fbpx
Brzi antigenski test 1.500 din, rezultat za 15 min

Preeklampsija

Ozbiljna komplikacija u trudnoći koja može biti opasna po majku i bebu

Za svaku ženu trudnoća predstavlja jedinstveno i neponovljivo iskustvo, prožeto blagostanjem, srećom, ali i iščekivanjem i strahom da li će sve proteći u najboljem redu. Kako živimo u vremenu u kojem se ništa ne prepušta slučaju, redovni pregledi i kontrole su postale sastavni deo života svake trudnice. Na taj način, većina zdravstvenih stanja i komplikacija se mogu otkriti i pre porođaja, držati pod kontrolom, kao i uspešno lečiti. 

Jedno od ozbiljnijih oboljenja koje se javlja isključivo tokom trudnoće jeste preeklampsija. Iako retko stanje (javlja se u 5 do 7 odsto trudnoća), preeklampsija predstavlja veoma opasan  multisistemski poremećaj, koji je jedan od vodećih uzročnika bolesti i smrtnih ishoda kako fetusa tako i trudnica (po nekim istraživanjima, 10 – 15 %  svih smrtnih slučajeva trudnica uzrok je pojave preeklampsije). Uspešnost lečenja navedenog stanja je u redovnim pregledima i ranom otkrivanju, kao i dobroj informisanosti o ovoj manje poznatoj bolesti. 

Preeklampsija cena

Analiza / Usluga
Vađenje krvi110 din
Volumen 24h urina150 din
Proteini u urinu300 din
Proteini u 24h urinu300 din
Sars-COV-2, IgG At N-protein2.500 din
AST(SGOT)150 din
ALT(SGPT)150 din
Ekspertski ultrazvuk 4D8.000 din

Kada se javlja preeklampsija i po kojim simptomima se može prepoznati?

Do pojave preeklampsije najčešće dolazi tokom drugog trimestra (od 14. do 26. nedelje trudnoće), ali dešava se da se ona javi i u trećem trimestru, tj. posle 34. nedelje. Jedan od razloga zašto je preeklapsija opasna, jeste što njen nastanak uglavnom ne prate izraženi simptomi. Ona se obično dijagnostifikuje putem rutinskih i redovnih kontrolnih pregleda ultrazvuka, krvnog pritiska i biohemijskih analiza krvi i urina, što ukazuje na njihovu veliku važnost tokom perioda trudnoće. 

Za pojavu preeklampsije uglavnom se vezuju pojave povišenog krvnog pritiska i male količine proteina u urinu. Navedeni simptomi su blaži, a dodatnim ispitivanjima utvrđuje se da li je u pitanju preeklampsija ili je u pitanju neki drugi uzrok. Visok krvni pritisak u trudnoći ( ≥ 140/90 mmHg) može se javiti usled različlitih faktora – preeklampsije, hronične hipertenzije ili gestacione hipertenzije. 

Trudnice koje imaju preeklampsiju postepeno razvijaju hipertenziju i proteinuriju (višak proteina u urinu). 

Kod hronične hipertenzije, visok krvni pritisak je dijagnostifikovan kod žena pre trudnoće, a može trajati i tri meseca nakon porođaja. 

Gestaciona hipertenzija se smatra prolaznom hipertenzijom u trudnoći i uglavnom je prati povišeni krvni pritisak 140/90 mm Hg ili viši bez prethodne istorije hipertenzije, izostanak proteina u urinu, a trudnoća je obično starija od 20. gestacijske nedelje. 

Pored navedenih indikacija, ukoliko se preeklampsija razvije u teže oblike, trudnice mogu osećati i sledeće simptome:  

česta i jaka glavobolja

– iznenadno i naglo oticanje ekstremiteta, naročito šaka, kao i lica

– promene u vidu, osetljivost na svetlost ili zamućen vid

– poteškoće sa disanjem

– vrtoglavice

– mučnina i povraćanje (posebno zabrinjavajući simptom)

– naglo dobijanje na težini (u toku nekoliko dana preko 1 kg)

– bol u gornjem desnom delu abdomena (može se pomešati sa gorušicom, stomačnim virusom ili jačim bebinim pokretima)

– slaba potreba za uriniranjem

– smanjenje aktivnosti fetusa itd. 

Bilo koji od navedenih simptoma, ukoliko se javlja učestalo i naglo, zahteva obavezan odlazak kod lekara. 

Šta je uzrok pojavi preeklampsije u trudnoći? 

Uzrok usled koga se preeklampsija u trudnoći javlja nije sasvim jasan. Njena pojava se uglavnom dovodi u vezu sa formiranjem placente tokom prvog trimestra. 

Kod normalnog formiranja posteljice, dolazi do širenja krvnih sudova u materici usled većeg protoka krvi, čime se obezbeđuje adekvatna razmena materija i kiseonika između majke i bebe. Kod preeklampsije, krvni sudovi ostaju suženi, što onemogućava dovoljnu prokrvljenost placente, tj. dolazi do ishemije. Prokrvljenost placente se uglavnom procenjuje dopler ultrazvučnim pregledom

Postoje određeni faktori koji ukazuju da je neka osoba u riziku od pojave i razvoja preeklampsije u trudnoći: 

 • Genetika (nasledna komponenta) – nastanak i formiranje placente uslovljen je genetskom predispozicijom oba roditelja
 • Autoimuna bolest ( sistemski lupus )
 • Problemi sa venama
 • Povišeni krvni pritisak tokom prethodne trudnoće
 • Porodična istorija sa preeklampsijom
 • Hronična hipertenzija
 • Hronična bolest bubrega
 • Dijabetes tipa 1 ili 2
 • Prva trudnoća (ne računajući pobačaje)
 • Višeplodna trudnoća
 • Trudnoća kod žena preko 35 godina starosti
 • Prekomerna gojaznost.

Koji su načini ranog otkrivanja preeklampsije?

Redovni prenatalni pregledi predstavljaju najbolje načine otkrivanja ovog podmuklog oboljenja i držanja pod kontrolom. Tokom pregleda, doktor proverava sledeće parametre – krvni pritisak trudnice (ukoliko je osoba na početku trudnoće imala nizak krvni pritisak, koji se značajno povećao, mora se obratiti naročita pažnja), otečenost ekstremiteta i lica, dobijanje na težini, analiza krvi putem koje se proverava nivo trombocita, kao i da li su enzimi jetre i nivo kreatina povišeni, analiza urina, tj. prisustvo proteina u mokraći. Uz to, dodatno se proveravaju pokazatelji zgrušavanja krvi, kao i stanje bebe. Uz pomenute testove, ultrazvučni pregledi i CTG daju kompletnu sliku stanja trudnice i ploda, tj. fetusa. 

Koje su posledice nelečene preeklampsije?

U većini slučajeva, preeklampsija se javlja u blažem obliku koji obuhvata povišeni pritisak i blago povećanje proteina u urinu. Međutim, znatno povišeni krvni pritisak i bez drugih simptoma ( preko 160/110 mm Hg ) takođe se mogu smatrati težim oblikom preeklampsije, jer hipertenzija u trudnoći može izazvati brojne i dugoročne komplikacije po majku i bebu. Jedan od težih oblika preeklampsije naziva se HELLP sindrom, koji upućuje na sledeće zdravstvene probleme: 

– hemolizu ( malokrvnost )

povišene enzime jetre

– niži nivo trombocita.

Za ženu koja je u trudnoći imala teže oblike preeklampsije mogu se javiti – hipertenzija u starijem životnom dobu, brojna srčana oboljenja, moždani udar, dijabetes, ruptura jetre, bolesti bubrega. 

Za bebu, tj. fetus koji se razvijao u uslovima smanjenog dotoka kiseonika i mineralnih materija putem placente, mogu se javiti ozbiljne posledice kao što su zastoj u rastu ploda, oštećenje mozga, mišića i ostalih organskih sistema usled odsustva kiseonika, kao i fetalna smrt

Ukoliko se kod trudnica sa preeklampsijom pojave i učestali napadi praćeni gubitkom svesti, postavlja se dijagnoza veoma opasnog oboljenja – eklampsije. Preeklampsija prethodi eklampsiji, a ukoliko se ona javi, leči se hitnim prekidom trudnoće. Ipak, eklampsija je veoma retka i javlja se u proseku kod jedne trudnice na 200 žena sa dijagnozom preeklampsije. 

Načini lečenja preeklampsije

Ne postoji jedinstven način da se preeklampsija spreči. U zavisnosti od gestacijske nedelje trudnoće, stanja fetusa, zdravstvenog stanja majke, simptoma koji su se javili tokom trudnoće, doktor može da proceni da li je potrebna terapija i koju će terapiju prepisati. Rana sumnja na preeklampsiju omogućava i rano postavljanje dijagnoze i sprečavanje mogućih komplikacija. Jedini način da se preeklampsija „izleči“ je porođaj deteta i placente. Porođaj se može obaviti u vreme termina ili ranije, vaginalno ili carskim rezom, što zavisi od više faktora. Posle porođaja, obavljaju se medicinska praćenja i majke i bebe, u vidu merenja pritiska, laboratorijskih analiza, primene terapije i ultrazvučnih pregleda. 

Kako lek za preeklampsiju ne postoji, najvažnije je govoriti o preventivi tokom trudnoće i nakon porođaja. Iz tog razloga, veoma je važno brinuti o sebi i svom zdravlju tokom i nakon trudnoće, što podrazumeva zdravu ishranu i konzumiranje raznovrsnih namirnica, uzimanje vitamina i folne kiseline, redovnu i umerenu fizičku aktivnost i boravak na svežem vazduhu i redovne preglede kod lekara. 

Akcije i popusti

Paket: A01

Biohemijska analiza krvi

Glukoza, Kompletni Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Ukupni bilirubin, AST, ALT, GGT

-46%
1.870 din
1.000 din
Paket: A02

Analiza krvi i urina

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Kompletni Lipidogram, AST, ALT, Urin mikroskopski sediment

-47%
2.270 din
1.200 din
Paket: A03

Analiza krvi i urina za trudnice

Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom, Urea, Kreatinin, Gvozđe, Glukoza, Urin mikroskopski sediment

-41%
1.370 din
800 din
Kontakt