fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Hormon FT4

Slobodni tiroksin ili FT4 je najrasprostanjeniji tireoidni hormon koji predstavlja fiziološku aktivnu komponentu tiroksina, a proizvodi se u štitnoj zlezdi delovanjem proteolitičkih enzima. 

Ovaj hormon u sadejstvu sa drugim tireoidnim hormonom, slobodnim trijodtironinom (FT3), radi na regulaciji brojnih metaboličkih procesa. Kontroliše ga tiroidni stimulirajući hormon (TSH) kojeg proizvodi hipofiza.

Hormon FT4 ima značajni udeo u nastanku hipertireodizma ili hipotireoidizma, zbog čega je potrebno odrediti njegove vrednosti ukoliko osoba ima neke od simptoma navedenih oboljenja. Takođe, nivo FT4 hormona se određuje i usled uvećane štitne žlezde, nastanka čvorića na štitnoj žlezdi, kao i u svrhu praćenja terapije kada osoba ima dijagnostikovan poremećaj rada štitne žlezde. 

Određivanje vrednosti FT4 hormona je jedna od važnih analiza koja se vrši kod svakog novorođenčeta prilikom postnatalnih genetičkih testova.

ft4 hormon

Hormon FT4 cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
fT4(slobodni tiroksin T4)600 din

FT4 testovi za dijagnostiku vrednosti 

FT4 testovi se koriste kada je potrebno ispitati funkciju štitne žlezde, kada postoje indikacije da je tiroidna žlezda zahvaćena nekim oboljenjem od kojih su dva najčešća hipertireoidizam i hipotireoidizam. Indikacija koja ukazuje da postoji mogućnost da se radi o nekom od ova dva oboljenja je povišen ili snižen nivo TSH hormona, a povišen ili snižen FT4 hormon može biti dobar početni pokazatelj.

Većina T4 hormona je vezana za protein u krvotoku, a manji deo koji nije vezan za protein je slobodan i biološki aktivan, i kao takav je dostupan za upotrebu telu i tkivima. Zato postoje dve vrste testa, shodno statusu T4 hormona: ukupni T4 test i slobodni T4 test. 

Ukupni T4 test meri i T4 koji je vezan za protein i slobodni T4, dok slobodni test meri samo slobodni T4 u krvi, odnosno T4 koji nije vezan za protein. 

Budući da veliki broj lekova može uticati na nivo T4 hormona, važno je da pre testiranja obavestite doktora ukoliko uzimate određenu terapiju ili neke druge aktivne supstance.

Važno je napomenuti da nijedna od hormonskih analiza ne govori dovoljno sama za sebe, već svaki test pojedinačno treba shvatiti kao integralni deo velikog mozaika. Tačnije, test na svaki hormon pojedinačno će dati određene implikacije i usmeriti tok dijagnostike, ali je za kompletnu sliku i relevantnu procenu stanja potrebno uraditi sve predviđene laboratorijske analize. 

Ponekad se može desiti da su rezultati T4 testa u okviru referentnih vrednosti, ali abnormalni nivo vrednosti nekih drugih hormona ukazuje na prisustvo oboljenja. Zato ne bi trebalo donositi zaključkke na osnovu jednog testiranog hormona, već rezultate testova svakog hormona pojedinačno sklopiti u jednu celinu i zajedno sa rezultatima drugih metoda procene dijagnostikovati stanje. Za tumačenje rezultata, postavljanje dijagnoze i određivanje terapije treba se obratiti endokrinologu

Hormon FT4 – normalne / referentne vrednosti

Vrednosti FT4 hormona bi morale biti u referentnim okvirima kako bi se svi metabolički procesi u kojima ovaj hormon ima važnu ulogu obavljali na pravi način. Normalne, odnosno referentne vrednosti za hormon fT4 iznose okvirno 12.00-22.00 pmol/L. Analize FT4 hormona, kao i ostalih tiroidnih hormona, nam pokazuju da li je funkcija štitne žlezde odgovarajuća, odnosno da li je njena aktivnost povećana ili smanjena. Takođe, FT4 test pomaže u dijagnostici neplodnosti kod žena. 

hormoni stitne zlezde

Povišen FT4 hormon – šta dovodi do povećane vrednosti ovog hormona?

Kao što je prethodno navedeno, za dobijanje kompletne slike o zdravstvenom stanju osobe potrebno je uraditi niz testova. Ipak, određene vrednosti pojedinačnih hormona svakako ukazuju na prisustvo nekog konkretnog zdravstvenog problema. Takav je slučaj sa povišenim nivoom FT4 hormona.

Usled pojačanog rada štitne žlezde nivo hormona TSH je snižen, dok se nivo hormona T4 i T3 povećava. Dakle, povišen FT4 ukazuje na to da je štitna žlezda preaktivna, što može biti indikator hipertireoidizma koja nastaje kao posledica preaktivna štitnjače. Pored toga, abnormalno visoke vrednosti hormona FT4 mogu biti dobar indikator za blagovremeno otkrivanje ateroskleroze, budući da FT4 hormon i ovo oboljenje mogu biti povezani. 

Nizak FT4 – kada dolazi do snižavanja hormona FT4 u organizmu?

Suprotno gorenavedenoj situaciji, do snižavanja FT4 hormona dolazi kada je štitna žlezda nedovoljno aktivna, budući da štitnjača proizvodi ovaj hormon. Hipotireoidizam, odnosno smanjeno lučenje hormona štitne žlezde može imati razne uzroke, što je potrebno ispitati daljim analizama. Nizak FT4 ne mora nužno biti indikator da se organizam bori sa hipotireoidizmom, ali je svakako dovoljno dobar indikator da se na to sumnja. 

FT4 hormon u trudnoći

Trudnoća je stanje koje posebno zahteva pravilan rad svih hormona kako bi se izbegle potencijalne komplikacije. Žene koje planiraju trudnoću bi trebale uraditi sve laboratorijske analize koje će pokazati da su svi hormoni na optimalnom nivou i da li su sve funkcije organa i sistema pravilne. 

Veoma je važno testirati sve hormone štitne žlezde, budući da štitna žlezda ima vrlo važnu funkciju u trudnoći kao i začeću uopšte. Loše vrednosti ovih hormona mogu ometati proces ovulacije. 

Nepravilan rad štitne žlezde, odnosno pojačano ili smanjeno lučenje tiroidnih hormona može dovesti do neplodnosti, prevremenog porođaja ili spontanog pobačaja u slučaju trudnoće. Uz to, koliko su tiroidni hormoni važni za pravilno održavanje trudnoće govori i činjenica da imaju važnu ulogu u rastu i razvoju mozga u fetalnom periodu, kao i da nedostatak ovih hormona može dovesti do nedovoljno razvijenih mentalnih funkcija kod deteta.

Bitno je napomenuti da usled trudnoće može doći do povećanja T3 i ukupnog T4 hormona, što znači da povišene vrednosti ne moraju automatski značiti da se organizam bori sa nekim problemom. Ipak, svakako se savetuju kompletne analize kako bi se ustanovilo da li su povišene vrednosti reakcija organizma na trudnoću ili je uzrok tome neki zdravstveni problem.

Akcije i popusti

Paket: A04

Analiza hormona štitne žlezde Standard

TSH, T3, T4

-37%
1.910 din
1.200 din
Paket: A05

Analiza hormona štitne žlezde Premium

TSH, FT3, FT4, Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Glukoza, kompletan lipidni status, AST, ALT, Urea, Kreatinin, Gvožđe.

-49%
3.770 din
1.900 din
Paket: A08

Analiza hormona štitne žlezde Free T

TSH, fT3, fT4

-31%
1.910 din
1.300 din
Kontakt