fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 10 min

Kolposkopija

Važnost kolposkopskog pregleda koji predstavlja ključ očuvanja ženskog zdravlja

Ginekološki pregledi predstavljaju osnovu očuvanja i unapređivanja reproduktivnog zdravlja svake žene. Kultura odlaska na preventivne preglede trebalo bi da se „usađuje“ devojčicama još u periodu puberteta, a da se redovnim kontrolama nastavi i tokom njihovog reproduktivnog sazrevanja, seksualne aktivnosti, trudnoće, kao i za vreme menopauze u kasnijoj dobi. Na taj način, zahvaljujući različitim dijagnostičkim metodama, ali i činjenici da većina bolesti na početku ima oskudne simptome ili oni izostaju, sve infekcije, hormonski poremećaji, ali i maligne promene otkrivaju se u ranoj fazi, kada je izlečenje stopostotno. Jedan od takvih metoda je i kolposkopija – ginekološki pregled koji vam doslovno može spasiti život.   

Kolposkopija cena

Analiza / Usluga
Kolposkopija2.500 din
Ginekološki pregled3.000 din
Ginekološki ultrazvuk3.500 din

Šta je kolposkopija i čemu služi?

Kolposkopija predstavlja ginekološki pregled vulve (spoljašnjih genitalnih organa), vagine i grlića materice, radi ranog otkrivanja i utvrđivanja malignih promena u samoj mikroskopskoj strukturi sluznice i određivanja daljeg toka lečenja ukoliko je neophodno.

Osnovna svrha kolposkopije je u dijagnostifikovanju premalignih promena i karcinoma grlića materice koji su obično asimptomatski i razvijaju se neopaženo, kao i lokalizaciji mesta odakle se može uzeti uzorak tkiva za biopsiju i dalje histopatološke analize. 

Osim karcinoma, kolposkopijom se mogu detektovati i virusne infekcije ( HPV – humani papilom virus), kondilome (genitalne bradavice) i različiti upalni procesi. 

Kako se izvodi kolposkopski pregled?

Kolposkopski pregled se izvodi pri standardnim ginekološkim pregledima, uz pomoć specijalnog aparata kolposkopa, koji nalik mikroskopu ima sposobnost uveličavanja do 60 puta. Konstruisan je tako da pomoću njega mogu lakše da se uoče promene na sluzokoži vagine i grliću materice, koje nisu vidljive golim okom. Uz kolposkop mogu da se koriste i filteri u boji, koji pomažu detaljnijem pregledu. 

Početak pregleda počinje spekulumom – instrumentom koji služi za otvaranje zidova vagine, kako bi njena unutrašnjost i grlić materice bio vidljiv i dostupan. Potom se uzima bris sa grlića materice za PAPA test, a na isti način bris se uzima i za mikrobiološku i HPV analizu. Zatim se grlić materice premazuje razblaženom sirćetnom kiselinom, koja omogućava da eventualne promene na grliću postanu vidljive već nakon pola minuta. Brzina reakcije i intenzitet beline koju ostavlja pomenuti rastvor sirćetne kiseline razlikuju se u zavisnosti od težine zdravstvenog problema. Nakon toga, grlić materice se premazuje sledećim rastvorom joda (Lugolov rastvor), koji služi za bojenje i markiranje mesta gde postoji potencijalna promena. 

Kolposkopija je pouzdana metoda, koja omogućava rano prepoznavanje svih promena vaginalnog tkiva, daje tačnu procenu mesta i određuje stepen sumnjivih promena, kao i uzroke nastanka karcinoma grlića materice (najčešće je to HPV – humani papilom virus). O daljem ishodu odlučuje ginekolog nakon pregleda, koji može preporučiti određenu terapiju ili biopsiju grlića materice, ukoliko sumnja na određenu promenu. 

Zašto se radi kolposkopija i koje su indikacije za ovaj pregled?

Kolposkopija se može raditi u okviru rutinskih kontrolnih ginekoloških pregleda, ali i kao dopuna kada PAPA nalaz pokaže promene koje odstupaju od normalnih. Tada se kolposkopski pregled radi kao odlična dopunska metoda sa 99 % tačnosti, a omogućava da se sa sigurnošću proceni i lokalizuje mesto promene i pomogne u uzimanju uzorka, tj. biopsije. Redovnim posetama ginekologu, lekar vrši procenu da li će se kolposkopski pregled obaviti i koliko često će se raditi.

Kod nas, u Millenium Medic poliklinici i laboratoriji možete obaviti standardne i kompletne ginekološke preglede (ginekološki ultrazvuk, PAPA test, cervikalni i vaginalni bris, kolposkopija, dodatni bakteriološki, mikološki i HPV brisevi, pregled grudi itd.), uz adekvatne terapije i savete naših stručnih ginekologa

Indikacije da budete upućeni na kolposkopski pregled su sledeće:

prvi ginekološki pregled nakon stupanja u seksualne odnose

– ukoliko se niste dugo kontrolisali

– ukoliko se pojavi krvarenje nakon odnosa ili kod neuobičajnih vaginalnih krvarenja

– ukoliko planirate trudnoću

– ukoliko ginekolog primeti promene na grliću materice u vidu „ranica“

– rezultati PAPA testa su ulaskom u III, IV ili V grupu ukazali na postojanje abnormalnih ćelija 

– u slučaju pojave kondiloma (polnih bradavica)

– u slučaju svih promena na grliću materice (polipi, leukoplakije, upalna stanja) 

– nakon terapije ili operativnog zahvata na grliću materice itd.

Da li je kolposkopija bolna i kako se pripremiti za nju?

Kolposkopija predstavlja potpuno bezbolnu, neinvazivnu proceduru, koja traje oko desetak minuta. U toku pregleda, tokom korišćenja medicinskih rastvora, može se osetiti blago peckanje. Nakon kolposkopije, možete se vratiti svojim redovnim aktivnostima, ukoliko doktor nije rekao drugačije. Ukoliko je potrebno odraditi biopsiju, radi preciznijeg i bezbolnijeg izvođenja intervencije, može se primeniti sedacija analgeticima. 

Priprema za ovu vrstu pregleda ista je kao i kod redovnih ginekoloških pregleda – uobičajeno održavanje lične higijene, izbegavanje stavljanja vaginaleta, krema ili lubrikanata pre pregleda, suzdržavanje od seksualnih odnosa (dan – dva pre pregleda), izbegavanje ispiranja vagine dezinfekcionim sredstvima, nekorišćenje tampona.

Ukoliko koristite određenu terapiju, imate neke alergije (posebno na preparate joda) ili ste nekada lečili određene ginekološke infekcije i upale, obavezno obavestite svog ginekologa. 

Kolposkopija se ne radi tokom menstruacije – najbolji period za kolposkopski pregled je 8 do 12 dana nakon početka poslednjeg menstrualnog ciklusa.

Kolposkopija i PAPA test

Kolposkopija i Papanikolau test (PAPA test) rađeni zajedno predstavljaju kompletan, značajan i dijagnostički potpuno precizan preventivni pregled. Kako je pojava karcinoma grlića materice sve prisutnija kod mlađih žena, povećala se i potreba za pomenutim detaljnijim pregledima. 

PAPA test jeste odličan prilikom dijagnostifikovanja različitih promena, ali u 40 % slučajeva može pokazati lažno negativan nalaz. Zato se na njega nadovezuje kolposkopija, koja će otkriti sakrivene prekanceroze ili maligne promene na grliću materice, pokazati mesto tih promena i stadijum u kome se karcinom nalazi. Ukoliko se otkrije u ranoj fazi ili stadijumu, rak grlića materice je potpuno izlečiv. 

Tumačenje kolposkopskih nalaza

Rezultate kolposkopskog pregleda, ukoliko nije rađena biopsija, dobićete već tokom samog pregleda. Na nalazu ginekolog će detaljno opisati sve promene koje je uočio. Sve što vam nije jasno ili što vas zanima, ne ustručavajte se da pitate doktora. 

Kolposkopski nalaz se može klasifikovati na sledeći način:

  • Uredan nalaz – normalan nalaz (originalni pločasto-slojeviti epitel, cilindrični epitel i normalna zona transformacije); medicinski rastvori ne pokazuju sumnjiva područja abnormalnog tkiva, vaginalni i cervikalni kanal izgledaju normalno; mikroskopskom analizom nisu pronađene abnormalne ćelije. 
  • Abnormalni nalazi – dolazi do određenih odstupanja (AW epitel, punktacije, mozaik, leukoplakija, atipična pojava krvnih sudova, jod negativna polja); reakcijom medicinskih rastvora uočena su područja sa abnormalnim tkivom; promene u vidu ranica ili drugih struktura se nalaze u cerviksu ili oko njega; mikroskopskom analizom tkiva pronađene su ćelije koje ukazuju na prekancerogene lezije ili na karcinom.  
  • Kolposkopijom suspektovan invazivni karcinom
  • Nezadovoljavajući kolposkopski nalazi – teško zapaljenje ili atrofija tkiva
  • Ostale kolposkopske promene – kondilomi, inflamacija, atrofija, ulceracija

Abnormalni nalazi zahtevaju dalje analize u vidu biopsije grlića materice, kako bi se detaljno utvrdila promena i odredila vrsta lečenja. 

Koliko često bi trebalo raditi kolposkopiju i praćenje stanja nakon nje?

Kolposkopija je potpuno bezbedna i može se raditi prilikom svakog ginekološkog pregleda ili kada doktor smatra da postoji razlog za to (prvi ginekološki pregled, ukoliko ginekolog otkrije tzv. ranice na grliću materice, kod neurednog PAPA testa, kod bolnih odnosa, nespecifičnih krvarenja itd.). 

Nakon kolposkopije, ukoliko su pronađene određene promene, ginekolog vas može uputiti na biopsiiju, koja podrazumeva uzimanje uzorka tkiva sa površine i kanala grlića materice. Biopsija se vrši pomoću aparata kolposkopa i uzorak se šalje dalje na analizu. Ako rezultat pokaže neuobičajeno razmnožavanje malignih ćelija, tj. dislaziju, pristupa se uvođenjem terapije i daljim praćenjem stanja. Kod displazija višeg stepena može se raditi i operativni zahvat odstranjivanja dela grlića materice, a ponekad i cele materice. 

Da li kolposkopija može otkriti rak grlića materice?

Cilj kolposkopije i jeste u preventivnom otkrivanju prekarcinomskih promena najčešće uzrokovanih HPV virusom koji, ukoliko se ne leči, može da razvije rak grlića materice. Zato je pomenute promene važno otkriti još u začetku, kada se postiže potpuno izlečenje. U ovim slučajevima, važnost redovnih ginekoloških pregleda jednom godišnje je najbolji recept u sprečavanju velikog broja obolelih žena i smanjenju smrtnosti (u našoj zemlji je drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka grlića materice).

Koje su moguće komplikacije ili rizici povezani sa kolposkopijom?

Sama procedura kolposkopije ne nosi potencijalne rizike po vaše zdravlje. Međutim, biopsija grlića materice u retkim slučajevima može izazvati infekciju ili obilna krvarenja. 

Nekoliko dana nakon biopsije (dan, dva) možete osetiti blagi bol, kao i tamnije krvarenje sa sekretom. Preporučuje se izbegavanje seksualnog odnosa i korišćenje tampona nedelju dana nakon biopsije. Ukoliko trenirate, preporučujete da napravite pauzu na dan ili dva. 

U slučaju da se nakon kolposkopije javi obilno i sveže krvarenje tokom dana ili da vaginalno krvarenje traje nedelju dana, da je sekret neprijatnog mirisa, da se javi jaki bol u karlici ili grčevi, kao i visoka temperatura (preko 38oC), potražite lekarsku pomoć. 

Akcije i popusti

Paket: G01

Ginekološki paket Standard

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija

-56%
9.910 din
4.300 din
Paket: G02

Ginekološki paket Extra

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, 3 brisa (Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma)

-62%
13.240 din
4.900 din
Paket: G03

Ginekološki paket Premium

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, 3 brisa (Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma), ultrazvuk dojki

-64%
16.240 din
5.800 din
Paket: G04

Mega paket pregleda za dame

Ginekološki pregled i ultrazvuk, kolposkopija, ultrazvuk dojki, PAPA test, grupa vaginalnog sekreta, ultrazvuk abdomena, štitne žlezde i donjeg dela stomaka, Krvna slika sa leukocitarnom formulom, sedimentacija, urin i urinokultura sa antibiogramom.

-67%
21.060 din
6.790 din
Paket: G05

Sistematski ginekološki pregled Standard

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, cervikalni i vaginalni bris sa antibiogramom

-59%
11.230 din
4.500 din
Paket: G06

Sistematski ginekološki pregled Extra

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, cervikalni i vaginalni bris sa antibiogramom, hormoni štitne žlezde (T3, T4, TSH) i kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom

-57%
13.540 din
5.800 din
Paket: G07

Sistematski ginekološki pregled Premium

Ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, PAPA, kolposkopija, ultrazvuk dojki, cervikalni i vaginalni bris sa antibiogramom

-65%
14.230 din
4.900 din
Paket: G08

Prošireni ginekološki Extra

Ginekološki pregled, ginekološki UZ, PAPA, kolposkopija, UZ dojki

-63%
12.910 din
4.700 din
Paket: G09

PREMIUM PLUS ginekološki paket

Ginekološki pregled, ginekološki UZ, PAPA, kolposkopija+palpatorni pregled grudi+UZ DOJKI+ BRISEVI-Chlamydia, Mycoplasma,Ureaplasma+ULTRAZVUK  štitaste žlezde+ULTRAZVUK  abdomena

-59%
22.240 din
9.000 din
Paket: G10

EXTRA PROŠIRENI GINEKOLOŠKI PAKET

Ginekološki pregled, ginekološki UZ, PAPA, kolposkopija+palpatorni pregled grudi+UZ DOJKI+ BRISEVI-Chlamydia, Mycoplasma,Ureaplasma)+ULTRAZVUK  štitatste žlezde + ULTRAZVUK abdomena + analiza hormona štitaste žlezde (FT3,FT4,TSH)

-56%
24.150 din
10.500 din
Kontakt