fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

Vaginalni sekret

Šta grupe vaginalnog sekreta govore o vašem reproduktivnom zdravlju

Intimni predeo svake žene ima prirodnu sposobnost pročišćavanja i odbrane od patogenih mikoorganizama. Fiziološki gledano, unutrašnjost vagine nije suva, a još manje sterilna. Zahvaljujući cervikalnim žlezdama u sluzokoži grlića materice, luči se sluzava tečnost koja oblaže sluznicu vagine. Ta pojava se naziva vaginalni sekret ili „belo pranje“ i ima veliku ulogu u čišćenju i održavanju normalne ravnoteže vaginalnog dela. Vaginalni sekret je normalna pojava, javlja kod svake žene i utiče pozitivno na njihovo reproduktivno zdravlje. Međutim, problem nastaje ukoliko dođe do promena u količini, boji ili mirisu sekreta. Tada je potrebno javiti se svom ginekologu, koji će utvrditi razloge nastanka tih promena.

Vaginalni sekret cena

Analiza / Usluga
Mikroskopski preparat vaginalnog sekreta700 din
Uzimanje briseva110 din
Bris vagine550 din
Bris vagine i cerviksa1.100 din
Mikroskopski preparat na trichomonas vaginalis700 din

Koja je uloga vaginalnog sekreta?

Vaginalni sekret predstavlja vrstu sluzave tečnosti koju proizvode žlezde u sluzokoži grlića materice, oblažući sluzokožu vagine i čineći je vlažnom. Sluz koja se luči iz žlezda bogata je glikogenom, koji se u vagini pretvara u mlečnu kiselinu omogućujući da je njena unutrašnjost kisele pH vrednosti, što ima veliku zaštitnu ulogu od prekomernog umnožavanja patogenih bakterija i gljivica i stvaranja različitih infekcija. Na taj način, vaginalni sekret omogućuje održavanje čistoće genitalnih ženskih organa, pa je njegovo prisustvo sasvim normalno i poželjno. Normalni vaginalni sekret je proziran ili mlečno-beli, bez mirisa.

Tokom reproduktivnog perioda, normalno je da se kiselost vagine menja usled različitih faktora – tokom trudnoće, promene hormona, nakon menstrualnog ciklusa ili tokom seksualnog odnosa, pa su žene tada podložnije infekcijama i razmnožavanju štetnih bakterija. Sastav vaginalnog sekreta zavisi i od starosne dobi žene, kao i od opšteg zdravstvenog stanja organizma. 

Na šta ukazuje promena boje i gustine vaginalnog sekreta?

Kao što je već pomenuto, proziran ili beličast iscedak predstavlja sasvim normalan vaginalni sekret. Svaka žena najbolje poznaje sebe i svoj organizam, pa je važno da obratite pažnju na promene u boji, konzistenciji i mirisu sekreta, ukoliko se one pojave. 

Takođe, vaginalni iscedak se može razlikovati u zavisnosti od toga da li je žena u periodu:

– menstrualnog ciklusa (pre i nakon ciklusa vaginalni sekret može izostati ili biti jedva primetan i bistar)

– ovulacije (pre i za vreme ovulacije može se javiti bistar i nešto pojačan sekret, dok je posle ovulacije blago zamućen)

– da li je žena seksualno aktivna

– da li koristi neki vid kontracepcije itd. 

Pojačana sekrecija, ukoliko je ne prate ostali simptomi (neprijatan miris, promena u boji, gustini, svrab, peckanje), ne mora uvek da bude znak nekog zdravstvenog problema. Međutim, sva odstupanja od normalnih karakteristika, kao i pojava simptoma, predstavljaju znake određenih infekcija. Tada se može javiti vaginalni sekret različitih boja i gustine:

 • Bela boja sekreta, koji je gust i sirast – ovakav sekret je znak gljivične infekcije kandide. Vaginalni sekret jeste bele boje, ali je grudvast, a često se javlja i neprijatan svrab i vidljivo crvenilo sluzokože vagine.
 • Svetlocrvena boja sekreta – može ukazivati na iritaciju, nastupajuću menstruaciju, cervikalno krvarenje, implantacijsko krvarenje prilikom začeća itd. Ova boja sekreta u većini slučajeva ne ukazuje na problem, ali bi se svakako trebalo konsultovati sa ginekologom.
 • Crveno-braon boja sekreta – može biti znak menstruacije, polipa, vaginalne infekcije ili pojave karcinoma. Ukoliko se pojavi u neuobičajeno vreme, potrebno je javiti se lekaru.
 • Siva boja sekreta – znak bakterijske vaginoze
 • Žuto-zelena – takođe znak bakterijske infekcije, kao i polno-prenosivih bolesti. Neophodno je ginekološko lečenje.

Svaka promena u izgledu i sastavu vaginalnog sekreta, nosi sa sobom rizik od dobijanja različitih infekcija, koje su poznate pod nazivom vaginitis.

Kada dolazi do pojave vaginitisa ili vaginalnih infekcija?

Vaginalni sekret sadrži preko 100 različitih mikroorganizama i pH vrednost između 3,8 i 4,5. Takvu kiselu sredinu određuje prisustvo korisnih bakterija, koje imaju veliku ulogu u odbrani od štetnih mikroba. Kada pH vrednost vagine pređe 4,5, dolazi do poremećaja vaginalne flore i stvaraju se povoljni uslovi za pojavu bakterija koje dovode do infekcija. 

Vaginalne infekcije predstavljaju najčešće razloge za odlazak ginekologu, a učestalije su tokom letnjeg perioda godine (kupanje u često bakteriološki neispravnoj i hladnoj vodi, nošenje mokrog kupaćeg kostima, seksualna aktivnost sa više partnera itd.).

Postoje 3 najčešća tipa vaginitisa:

I bakterijski vaginitis ili vaginoza

II gljivična infekcija ili kandidijaza

III infekcija protozoom ili Trihomonijaza

Do vaginalnih infekcija može doći usled prehlade, neadekvatne i nedovoljne intimne higijene, stresa, prekomerno konzumiranje slatkiša i peciva, uticaja hormona, trudnoće, menopauze, sintetički veš, korišćenja antibiotika, kontracepcije, učestale promene partnera itd. 

Kako na vreme otkriti pojavu vaginalne infekcije?

Svaki ginekološki problem može se uspešno i brzo izlečiti ukoliko se otkrije rano. Dijagnostifikovanje oboljenja ili infekcija u početnoj fazi omogućuje lakše i često potpuno ozdravljenje, nego kada bolest uznapreduje. Pojedine infekcije se mogu javiti i bez određenih simptoma, pa osoba i nije svesna da je zaražena. Iz tog razloga, redovni ginekološki pregledi su ključni u njihovom otkrivanju. 

Pregled kod ginekologa obuhvata razgovor sa doktorom o zdravstvenom ginekološkom problemu, karakterističnim simptomima ako ih imate, uzimanje anamneze i potom se pristupa fizičkom pregledu. 

U Millenim Medic Poliklinici možete dobiti kompletnu ginekološku uslugu, koja obuhvata kolposkopiju i PAPA test ( služe za rano otkrivanje promena na grliću materice), kao i uzimanje različitih briseva – mikrobiološki vaginalni bris, cervikalni bris, ciljani bakteriološki brisevi na hlamidiju Trahomatis, mikoplazmu, ureaplazmu, bris vaginalnog sekreta za mikroskopski pregled, pomoću kog se određuje grupa vaginalnog sekreta. 

Šta predstavljaju grupe vaginalnog sekreta? 

Grupe vaginalnog sekreta predstavljaju kategorizaciju vaginalnog iscedka, čime se određuje stepen čistoće vagine. Postoji ukupno šest grupa sekreta: 

 • Vaginalni sekret I grupe – podrazumeva uredan nalaz, sekret je providan ili beličast, bez mirisa. Ova grupa nalaza je dosta retka i uglavnom se sreće kod devojčica pre puberteta i onih koje nisu stupile u seksualne odnose. 
 • Vaginalni sekret II grupe – takođe uredan nalaz sa normalnom vaginalnom florom. Sekret je providan ili beo, ponekad se može javiti zanemarljiv broj streptokoka ili stafilokoka, što ne zahteva ginekološko lečenje. 
 • Vaginalni sekret III grupe – podrazumeva patološki nalaz, koji se javlja kod žena u reproduktivnom periodu. Boja sekreta je bela ili žućkasta, količina obilna sa mnoštvom patogenim bakterijama, bez prisustva laktobacila. Javlja se dosta leukocita kao još jedan znak nespecifične bakterijske infekcije. Simptomi su naročito izraženi posle menstrualnog ciklusa ili polnog odnosa. Lečenje je neophodno. 
 • Vaginalni sekret IV grupe – vaginalni iscedak je obilan, mutno-žut. Ova grupa sekreta je izazvana gonokok bakterijom, poznatom pod nazivom gonoreja ili triper. Kako se radi o polno prenosivoj infektivnoj bolesti, jasno je da se prenosi polnim putem, pa je lečenje oba partnera obavezno. 
 • Vaginalni sekret V grupe – vaginalna sekrecija je obilna, žuto-zelene boje, iscedak je penušav i neprijatnog mirisa pokvarene ribe. Svrab je prisutan, kao i peckanje prilikom mokrenja. Ove simptome izaziva bakterija debelog creva Trichomonas vaginalis. Oba partnera moraju da se podrgnu terapijskom lečenju, jer je radi o dosta upornoj infekciji. Ukoliko se ne leči ili se kasno otkrije, može dovesti do steriliteta. 
 • Vaginalni sekret VI grupe – sekrecija je gusta, bela, siraste strukture, bez mirisa, sa upornim svrabom, peckanjem i crvenilom sluzokože vagine. Izaziva je gljivična infekcija kandidijaza. Lečenje oba partnera je takođe neophodno jer se prenosi se polnim putem.

Lečenje vaginalnih infekcija

Medicinska terapija vaginitisa sprovodi se u zavisnosti od vrste izazivača infekcija. Obuhvata ispiranje sluzokože vagine i korišćenje vaginalnih tableta prema grupi sekreta. U zavisnosti od grupe, mogu se koristiti antibiotici i antimikotici, ali i različite kreme i gelovi protiv upala sluzokože vagine. 

Lečenje traje uglavnom do nedelju dana i neophodno je da njemu budu podvrgnuta oba partnera, kako se infekcija ne bi ponavljala. Tokom primene terapije savetuje se suzdržavanje od seksualnih odnosa ili korišćenje perzervativa. 

Akcije i popusti

Paket: B01

Brisevi za žene Standard

Vaginalni i cervikalni bris

-39%
1.320 din
800 din
Paket: B02

Brisevi za žene Extra

Vaginalni bris sa 3 dodatne analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B03

Brisevi za žene Premium

Vaginalni i cervikalni bris sa 6 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida

-61%
6.730 din
2.600 din
Paket: B05

Brisevi za muškarce Standard

Uretralni bris sa 3 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B06

Brisevi za muškarce Extra

Uretralni bris sa 4 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok

-47%
4.030 din
2.100 din
Paket: B07

Brisevi za muškarce Premium

Uretralni bris sa 6 analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida

-54%
5.730 din
2.600 din
Paket: B08

Bris grla i nosa

Bris grla i nosa na bakterije

-42%
1.220 din
700 din
Paket: G01

Ginekološki paket Standard

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija

-56%
9.910 din
4.300 din
Paket: G02

Ginekološki paket Extra

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, 3 brisa (Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma)

-62%
13.240 din
4.900 din
Paket: G03

Ginekološki paket Premium

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, 3 brisa (Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma), ultrazvuk dojki

-64%
16.240 din
5.800 din
Kontakt