fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Koprokultura

Šta sve o našem zdravlju govori uzorak stolice

Ljudi žive u simbiozi sa drugim živim bićima i organizmima – kako vidljivim, tako i onim nevidljivim golim okom. Kao deo prirode, čovek je svakodnevno u kontaktu sa različitim aerosolima, česticama polena, bakterijama, virusima, gljivicama i drugim mikroorganizmima, koji uglavnom ne narušavaju zdravlje. Međutim, kada se poremeti prirodna ravnoteža i dođe do prekomernog umnožavanja nekih od patogenih mikroba, to može predstavljati potencijalnu opasnost po ljudski organizam. 

Najčešće su zagađeno zemljište, tj. hrana, voda, ali i nedovoljna higijena ruku, najveći razlozi zaražavanja, kao i oslabljen imunitet osobe, kada može doći do infekcija digestivnog trakta (želuca i creva) patogenim organizmima. Da bi se utvrdilo šta je uzrok razboljevanja, odgovor nam može dati analiza koprokulture. 

Koprokultura cena

Analiza / Usluga
Koprokultura900 din
Okultno krvarenje800 din
Parazitološki pregled fecesa900 din
Stolica na parazite900 din
Stolica na protozoe900 din
Kalprotektin2.800 din
Clostridium def.2.400 din

Šta je koprokultura?

Koprokultura predstavlja testiranje uzorka stolice ili fecesa, koja se primenjuje za gljivične, parazitske, bakteriološke i virusološke indikacije različitih infekcija gastrointestinalnog sistema. 

Našu normalnu crevnu floru sačinjavaju određene bakterije i gljivice, koje su nam izuzetno važne za pravilno funkcionisanje digestivnog trakta. U jednom gramu zdrave, normalne stolice, nalazi se oko 100 milijardi mikroorganizama, koji naseljavaju sluzokožu creva. Međutim, u pojedinim situacijama (nakon korišćenja antibiotika ili unosom štetnih bakterija preko usta u crevni sistem), može doći do poremećaja normalne crevne flore. Tada dolazi do razmnožavanja različitih patogenih organizama, koji kada premaše broj onih dobrih, dovode do različitih zdravstvenih problema sa želucem i crevima. Dugotrajna upotreba antibiotika onemogućuje razvoj „dobrih“ bakterija, što dovodi do razmnožavanja mikroba rezistentnih na antibiotike. 

Uzorak stolice se koristi upravo za razlikovanje bakterija koji su prirodni stanovnici crevne flore i onih bakterija koji izazivaju određena oboljenja. Na osnovu izolovanja određene patogene bakterije, gljivice ili parazita, utvrđuju se i infekcije i bolesti gastrointestinalnog sistema.

Analiza stolice – kako i kada se radi koprokultura?

Postupak analize stolice podrazumeva tehniku zasejavanja uzorka fecesa na hranljivim podlogama (mikološki i bakteriološki pregled stolice), na kojima posle 24 do 48 sati dolazi do porasta određenih mikroorganizama, koji su uzročnici različitih infekcija crevnog sistema. Naime, uzorak stolice meša se sa određenom supstancom, koja podstiče rast gljivica ili bakterija. Ako se one ne razviju, test je negativan, a ukoliko se razviju patogeni organizmi, test je pozitivan. Za pozitivan rezultat, dalje se rade dodatne analize u vidu antibiograma, koji omogućava lekarima da odrede odgovarajuću terapiju. U zavisnosti od stepena i razvoja bolesti, ponekad se mora doneti više uzoraka stolice u kontinuitetu (uglavnom oko 3 uzorka), u periodu od nekoliko dana. 

Potrebu za koprokulturom imaju osobe sa sledećim simptomima:

 • pojava krvave dijareje 
 • prekomerni gasovi u abdomenu
 • mučnina, povraćanje, smanjen apetit, nadutost
 • abdominalni bol, grčevi 
 • povišena temperatura
 • dehidratacija organizma

Navedeni simptomi obično predstavljaju znak da u crevima dominiraju patogeni mikroorganizmi, koji mogu uzrokovati infekcije tankog i debelog creva. Iz tog razloga, analiza stolice utvrdiće da li se simptomi javljaju zbog razmnožavanja loših bakterija ili zbog nekog neinfektivnog poremećaja digestivnog sistema. 

Analiza fecesa sprovodi se i ukoliko osoba nema indikacije za testiranje, ali postoji mogućnost da bude prenosilac patogenih bakterija i parazita. Takođe, koprokulturom se može proveriti i uspešnost terapije koja je data od strane lekara. 

Ukoliko imate određene tegobe vezane za gastrointestinalni sistem, Millenium Medic Poliklinika vam je uvek na raspolaganju. Zahvaljujući stručnom timu lekara i savremene laboratorije, kod nas možete odraditi kompletan pregled, kao i analize stolice na parazite i protozoe. 

Analiza stolice na parazite 

Analizom stolice na parazite obuhvaćeni su tzv. helminti – parazitski crvi ili gliste u odrasloj formi ili u formi jaja: 

Ascaris lumbricoides – velika dečja glista

Enterobius vermicularis – mala dečja glista

Trichuris trichura – bičasta valjkasta glista

Taenia solium – svinjska pantljičara

– Taenia saginata – goveđa pantljičara

– Strongiloides stercolaris – valjkasta glista 

Odrasli paraziti se mogu naći u jetri, žučnim putevima ili crevima, a svoja jaja izlučuju putem stolice. Testiranje se sprovodi uzimanjem uzorka fecesa, koji se rastvara u fiziološkom rastvoru, zatim se pravi nativni preparat i uzorak se posmatra pod mikroskopom. 

Analiza stolice na protozoe

Protozoe su jednoćelijski organizmi, koji se u organizmu čoveka mogu naći u vegetativnom obliku ili u obliku cisti. Uglavnom se nalaze u tankom i debelom crevu ( Giardia lamblia, Balantidium Coli, Cryptospordium parvum, Entamoeba hystolytica – dizenterična ameba itd.) i na taj način ometaju apsorpciju hranljivih materija. Do infekcije uglavnom dolazi preko prljavih ruku i predmeta, kao i kontaminiranim voćem, povrćem, nedovoljno termički obrađenim mesom i zagađenom vodom.

Analize fecesa na parazite i protozoe bi trebalo odraditi ukoliko trpite bolove u stomaku, praćene dijarejom i mučninom, ako osećate slabost organizma, imate pojačan apetit, a gubite na težini. Takođe, kako se paraziti koji se razmnožavaju u crevima šire putem krvotoka i na ostale organe, mogu se javiti i znatna oštećenja jetre, pluća, očiju, mozga itd. 

Da li je potrebna posebna priprema pre uzimanja analize?

Za analizu uzorka stolice nije potrebna posebna priprema. Ukoliko ste u skorije vreme konzumirali antibiotsku ili neku drugu terapiju ili ste obavljali određena radiološka snimanja, obavezno to napomenite doktoru.  

Kako se pravilno uzima uzorak stolice? 

Kao i kod analize urina, tako se i uzorak stolice sakuplja u posebnu sterilnu bočicu, koja ima kašičicu za uzorkovanje na poklopcu posude. Stolica mora biti sveža, stara najviše 24 sata. U posudu za analizu je potrebno staviti količinu stolice u srazmeri jedne kafene kašičice. Ono što je izuzetno važno je da uzorak koji nosite na analizu ne bude u dodiru sa vodom iz WC šolje, urinom, toalet papirom ili nekim hemijskim sredstvima. Uzorak fecesa možete odraditi kod kuće, a u izuzetnim situacijama može se uzimati i u bolnici. Uzimanje uzorka stolice ne boli i prilikom sprovođenja ove procedure ne postoji nikakav rizik po zdravlje.

Evo nekoliko korisnih saveta:

urinirajte i ispraznite bešiku pre prikupljanja uzorka

– obavezno operite ruke pre i nakon procedure i koristite zaštitne rukavice

– ispraznite creva u čistu suvu plastičnu posudu ili na sanitarnom ulošku za prikupljanje    stolice (kupuje se u apoteci), a zatim deo uzorka stavite u već pomenutu sterilnu bočicu sa kašičicom. Nemojte uzimati uzorak direktno i wc šolje. 

– postoje i tzv. rektalni tamponi, pomoću kojih je moguće uzeti uzorak – tampon se stavi u analni otvor i direktno se uzme uzorak stolice, a zatim se zatvori u plastičnu posudu sa poklopcem i odnese u laboratoriju.

– ukoliko u stolici uočite određene patološke primese (krv, sluz, gnoj), pri uzorkovanju i njih obuhvatiti i staviti u plastičnu posudu.

Koliko može da stoji uzorak stolice?

Uzorak fecesa ne bi trebalo dugo da stoji – ukoliko je stolica u čvrstom stanju možete je odneti u laboratoriju u toku 24 sata, ali čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni, polutečnu stolicu najkasnije 1 sat od uzorkovanja, dok tečnu stolicu bi trebalo dostaviti u roku od 30 minuta.

Rezultati se najčešće dobijaju u roku od dva do tri dana, a ukoliko je neophodno, mogu se dobititi i za jedan dan.

Šta sve može uticati na rezultate koprokulture?

Na rezultate koprokulture može uticati:

 • nedavno korišćenje antibiotika ili terapije koja je uključivala laksativ
 • radiološka snimanja sa kontrastom
 • nedovoljna količina donetog uzorka
 • kontaminiran uzorak urinom
 • kasno donošenje uzorka u laboratoriju.

Koprokultura kod dece i beba 

Koprokultura kod beba i dece radi se kada mališani pokazuju izvesne simptome (dijareja, mučnina, bol, peckanje u predelu želuca), koji mogu ukazivati na poremećaj funkcije digestivnog sistema. Tada pedijatar može zatražiti analizu stolice, ukoliko postoji sumnja na bakterijsku, virusnu ili parazitsku infekciju, na upalu digestivnog trakta (naročito upala želuca – gastritis, koju izaziva Helicobacter pylori), krvarenja u digestivnom sistemu itd. 

Uzorak stolice uglavnom uzima roditelj. Kod beba, uzorak se uzima sa površine pelene, ukoliko stolica nije pomešana sa urinom. Kod ostale dece, postupak uzorkovanja je isti kao i kod odraslih. 

Akcije i popusti

Paket: B01

Brisevi za žene Standard

Vaginalni i cervikalni bris

-39%
1.320 din
800 din
Paket: B02

Brisevi za žene Extra

Vaginalni bris sa 3 dodatne analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B03

Brisevi za žene Premium

Vaginalni i cervikalni bris sa 6 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida

-61%
6.730 din
2.600 din
Paket: B05

Brisevi za muškarce Standard

Uretralni bris sa 3 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B06

Brisevi za muškarce Extra

Uretralni bris sa 4 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok

-47%
4.030 din
2.100 din
Paket: B07

Brisevi za muškarce Premium

Uretralni bris sa 6 analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida

-54%
5.730 din
2.600 din
Kontakt