fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

Gvožđe u krvi

Gvožđe pripada jednom od najvažnijih oligoelemenata, koji učestvuje u mnogim metaboličkim procesima organizma. Sastavni je deo hemoglobina – proteina crvenih krvnih zrnaca, gde je neophodan pri vezivanju kiseonika i njegovom transportu do tkiva. Osim eritrocita, gvožđe je važno i za pravilno funkcionisanje neutrofila – najzastupljenijeg tipa belih krvnih zrnaca.  Učestvuje i u izgradnji mioglobina – proteina koji je sastavni deo mišića, kao i mnogih enzima. Gvožđe je i ključan element za oksigenaciju – proces snabdevanja kiseonikom vitalnih organa ( mozak, jetra, srce ). Utiče i na pamćenje, psihičke sposobnosti, koncentraciju i budnost, regulisanje telesne temperature, sprečava pojavu zamora i mnoge druge procese u telu.

Gvožđe u krvi cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
Gvožđe150 din
TIBC150 din
UIBC150 din

U organizmu čoveka, gvožđe se nalazi u malim količinama u zavisnosti od pola i starostioko 3,8 g kod prosečnog odraslog muškaraca i 2,3 g kod žena. Od ukupne količine, oko 67 % gvožđa se nalazi u krvi, kao deo eritrocita, tj. hemoglobina. Ostatak gvožđa se skladišti u tkivima kao rezerva, koja se postepeno oslobađa kada se javi potreba za njim. 

Gvožđe u krvi – normalne vrednosti kod muškaraca i žena

Nivo gvožđa se utvrđuje uzimanjem uzorka krvi laboratorijskom analizom, najbolje ujutru i 12 sati bez konzumiranja hrane. Kod zdravog, odraslog čoveka, normalne vrednosti gvožđa u krvi iznose: 

 • 14,3 – 25, 1 mmol/l – kod muškaraca
 • 11,5 – 22 mmol/l – kod žena

 

Nedostatak gvožđa – stanje koji može dovesti do malokrvnosti ili anemije

Glavna uloga gvožđa je u tome da prenosi kiseonik prema svim ćelijama, jer ulazi u sastav hemoglobina, proteina koji se nalazi u eritrocitima. Ukoliko organizam ne dobija dovoljnu količinu gvožđa, smanjuje se i količina kiseonika koja se prenosi eritrocitima. Tada se može javiti anemija ili malokrvnost – stanje koje dovodi do značajnog pada crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina u krvi. 

Nedostatak gvožđa u krvi može se javiti i kod zdravih i bolesnih osoba, a uzroci mogu biti različiti:

nedovoljan unos gvožđa u ishrani ( izraženo kod vegetarijanaca i osoba na rigoroznim dijetama )

povećane potrebe gvožđa u određenim periodima života ( kod dece i adolescenata u periodu rasta i razvoja, tokom trudnoće i dojenja )

gubitak krvi ( kod žena tokom mesečnog ciklusa i porođaja, gubitak krvi urinom, krvarenje iz digestivnog trakta )

– uticaj različitih faktora koji smanjuju apsorpciju gvožđa iz creva ( promene na sluzokoži creva, bolesti želuca, pankreasa, upotreba određenih lekova )

različiti upalni procesi i infekcije ( celijaklija, pankreatitis, upala pluća, hepatitis B i C, HIV, limfomi itd. ).

Nedostatak gvožđa – simptomi 

Kako organizam, usled niskog nivoa gvožđa u krvi, ne dobija dovoljno kiseonika, javljaju se određeni simptomi koji ukazuju na njegov deficit. Međutim, ukoliko je anemija u početnoj fazi, simptomi su veoma blagi i jedva uočljivi. Osobe ih uglavnom ne prepisuju malokrvnosti, već drugim tegobama ili posledicama uzimanja lekova, ako koriste određenu terapiju. Učestali simptomi nedostatka gvožđa su brojni:

 • pospanost, malaksalost i opšta slabost
 • brže zamaranje i konstantan umor
 • vrtoglavica i nesvestica
 • glavobolja i zujanje u ušima
 • lupanje srca, bolovi u grudima
 • nedostatak vazduha
 • bolovi u mišićima itd.

Nizak nivo gvožđa u krvi – simptomi nedostatka gvožđa kod muškaraca

Usled ubrzanog načina života i obavljanja težih fizičkih poslova, ali i neadekvatne ishrane, muškarci koji osećaju simptome niskog nivoa gvožđa, uglavnom ih prepisuju zamoru. Ukoliko se uz hronični umor javi i bledilo kože, usana i desni, slaba cirkulacija ruku i nogu, smanjenje apetita, ubrzano lupanje srca, nervoza i depresija, sve ukazuje na anemiju. Ipak, da bi se zdravstveni problem potvrdio, neophodan je lekarski pregled.

Ukoliko se pojava niskog nivoa gvožđa u krvi ne leči, ona može izazvati brojne srčane i psihičke tegobe ( demencija, problemi sa čitanjem, pisanjem, pamćenjem, učenjem, obavljanjem svakodnevnih poslova ). 

Nizak nivo gvožđa u krvi – simptomi nedostatka gvožđa kod žena

Nizak nivo gvožđa u krvi predstavlja učestali problem kod žena, naročito usled preobilnih menstrualnih ciklusa, ali i kod trudnica i dojilja. Nedostatak gvožđa u trudnoći može da dovede do prevremenog porođaja ili rađanja bebe sa malom porođajnom težinom. 

Ženska populacija je sklonija držanju rigoroznih, neproverenih dijeta, koje mogu izazvati velike zdravstvene probleme. 

Usled deficita gvožđa u krvi javlja se osećaj umora, malaksalost, glavobolja, razdražljivost, nervoza, smanjena koncentracija, loša cirkulacija, narušen imuni sistem, sklonost infekcijama, loš kvalitet kože, krti nokti, pojava učestalijeg opadanja kose itd. 

Kako nadoknaditi i povećati gvožđe u krvi?

Telo čoveka nije sposobno samo da stvara gvožđe, pa se ono unosi isključivo putem hrane. Gvožđe se nalazi i u hrani biljnog i životinjskog porekla, ali je njegova iskoristivost različita – kod biljnih namirnica ona iznosi svega 2 %, dok je iskoristivost gvožđa iz životinjskih namirnica 15 do 20 %. Međutim, najveća iskoristivost ovog minerala je iz majčinog mleka, čak 50 %.

Apsorpcija gvožđa najveća je iz crvenog mesa, živine, ribe i morskih plodova, dosta dobra iz brokolija, šargarepe, orašastih plodova, krompira i soje, dok je slaba iz namirnica koje su bogate folatima ( spanać, sočivo ). Što bolja apsorpcija gvožđa postiže se kombinacijom pomenutih namirnica sa onim koje su bogate vitaminom C. 

Korigovanje ishrane i konzumiranje namirnica bogatih gvožđem predstavljaju prvi korak ka obogaćivanju organizma pomenutim elementom. Prilikom izbora hrane, daje se primat namirnicama organskog porekla. 

Osim ishrane, deficit gvožđa u krvi može se povećati i konzumiranjem određenih lekova i preparata. Međutim, njihovo korišćenje se ne preporučuje bez lekarskog pregleda i konsultacije sa doktorom. 

Visok nivo gvožđa u krvi – uzroci i simptomi hemohromatoze

Ponekad nivo gvožđa u krvi može da pokaže i vrednosti koje su više od normalnih parametara. Visok nivo gvožđa najčešće je posledica pojave hemohromatoze – oboljenja taloženja gvožđa u parenhimskim organima ( jetri, pankreasu, srcu, koži ). Ona se može javiti usled poremećaja, kada organizam apsorbuje previše gvožđa iz hrane ili usled komplikacija nastalih zbog određenih bolesti ili višestrukih transfuzija krvi. 

Kada se suficit gvožđa u krvi registruje rano i lečenje se sprovede na adekvatan način, hemohromatoza ne izaziva komplikacije u organizmu. Ako se ne leči, visok nivo gvožđa u krvi može dovesti do teških oštećenja i otkazivanja jetre, dijabetesa, srčanih oboljenja. 

Učestali simptomi visokog nivoa gvožđa u krvi su:

 • umor, slabost i letargično stanje
 • nagle promene raspoloženja, razdražljivost
 • abdominalni bol
 • tamnija boja kože
 • gubitak težine
 • impotencija i smanjen libido
 • bol u zglobovima i mišićima
 • uvećana jetra
 • gubitak dlaka po telu itd.

Na koji način možemo smanjiti povišeni nivo gvožđa?

Najefikasniji način uklanjanja viška gvožđa je uzimanje venske krvi tokom određenog vremenskog perioda dok se ne uspostavi njegova normalizacija. Žene tokom fertilnog perioda retko se susreću sa pojavom viška gvožđa, upravo zbog gubitka krvi tokom menstrualnog ciklusa. Takođe, osobe koje često daju krv u manjem su riziku od dobijanja hemohromatoze. 

Smanjenje unosa crvenog mesa i namirnica koje su bogate gvožđem, izbegavanje uzimanja vitamina C sa hranom koja je bogata gvožđem, pa čak i izbegavanje upotrebe posuđa od gvožđa su neki od načina smanjenja pomenutog elementa u krvi.

Provera gvožđa u krvi 

Gvožđe je u krvi vezano za protein transferin, pomoću kojeg se ono transportuje kroz krv i dolazi do svih ćelija. Ovakav transport je veoma važan, jer je slobodno gvožđe veoma opasno za organizam. 

Da bi se dobila celokupna slika u pogledu nedostatka ili prekomernog deponovanja gvožđa u organizmu, uz gvožđe se pri analizi krvi određuje i nivo hemoglobina i feritina (proteina koji pomaže gvožđu da bude skladišten u našem telu), kao i parametri TIBC i UIBC ( služe za procenu količine gvožđa koja se transportuje kroz krv ). TIBC predstavlja maksimalnu koncentraciju gvožđa koju transferin može da veže, dok UIBC predstavlja rezervi kapacitet transferina da vezuje gvožđe. 

Kada se svi ovi parametri koriste zajedno sa ostalim testovima, dobija se realna procena statusa gvožđa u organizmu. 

Akcije i popusti

Paket: A01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-46%
1.870 din
1.000 din
Paket: A02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
Paket: A03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-41%
1.370 din
800 din
Kontakt