fbpx
Saradnja sa svim osiguravajućim kompanijama !!!

Kondilomi

Kondilomi su visoko zarazne polno prenosive bolesti čiji je uzročnik Humani Papilloma Virus (HPV). Ovo je virus koji ima više od 100 podvrsta, a njih 30 izazivaju vidjivu pojavu genitalnih bradavica, pojedine vrste ovog virusa dovode i do raka grlića materice. Veoma su rasprostranjeni i teško je kontrolisati njihovo širenje. Uglavnom su vidljivi i posle 3 meseca, međutim može se desiti da se ispolje tek nakon nekoliko godina. Veoma je važno što ranije dijagnostikovanje prisutnosti kondiloma, kako bi se sprovele odgovarajuće metode terapije.

Akcije i popusti

Paket: B02

Brisevi za žene Extra

Vaginalni bris sa 3 dodatne analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma

-51%
3.880 din
1.900 din
Paket: B03

Brisevi za žene Premium

Vaginalni i cervikalni bris sa 6 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok, Trihomonas, Kandida

-61%
6.730 din
2.600 din
Paket: B06

Brisevi za muškarce Extra

Uretralni bris sa 4 analize: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Gonokok

-47%
4.030 din
2.100 din
Paket: B04

Brisevi na polne bolesti (za žene i muškarce) sa urinom, urinokulturom i antibiogramom

Vaginalni i cervikalni bris (za žene) ili uretralni bris (za muškarce) sa 8 dodatnih analiza: Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma, Trihomonas,  Gonokok, Kandida + analiza sedimenta urina i urinokulture + antibiogram.

-58%
7.530 din
3.100 din

Cena uklanjanja kondiloma radio talasima

Besplatna konsultacija sa doktorom pre same intervencije.

  • Manja intervencija od – 6.000 din
  • Srednja intervencija od – 10.000 din
  • Velika intervencija od – 15.000 din
  • Proširena intervencija od – 20.000 din

Uzrok nastajanja kondiloma i put prenošenja

Kondilomi se mogu javiti i kod žena i kod muškaraca, uzročnici su svuda oko nas, nastaju uglavnom kada naš imuni sistem oslabi. Međutim, u većini slučajeva su muškarci samo prenosioci, dok se kod žena javljaju vidljive promene u vagini i anusu, što ne isključuje mogućnost da se i kod muškaraca pojavi slična promena na polnom organu ili anusu. Najčešći put prenošenja kondiloma je putem seksualnog odnosa, iako se mogu preneti i preko kontaminiranih peškira, postelje, solarijuma, bazena… Potrebno je javiti se lekaru čim uočite promene kako ne bi došlo do širenja infekcije.

Kako izgledaju kondilomi?

U zavisnosti da li je u pitanju muška ili ženska osoba postoji mogućnost da se razlikuje njihova forma.

Kondilomi kod žena

Mogu se javiti unutar ili iznad kože, u vagini ili oko anusa, i karakteriše ih to da nisu uvek u vidu bradavica, već njihove površine mogu biti ravne ili ispupčene, teksturom sličnom karfiolu uglavnom bele ili crvenkaste boje.

Kondilomi u trudnoći

Uticaj kondiloma u trudnoći

U toku trudnoće kondilomi se mogu dodatno pogoršati jer je oslabljen imuni sistem i trudnica je tada podložnija virusima i infekcijama i kondilomi se mogu uvećati i proširiti. U većem broju slučajeva nema uticaja na trudnoću i nema povezanosti postojanja kondiloma i povećanja rizika za pobačaj, prevremeni porođaj ili neku komplikaciju. Ranije prisustvo kondiloma ne znači da će se sigurno opet javiti u toku trudnoće a Vaš ginekolog bi trebao biti informisan o ranijoj prisutnosti kondiloma.

Uticaj kondiloma na bebu

Ukoliko trudnica ima kondilome postoji manji rizik za prenos HPV na bebu u toku vaginalnog porođaja. Ukoliko se prenese virus, većina beba nema posledica, a retko kod bebe koja je bila izložena kondilomima mogu se javiti bradavice u grlu. Mogu se javiti kao roze, crvene ili bele tačkice.

Uticaj kondiloma na porođaj

Nekada u trudnoći polne bradavice mogu postati veće i prokrvariti. Povećan rast kondiloma može imati uticaja na mokrenje, a vaginalno mogu da smanje elastičnost i blokiraju porođajni kanal kada se pristupa porođaju carskim rezom.

Kondilomi kod muškaraca

Situacija je nešto drugačija, uglavnom su prenosioci, u slučaju da su zaraženi  dominira uglavnom crvenkasta boja na predelu polnog organa, podsećaju na karfiol ili u mnogo slučajeva budu samo ispupčenja.

Zaštita od nastanka kondiloma

  • Kondom – Kao i za sve polne bolesti, u većini slučajeva najbolja zaštita.
  • Vakcinacija – Postoji  mogućnost i vakcinisati se protiv infekcija izazvanih HPV-om. Smatra se da nema svrhe za istom u slučaju da je osoba već zaražena i ako nema vidljivih promena. Stoga se savetuje vakcinacija pre stupanja u seksualne odnose.

Dijagnostikovanje kondiloma

Dijagnostikovanje ove vrste HPV infekcije je do pojave prvih simptoma gotovo nemoguće. Dijagnostika se uspostavlja onda kada nastanu prve vidljive promene. Može se desiti da  se dosta dugo i ne jave nikakvi simptomi iako se u većini slučajeva prvi simptomi ispolje 3 mececa nakon nezaštićenog odnosa, odnosno nemarnosti u bilo kom smislu koja može dovesti do pojave infekcije.

Uklanjanje kondiloma i cena

Pravilo ovakvih intervencija je da se maksimalno poštedi zdravo tkivo, samim tim uklanjaju se samo uočene promene. Onda kada se reši problem bradavica, ne znači da je bolest zalečena, svaka situacija koja provocira pojavu ovog virusa može ponovo dovesti do izraslina, odnosno kondiloma.

U našoj Poliklinici doktori obučeni za to (ginekolog, urolog) vrše uklanjanje ovih vrsta bradavica najsavremenijom neinvazivnom metodom, radiotalasima u lokalnoj anesteziji.

Po završetku možete nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima, uz savete lekara koje ćete dobiti posle intervencije.

Kontakt