fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Beta HCG hormon

Beta HCG (humani horionski gonadotropin ili hormon trudnoće) je glikoproteinski hormon. Ovaj hormon proizvodi tkivo posteljice bebe nakon oplođenja jajne ćelije, kada njegova koncentracija u krvi počinje da raste. 

Lučenje Beta HCG hormona počinje samo par dana nakon implantacije embriona u matericu i brzo prodire u krv i urin, zbog čega se smatra veoma pouzdanim pokazateljem da li trudnoća postoji. Ovaj hormon utiče na produžetak života žutog tela koje proizvodi hormon progesteron, jedan od najvažnijih hormona u trudnoći, i na taj način posredno stimuliše i produkciju progesterona u prvom trimestru trudnoće.

beta hcg

Beta HCG hormon cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
Beta HCG800 din

Vrednosti hormona Beta HCG

Vrednosti Beta HCG hormona su veoma indikativne i da se njihovim pravovremenim otkrivanjem mogu preduprediti neki ozbiljni zdravstveni problemi. Budući da se Beta HCG smatra hormonom trudnoće, prema njenim vrednostima je moguće ne samo otkriti da li se začeće dogodilo, već i pratiti da li se trudnoća razvija pravilno. Međutim, vrednosti Beta HCG hormona mogu ukazati i na neka druga stanja sem trudnoće, o čemu će biti reči dalje u tekstu. Ipak, ono što je važno imati na umu jeste da bi svako odstupanje od referentnih vrednosti u odnosu na stanje (prisustvo ili odsustvo trudnoće, kod žena ili kod muškaraca) trebalo da se tretira ozbiljno i da se urade dalje analize koje će pokazati da li je sa zdravljem sve u redu.

Vrednosti u trudnoći

Pošto je Beta HCG hormon jedan od glavnih pokazatelja drugog stanja, krenućemo sa predstavljanjem vrednosti u situaciji trudnoće, tačnije, koje su to vrednosti koje impliciraju na postojanje trudnoće i da li je sa trudnoćom sve u redu. Veoma je važan hormon za trudnoću jer stimuliše proizvodnju progesterona u prvom trimestru trudnoće koji je zadužan za normalan razvoj trudnoće. 

Ovaj hormon je glavni indikator trudnoće i jedan od najpouzdanijih načina za rano otkrivanje trudnoće iz razloga što koncentracija Beta HCG hormona u krvi raste i kreće njegovo izlučivanje urinom samo dan nakon implantacije embriona. S obzirom da najveći broj žena radi test za trudnoću nakon izostanka menstruacije, što je nekih 14 dana posle ovulacije ako je menstruacije redovna, za to vreme vrednost HCG hormona je dostigla visok nivo i daleko premašile referentne vrednosti, što je pouzdan pokazatelj da je žena u drugom stanju.

Pored ranog otkrivanja trudnoće, ovi parametri ukazuju i da li se trudnoća razvija pravilno. U proseku, nivo Beta HCG hormona u krvi se duplira na svaka dva dana u slučaju da je sa trudnoćom sve u redu. Stoga, ukoliko vrednosti odstupaju od ove pravilnosti, potrebno je uraditi dodatne analize kako bi se utvrdilo da li se razvoj trudnoće odvija pravilno.

polni hormoni i plodnost

Vrednosti Beta HCG hormona po nedeljama

Kako trudnoća napreduje, normalno je i tipično da se povećava i koncentracije Beta HCG hormona u krvi. U nastavku možete vite okvirne vrednosti ovog hormona po nedeljama trudnoće. 

3. nedelja: 5 – 50 mIU/L

4. nedelja: 5 – 426 mIU/L

5. nedelja: 18 – 7,340 mIU/L

6. nedelja: 1,080 – 56,500 mIU/L

7. do 8. nedelja: 7, 650 – 229,000 mIU/L

9. do 12. nedelja: 25,700 – 288,000 mIU/L

13. do 16. nedelja: 13, 300 – 254,000 mIU/L

17. do 24. nedelja: 4,060 – 165,400 mIU/L

25. do 40. nedelja: 3,640 – 117,000 mIU/L

*Ove vrednosti nisu strikne, već služe samo kao okvirni podatak standardnih vrednosti rasta Beta HCG hormona u trudnoći

Kako tabela pokazuje, najviši nivo u krvi ovaj hormon dostiže oko 9. do 12. nedelje trudnoće, nakon čega njegova vrednost počinje blago ali progresivno da opada do 16. nedelje trudnoće kada ostaje poprilično ista do trenutka porođaja.. 

Ukoliko su vrednosti Beta HCG više nego što je standard, to može biti pokazatelj blizanačke trudnoće, što se najpouzdanije može otkriti ultrazvukom.

Kako se Beta HCG analizira i u cilju detektovanja anomalija u trudnoći, niske vrednosti ovog hormona mogu ukazati da se radi o vanmateričnoj trudnoći, ali i da postoji mogućnost da je došlo do spontanog pobačaja, što je potrebno dodatno ispitati. 

Vrednosti kada nema trudnoće

Standardno prisutan referentni okvir vrednosti hormona Beta HCG kod žena koje nisu trudne i muškara iznosi od 5 mIU/ml i smatra se normalnim kada njegova vrednost ne premašuje 10 mIU/ml. Ipak, ovaj hormon je važan parametar ne samo za određivanje trudnoće, već je i tumor marker koji doktorima može pomoći u otkrivanju određenih bolesti. Kod muškaraca, Beta HCG predstavlja tumor marker čija povišena vrednost može ukazati na tumor testisa. Dakle, bilo kakvo odstupanje od navedenih pravilnosti trebalo bi da osobu uputi na dalje analize i ispitivanja. 

Kada raditi Beta HCG test?

Kako nivo ovog hormona u krvi brzo raste, test se može uraditi čim izostane ciklus. Beta HCG laboratorijski kvantitativni test se radi iz venske krvi i meri tačnu količinu ovog hormona u krvi. Može se raditi tokom celog dana.

Da li Beta HCG test može da pogreši?

Sam test Beta HCG hormona je veoma pouzdan, tako da može da otkrije trudnoću i pre nego što izostane menstruacija. Analiza uzeta iz krvi ne može da pogreši, jedino se može pogrešno protumačiti u slučaju da osoba nije upućena na dalje analize kako bi se utvrdilo konačno i realno stanje. Postoje situacije da je test lažno pozitivan, ali to samo znači da bi trebalo odraditi i dodatne metode otkrivanja trudnoće kako biste bili sigurni, dok je test sam po sebi ispunio ono što mu je namena – detektovao je povišene vrednosti Beta HCG hormona u krvi. 

Akcije i popusti

Paket: A03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-41%
1.370 din
800 din
Paket: G01

Ginekološki paket Standard

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija

-56%
9.910 din
4.300 din
Paket: G02

Ginekološki paket Extra

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, 3 brisa (Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma)

-62%
13.240 din
4.900 din
Kontakt