fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

Testosteron

Važnost hormona za normalno funkcionisanje našeg organizma je neminovna. Oni su pogodni za regulisanje mnogih funkcija u organizmu. Imaju ključnu ulogu u normalnom funkcionisanju reproduktivnog, kardiovaskularnog, imunološkog, mentalnog i drugih sistema, koji su bitni za zdravlje.

Kada se postavlja pitanje šta je testosteron, misli se na prirodni hormon, koji se različito luči kod muškaraca i žena. Kod muškaraca se proizvodi u testisima, a kod žena u jajnicima i nadbubrežnim žlezdama. Ima veoma važnu ulogu u organizmu. 

Jedan od razloga zašto se meri testosteron je procena zdravlja muškog reproduktivnog sistema. To je veoma važno, jer je testosteron ključan za razvoj muških spoljnih karakteristika i funkcionisanje reproduktivnog sistema. Proverava se kada se sumnja na probleme sa testisima, hipofizom i drugim elementima, bitnim u proizvodnji testosterona. 

Kod žena, testosteron se prati u kombinaciji sa drugim hormonima, pošto je važan za zdravlje ženskih reproduktivnih organa. Važan je i za rast i kvalitet kose, održavanje kvaliteta kože, razvoj kostiju itd.

Testosteron se proverava i zbog dijagnostike i lečenja hipogonadizma (stanja kada telo luči smanjen broj testosterona ili ne luči uopšte). Simptomi ovog stanja mogu biti: gubitak mišićne mase, smanjena seksualna želja, umor, depresija. Takođe, značajan je indikator u dijagnostici raka prostate kod muškaraca.

Testosteron cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
Testoster.770 din
Dihidrotestoster.1.900 din
Free testoster.1.300 din

Testosteron – vrednosti

Kod žena se proizvodi u manjim količinama, nego kod muškaraca. Važan je za zdravlje reproduktivnog sistema, kose, kostiju, kože, kao i za poboljšanje libida i dobrog raspoloženja.

Normalne vrednosti kod žena zavise od starosti i menstrualnog ciklusa. Za žene u reproduktivnom dobu, normalne vrednosi obuhvataju opseg od 15 – 70 ng/dLoko. Tokom menopauze, testosteron normalne vrednosti je < 10 ng/dL.

Povišen testosteron kod žena (hiperandrogenizam) uzrokuje različite simptome. Pod tim se smatra: pojava povećane dlakavosti, pojava akni, smanjenje grudi, nepravilni menstrualni ciklusi, promena glasovnih sposobnosti. Povišen testosteron može upućivati na policistične jajnike, tumore jajnika, tumore nadbubrežne žlezde ili kongenitalnu adrenalnu hiperplaziju.

Ukoliko su snižene vrednosti testosterona kod žena, brojni su simptomi koji na to ukazuju. Može se javiti umor, depresija ili smanjena seksualna želja. Pošto rezultati nivoa testosterona nisu dovoljni za dijagnostiku, potrebno ih je uzeti u obzir zajedno sa drugim hormonalnim analizama.

Kod muškaraca, ovaj hormon utiče na rast i razvoj muških spoljnih karakteristika, poput maljavosti, dubljeg glasa, širokih ramena, mišićne mase i snage. Pored toga, poboljšava raspoloženje, libido, kognitivne funkcije, kosti, srce i krvne sudove.

Normalne vrednosti kod muškaraca zavise od uzrasta. U zavisnosti od toga, normalne vrednosti testosterona su sledeće:

  • do 5 meseci starosti: < 29 ng/dL, 
  • od 6 meseci do 9 godina: < 20 ng/dL,
  • od 10 godina do adolescentnog uzrasta: 100 – 1200 ng/dL,
  • od 19 – 39 godina: 264 – 916 ng/dL,
  • od 40 – 59 godina: 240 – 870 ng/dL,
  • od 60 i više godina: 195 – 740 ng/dL.

Povišen testosteron kod muškaraca iskazuje se različitim simptomima. Može doći do: gubitka kose, smanjenja sperme, povećanja težine, promena raspoloženja, povećane prostate, povećanja libida, pojave akni i drugih. Razlog tome mogu biti mnoga zdravstvena stanja. To mogu biti: tumor prostate, tumor testisa, kongenitalna adrenalna hiperplazija, androgena rezistencija i drugi zdravstveni problemi.

Nizak testosteron kod muškaraca zavisi od uzrasta, genetike, bolesti i drugih bitnih karakteristika. Kako muškarci stare, prirodno se luči manje testosterona u telu. Neki muškarci imaju takvu genetiku da se podrazumeva da luče nizak nivo testosterona. Ukoliko je neko izložen štetnim hemijskim supstancama, postoji rizik od smanjenog testosterona u telu.

Muškarci koji boluju od dijabetesa, različitih vrsta infekcija, raka prostate i drugih bolesti, imaju nizak nivo testosterona. Neki od simptoma koji ukazuju na nizak testosteron podrazumevaju: povećanje masti, smanjenje mišićne mase, smanjenje libida, gubitak kose, gubitak energije, depresiju itd. Ukoliko postoji sumnja da se radi o niskom testosteronu, potrebno je da se na vreme obratite lekaru, kako bi se saznao uzrok i odredila adekvatna terapija.

Načini za smenjenje ili povećanje testosterona

Kod muškaraca, smanjenje testosterona obično ne treba da bude opcija. On je ključan za mnoge zdravstvene aspekte u životu muškarca. Utiče na rast i razvoj mišićne mase, regulisanje libida, raspoloženje, zdravlje kostiju itd. Međutim, kada postoji medicinska potreba za time, kao što je to u slučaju raka prostate, smanjenje testosterona je neizbežno.

Na osnovu potrebe, lekar može odrediti nekoliko načina kako smanjiti testosteron kod muškarca. Može prepisati hormonsku terapiju, koja će sprečavati proizvodnju testosterona u telu. Zatim, moguće je i zračenje ili hirurško odstranjivanje testisa koji proizvode testosteron. Ovo, nažalost, može dovesti do drugih zdravstvenih problema, kao što su osteoporoza, srčane bolesti i drugi.

Smanjenje testosterona kod žena je potrebno, ukoliko se radi o zdravstvenim problemima, nastalim usled povišenih vrednosti ovog hormona. To se odnosi na: pojavu akni, nepravilne menstrualne cikluse, neplodnost i druge zdravstvene probleme. U tim slučajevima, potrebna je konsultacija sa lekarom, kako bi se smanjio testosteron kod žena na adekvatan način. On će prepisati adekvatne lekove, koji će blokirati lučenje testosterona. 

Takođe, u ovu svrhu upotrebljavaju se i kontracepcijske pilule, koje regulišu nivo hormona u telu i smanjuju proizvodnju testosterona. Osim lekova, bitne su promene u ishrani i načinu života, što, prvenstveno, podrazumeva povećanu fizičku aktivnost. 

Postoji i hrana koja smanjuje testosteron. To, naravno, ne znači dovođenje testosterona do normalnih granica. Međutim, prevelika konzumacija takve hrane ili takvih napitaka utiče na balans hormona testosterona. 

Mlečni proizvodi koji imaju estrogen su značajni za smenjenje nivoa testosterona u telu. Takođe, ukoliko često i prekomerno konzumirate alkohol, naročito pivo, povećaće se estrogen u telu, što automatski utiče na smanjenje testosterona. Soja, koja je bogata izoflavonima, može biti značajna za smanjenje testosterona u telu. 

Povećani unos šećera u organizmu povećava insulin, koji smanjuje nivo testosterona. Konzumacijom nezdrave, brze hrane, povećava se nivo holesterola u telu, koji smanjuje testosteron.

Testosteron se može povećati hranom. Postoji mnogo hranljivih namirnica koje podstiču lučenje testosterona. One ne mogu značajno da povećaju testosteron, ali redovni unos takvih namirnica će uticati na zdrav balans hormona u telu.

To su, pre svega, proteini, kojih ima u jajima, mesu i ribi. Zatim, hrana bogata vitaminom E, kao što je avokado ili badem. Spanać, kao hrana bogata magnezijumom, značajan je za pomoć u povećanju testosterona u telu. 

Za povećanje testosterona preporučuju se još i maslinovo ulje, jer je izvor zdravih masti i antioksidanata. Borovnice su, takođe, bogate antioksidantima i značajne za povećanje nivoa testosterona u telu. Konzumiranje brokolija, bogatog indolom-3-karbinolom, može doprineti smanjenju nivoa estrogena i povećanju nivoa testosterona u telu.

Akcije i popusti

Paket: A07

Analiza svih 6 polnih hormona Premium

FSH, LH, Prolaktin, Progesteron, Testoster. , Estradiol.

-26%
4.730 din
3.500 din
Kontakt