fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 15 min

Bris grla i bris nosa

Ponekad se osećamo umorno, bolesno i iscrpljeno. Razdražuje nas kijavica, kašalj, učestalo brisanje nosa, bolovi u grlu i sl. Iako ih ima u svako doba, te neprijatnosti nas obično češće prate tokom hladnijih dana. 

Bilo da se prehladimo ako smo nazebli ili naš organizam napadne neka infekcija, bolest nije dobrodošla. Stvara nam nervozu i čini da se osećamo bezvoljno. 

Pošto postoji veliki broj raznih virusa i bakterija, one traže pogodno stanište. Nalaze se svuda oko nas, pa i u nama. Mi ih udišemo, dobijamo od drugih i prenosimo na druge. Oni nam se lepe za kožu i sastavni su deo našeg organizma. 

Neke od bakterija su dobre za naš organizam, a neke donose mnogo štete. Postoje one koje nas štite od drugih, štetnih vrsta i deo su fiziološke flore. Međutim, ima i bakterija koje su imune na zaštitu našeg organizma i uzrokuju razne bolesti.

Mnogo virusa i bakterija napada naše gornje disajne organe. Baš zbog toga, mnoge bolesti nastaju od virusnih i bakterijskih infekcija. 

Bris

Bris grla i bris nosa cena

Analiza / Usluga
Bris grla i nosa1.000 din
Bris nosa+candida1.000 din

U slučaju bilo koje bolesti odlazimo kod lekara i prolazimo kroz razne preglede. Na taj način otkrivamo uzrok bolesti, radeći adekvatne laboratorijske analize. Jedna od laboratorijskih analiza podrazumeva uzimanje uzorka iz grla ili nosa. Ti postupci su poznati kao bris grla i bris nosa. 

Uzorak se uzima pomoću sterilnog pamučnog brisa, u laboratorijskim uslovima. Najbolje je da se analiza vrši ujutru. Međutim, moguće je i testiranje u toku dana. 

U tom slučaju, potrebno je da se pacijent pridržava određenih uslova, zavisno od vrste brisa na koji je upućen. U prethodnaih sat vremena ne sme konzumirati hranu i piće ili koristiti rastvore za ispiranje nosa. Na taj način će rezultati testiranja biti verodostojni.

Bris grla

Jedan od najčešćih simptoma koji se javlja usled bakterijskih i virusnih infekcija je bol u grlu. Javlja se i kod dece i kod odraslih. Infekciju možemo dobiti ako smo u kontaktu sa zaraženom osobom, ali i sredinom, tj. u nehigijenskim uslovima.

Upravo je to razlog koji nam govori zašto se radi bris grla. Uzorak brisa iz grla uzima se da bi se otkrilo prisustvo infekcije grla i utvrdio njen uzrok. Pacijent se šalje na testiranje ukoliko oseća bolove u grlu, glavi, ima uvećane limfne žlezde na vratu i povišenu temperaturu.

Kada nas lekar pošalje na ovaj test, bitno je da se pridržavamo određenih pravila, kako bi se prikazali tačni rezultati. Sat vremena pre testiranja nije dozvoljen unos hrane i pića, kao ni lekova koji imaju antibakterijsko dejstvo. Poželjno je prati zube ili koristiti druga sredstva za održavanje higijene usne duplje.

Test se vrši jednostavnom metodom. Štapićem sa pamučnim brisom kružnim pokretima se brišu krajnici, nepce i zadnji zid ždrela, ne dotičući jezik i obraze. Pacijent treba da sedi mirno, široko otvori usta i potisne jezik nadole.

Rezultati se dobijaju za 24 časa, ako nema prisustva patogenih bakterija. Ukoliko se pokaže njihovo prisustvo, potrebno je izvršiti širu analizu tj. antibiogram. Tada se ispituje osetljivost izolovanih mikroorganizama na antibiotike. U tom slučaju se rezultati čekaju duže, do 48 časova. 

Moguće je da se rezultati testiranja pokažu kao lažno negativni. To se dešava ukoliko pacijent pre testiranja koristi antibiotike ili sredstva koja imaju antibakterijsko dejstvo. Zbog toga je veoma bitno da se pridržavamo pravila koja prethode testiranju.

brisevi

Bris nosa

Kada dođe do infekcije gornjih disajnih organa, jedan od prvih znakova je zapušenost nosa i sekrecija. Često curenje sekreta iz nosa nas iritira i izaziva razdražljivost. Koliko god da brišemo nos, imamo osećaj da je sekret uvek prisutan i da nikad neće prestati da teče.

Infekciju nosa mogu imati sve osobe, nezavisno od starosnog ili godišnjeg doba. Dobija se kada je imunitet oslabljem i usred kontakta sa inficiranom osobom. Prenosi se kapljičnim kontaktom, kada se glasno govori, kašlje, ljubi ili kija. 

Radi utvrđivanja vrste i uzroka zaraze, koristi se kultura brisa nosa. Predstavlja jednostavnu metodu, koja se koristi u cilju dijagnostifikovanja pacijentovog stanja. 

Lekar upućuje pacijenta na vađenje uzorka brisa iz nosa ukoliko pacijent ima tegobe povezane sa upalom nosa ili sinusa. To su najčešće peckanja u nosu i gust sekret, koji mogu stvoriti ranice na sluzokoži nosa. Česti su i bolovi u uhu, usled širenja upale, te bronhitis. 

Testiranje se vrši u laboratoriji, sterilnim pamučnim brisom. Bris se uzima sa sluznice nosa, kružnim pokretima, kako bi se skinuo dovoljan uzorak sekreta. Postupak se ponavlja i u drugoj nosnoj šupljini, istim brisom.

Da bi rezultati bili validni, bitno je da pacijent prethodno ne koristi nikakva sredstva koja bi otežala testiranje. To se odnosi na fiziološke rastvore, antibiotske sprejeve i kapi, lekove od propolisa koje ne treba koristiti pred testiranje. 

Ako nema patogenih bakterija, rezultat ovog pregleda se dobija za 24 časa. Ukoliko ih ipak ima, meri se količina osetljivosti tih mikroorganizama na antibiotike, tj, radi se antibiogram. U tom slučaju se rezultati čekaju duže, do 48 časova.

Šta otkrivaju bris grla i nosa?

Ove metode su pogodne za otkrivanje upale, nastale prodiranjem bakterije ili virusa u organizam. Upalu grla najčešće uzrokuju virusi. Od bakterija, upalu izazivaju one iz grupe streptokoka i stafilokoka. Moguća je i gljivična infekcija kandidom nakon dužeg konzumiranja antibiotika, kao i konzumiranjem određene vrste hrane.

Pošto su najčešće upale grla virusnog porekla, potrebno je uraditi i dodatne laboratorijske analize. Na osnovu njih se precizno utvrđuje priroda bolesti.

Upala grla može ukazivati i na bolest mononukleoze. U tom slučaju je važno uraditi hepatogram i ispitati prisustvo antitela na Epstein Barr virus, koji uzrokuje tu bolest.

Ako je pojačana sekrecija iz nosa, treba uz bris nosa uraditi i uzorak iz grla. Desi se da se sekrecija iz nosa sliva u grlo, pa se tu nalazi žarište upale. To će se otkriti na osnovu rezultata briseva. Moguće je da se mikroorganizmi spuste u ždrelo, te se u sluzokoži nosa ne identifikuju.

Ako se sumnja na neke druge bolesti, uz bris nosa se vrše i dodatna laboratorijska ispitivanja. Simptomi mogu da ukazuju na bronhitis, pa se tada radi i bakteriološka analiza sputuma (ispljuvka). Ukoliko postoji sumnja na druge upale, poput upale sinusa, uha ili bronhija, radi se kompletna krvna slika sa CRP-om i sedimentacijom.

Bris grla i nosa treba ispitati što pre, kada se osete prvi simptomi. Na osnovu običnog pregleda i pacijentovog stanja lekar ne može utvrditi uzrok bolesti. Tek uz laboratorijske nalaze, lekar će imati uvid u stanje pacijenta.

Na taj način će znati da proceni o kojoj vrsti infekcije se radi. Odrediće adekvatnu terapiju, posle koje će vam biti bolje. 

Ono što je u vašoj moći je da se sačuvate od prehlada i izbegavate kontakte sa zaraženim osobama. Ukoliko dođe do infekcije, odmah se obratite lekaru i pažljivo pratite uputstva koje vam on daje. Na taj način ćete izbeći neželjene efekte i doći do brzog oporavka.

Akcije i popusti

Paket: B08

Bris grla i nosa

Bris grla i nosa na bakterije

-42%
1.220 din
700 din
Kontakt