fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 15 min

Uretralni bris

Važnost brige o zdravlju je tema o kojoj uvek treba govoriti, a naročito kada se radi o zdravlju reproduktivnih organa. U brigu o zdravlju, pored pravilne ishrane i umerene fizičke aktivnosti, spada i redovan odlazak na godišnje kontrole u cilju preventive. Brisevi koji otkrivaju prisustvo određenih polno prenosivih bolesti bi trebalo da uđu u kulturu redovnih kontrola, kako ne se evenualne komplikacije ne bi širile i razvijale, već lečile na vreme. 

Shodno tome, naročito je važno podvrgnuti se analizama kada osećate neku tegobu, u vidu bola ili neke druge neprijatnosti, jer ti simptomi mogu biti indiktor nekog zdravstvenog problema koji se naprecizinije otkrivaju laboratorijskim analizama. Danas govorimo o brisu uretre kod muškaraca i žena i važnosti pravovremenog reagovanja ukoliko se primete određeni tegobe.

bris

Bris uretre kod muškaraca i žena

Uretralni bris spada u bakteriološke i mikološke analize koje služe da se ispita prisustvo mikroorganizama na sluzokoži mokraćnog kanala, odnosno uretre. Uretralnim brisem se mogu otkriti bakterije u mokraćnom kanalu ili prisustvo neke polno prenosive bolesti. Kod muškaraca, budući da kroz mokraćni kanal prolazi mokraća, seme i predejakulat, ovaj uretralni bris na bakterije služi da izoluje bakterijskog ili gljivičnog uzročnika mokraćnog kanala, ili prisustvo polno prenosive bolesti. Kod žena, bris uretre je posebno značajan za otkrivanje infekcije HPV-om, gonorejom, hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom. 

Kako se uzima bris uretre i kako se pripremiti? 

Instrument za uzimanje brisa iz uretre je sterilni štapić sa vatom na vrhu. Uzimanje brisa iz uretre je gotovo za par sekundi. Uzeti bris se dalje analizira i u konsultaciji sa zdravstvenim radnikom dogovara termin izdavanja rezultata, nakon što se uradi analiza brisa.

Što se tiče pripreme pred uzimanje brisa kod muškaraca, potrebno je muškarac ne urinira barem sat vremena pre uzimanja uzorka iz mokraćnog kanala. Prvo uriniranje nakon uzimanja brisa iz uretre može ponekad biti nelagodno, te osoba može osetiti i blago peckanje, ali je to normalno i prolazno. Nakon uzorkovanja osoba se vraća uobičajenim dnevnim aktivnostima. Sa druge strane, preporuka je i za žene da ne uriniraju sat vremena pre uzimanja uzorka, a za oba pola važi da ne bi trebalo uzimati briseve tokom neke terapije antibioticima, kao ni u periodu od 5 dana nakon terapije.

Simptomi koji upućuju na potrebu za uretralnim brisom

Uzimanje brisa uretre je procedura koju bi svako trebalo da obavi ukoliko primeti da se određeni simptomi javljaju u prolongiranom vremenskom roku. Čekanje može dovesti do toga da se komplikacije razviju i tako nastanu veći problemi koji zahtevaju kompleksnije lečenje, ili koji, u najgorem slučaju, mogu ostaviti i određene posledice. Stoga naglašavamo da je veoma važno da pristupite analizama ukoliko osećate neki simptom ili grupu simptoma u određenom vremenskom roku, zato što kontinuirano i konzistentno javljanje identičnih simptoma u najvećem broju slučajeva signalizira da određeni zdravstveni problem postoji.

Simptomi koji ukazuju na moguće prisustvo problema kod žena:

  • Otežano mokrenje
  • Bol i peckanje prilikom mokrenja
  • Bol tokom seksualnog odnosa
  • Promene sekreta (boja, miris…)
  • Ako je posredi hlamidija, moguće je i krvarenje između ciklusa

Simptomi koji ukazuju na moguće prisustvo problema kod muškaraca:

  • Učestalo mokrenje praćeno bolom i peckanjem
  • Iscedak iz uretre
  • Otečeno područje oko uretre sa crvenilom
  • Otečeni testisi

Ukoliko osoba primeti neke od navedenih ili sve navedene simptome, preporuka je da se uradi bris iz uretre kako bi se blagovremeno ustanovio uzrok i bolno mesto, a samim tim i da bi se na vreme započela odgovarajuća terapija.

brisevi

Briga o reproduktivnom zdravlju je obaveza oba partnera

Briga o zdravlju u vdu redovnih kontrola i analiza spada u odgovorno i savesno ponašanje prema sebi i prema partneru. Ukoliko samo jedan od partnera brine o zdravlju, onda su i njegovi napori da održi svoje zdravlje uzaludni. Kada se radi polno prenosivim bolestima, redovna testiranja su imperativ za oba partnera, kako bi se eventualno prisustvo bolesti na vreme otkrilo i lečilo. Sve dok se oba partnera ne kontrolišu redovno, postoji rizik da je polno prenosiva bolest prisutna, kao i rizik da se prenese na zdravog partnera.

Uzimanje brisa iz uretre uspešno se može otkriti prisustvo polno prenosivih bolesti kao što su HPV, gonorej i hlamidija. Olakšavajuća okolnost je što se ove bolesti koje se prenose polnim putem lako i relativno brzo leče, ukoliko se otkriju na vreme i adekvatno tretiraju, zbog čega se savetuje da se bris uretre za muškarce i cervikalni bris za žene radi odmah po javljanju prvih simptoma. 

Uspešnost začeća direktno zavisi od reproduktivnog zdravlja

Još jedan od važnih razloga, iako je zdravlje samo po sebi dovoljan razlog, jeste uspešnost začeća u slučaju prisustva polno prenosive bolesti. Veoma je važno da se i ženski i muški partner testira i uradi sve potrebne analize kojima će se ustanoviti da li je sve u redu. Prisustvo polno prenosivih bolesti koje pritom nisu okrivene niti lečene na vreme mogu znatno otežati začeće, a i slučaju da začeće bude uspešno, polno prenosive bolesti mogu predstavljati rizik za plod. Iz tog razloga je veoma važno da oba partnera pristupe svom zdravlju odgovorno i obave sve potrebne analize na vreme ukoliko planiraju trudnoću.

Akcije i popusti

Paket: B05

Brisevi za muškarce Standard

Uretralni bris sa 3 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B06

Brisevi za muškarce Extra

Uretralni bris sa 4 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok

-47%
4.030 din
2.100 din
Paket: B07

Brisevi za muškarce Premium

Uretralni bris sa 6 analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida

-54%
5.730 din
2.600 din
Kontakt