fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

Polni hormoni

Često je teško objasniti određeno ponašanje, ne umemo da objasnimo zbog čega raspoloženje varira, jednog dana se osećamo savršeno, a drugog dana bi svi da pobegnu što dalje od nas. Kada variraju raspoloženje, mentalna i fizička forma, glavni krivci za to su polni hormoni. Kod žena je to posebno izraženo u vreme menstrualnog ciklusa.

Kod oba pola su važni za plodnost, stimulaciju procesa anabolizma u organizmu, za rast i razvoj organa i sintezu DNK i RNK. Polni hormoni se luče pod uticajem hipotalamusa i hipofize, pa je za normalno odvijanje polnih funkcija u reproduktivnom periodu oba pola, najvažnija ta relacija: hipotalamus – hipofiza – jajnici (kod žena) i hipotalamus – hipofiza – testisi (kod muškaraca).

analiza polnih hormona

Akcije i popusti

Paket: A05

Analiza hormona štitne žlezde Premium

TSH, FT3, FT4, Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Glukoza, kompletan lipidni status, AST, ALT, Urea, Kreatinin, Gvožđe.

-49%
3.770 din
1.900 din
Paket: A06

Analiza polnih hormona Standard

FSH, LH, Estradiol.

-38%
2.420 din
1.500 din
Paket: A07

Analiza svih 6 polnih hormona Premium

FSH, LH, Prolaktin, Progesteron, Testoster. , Estradiol.

-26%
4.730 din
3.500 din

Polni hormoni cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
Estradiol770 din
FSH770 din
LH770 din
Progesteron770 din
Prolaktin770 din
Testoster.770 din

Prolaktin

Šta je prolaktin? Prolaktin (takođe poznat kao laktotropin i PRL) je hormon koji luči endokrina žlezda hipofiza i odgovoran je za laktaciju, odnosno, proizvodnju mleka. […]

Read More…

Procitaj »

Progesteron

Šta je progesteron? Ženski hormon progesteron pripada grupi steroidnih polnih hormona, odnosno progestogenskoj klasi hormona, i glavni je prirodni predstavnik ljudskih progestogena. Njegova glavna biološka […]

Read More…

Procitaj »

Polni hormoni kod žena

Ukoliko ne poznaju dobro funkciju ženskih polnih hormona, posebno estrogena i progesterona, žene neće umeti da objasne velike skokove i razlike u raspoloženju. Jednog dana bi da osvajaju svet, a drugog da se osame i ćute. Ako pokušamo slikovito da ih objasnimo, najbliže bi bilo da se estrogen hormon objasni kao hormon koji pokreće seksipil, želju za pažnjom i strašću, dok progesteron taj koji uvek pokvari zabavu i ugasi strast.

Međutim, postoje i drugi hormoni koji utiču na raspoloženje žene, a to su estradiol, prolaktin, pa čak i muški hormoni, poput testoster.

U reproduktivnoj ulozi žena bitnu ulogu imaju hormoni FSH i LH. Hormon FSH stimuliše rad jajnika i lučenje estrogena, dok LH pojačava seksualnu želju.

Kada je organizam preplavljen estrogenom koji potisne progesteron, stres je u tim danima kod žene na najnižem nivou, a koncentracija odlična. To je pravo vreme za druženje i da se reše svi problemi, završe poslovi koji su odlagani.

Nedelju dana posle menstrualnog ciklusa pa do druge nedelje, estrogen hormon je na najvišem nivou, zato žene u tom periodu pucaju od zdravlja, koža je glatka i zategnuta, žene zavodljivo mirišu zbog čega su u tom periodu jako privlačne suprotnom polu. Od druge do treće nedelje mozak luči hormon LH koji pokreće ovulaciju koja traje dan-dva, pa posle nje nivo estrogena pada a progesterona raste. Tih dana žena se oseća punijom, a to je zbog što se oko stomaka taloži voda, kako ne bi došlo do dehidratacije tokom menstruacije. U nedelji pred ciklus raspoloženje se menja od radosti do histerije, depresije, plača, očaja i hirovitosti. Koncentracija je u tim danima kod žena na najnižem nivou, a energiju rasipaju na pogrešne korake.

Polni hormoni kod muškaraca

Muški polni hormoni jednim se imenom nazivaju androgeni. Luče ih testisi, a neke i nadbubrežna žlezda. Najvažniji hormon koji luče testisi je testoster. i on se luči znatno više od dihidrotestoster. i androstendiona. Testoster. je odlučujući hormon za polne karakteristike muškarca, od njega zavisi formiranje fetusa i polnih organa, a posle puberteta za osam puta povećava penis i utiče na razvoj sekundarnih polnih karakteristika poput maljavosti, glasa, izraženije mišićne mase, debljine kože.

FSH hormon i njegov uticaj na plodnost

Najvažniju ulogu u začeću ploda imaju hormoni. Hormonska neravnoteža je najčešći razlog neplodnosti. U mnoštvu hormona koje luči organizam, neki imaju odlučujuću ulogu u začeću.

FSH hormon je najvažniji za plodnost, odgovoran je za pravilan ciklus i održavanje zdravih jajnih ćelija. FSH (folikulostimulirajući hormon) oslobađa hipofiza i on je odgovoran za kontrolu funkcije jajnika i testisa, a njihovo nefunkcionisanje može da dovede do ozbiljnih reproduktivnih problema.

Povišen FSH hormon kod žena znači da postoji problem u razvoju i sazrevanju jajnih ćelija, visok nivo FSH hormona znači manju količinu raspoloživih jajnih ćelija. Jedan od simptoma da je povećan FSH hormon kod žena je kratko trajanje menstrualnog ciklusa. Povišen FSH hormon kod žena može da pokaže da lečenje neplodnosti možda neće da pokaže željene rezultate.

FSH hormon kod muškaraca sa testoster. ima važnu ulogu u procesu spermatogeneze.

Kad govorimo o FSH vrednosti se kreću od 1.5-12.4 mlU/ml, a povišen FSH hormon je iznad ove granice i utiče na normalno odvijanje polnih funkcija kod oba pola.

Kako smanjiti FSH hormon?

Ako analiza pokazuje povišen FSH hormon, normalno je da sledi pitanje: Kako smanjiti FSH hormon? Nivo samog FSH hormona je vrlo lako i jednostavno sniziti, ali visoke vrednosti ovog hormona utiču na ovarijalnu rezervu, pa smanjenje vrednosti samog hormona ne znači da će se poboljšati sama plodnost.

polni hormoni i plodnost

Uloga LH hormona

Do puberteta polni hormoni skoro i da se ne luče u organizmu, početkom puberteta, pod uticaje, FSH i LH hormona dolazi do lučenja polnih hormona. FSH i LH hormon utiču na lučenje polnih hormona tako što je posebno LH hormon vezan za lučenje testoster., pa ukoliko je povišen LH hormon dolazi do pada koncentracije testoster. ispod potrebnih (normalnih) vrednosti. Inače, normalne vrednosti LH hormona kreću se u granici između 1.7-8.6 mlU/ml.

Uloga prolaktina

Prolaktin je veoma važan hormon za regulisanje menstrualnog ciklusa. Povećan prolaktin može da bude uzrok neplodnosti. Ukoliko pratimo prolaktin vrednosti su različite tokom 24 sata. Istraživanja pokazuju da je prolaktin povišen u toku spavanja i odmah nakon buđenja. Normalne vrednosti prolaktina kreću se između 33mlU/ml – 580 mlU/ml.

Da bi potvrdili hiperprolaktinemiju, povišene vrednosti prolaktina analiza se radi na svakih 20 minuta, a za preciznije podatke vrednosti prolaktina analiza se radi višekratno, nekoliko dana, nekoliko puta dnevno se uzima krv i analizira. Hiperprolaktinemija dovodi do blokiranja FSH hormona, a on je značajan za ovulaciju.

Uloga progesterona ne ograničava se samo na pol i reprodukciju

Za progesteron se kaže da je hormon koji se kod žena luči u drugoj polovini ciklusa, međutim, on nije isključivo ženski hormon. Kod žena on jeste priprema za trudnoću i porođaj, stimuliše endometrijum da prihvati embrion, ako je došlo do oplođe, ali stimuliše i njegovo ljuštenje i menstruaciju, ako do oplodnje ne dođe. Međutim, osim reproduktivne uloge, progesteron kod oba pola ima važnu ulogu u središnjem nervnom sistemu, ali i u regulisanju šećera u krvi, očuvanosti urinarnog trakta i mnogih drugih vitalnih funkcija.

Šta je SHBG?

SHBG je protein (globulin), on se stvara u jetri i ima ulogu da vezuje polne hormone, posebno testoster., čak više kod žena nego kod muškaraca.  SHBG nivo se određuje kada se meri koncentracija ukupnog testoster. Ukoliko je SHBG hormon nizak to znači da je povećana koncentracija slobodnog testoster., a pokazatelji su dlakavost, akne, ometanje normalnog ciklusa.

Kontakt