u organizmu, budući da učestvuje u proizvodnji tiroidnih hormona. 

TPO test je jedan od najznačajnijih zato što otkriva antitela protiv TPO u krvi. Anti TPO antitela su važan parametar za osobe za koje se sumnja da boluju od hipertireoidizma ili hipotireoidizma. Prisustvo TPO antitela u krvi sugeriše da je uzrok bolesti štitne žlezde autoimuni poremećaj, kao što je Hašimotova bolest ili Grejvsova bolest. Da je analiza anti TPO antitela jedna od najmerodavnijih pokazatelja da je posredi poremećaj rada štitne žlezde dovoljno govori činjenica da čak 90% pacijenata sa hroničnim limfocit-infiltrirajućim tiroiditisom, odnosno, Hašimoto tiroiditisom i 70% pacijenta sa Gravesovom bolešću ima povećan titar anti-TPO antitela u serumu.

Ako vam je dijagnostikovana bolest štitne žlezde, vaš lekar može predložiti test na antitela na TPO i druge testove štitaste žlezde kako bi vam pomogao da otkrijete uzrok.

Prisustvo TPO antitela u vašoj krvi sugeriše da je uzrok bolesti štitne žlezde autoimuni poremećaj, kao što je Hašimotova bolest ili Grejvsova bolest. Kod autoimunih poremećaja, vaš imuni sistem stvara antitela koja greškom napadaju normalno tkivo. Antitela koja napadaju štitnu žlezdu izazivaju oticanje, retko osetljivost i smanjenu funkciju štitne žlezde.

Vaš lekar može takođe naručiti test na antitela na TPO ako ste trudni i imate autoimunu bolest koja uključuje štitnu žlezdu, kao što su već pomenute Hašimotova bolest ili Grejvsova bolest.

Neki ljudi sa TPO antitelima možda nemaju bolest štitne žlezde. Međutim, prisustvo TPO antitela može povećati rizik od budućih poremećaja štitne žlezde.

Što se tiče vrednosti, kao referentna vrednost za žene i muškarce se uzima vrednost < 34 IU / ml. Povišene vrednosti se, kao što je navedeno, najčešće javljaju kod hipertiroidizma, dok snižene vrednosti anti-TPO At nisu klinički značajne. 

tsh hormon

Anti TG antitela

Tiroglobulin (Tg) nastaje u folikulima štitne žlezde zajedno sa enzimom TPO i neophodan je pri jodiranju L-tirozina, kao i stvaranju tiroidnih hormona T4 i T3. I Tg i TPO su potencijalno autoantigeni.

Povišen serumski nivo antitela na tiroglobulin (anti-Tg) prisutan je kod osoba sa autoimunim oboljenjem tiroiditisom. Zajedno sa antitelima anti-TPO, anti-Tg je dijagnostikovan kod 70-80% osoba obolelih od Hašimoto sindroma, i kod 30% osoba sa Gravesovom bolesti. 

Njegov nivo se može potpuno iznivelisati i normalizovati, ali postoji rizik da ponovo poraste. 

Normalnim, referentnim vrednostima za antiTG smatra se sledeća vrednsot: < 115 IU/ml.

Akcije i popusti

Paket: A04

Analiza hormona štitne žlezde Standard

TSH, T3, T4

-37%
1.910 din
1.200 din
Paket: A05

Analiza hormona štitne žlezde Premium

TSH, FT3, FT4, Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Glukoza, kompletan lipidni status, AST, ALT, Urea, Kreatinin, Gvožđe.

-49%
3.770 din
1.900 din
Paket: P06

Endokrinološki pregled sa analizama

Endokrinološki pregled sa ultrazvukom štitne žlezde, terapijom i analizom hormona TSH, FT3, FT4

-45%
7.910 din
4.300 din
Paket: A08

Analiza hormona štitne žlezde Free T

TSH, fT3, fT4

-31%
1.910 din
1.300 din
Paket: P10

Ultrazvuk štitne šlezde i abdomena sa analizama hormona TSH, fT3 i fT4

Ultrazvuk štitne šlezde i ultrzvuk abdomena (bez kliničkog pregleda) sa analizama hormona štitne žlezde TSH, fT3 i fT4

-46%
7.910 din
4.200 din
Kontakt